IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

hunttajussi

/ #1836 Re: Re: Re: Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

19.11.2012 18:06

#1831: MP - Re: Re: Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

Hyvin selkeästi kirjoitettu MP. Kiitos.

On tietysti selvää, ettei metsätalouskaan ole syytön vesistöjen kuormittumiseen. Selvää on kumminkin sekin, että ojituspinta-alaa kohti turverutakot saastuttavat suhteellisesti moninkertaisesti enemmän kuin metsäojitus. Ojia on vähintään puolitoista kertaa tiheämmässä noilla turveaavikoilla, ja niinkuin MP sanoi, kasvittomilta kura- ja pölykentiltä lähtee kuormitusta kiistattomasti enemmän kuin metsistä. Myös haitallisen suuret typpioksiduulipäästöt ovat turpeennoston rasite.

Tuo turvepölyn valtava ilmakulkeutuma kauas kentiltä rasittaa myös metsien kasvua sekä maataloutta maaperää happamoittamalla ja kasvukuntoa heikentäen; kalkituksiakin joudutaan turvekenttien ympäristössä siitä syystä lisäämään. Vapo ja kumppanit eivät maksa sitä, kuten eivät muitakaan turvehaittoja. Naurettavan pienet kalatalousmaksut valtiolle (eivät suoran haitan kärsijöille) ovat likimain ainut suorakorvaus haitoista.

Vaikuttaa siltä, että turveväki haluaa myös maa- ja metsätalousväen vastustajikseen. Vain harvat maajussit ja metsänomistajat Suomessa ovat koneurakoitsijoita jotka möyrivät myös turvetta. Eikä kaikilla maajusseilla ole nevoja alihintaan myytävänä vapolaisille.

Emme me "agraarit" sentään kaikkea turveloanheittoa niele! Muutamalle tutulle turvekaivoksilta levinneet metsäpalot kävivät kalliiksi. Turvekoneiden kipinöiden "ansiosta" 26 hehtaaria metsää paloi tuhkaksi, kun palstat sattuivat olemaan Vapon tuhoalan naapureina. Ei ollut vakuutuksia ja metsän tuotto meni savuna taivaalle, kiitos turvemöyrinnän.

Näköjään suhteellisuuden taju puuttuu täysin näiltä muutamilta turverahan äänitorvilta, jotka täällä todistelevat maa- ja metsätalouden "syyllisyyttä" ja loputtomilla vapotiedotteilla perustellen puolustavat ikeneet verillä turvesaastuttajia. Tulkaa ihmeessä tänne  katsomaan mitä teidän supersaastuttajanne saavat aikaan. Mieluusti vaikka loppukesän ja alkusyksyn kaatosateilla! Silloin näette omin silmin turvekentän laidalta millaisia massoja sieltä lähtee lauttoina jokiin ja järviin. Valitettavasti vapon konsultit evät koskaan ilmesty päästöjä silloin mittaamaan, kun takajalat voivat tahriintua. Minulta ja tutuilta viljelijöiltä olette saaneet jo niskavillat pörröön ja sana leviää.