IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

palokuntalainen

/ #1843 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurol

20.11.2012 09:44

#1836: hunttajussi - Re: Re: Re: Re: Re: Jokaista suomalaista kohden ostamme ulkomaista energiaa vuodessa 2 400 eurolla

Suomessa vuosittain syttyy vaihteleva määrä paloja, pahimpina vuosina liki kaksi tuhatta. Jos on pitkiä kuivia kausia, paloja syttyy tietenkin enemmän. Metsäpalot eivät yleensä ole pinta-alallisesti suuria, niissä tuhoutuu keskimäärin muutama hehtaari metsää. Suurempia, viidenkymmenen hehtaarin paloja on vuodessa muutamia yksittäisiä.

Palot ovat pääasiassa ihmisen aikaansaamia. Kyse on hallitsemattomasta tulenkäytöstä, nuotion poltosta tai tupakoinnista. Paloja syntyy myös moottorisahalla tehtävien hakkuiden aikana tai työkoneista lähtevistä kipinöistä. Luonnonoloissa metsäpaloja synnyttää tietysti  myös salama. Salaman iskusta syttyneiden palojen osuus on noin 10 prosentin luokkaa.

Ihmettelen todella paljon että nuo ihmiset eivät olleet ottaneet vakuutusta metsälleen. Voivat katsoa peiliin jos ovat "unohtaneet" vakuuttamisen. Tässäkin tapauksessa varmasti on niin, että oikeasti tuolla 25 hehtaarin alueella ei ole koko alalla ollut metsää. Sehän on oikeastaan mahdotonta jos on turvetuotantoalueen naapurina. Aina jää turvetuotantoalueen ja oikean metsän väliin melkoisen leveä kaistale suota, jossa metsä ei kunnolla kasva. Siksi varmaankin kaverit ei ole ottaneet vakuutusta jos ovat todenneet että tuolla alueella oleva "metsä" onkin vain jotain rääseikköä. Mutta siinä tapauksessa kun on tulipalo ollut niin yhtäkkiä ollaankin heti käsi ojossa ottamassa suuria korvauksia siitä "metsästään". Näitä tapauksia on taipaleeni aikana tapahtunut aina silloin tällöin.