Ambulanssien välitön lähtövalmius koko Pirkanmaalle

Palomies- sairaankuljettaja

/ #102 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

03.11.2012 09:31

#2: Ensihoitaja periferiasta - Re: Poliittinen päätöskö ?

Vaikka kustannuksissa yritetään säästää lähtövalmiuden kustannuksella, tulee se lopulta kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Onkohan päättäjät tietoisia siitä, mitä maksaa esimerkiksi vain yhden aivohalvaus potilaan loppuelämän laitoshoito kun aika ikkuna on mennyt umpeen ?

Pirkanmaan AVH- yhdistyksen mukaan:

"AVH on kolmanneksi kallein kansantautimme mielenterveyden häiriöiden ja dementian jälkeen. Suorat hoitokustannukset vuonna 1999 olivat 440 miljoonaa euroa, kokonaiskustannuksiksi arvioidaan jopa 800 miljoonaa euroa vuodessa, joista pitkäaikaishoidon osuus on noin 200 miljoonaa euroa vuosittain. Akuuttihoidon hinta on keskimäärin 4 200 euroa, alle 10 % elinikäisistä kustannuksista (keskimäärin 60 000 euroa). Erikoissairaanhoidossa kuluu 400 000 hoitopäivää vuosittain ja perusterveydenhuollossa lisäksi 1 500 000 hoitopäivää. On laskettu, että vuoteen 2020 mennessä tarvitaan 100 uutta 33-paikkaista vuodeosastoa pelkästään aivohalvauspotilaille, elleivät ennaltaehkäisy ja akuuttihoito tehostu".

Nyt akuuttihoitoa olaan huonontamassa. Tuossa oli kustannusarviota siis vain yhdestä sairaudesta. Viive vaikuttaa moneen muuhunkin sairauteen kuten esim. sydäninfarkti, diabetes, epilepsia, anafylaksia, monet hengityselinsairaudet, ym muut tajuttomuudet, kaatuilut ja muut vammat ja onnettomuudet. Kahden miljoonan säästöt sulavat hyvin nopeasti välillisten kustannuksien vuoksi. Pakkaselle jäädään ja pahasti sekä taloudellisesti, että ihmisten tasavertaisuuden nimissä. Palvelu maksaa. Se ei voi tulla kenellekkään yllätyksenä!