100 000 vastaan Itä-Suomen hovioikeus

Maarit Tevanlinna-Alvarez
Pretoria RSA

/ #8 seppo saarelalle

21.11.2008 15:52

Tama adressi ei nakemykseni mukaan ole perusteeton hyokkays ISHO:tta vastaan, joka valitettavasti eksemplifioi sita linjaa, jota koko maan oikeudet ovat soveltaneet rangaistessaan raiskausksesta tai naisiin ja tyttoihin kohdistavasta vakivallasta. Ei tule olettaa, etta kaikki kansalaiset olisivat velvolliset syynaamaan kaikki tilaston kunkin hovi- tai karajaoikeuden tekemista paatoksista tai vetoomustuomioistuinten tuomion lievennyksista ja -tiukannuksista saadakseen onbjektiivisen ja vertailevan kuvan siita mita kullakin taholla Suoemessa paatetaan. Meidan tulee luottaa siihen, mita saamme uutisten muodossa otaksuttavasti puolueettomista tiedotuslahteista kuulla, ja luottaa tiedon oikeellisuuteen. Elammehan demokratiassa ja luotamme siihen, etta yhteiskuntamme toimii (vaikka tottavie, usko siihen on monen kohdalla hutera!).
Tallaisilla kommenteilla jotkut tahtovat mitatoida ja vesittaa seka johdattaa aiheen toisaalle siita, mika on ilmiselva totuus: lakeja sovelletaan oikeusasteissa hyvin lepsusti mita tulee seksuaalirikoksiin (lue kaikenlaiseen ruumiilliseen hairintaas ja koskemattomuuden loukkaamiseen, ahdisteluun, kahminnasta alkaen, seksiin pakottamiseen, tai raiskaukseen tai vapaudenriistoon ja raiskaukseen). Ei kai ole kaupunkilegenda myoskaan se, etta naista teoista tulisi saada suurempia tuomioita kuin edes karajaoikeus on langettanut. Vetoomustuomioistuimessa - meille kerrotun mukaan - on sitten vedottu joihinkin nakokohtiin, kuten oliko 'lyhyt' raiskaus vai 'pitka' tai oliko raiskaajalla tyopaikka ja perhe! Onko tama myytti?
Ja kylla, tuomion ankaruus on kiinnostava seikka nimenomaan, ei se onko alennettu vai nostettu! Jo karajaoikeuden antama tuomio on vahainen, jos se on 3-4 vuotta. Muualla sivistyneessa maailmassa tuomiot moisista vakivallanteoista ovat aivan toisenlaisia.
Indikoit,etta laki on huono. Lait ovat varmaankin huonoja siina, etta todellakaan ne eivat spesifioi ankarampia (vuosissa mitattuna) tuomioita. Tassa tapauksessa luulen lisaksi, etta yksi korsi katkaisi kamelin selan: mitta on taynna!