Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaava pohjaa heikkoon suunnitelmaan

ROKURISTI

/ #4 TUULIVOIMA PILAA KOTISEUTUMME

16.08.2014 20:49

Tuulivoima pilaa suomalaisen sielunmaiseman


JUKKA TIAINEN JOENSUU

 

Tuu­li­voi­ma on vas­ta­tuu­les­sa eri puo­lel­la Suo­mea, ei­kä ih­me. Kaik­kial­le ra­ken­ne­taan, jos ei es­te­tä. Tuu­li­voi­ma­lai­tok­sen hait­ta-alue ulot­tuu sa­to­jen ne­liö­ki­lo­met­rien alueel­le.

Na­pa­kor­keu­del­taan 65 met­ri­nen tor­ni nä­kyy 26 ki­lo­met­rin pää­hän ja si­jait­see yleen­sä mäen pääl­lä. Nyt suun­ni­tel­mis­sa on voi­ma­lai­tok­sia, joi­den sii­vet pyö­ri­si­vät jo­pa yli 150 met­ris­sä.

Luon­to on par­haim­mil­laan, kun sii­nä nä­kyy mah­dol­li­sim­man vä­hän ih­mi­sen toi­min­taa. Luon­toa tu­ris­tit­kin tu­le­vat et­si­mään. Tuu­li­voi­ma­lai­tok­set te­ke­vät suo­ma­lai­ses­ta luon­nos­ta teol­li­suu­sa­lueen. Me me­ne­täm­me sie­lun­mai­se­mam­me, jos­sa rau­hoit­tua.

Voi­ma­loi­den ra­ken­ta­mi­nen on täy­sin kan­nat­ta­ma­ton­ta il­man val­tion tu­kea. Bis­nes­hait ovat hais­ta­neet il­mai­sen ra­han. Ei­vät he it­se siel­lä myl­ly­jen juu­res­sa asu, ei­vät­kä he vä­li­tä mai­se­mas­ta. Eh­do­tan­kin la­kia, jo­ka kiel­tää tuu­li­voi­ma­loi­den ra­ken­ta­mi­sen si­sä­maas­sa ko­ko­naan. Ma­ta­lat voi­ma­lat kau­pun­kien teol­li­suus- ja sa­ta­maa­lueel­la voi­tai­siin sal­lia, ja ran­ni­kol­la nii­tä voi­si ol­la kes­ki­te­tys­ti tar­kas­ti ra­ja­tuil­la alueil­la.