Pallas säästettävä lisärakentamiselta

Herkko Pesonen
Helsinki

/ #25 Ei lisärakentamista Pallakselle!

16.05.2008 10:23

Olemme käyneet Pallaksella vuodesta 1966 aina Pääsiäisen aikoihin. Parempaa paikkaa ei ole löytynyt, Pallas on ainutlaatuinen. Siellä on sopiva määrä toimintaa ja toiminnan taso on sopiva.
Pallakselle ei tarvita mitään lisää, juuri lisäykset veisivät sen hohdon pois. "Mennään kuuntelemaan hiljaisuutta!" on kävijöiden toive.
Kansallispuistolaki on tehty juuri luonnon säilyttämiseksi.

Uudisrakentamista on perusteltu sillä, että tarvittaisiin nykyaikaisia palveluita. Mitä ne muka ovat? Pallaksella on jo nyt hotellihuoneita, saunoja, vessoja, ravintola, hissien lähistöissä kioskeja, suksivuokraamo, opastusta, hiihtokoulu, loistavasti hoidetut murtomaaladut jne. Kaikkea voidaan aina parannella, mutta ei lisärakentamista ei tarvita.

Pallaksella ei ole, eikä tarvitakaan musiikkia ulkotiloissa, rinneravintoloita jne. Se, joka niitä kaipaa, menköön Olokselle, Leville, Ylläkselle.
Kyllä hotellissa tilaa on, se on jopa suljettuna muutamana vuodenaikana.

Laajentamisessa ei olekaan kyse puuttuvien palveluiden saamisesta, vaan volyymin lisäämisestä! Miksi? Siksi, että hotelliyrittäjä haluaa laajentaa busineksiaan, ei häntä kiinnosta se, että laajentaminen muuttaa alueen luonteen ja vie sen rauhan. Raha kiinnostaa. Miksi hotelliyrittäjä hankki itselleen Pallashotellin, jos se oli kannattamaton? Kyllä kai hän osaa laskea. Ajatuksena oli jo siinä vaiheessa laajentaminen ellei peräti lupausta jo silloin olisi saatu laajentamiseen?

Lisärakentamista voi tehdä kansallispuiston ulkopuolelle, ei sisälle.