Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaava pohjaa heikkoon suunnitelmaan

ROKURISTI

/ #7 TUULIVOIMABISNES VASTAAN TODELLISET IHMISELÄMÄT

16.08.2014 21:36

Tuulivoimabisnes vastaan todelliset ihmiselämät

MIELIPITEET | Länsi-Suomi | | 0

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajaa lainatakseni "kyllä minä niin mieleni pahoitan", kun seuraan tätä järjetöntä tuulivoimalobbausta ja toisaalta ihmisten todellista hätää heidän tulevaisuudestaan.

Näyttäisi siltä, että jostain käsittämättömästä syystä kunta- ja jopa valtiotason päättäjien joukossa on useita henkilöitä, jotka ovat kyvyttömiä sisäistämään objektiivista tietoa, muodostamaan omat mielipiteensä tuohon tietoon perustuen ja toimimaan tämän jälkeen kuntalaisten tai kansalaisten parhaaksi. Lobbausyritykset menevät läpi ja osa päättäjistä ajattelee lyhytnäköisesti vain omaa etuaan - ja valitettavasti toimii tämän mukaan päätöksenteon hetkellä. Tämä on pöyristyttävää ja todella pelottavaa.

 

Jari Suominen aloitti mielipidekirjoituksensa ("Miten yhdellä sijoitetulla eurolla voi saada työtä ja hyvinvointia 10 euron edestä?", Länsi-Suomi, 6.5.2014) kertoen työttömyyden aiheuttamista kustannuksista ja kurjista ihmiskohtaloista. Hän jatkoi: "Tätä vastaan on vaikea ymmärtää keskustelua, jossa tärkeimpiä arvoja tuntuvat olevan oman mökin tai kiinteistön arvo, ja saako tuulivoimala kuulua tai näkyä horisontissa." Minun on puolestani vaikeaa - ellei mahdotonta - ymmärtää, miten Suominen sulkee silmänsä mahdolliselta tapahtumaketjulta, jossa kiinteistön arvon laskiessa myös talon vakuusarvo laskee ja pankki alkaa pyytää lisävakuuksia mahdolliselle lainalle. Kyllä tästä voi seurata aivan yhtäläisiä tragedioita yksilöille ja perheille kuin työttömyydestäkin. Ei raha puussa kasva, vaikka se tuulivoimatuottajien myllyissä näemmä kasvaakin.

 

Vaikkei Suominen titteliään tai organisaatiotaan ilmoittanutkaan kirjoituksessaan, uskallan olettaa, että kyseessä on Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) puheenjohtaja, koska TuuliWatti-sivustolla on julkaistu vastaava kirjoitus ja STY:n puheenjohtaja Suominen on listattu yhdeksi sivuston kirjoittajista. Suominen kertoi Ajankohtainen kakkonen -ohjelmassa 12.11.2013, etteivät tuulivoimalat vaaranna fyysistä terveyttä, mutta voivat stressin kautta vaikuttaa esimerkiksi unettomuuden muodossa. Olen ymmärtänyt, että pitkään jatkuvalla stressillä tai unettomuudella voi olla suurtakin vaikutusta fyysiselle terveydelle - eikö tuulivoimalat tällöin nimenomaan voi vaarantaa fyysistä terveyttä?

 

Lauselma "jokainen torppa" sai karvani pystyyn. Herää todellakin kysymys, onko toinen ihminen toista arvokkaampi. Jos tuulivoimaloista ei ole haittaa, miksei niitä ole Helsingissäkin tai muualla pääkaupunkiseudulla? Kärjistäen ilmaistuna siellähän se sähkökin kulutetaan. Miksi maaseudun asukkaiden elinolot ovat uhrattavissa, jotta Helsingin keskustassa voidaan pitää näyteikkunat valaistuina, osa varmasti yölläkin? Eiköhän sieltä löydy joku 50 x 50 -metrinen pläntti, joka voidaan raivata ja laittaa mylly tuottamaan?

 

Vähintään päättäjien kannattaa tutustua objektiiviseen tietoon tuulivoimaloista ja erityisesti niiden vaikutuksista ihmisiin, terveyteen ja subjektiivisiin kokemuksiin. Googlettamalla esimerkiksi "wind turbine effects on health" ja valitsemalla sitten tieteelliset artikkelit haulle löytyy heti alusta 4 mielenkiintoista tutkimusta.

Kyseiset julkaisut on luokiteltu myös Julkaisufoorumissa, jonka tarkoituksena on toimia tieteellisen julkaisutoiminnan laadun indikaattorina.

 

Tuulivoiman innokkaimpien puolustajien motiivi lienee selvä, enkä tarkoita nyt ympäristökysymyksiä. Mutta onko kukaan pysähtynyt ajattelemaan, miksi ihmeessä vastustajat vastustaisivat tuulivoimaa ellei siitä olisi aiheutunut todellisia koettuja haittoja?

 

Haluaisin nähdä tieteellisiä, vertaisarvioituja tutkimuksia, jotka osoittavat, ettei tuulivoimasta aiheudu esimerkiksi terveyshaittoja lähiseudun asukkaille. Enkä puhu nyt mistään konsulttifirmoilla teetetyistä "mitä-haluatte-tuloksiksi?" -tutkimuksista, vaan todellisesti riippumattomien tahojen tekemistä tutkimuksista. Onko sellaisia?

 

Olin ennen tuulivoiman kannattaja - varmasti kaikki lähtökohtaisesti ovatkin. Olisihan se hienoa, jos saisimme energiaa tuosta puhtaasta ja ehtymättömästä lähteestä ilman kohtuuttomia haittavaikutuksia. Mutta kun asiaa tutkii tai siitä kuulee hiemankin enemmän, niin on todettava, ettei näin valitettavasti ole. En edes ala kommentoida tuulivoiman tehottomuutta tai kyseisen energiatuotantotavan taloudellista tekohengitystä, koska en tiedä niistä tarpeeksi. Minulle riittää tässä vaiheessa liian lähelle asutusta rakennettavien tuulivoimaloiden vastustamisen syyksi lähiseudun asukkaille, ja sitä kautta koko yhteisölle, aiheutuvat haitat.

 

Kyllä en ymmärrä tätä touhua.

 

Tuuli Keskinen (o.s. Laivo)

Kyse oli kahden kilometrin suojaetäisyydestä asutukseen, mitä mm. Sosiaali- ja terveysministeriö nyt suosittavat.
- Jos tällaisesta raja-arvosta päätetään, että jokaisesta torpasta Suomessa ja jokaisesta mökistä olisi kahden kilometrin suojaetäisyys, se pysäyttäisi tuulivoimarakentamisen saman tien, sanoo alan teollisuutta edustavan Suomen Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Suominen.
 

Tuulivoimayhdistyksen puheenjohtaja Jari Suominen on yllättynyt siitä, että uusia pelin sääntöjä on tulossa. Teollisuus yrittää vaikuttaa tilanteeseen.

- Jonkun täytyy poliittisesti päättää, että pitääkö suomalaisten kestää jotain ääntä tai ei. Se on nyt mitä poliitikkojen pitää tehdä.