Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto


Vieras

/ #16451 Kalifornia sallii homoliitot - keskustelu käy kuumana useissa muissakin osavaltioissa

29.06.2013 07:34






Yhdysvaltain korkein oikeus katsoi aiemmin tällä viikolla, että kielto loukkasi homoseksuaalien kansalaisoikeuksia. Kalifornia on jo 13. osavaltio, joka sallii homoliitot.

Yhdysvaltojen osavaltion Kalifornian oikeusistuin poisti perjantaina kiellon, joka esti samaa sukupuolta olevia pareja menemästä naimisiin.

Tasa-arvoiset avioliitot tulivat mahdolliseksi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi alempien tuomioistuinten kieltävät päätökset. Kalifornian oli kuitenkin muodollisesti poistettava kielto, jotta tasa-arvoinen avioliittolaki astui osavaltiossa voimaan.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot tulivat mahdollisiksi saman tien. Vain minuutteja kiellon kumoamisen jälkeen asiasta oikeustaistelua käynyt homopari ilmoitti menevänsä naimisiin heti samana iltana Los Angelesin kaupungintalolla.

Yhdysvaltain korkein oikeus katsoi aiemmin tällä viikolla, että kielto loukkasi homoseksuaalien kansalaisoikeuksia. Kalifornia on jo 13. osavaltio, joka sallii homoliitot.

Kalifornian oikeusistuimella oli 25 päivää aikaa panna korkeimman oikeuden päätös täytäntöön, joten asiantuntijat olivat yllättyneitä avioliitto-oikeuden hyväksymisestä jo kahden päivän jälkeen.

Korkeimman oikeuden päätös on kuumentanut keskustelua yhdysvaltalaisia jakavan avioliitto-oikeusaiheen ympärillä useissa eri osavaltioissa.

Esimerkiksi Pennsylvaniassa, Arizonassa, Oregonissa, Ohiossa ja Arkansasissa päättäjät ja aktivistit ovat käynnistäneet keskustelua ja tehneet aloitteita homoliittojen sallimiseksi. Tasa-arvoista avioliittoa koskevia oikeustapauksia on vireillä muun muassa Utahissa, Michiganissa, New Mexicossa ja New Jerseyssä.