Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle


Vieras

#51

27.02.2014 00:07

Eikö tästä kaivostouhusta ja sen seurauksista ole jo aivan tarpeeksi esimerkkejä Talvivaaran kohdalla? Mielestäni on aivan yhdentekevää, mitä hankkeen rahoittajat, siitä hyötyvät ihmiset ja heidän lobbarinsa asiasta sanovat. Kenen rahoilla esimerkiksi juuri Talvivaaran aiheuttamat vahingot siivotaan? Ja vielä tärkeämpi kysymys: Miten?

Vieras

#52

27.02.2014 05:43

kaivoksia on jo riittävästi ...
terveisiä muualta

#53 pien yrittäjät vs kaivos miljardid

27.02.2014 06:24

Se onko kaivostoiminta kannattavampaa kuin turismin vaaliminen, on aiheellinen kysymys, varsinkin nyt talvivaaran jälkeen.
Mutta romanttinen tarina kaupanpitäjästä ja hänen pienimielisyydestään pisti miettimään asiaa enemmän kriittisesti. En hetkeäkään haluaisi antaa tollaisten tyyppien nyyhkytyksien kuunteluun.

Kansan aloitteet pitäisi voida perustella muulla kuin söpöillä vauvan kuvilla ja romanttisilla saduilla.

Kaivos hanke epäilyttää, mutta toivon ettei se missään nimessä kaadu tämän adressin perusteella.

kaivoksen puolesta

#54 ylläkselle kaivos

27.02.2014 07:14

ylläs on vasta kolmantena mutta kaivos vois tehä siitä ykkösen. eikä mikhään turistit sitä kaivosta edes tiiä että son siellä olemassa jos siitä ei hehkutettais täälä. eikä se kaivos missään kilometrin säteellä ylläksestä ole vaan son ehkä useamman kymmenen kilometrin päässä. ja kaivos tuopii paljon uusia työpaikkoja kolariin, työlistää myös kolarin kunnan urakoitsijoita ja lisää kolarin kunnan väkilukua uuden työpaikan ansiosta. moniko turisti on tänne jäänny asuhmaan sen ylläksen takia?

Vieras

#55

27.02.2014 07:43

Jossain pitäisi säilyttää pala koskematonta luontoa, rauha ja hiljaisuus. Paikka missä nauttia vain olemisen riemusta.

Vieras

#56 Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 07:47

#54: kaivoksen puolesta - ylläkselle kaivos

Jaa, ei huomaisi turistit kaivosta ja että sijaitsee useamman kymmenen kilometrin päässä? Oletko käynyt kaivosyhtiön omilla sivuilla katsomassa suunnitelmia? http://hannukaisenkaivos.fi/aineisto/Toiminta-alue_ja_nykytilanne_A3_20120905.pdf Tuossa linkki karttaan suunnitelmista. Äkäslompolon kylä ei ihan karttaan mahdu, mutta Kuertunturi, joka on kylän reunalla, mahtuu kyllä. Siitä saa kuvaa kuinka suurta kaivosta ja kuinka lähelle ollaan tekemässä. Pelkka monttu on Ylläksen puurajan yläpuolella olevaa osaa suurempi ja koko möyrittävä kaivosalue on usean kilometrin laajuinen.

 

Avolouhos

#57 Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 07:54

#54: kaivoksen puolesta - ylläkselle kaivos

Äkäslompolon väkiluku on lyhyehkössä ajassa kasvanut n. 80%. Mikään kansa ei omin voimin pysty näin paljoa sikiämään varsinkaan, kun kylässä ei ole vanhoillislestadiolaisia. Euroopan suurin avolouhos tulisi sijaitsemaan alle kymmenen kilometrin päässä kylästa. Jos se se sijaitsisi kymmenien kilometrien päässä, sen voisi hyväksyä.

 

Terho

#58 Kyllä vain kaivos

27.02.2014 08:18

ilman muuta kaivos pittää saaha. Matkailupuolele ei pääse töihin ko suhteila, joten meilä tavallisilla työttömillä olis mahollisuuksia saaha työpaikka. Ylläshän on kuntapäättäjien ykkönen, sielä pättee aivan erit lait ko muuala kunnassa.
Markus Kiili

#59 Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 08:19

#54: kaivoksen puolesta - ylläkselle kaivos

Kyllä meitä tänne Ylläksen takia asumaan jääneitä turisteja alkaa olla jo aika paljon. Ilman Äkäslompolon ja Ylläsjärven väestökasvua olisi Kolarin väkiluku laskussa, mutta nyt se kasvaa.

kaivoksen puolesta

#60

27.02.2014 08:28

kaivoksen jälkeen asukas luku vain kasvaisi entisestään koska kaivos työlistää paljon ihmisiä ja urakoitsijoita


Vieras

#61 Re: Kyllä vain kaivos

27.02.2014 08:32

#58: Terho - Kyllä vain kaivos

Minulla on vähän sellainen epäilys, että niin matkailutyöpaikkaan kuin kaivostyöpaikkaankin tarvitaan alan koulutus. Jos alan koulutusta löytyy, niin löytyy varmaan töitäkin. Kaivokselle ainakin pitää nykyisin olla alan koulut käyty. Kyllä niitä sen alan ammattilaisia on tulossa Puolasta ja muualta niin paljon, että ei siinä kilpailussa pärjää, jos ei ole samaa ammattitaitoa kuin heillä.


Vieras

#62

27.02.2014 08:49

Entisenä Äkäslompololaisena olen todella pettynyt kolarilaisiin päättäjiin jos antavat kaivoksen tulla hannukaiselle. Luulen että myös kolarilaiset yrittäjät hyötyvät matkailijoista. Työpaikkoja kaivostoiminta tuskin kolarilaisille tuo, koska kyllä ne kaivostyöläiset palkataan itäblokin maista.

Vieras

#63 ylläkselle kaivos

27.02.2014 08:53

meinaakko sie että siellä pelkkiä ulkomaalaisia on
Avolouhos

#64 Re: Kyllä vain kaivos

27.02.2014 08:54

#58: Terho - Kyllä vain kaivos

Tuskin ammattitaidoton, "tavallinen" työtön pääsee kaivokseen töihin. Sinne tuskin kerätään kassalta porukkaa. Mutta kunnan päättäjillä(kin) on juuri tällainen harhaluulo.

 

Simon

#65 Consider the long term

27.02.2014 09:04

It is our duty, as custodians of the planet, to keep beautiful natural areas intact for future generations to enjoy. Future generations will not thank us if we make short-sighted decisions now.
Of course it is necessary for people to make a living, but, before giving up beautiful and special places for short-term profit, we must consider whether the benefits from such a decision adequately compensate for the long term destruction that will surely follow.

Protests in areas where mining has already begun should alert us to the dangers of such a course.
Markus Kiili

#66 Re:

27.02.2014 09:10

#60: kaivoksen puolesta -

Suhtaudun hyvin epäillen väkiluvun kasvuun kaivoksen myötä, sillä kaivos vähentäisi turismia, josta tämä kylä elää. Eihän kai kukaan Äkäslompolossa sinänsä kaivosta itsessään vastusta, vaan paikkaa, johon sitä ollaan tekemässä. Luontoarvojen menetys on Hannukaisissa liian suuri ja sillä on suora vaikutus Ylläksen matkailuun, joka yhä enemmän elää luontomatkailijoista. Eniten kasvava ryhmä on ulkomaalaiset turistit ja he tulevat nimen omaan luonnon vuoksi. Kaivoksen tulo naapuriin ohjaisi nämä turistit muualle ja nykyisin aika moni yritys elää ulkomaalaisita, sillä he ostavat enemmän ohjelmapalveluita ja käyttävät ravintolapalveluita. Pelkästään Jounin Kaupassa, jossa ulkomaalaisten osuus asiakaskunnasta on paljon pienempi kuin ravintoloissa ja ohjelmapalvelufirmoissa, ulkomaalaisten ostot ovat enemmän kuin Kolarin ja Muonion kunnan asukkaiden yhteensä. Vaikka Äkäslompolon väkiluku tuplaantuisi, ei se riittäisi korvaamaan ulkomaalaisten menetystä. Siksi pelkään kylän asukasluvun kääntyvän laskuun jos kaivos perustetaan Hannukaisiin.

Vaikka vastustan kaivoksen perustamista Hannukaisiin, en vastusta Kolarin kunnan kehittämistä. Olisi korka aika alkaa puhaltamaan täällä yhteen hiileen, niin Ylläksellä kuin Etelä-Kolarissakin. Ylläksen vetovoimasta voitaisiin päästä osallisiksi paljon nykyistä enemmän ja ympärivuotisemmin. Ylläs ei ole ainoa ulkomaalaiselle eksoottinen paikka Kolarissa. Teuravuoman suo on sellainen matkakohde, jota ei ole osattu hyödyntää riittävästi. Täkäläisestä tuntuu varmaan käsittämättömältä, että joku haluaisi lähteä suolle, mutta niin se tuntuu thaimaalaisestakin omituiselta, että turistit makaa auringonpaahteessa rannalla. Se on eksotiikkaa. Minäkin kävin Floridassa rämeretkellä, jonne paikallisia ei saisi suurin surminkaan. Oli erittäin mielenkiintoinen ja muistorikas kokemus. Ihan samoin suurkaupungin ihmisen vieminen keskelle Teuravuomaa olisi valtava tunnekokemus. Eksotiikkaa.

Pitkien etäisyyksien maassa turismi on helpoiten hyödynnettävä luonnonvara ja sen ympärille kasvaa monenlaisia työpaikkoja, kuten rakentamista. Siksi siihen kannattaisi panostaa vielä entistäkin enemmän, mutta ei pelkkään Ylläkseen, vaan myös Teuravuomaan, Muoniojokeen ja järvikyliin.

Muuta yritystoimintaa yritystoimintaa vaikeuttaa etäisyydet kaupunkeihin, joissa asiakkaat usein sijaitsevat. Maailma onneksi sähköistyy jatkuvasti ja satsaaminen tietoverkkojen kehittämiseen parantaa yritysten menestymismahdollisuuksia myös täällä.


Vieras

#67 Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 09:16

#63: - ylläkselle kaivos

En meinaa, mutta kyllä sinne niitä hakee. Jos niillä on koulutus ja kolarilaisella ei ole, ei kolarilaista valita.

 


Vieras

#68

27.02.2014 09:33

Ei uutta talvivaaraa!

Vieras

#69

27.02.2014 09:41

-Ei kaivostoimintaa alueelle,pidettävä matkailukohteena
-Kiitos Jounin kaupalle majoituksista vuoskymmenten varrelta -tyytyväinen asiakas

Vieras

#70 Re: Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 10:12

#67: - Re: ylläkselle kaivos

tottakai se ottaa sen joka on kouluttautunut mutta on kolarilaisillakin mahdollisuus kouluttautua vasta tulheen kaivoskoulun ansiosta

 


Vieras

#71 Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 10:28

#70: - Re: Re: ylläkselle kaivos

No toki on mahdollista. On ollut mahdollista kouluttautua myös niille aloille, joilla kunnassa on jo ennestään töitä tarjolla. Kouluttautumaan kun voi mennä myös oman kunnan rajojen ulkopuolelle.

 


Vieras

#72 Re: Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 10:38

#71: - Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

ei kolarissa ole muita kouluja ko kaivos, lähihoitaja ja lukio


Vieras

#73

27.02.2014 10:47

Ensinnäkin kaivoksen työllistävään vaikutukseen turvautuminen jo olemassa olevan menestyvän matkailualan kustannuksella on todella lyhytnäköistä. Mitäs tapahtuu sen 17 vuoden jälkeen? Ja esimerkkejä on nähty että kaivokset eivät pysy toiminnassa koko arvioitua elinkaarta, kaivostuotteiden markkinat kun eivät ole sieltä vakaimmasta päästä.

Toiseksikin, kaivos saattaa tuoda kunnalle yllättän suuria menoja. Kuten kävi sodankylässä, monet kaivoksen työntekijät eivät ole kirjoilla itse paikkakunnalla, mutta lisääntyvien asuntotarpeiden ja esim. päivähoitopaikkojen huolehtiminen jää kunnan vastuulle.

Vieras

#74 Re: Re: Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

27.02.2014 11:12

#72: - Re: Re: Re: Re: ylläkselle kaivos

Vastasinkin, että kouluttautumaan voi mennä myös kunnan rajojen ulkopuolelle. Ei kai täällä kovin montaa kotiarestiin tuomittua ole.

Tosi vihainen

#75 Onko ihan pakko olla sokea ja tyhmä?

27.02.2014 11:16

Ei voi kuin ääneen nauraa, kun lukee juttuja kuvitteellisista työpaikoista. Kuinka naivi ihminen oikein onkaan? Monikansallinen yhtiö ei ole mikään sossunluukku, vaan voittoa tavoitteleva koneisto. Se toimii ainoastaan ja vain kannattavasti. Ja niin kauan kuin voittoa tulee, sen jälkeen pakataan tavarat ja lähdetään uuteen maahan kaivelemaan malmeja. Sotkut voi sitten siivota joku muu. Kiva nähdä, mistä maasta työntekijät tulevat. Kuinka moni esim. kaivoksen johdosta muuttaa Kolariin? Veikkaus: 0 kpl.

Ne jotka eivät tajua tulevan kaivoksen mittakaavaa, täytyy sanoa että tuskin ovat koskaan vaivautuneet tutkimaan karttoja. Vanha kaivos on pelkkä soramonttu tulevaan verrattuna, eikä sekään mikään varsinainen luontonähtävyys ole. Jos sieltä muutamalla kuorma-autolla rahdattiin joskus malmia ja tämä on mielikuva, niin kannattaisi varmaan päivittää kaivostietous tähän päivään.

Ei voi kuin ällistellä, kuinka rähmällään päättäjät ovat ulkomaisen yhtiön edessä. Kukaan kunnan päättäjistä tai valtuuston jäsenistä ei välitä pätkääkään niistä yrittäjistä, joiden elinkeino vaarantuu tai loppuu kokonaan, puhumattakaan alueen luonnosta jota ei koskaan saada takaisin. Ilmeisesti pienyrittäjyys on kaunista vain juhlapuheissa. Yrittäjät saavat itse taistella ihan yksin suurta kaivosyhtiötä vastaan, jolla on varaa palkata sellaiset lakimiehet ja konsultit, jotka ovat jo putsanneet maailmalla paikkoja ennenkin ja osaavat kyllä hoitaa homman kotiin.

Olisi kyllä tosi hauska nähdä kaivoksen kannattajien naamat, kun kaivosvaltaus ilmaantuu omalle takapihalle. Kolarissahan malmia riittää, joten ihan hyvin muutto voi olla edessä ihan kellä vaan. Kaivoslaki pitää siitä huolen.