IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

JS
Vieras

/ #391 Turveteollisuuden sananen tähän keskusteluun

31.01.2011 10:25


Kiitämme tätä adressia siitä, että kansantaloudellemme tärkeä suoluonto ja kotimainen energia on nostettu agendalle. Aihe on sellainen, josta jokaisen suomalaisen soisi olevan tietoinen. Toivoisimme, että keskustelu ei kapenisi liiaksi, vaan siinä huomioitaisiin maamme kannalta tärkeä laajempi perspektiivi:

Turve on puhtaasti kotimaista energiaa. Suomi on nyt huomattavan riippuvainen tuontienergiasta. Maamme energiantarpeesta katetaan peräti 70 prosenttia ulkomaisilla lähteillä, Ruotsissa vain 37,5 %. Vaikutukset tuntuvat meistä jokaisen kukkarossa. Onko meillä oikeasti tähän varaa?

Turvetuotanto kantaa aiheetonta taakka takavuosikymmenten tuotantotavoista, jolloin vesienpuhdistusmenetelmät eivät millään toimijataholla (esim. metsäteollisuus, suo-ojitukset, turvetuotanto) olleet nykyisellä, korkealla tasolla. Sittemmin menetelmiin on panostettu valtavasti ja kehitystä jatketaan koko ajan.

Turvetuotannon osuus vesistökuormituksesta on nykyisellään vain prosenttien luokkaa – myös kiintoaineen osalta ja paikallisestikin tarkasteltuna. Muunlaisia väitteitä on esitetty, mutta ilman minkäänlaista todennettua tutkimustietoa.

On hyvä huomata, että tänä päivänä muiden maankäyttömuotojen kuormitus vesistöihin voi olla jopa monikymmenkertainen!

Energiaturpeen tuotanto tuo Suomen talouteen vuosittain satoja miljoonia euroa. Turve myös työllistää vuosittain suoraan tai epäsuorasti 12 000 ihmistä – maamme eri puolilla. Kuntatalouden synkkinä aikoina tämä on tärkeää.

Toisinaan esitetään, että turve pitäisi korvata puulla. Eikö järkevämpää kuitenkin olisi korvata ulkomailta maahamme tuotavaa fossiilista tuontienergiaa – kivihiiltä ja öljyä – ja käyttää entistä enemmän kotimaista energiaa?

Turvetuotantoalueet muuten voidaan tuotannon jälkeen myös palauttaa esimerkiksi metsä- tai viljelysmaaksi - tai vaikkapa lintujärviksi kuten Limingan Hirvinevalla. Turveteollisuus haluaa saada entisiä tuotantoalueita paikallisten asukkaiden ja ympäristön kannalta toivotunlaiseen käyttöön. Sen vuoksi turvetuotanto tekeekin aktiivista yhteistyötä mm. viranomaisten ja eri kansalaisjärjestöjen kanssa tämän päämäärän toteutumiseksi.

Ystävällisin terveisin


Jaakko Silpola
toimitusjohtaja
Turveteollisuusliitto ry