Mynämäen vuodeosaston säilyttämisen puolesta

Kommentoitu viesti


Vieras

#8

28.08.2015 17:43

Kyseessä on yksi Varsinais-Suomen parhaiten toimivista vuodeosastoista. Taloudellisesti päätöstä on mahdotonta perustella, koska monin eri tavoin mitattuna väärä osasto lopetetaan. Potilaiden parhaaksi olisi säilyttää molemmat osastot ja kumpikin voisi erikoistua erilaiseen toimintaan.

Mynämäen osaston henkilökunta on jo vuosia lisäkouluttanut itseään ja se on tuottanut upeita tuloksia. Osastolla on myös osaamista ja välineistöä, jota maskussa ei ole mm. Saattohoito ja 2pv potilaiden hoitoon. Mitä tälle toiminnalle tapahtuu?

Osasto oli ensimmäisenä Vsshp alueella hoitamassa kaksoispaineventilaattoripotilaiden vuosikontrolleja omassa kunnassa ja sai äärimmäisen hyvää palautetta erikoissairaanhoidosta.

Osasto on luonut myös ainutlaatuisesti toimivan saattohoitopotilaiden 24/7 hoitojärjestelmän, joka on saanut paljon kehuja. Potilaat ja omaiset ovat olleet järjestelmän tuomaan apuun tyytyväisiä. Kuoleva potilas tarvitsee apua nopeasti ja tehokkaasti, tällähetkellä on menossa yhteisvastuu rahoituksella suuri koulutus saattaa koko suomi samalle tasolle saattohoidossa, miksi yksi parhaiten toimivista ja luennoillakin esimerkkinä käytettävistä järjestelmistä puretaan ja palataan "kivikaudelle"?

Myös yhteistyö muiden kunnan vanhustenhuollon yksiköiden kanssa on ollut saumatonta. Miten käy kuivelan ja lizeliuksen kun yöllä tarvitaankin sairaanhoitajaa: vanhus parka lähetetään ambulanssilla Turkuun ja pahimmassa tapauksessa hän kuolee matkalla tai päivystyksen käytävälle.

Potilaille läheisten vierailut ovat tärkeä osatekijä toipumisessa, miten tämä mahdollistetaan päättäjien toimesta jos vuodeosasto lopetetaan, miten iäkkäät omaiset pääsevät vierailemaan Maskuun? Myös tuttuus on äärettömän tärkeää toipumiselle, erityisesti muistisairaille mutta myös muille.

Mielestäni mynämäen päättäjien tulisi todella tarkkaan harkita päätöstään! Onko tämä oikeasti mynämäen kannalta taloudellisesti järkevää. Ainakin ensimmäisinä yhteistyö vuosina Maskun kanssa joutui mynämäki maksumieheksi. Viimeisinä itsenäisinä vuosina säästi kunta erikoissairaanhoidon kuluissa todella paljon, koska vuodeosasto oli toimiva ja hoiti potilaita laadukkaasti. Yhteistyön alkamisen jälkeen on monia näistä toiminnoista ajettu ales ja siirretty erikoissairasnhoitoon, joilloin hintalappu on moninkertainen. Mitä järkeä tässä on? Eikö kannattaisi tuottaa palvelut ennemmin omana toimintana ja halvemmalla sekä samalla työllistää kuntalaisia???

Vastaukset


Vieras

#19 Re:

2015-08-31 06:39:00

#8: -  

 Olen ko. kirjoittajan kanssa samaa mieltä.  Saattohoito ei ole ainoastaan kuolevan potilaan hoitoa, - omaiset ovat osana sitä prosessia ja he jäävät surunsa keskellä muistamaan saivatko inhimillistä ja lämmintä kohtaamista henkilökunnalta.  Omaisten kokemuksista koostuu saattohoitodon onnistumisen arviointi.  Tovottavasti ei palata siihen aikakauteen, että ihminen sai kuolla "kaikessa rauhassa".