Timo Kivistö
Helsinki

/ #3

25.02.2008 12:45

Asiaan tutustuttuani joudun olemaan täysin eri mieltä, vaikka ehdotuksen perusteissa on toki paljon hyvääkin.

Suora valtionrahoitus vaarantaa pahasti Yleisradion riippumattomuuden, koska poliitikot voivat silloin halunsa mukaan panna rahahanat kiinni ja näin tukehduttaa itselleen epämieluisten totuuksien kertojan.

Selkeästi paras malli olisi mielestäni osittainen mainosrahoitteisuus, kuten on esimerkiksi Irlannin RTÉ-yleisradioyhtiössä. Siellä se toimii loistavasti, ja kaikki ovat tyytyväisiä - paitsi tietenkin kaupalliset kilpailijat. Suomessa YLE tienaa vuodessa reilut 200 euroa lupamaksajaa kohti (selvästi suurin osa tietysti juuri tätä maksutuloa) ja kituu sillä. RTÉ saa vastaavasti lupamaksutuloina à 150 euroa ja mainoksista toiset 150 euroa = 300 euroa. Yhtiö voi hyvin ja tekee loistavaa ohjelmaa sekä laadukkaita uutisia. Samoin Suomessakin voisi siis tv-maksua alentaa ja saada silti parempaa ohjelmaa.

Outoa, ettei tätä vaihtoehtoa ole Suomessa otettu edes kunnolliseen tutkintaan. Eikä kukaan halua muistuttaa Irlannin mallin olemassaolosta ja toimivuudesta - ehkä siksi, että laadukas RTÉ on painanut kilpailijansa aika ahtaalle pakottaen nekin panostamaan laatuun, mitä Suomessa mainoskanavilla ei ole nähtykään.

Uskon, että haluttomuus puhua asiasta ja tutkia tämäkin vaihtoehto johtuu Suomessa laillisuuden rajoja hipovasta ulkoparlamentaarisesta päätöksenteosta. Ministeri A.E. ja muut rahavaikuttajat, joilla on oma lehmä ojassa, ovat luutavasti pelotelleet vellipöksyiset poliitikkomme hiljaisiksi. Ja Hesari liittolaisineen senkun lietsoo YLE-vastaista mielialaa ja lupamaksuhaluttomuutta. Silä eivät ohjelmat ainakaan parane, eikä tv-maksu kevene.