Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Matti Suopajärvi
Vieras

/ #513 Ilimotusasiaa

10.01.2011 17:36

Toimitin allaolevan kirjeen Tornion terveyskeskuksen johtavalle lääkärille sekä saatteeksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle, sekä perusturvajohtajalle. Koska katsoin että sopimusta on joiltain osin rikottu sekä joiltain osin mahdollisesti rikottu. Huolestuttavinta ao. kohdissa on mielestäni se että kaupunkilaisille heidän (ja meidänkin) verorahoilla luvattu palvelutaso ei toteudu, sekä joiltain osin kaupunkilaisten ja työntekijöidenkin turvallisuus voi vaarantua.

---

Tornion kaupunki on tehnyt Med Group Oulunseutu Oy:n kanssa sopimuksen ensihoidon ja sairaankuljetuksen järjestämisestä 1.1.2011 alkaen. Sopimuksen mukaan: "Terveyskeskus valvoo tämän sopimuksen noudattamista ja valvontatehtävissä sillä on oikeus ja velvollisuus tarkastaa hälytysjärjestelmä, sovitt palvelutaso, valmius, varusteet, kuljetusten ja ensihoidon asianmukaisuus ja terveyskeskukselle osoitettu laskutus sekä arvioida ensihoitohenkilöstön ammattitaitoa ja myöntää tilaajan toimialueelle perustason ja hoitotason luvat."

Kohta 1 sopimusrikkomus - sopimuksen vastainen auto. T-191 (kakkoslähdön auto) Ford Kasten CHE-929 on otettu käyttöön 3.2.2009. Auto oli Tornion kakkoslähdössä toiminta aloitettaessa 1.1.2011.

Sopimuksen mukaan: "Palvelun tuottajalla tulee olla liitteessä tarkemmin määritellyt ensihoitopalvelun ajoneuvo/t." Ja liittessä "2 sairaankuljetusajoneuvoa jotka ovat alle 1 vuotta vanhoja käyttöönotettaessa".

Lisäksi tarjouspyynnössä mainitaan että kalusto tulee olla tarjouksen mukainen toiminta aloitettaessa.

Kohta 2 sopimusrikkomus - sopimuksen vastainen auto. T-190 (ykköslähdön auto) Volkswagen Crafter ANI-248 on otettu käyttöön 20.4.2007. Auto oli Tornion ykköslähdössä toiminta aloitettaessa 1.1.2011-6.1.2011.

Sopimuksen mukaan: "Palvelun tuottajalla tulee olla liitteessä tarkemmin määritellyt ensihoitopalvelun ajoneuvo/t." Ja liittessä "2 sairaankuljetusajoneuvoa jotka ovat alle 1 vuotta vanhoja käyttöönotettaessa".

Lisäksi tarjouspyynnössä mainitaan että kalusto tulee olla tarjouksen mukainen toiminta aloitettaessa.

Kohta 3 sopimusrikkomus - luvaton työntekijä.
1.1.2011 klo 00.00 aloittaneessa työvuorossa (HETI ENSIMMÄISESSÄ!) työskenteli pelastaja, jonka toimimisesta Tornion ensihoito- ja sairaankuljetustehtävissä ei ole ilmoitettu etukäteen vastuulääkärille. Lisäksi hän on toiminut ilman lupaa ambulanssissa.

"Saadakseen luvan toimia kunnassa sairaankuljetustehtävissä henkilöstön tulee suorittaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopirin suositusten mukainen perustason ensihoidon testaus sekä erillinen lääketentti hyväksytysti vastuulääkärin määräämin määrävälein."

Lisäksi palveluntuottaja on rikkonut velvollisuuttaan toimittaa henkilöstön ammattipätevyyteen liittyvät todistukset vastuulääkärille:

Sopimuksen mukaan: "Palveluntuottaja on velvollinen toimittamaan palvelukseensa tulevan henkilön ammattipätevyyteen liittyvät todistukset ensihoidon vastuulääkärille toiminnan alkaessa ja palkatessaan uutta henkilökuntaa."

Kohta 4 mahdollinen sopimusrikkomus - epäpätevä työntekijä
Kohdassa kolme mainittu työtekijä on pelastaja. Hänen mahdollinen uusi koulutus ei ole tiedossani, koska palveluntuottaja ei ole esittänyt hänen pätevyyttään kohdan kolme mukaisesti.

Sopimuksen mukaan: "Muun sairaankuljetuksessa toimivan henkilöstön tulee olla tarpeellisen ensihoitokoulutuksen saaneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä (Sairaanhoitajia, perus- ja lähihoitajia sekä lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia)."

Kohta 5 työaikalain rikkominen
Lisäksi saamieni tietojen mukaan Med Group Oy teettää Torniossa yli 24 tunnin vuoroja.

Sairaanhoitaja teki työvuoron ykköslähdön hoitotason ambulanssissa yhteensä 56 tuntia.

Sairaanhoitaja teki työvuoron ambulanssissa yhteensä 72 tuntia.

Sairaanhoitaja teki työvuoron ambulanssissa yhteensä 48 tuntia.

Med Group Oy on anonut aluehallintovirastolta poikkeuslupaa teettää 24 tunnin tyovuoroja, tasoittuen 42 tuntiin viikossa. Kyseinen poikkeuslupa ei salli pitempien työvuorojen tekoa. Kyseisen mukaiset työvuorot ovat työaikalain vastaisia. Työaikalain mukaisten työaikojen valvominen on myös palvelunostajan velvollisuus jo kuntalaisten turvallisuudenkin vuoksi.

Kohta 6 mahdollinen sopimusrikkomus - puutteellinen paikallistuntemus.
Med Group Oulunseudun Torniossa toimivista sairaankuljettajista suurin osa on ulkopaikkakuntalaisia mm. Heinolasta, Kotkasta, Jyväskylästä, Ivalosta, Rovaniemeltä, Kuusamosta, Kempeleestä jne…ja ovat saapuneet Tornioon sopimuksen alkaessa, joten he eivät ole tutustuneet alueeseen edeltäkäsin.
Sopimuksen mukaan "henkilöstöllä tulee olla hyvä paikallistuntemus".
Sopimuksessa ei mainita siirtymäaikaa, joten asian tulee olla kunnossa 1.1.2011 alkaen.

Kohta 7 terveyskeskuksen valvontavelvollisuus
Lisäksi vaadin, että mahdollinen rikkomus puutteellisesta paikallistuntemuksesta selvitetään testaamalla koko henkilöstön paikallistuntemus. Kuten sopimuksessa mainitaan terveyskeskuksella on oikeus ja VELVOLLISUUS tarkastaa sovitt palvelutaso. Paikallistuntemus on osa palvelutasoa. Kyseistä kohtaa tulisi myös valvoa koska siihen on sopimuksen mukaan velvollisuus. Navigaattorin olemassaolo autossa ei ole todiste paikallistuntemuksesta. Navigaattorista on erillinen vaatimus sopimuksessa.

Kuntalaisena vaadin että yllä kerrottuihin rikkomuksiin puututaan välittömästi ja ryhdytään toimiin sopimuksen irtisanomiseksi, mikäli lisää rikkomuksia vielä ilmenee tai irtisanotaan sopimus välittömästi mikäli katsotaan näiden useiden sopimusrikkomusten jo riittävän.

Pyydän että Med Groupin henkilöstöä ja sen työaikoja ja paikallistuntemusta seurataan vastuullisten virkamiesten taholta jatkossa säännöllisesti jotta vastaavia rikkomuksia ei pääse syntymään. Työaikalain rikkomisesta on ilmoitettu myös aluehallintoviranomaisille.

Muuta
Lisäksi pyydän vakavasti pohtimaan voiko olettaa että nykyinen henkilöstö on valmista sitoutumaan pitemmäksi aikaa ensihoitoon, jolloin toiminnalla ja vastuulääkärin koulutuksilla olisi jatkuvuutta. Vai onko niin että pääosin muualta tullut henkilöstö tulee vaihtumaan usein, jolloin toiminnan kehittäminen ei ole pitkäjänteistä ja muodostuu vastuulääkärillekin kohtuuttomaksi ja kunnalle kalliiksi.