Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#20551 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

14.09.2013 19:23

#20550: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Matala koulutustaso on ymmärrystä hakeva ilmaisu tolkuttomiin yleissivistyksen puutteisiin, kuten tietämättömyys todisteista evoluution ilmenemisestä tai Raamatun historiallisesta kontekstista. Oma lukunsa ovat nämä dosentit, jotka muodollisesta oppineisuudestaan huolimatta harrastavat ajattelua, joka muistuttaa sellaista, jossa tieteen metodien ja kriittisyyden periaatteet loistavat poissaolollaan.

Molemmissa tapauksissa on ilmeisesti kyse ainakin haluttomuudesta ottaa mainitut faktat ja periaatteet huomioon. Se ilmeisesti onnistuu tietyllä mielenlaadulla niin peruskoulu- kuin yliopistollisen tutkinnon läpikäyneiltä.

Kovasti sitä vaan ihmettelen, kuinka...

Vastaukset


Vieras

#20555 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2013-09-15 00:14:26

#20551: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

 


Omat tapani tuntien  ja olosuhteitteni puolesta (ajanpuute),  oli pakko tarttua vaikka yötä myöten tuohon arkeologiseen ohjelmaan;  jos en heti sitä tee, - se jää tekemättä.

Tässä historiallisessa kontekstissa vaikuttaa sama ilmiö sekä Raamatun tekstin että arkeologian puolella.  Sen lähde on asenne,  joka lähtökohtaisesti haluaa pitää kaikkia asioita Raamatussa epätotena,  ellei niitä näytetä toteen ulkopuolisilla lähteillä.  Tämä on minimalismia.  Ei sen kummempaa.

Arkeologian puolella oli vielä voimakas tarve saada näyttää oikein kunnolla jotain uutta,  kun kaikki oli jo niin vakiintunutta. Tätä halusi Kööpenhaminankin koulukunta tehdä,  niinkuin Josef Garfinkel totesi tuossa ohjelmassa.

Hiukan parempia syitä kaipaisi vuosituhansia vanhojen kirjoitusten mitätöimiseen.
Eivätkä perusteet kovin kummoisia ole.   Siis patriarkkojenajan kysymykset olivat: 1. Isakin vaimon hakumatkan epäaitous tekstinä, koska kameleita ei oltu vielä kesytetty.  2. Aabrahamin kohdalta historiallisten lähteiden puuttuminen, -   Makpelan luolan oston puuttuvat myyntiasiakirjat.

1. Tuo kamelien kesyttämisen ajankohtahan on nyt palautettu oikealle kohdalleen,  eli patriarkkojen aikaan, lukuisin todistein ja laajalti.

2. Makpelan luolan osto on toinen pääpointti epäilijöillä.  Ohjelmassahan tuotiin esiin heettiläisen maakaupan erikoisuus: puiden luetteleminen myynnin yhteydessä.  Tällaiset yksityiskohdat kertovat hyvin paljon.  Sitäpaitsi Aabraham ei lähtenyt tinkimään,  niinkuin heettiläisten oli tapana,  vaan hän halusi välittömästi suorittaa maksun.

Myös koko heettiläisten valtakuntaa pidettiin viimeaikoihin asti taruna.  Tarkkaa ajankohtaa en tässä muista,  koska löytyi kiistattomat todisteet sen historiallisuudesta.  Se oli suuri valtakunta,  sijoittui pääasiassa Turkin alueelle.  Senverran nyt muistista pilkahti,  että juuri Heettiläisten valtakunnan pääkaupunki löydettiin arkeologisin todistein.  Voin palata tähän jos paperi tulee vastaan jostakin.