IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Rex

#1019 Re: Ylen uutinen: Kokoomus kannattaa turve-energiaa

20.03.2012 19:33

#1002: kokoomuslainen - Ylen uutinen: Kokoomus kannattaa turve-energiaa

Haluaisinpa nähdä ne perustelut, miksi puun poltto tarvitsee turvetta lisäkseen - höpöpuhetta. Niitä voidaan polttaa joissakin laitoksissa yhdessä, mutta se ei ole missään laitoksessa välttämätöntä. Lähes kaikissa turvepannuissa palaa pelkkä puukin. Eikä sinne pataan ängetä puuta sekaan, jos siellä palaa pelkkä turve - puu kun on kalliimpaa.

Olisi myös mukava kuulla omakohtaisia kokemuksia urbaanilegendasta, että painostaako turveyhtiöt maanviljelijöitä olemaan valittamatta ympäristöluvista jos on vuokrannut tai haluaa vuokrata peltomaita heiltä - hyvinkin odotettavissa olevaa, mutta aika arveluttavaa toimintaa jos näin on.

Vastaukset

kokoomuslainen

#1021 Re: Re: Ylen uutinen: Kokoomus kannattaa turve-energiaa

2012-03-23 13:08:49

#1019: Rex - Re: Ylen uutinen: Kokoomus kannattaa turve-energiaa

Suuret isojen kaupunkien nykyisten voimaloiden kattilat ovat monipolttoainekattiloita, useimmiten ns. leijukerrospolttokattiloita. Näissä paras polttoaine kattilan hyötysuhteen ja koko käytettävyyden kannalta on turve, mutta niissä voidaan osittain turvetta korvata myös puulla.

Siis kun käytetään yhdistelmää turve/puu, niin saadaan paljon parempi hyötysuhde laitoksesta kuin jos polttoaineena olisi pelkästään puumateriaali. Puun poltossa vapautuu erilaisia alkali- ja klooriyhdisteitä, joiden kiinteillä muodoilla on erittäin alhainen sulamispiste. Tästä taas johtuu sellainen ilmiö jonka seurauksena kattilan lämpöpinnat tahriintuvat. Turpeessa on hiukan rikkiä joka taas puolestaan vähentää totaalisesti syövyttävien yhdisteiden pitoisuuksia.

Toinen asia on luonnollisesti se seikka, että mikään voimayhtiö ei uskalla rakentaa pelkästään puuta käyttävää suuren kokoluokan voimalaa. Puun saatavuudessa on todella suuria ongelmia jo nyt, vaikka määrät ovat pieniä verrattuna siihen, että turvetta näissä laitoksissa ei käytettäisi laisinkaan. Jos kattila optimoitaisiin käyttämään vain puuta, niin esim joissain puun saatavuuden häiriötilanteissa ei siinä kattilassa voitaisi käyttää vaikkapa kivihiiltä puun korvaajana. Nykyisissä turvetta polttavissa laitoksissa on mahdollista hätätilanteessa käyttää turvetta korvaamaan myös kivihiiltä.

Sitten on aivan eri asia kun puhutaan pienistä taajamien ja yksittäisten kerros- ja rivitalojen kaukolämmitykseen sopivista pienistä kattiloista, niissä voidaan käyttää pelkkää puuhaketta ja niihin puuraaka-ainetta varmemmin riittää.

Tutkimusta polttotapahtumasta isoissa kattilalaitoksissa on tehty varmaan satoja. Suunnittelu perustuu vankkoihin tutkimustuloksiin. Loppukädessä voimalan tilaaja eli voimayhtiö päättää millaisella polttoaineella ja sekoitussuhteella kattila tilataan.

Yhtenä suurimpana vaikuttimena kattilan valintaan ja sen tekniikkaan on myös raaka-aineen saatavuus ja sen mahdollinen hintakehitys voimalan käyttöiän aikana joka on useita kymmeniä vuosia. Voimayhtiöt haluavat minimoida kaikki mahdolliset riskit päätöksentekohetkellä sekä myös tulevaisuuteen olisi kyettävä näkemään kymmenien vuosien aikajänteellä.

Turve on ollut ja tulee olemaan vielä kymmeniä vuosia vakaa polttoaine, sekä saatavuudeltaan että hinnaltaan. Puuta alkaa mennä kattiloihin turpeen seassa vuosi vuodelta enemmän mutta turpeen kokonaiskulutus ei tule kuitenkaan merkittävästi laskemaan, koska energian kokonaiskulutus kasvaa koko ajan. Turve on Suomen valttikortti!