Koirakuiskaaja Cesar Millan pois TV:stä

Kommentoitu viesti

Vieras

#212 Cesarin shown puutteet

01.02.2011 21:23

 

Aikamoista vauhkoamista yhdestä ohjelmasta! Minulla on ollut koiria yli 30 vuotta, mutta ei yhtään ongelmakoiraa. Yksi syy tähän on se, että jo 30 vuotta sitten Suomessakin oli tietoa eläinten kouluttamisesta positiivisella vahvistamisella. Toinen syy on se, että kohtelen koiriani määrätietoisesti ja johdonmukaisesti.

Cesar Millanin ohjelma on show, joka näyttää vain tietyt pätkät prosessista. Katsoessani sitä huomaan seuraavat puutteet:

- Cesar ei koskaan kerro, miten lähes jokainen ohjelmassa kuvattu ei-toivottu käyttäytyminen olisi voitu ehkäistä opettamalle koiralle toivottu käyttäytymismalli ja sen lisäksi tarjoamalle sille laji- ja rotytyypillisiä tarpeita vastaavaa hoitoa ja aktiviteetteja. Cesar keskittyy kikkakolmosiin, joiden teho loppuu, kun Cesar sulkee oven ja poistuu paikalta.

- Monet ohjelmissa kuvatuista koirista ovat väärän ympäristön ja kohtelun takia erittäin stressaantuneita tai fyysisesti sairaita. Erittäin stressaantuneen koiran ongelmia ei korjata kädenkäänteessä vippaskonsteilla eikä stressitasoa vähennetä ainakaan impulssipannan käytöllä.

- Ohjelmassa käsitellään silkkihansikkain omistajia, joilla ei ole riittäviä tiedollisia, älyllisiä eikä toiminnallisia valmiuksia huolehtia mistään eläimestä - eikä ainakaan bitbullista. Amerikka on täynnä tomppeleita, jotka ovat valmiita nostamaan oikeusjutun toisten tomppeleiden avustuksella, mutta sen ei pitäisi estää ongelmien syyn (koulutus- ja käsittelyvirheet) tuomista selkeämmin esiin.

- Suomessa koiranpito on aivan erilaista verrattuna Amerikkaan. Pääsääntöisesti suomalaiset vielä ymmärtävät, että koiranpito vaatii aikaa, rahaa ja viitseliäisyyttä. Amerikkalaisille voi todellakin olla uutta tietoa se, että koirat tarvitsevat liikuntaa ja muita aktiviteetteja. Vaikka Cesarin ensimmäinen lääke onkin liikunta, niin aika vähällä jenkkikoirat pärjäävät: 30 - 45 minuuttia/päivä!!!

- Monessa jaksossa omistajat kertovat kokeilleensa Cesarin oppeja, mutta koira ei silti toimi halutulla tavalla. Ohjelmassa pelkistetään ja samalla kärjistetään tapauksia, jolloin ei-toivotun käyttäytymisen syyt eivät maallikolle avaudu. Tämä voi johtaa eläinten kaltoinkohteluun, kun malleja toteutetaan ilman järjen häivää.

- Osa Cesarin teorioista on samanlaista humpuukia kuin homeopatia eli niissä ei ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa. Eläimiä ei voi hoitaa uskomushoidoilla, koska eläimet eivät usko mihinkään. Yhdessä jaksossa Cesar kehotti omistajaa viemään luontaishoitoihin koiran, jonka raajat olivat vääntyneet siten, että koiralla oli varmasti kovat kivut.

Cesar Millanissa on positiivisiakin puolia. Hän osaa lukea koiran elekieltä ja "calm and submissive state" -termin käyttö viittaa siihen, että hän joko tietoisesti tai intuitiivisesti käyttää metodeja, joiden avulla koira saadaan tilaan, jossa oppimiselle on edellytyksiä. En ole lukenut hänen kirjojaan, joten perustan käsitykseni vain "Koirakuiskaaja" -ohjelmaan.

Cesar näyttää silti tajuavan monta asiaa koirien laumakäyttäytymisestä huomattavasti paremmin kuin Victoria "äpäp" Stilwell . Hyvää Victoriassa on se, että hän latelee suorat sanat omistajille, mutta valitettavasti samalla itse inhimillistää koiria. Victoria on oppinut muutaman perusasian koirien koulutuksesta, mutta vähissä näyttää olevan Britannian kyvyt, jos sen perusteella saa oman koirienkoulutusohjelman.

Joka tapauksessa, jokainen päättäköön itse, mitä ohjelmia katsoo. Suomessa eläinsuojelulaki sekä Kennelliiton ja sen jäsenjärjestöjen säännöt ohjaavat koirien ja muiden eläinten asianmukaista kouluttamista. Jokainen menestynyt kouluttaja tietää, että eläinten kouluttamisessa toivottu lopputulos saavutetaan positiivisella vahvistamisella edellyttäen, että eläin on fyysisesti ja psyykkisesti kondiksessa.

 

Vastaukset

Vieras

#213 Re: Cesarin shown puutteet

2011-02-01 22:59:18