Säästetään Hovinsuon Majavien henki Lappeenrannan Skinnarilassa

Kommentoitu viesti

Kimmo
Vieras

#75 Jarmolta asiaa SLL:n sivuilla

07.11.2010 01:13

http://www.sll.fi/etela-karjala/tiedotus/tiedotteet/majavaliite.pdf

Löysin sattumoisin Jarmon viestin USA:sta. Siinä on paljon hyvää asiaa.

Pari ihan pientä kommenttia. Majavat ovat nostaneet metsään vettä, sillä on niille tarkoituksensa ja positiivisesti ajateltuna ne ovat tehneet laajemman monimuotoisuusalueen. Sieltä ei ole oikeastaan tarvetta laskea veden pintaa, vain hiihtoladun pohjalle on vähän harmia ja vetinen suo on tullut lähemmäksi Pienniementien taloja. Näiden takia osa puista kannattaisi suojata muovittamalla niiden tyvet niin kauan kunnes majavat heittävät nyytin olalleen. Taloja vesi ei uhkaa.

Monimuotoisuuteen kuuluvat itse majavat. Ei niitä kannata tai voi ennen talvea siirtää mihinkään. Ne ovat tehneet kuukausia töitä selvitäkseen talvesta hengissä.

Mutta hyvä viesti Jarmo, kiitos!

Näetkö USA:ssa tuon ylemmäs linkitetyn dokumentin, eli näkyyköhän Areena Suomen ulkopuolella?

Vastaukset

Jarmo
Vieras

#76 Re: Jarmolta asiaa SLL:n sivuilla

2010-11-07 03:08:51

#75: Kimmo - Jarmolta asiaa SLL:n sivuilla 

Thanks. Kuten paivamaarasta kay ilmi niin kyselen viestissa asioita joihin taalla ja muualla on myohemmin tullut selvyys. Tuo viesti meni lievasti painotuksia muuttaen Senaatille, SLL:lle ja kaupungille. Ainoa joka jaksoi vastata oli kaupungin ymparistojohtaja Ilkka Rasanen - ihan asiallista tekstia sielta tuli ympariston monimuotoisuuden puolesta. Mutta samalla han siirsi aikalailla kaiken vastuun maanomistajalle (Senaatille) koska kyseessa ei ole uhanalainen laji. Ja lain mukaan lienee ihan oikeassakin (vaikka kaupunki onkin ymmartaakseni alueen osaomistaja tuolla?).

Tosin tuo vedenpinnan nousu askarruttaa vielakin, kun taallakaan ei ole muuta tietoa kuulunut kuin etta "ei se sinne asti nouse". Kaupungin nettikartan korkeuskayrien mukaan nuo etelapuolen pihat eivat lienisi vaarassa silla maasto viettaa pohjoiseen hyvin loivasti. Mutta korkeusmittaukset on tehty aikoja sitten ja pienen mittakaavan yksityiskohdat voivat muuttaa tilannetta. Esimerkiksi kevattulvien aikaan tilanne voi oikeasti olla toinen jos vesi ei paase virtaamaan normaaliin suuntaan. Kokemuksia on mm. omalta kotipihalta, joka viettaa natisti tienvierusojaa kohti, mutta talven lopussa lumi ja jaa estavat sulamisvesien virtauksen ja vuosikausia tuloksena oli paikoittain kumpparinvarresta sisaan hyrskahteleva lammikko. Joten olisi oikeasti kiva tietaa miten suuresta korkeuserosta ja on todella kyse Skinnarilan pihojen ja vedenpinnan kanssa. Ja pitaa muistaa etta joissain taloissa voi olla kellareitakin.

Mita dokkariin tulee, ikava kylla se taalla nay. Muunmuassa Avaran luonnon dokkarit ovat suurelta osin vain Suomessa katsottavia - Areena toimii hyvin vajavaisesti ulkomailla. Mutta olen kylla noita monia jo aiemminkin nahnyt ja netista loytyy monia muitakin vastaavia, joten tuskinpa siella mitaan merkittavaa revelaatiota tulisi.