ASTRID THORSIN IDEOIMA UUSI ULKOMAALAISLAKI HYLÄTTÄVÄ!

Laura Hellberg
Mikkeli

/ #544

17.02.2009 23:44

Päällimmäisenä tuosta keskustelusta jäi mieleen tuo uimahallikeskustelu; pitäisikö muslimimiehiltä kieltää pääsy uimahalleihin kokonaan, jos uimapukuisia naisia tuijotetaan kuin halpaa kinkkua?

Tämä jäi mieleen lähinnä siksi, että harrastan uintia ja ulkomaalaiset miehet tapittamassa altaan reunalla on kiusallisen tuttu näky.

Toinen asia, joka jäi mieleen, oli somalinaisen (anteeksi, olen huono muistamaan nimiä) miltei jokainen puheenvuoro. Okei, islam käskee naisia olemaan erillään miehistä, mutta miten se pätee suomalaiseen uimahalliin? Miten toisekseen voi olettaa, että somalit ovat ainoita henkilöitä, jotka kokevat rasismia? Onneksi meillä ei ole stereotypioita venäläisistä tonttikaupoista, pitkäkyntisistä, ruusuja myyvistä romaneista tai kebab-pizzerioista...? Ennakkoluuloja löytyy varmasti jokaisesta vähemmistöstä, uskontoon, rotuun tai geografiseen sijaintiin piittaamatta.

Juuri tämä rasismin näkeminen kaikkialla on luultavasti johtanut siihen, että nykyaikaisessa kulttuurisulattoa jäljittelevässä yhteiskunnassa on menty siihen, että joulupukit ja pääsiäispuput karsitaan suomalaiskouluista sillä perusteella, että ne saattavat loukata ulkomaalaistaustaisia. Ehkä kyse kotiutumattomuudessa on juuri siitä, että suomalaiskulttuurille tärkeät aspektit (joista moni ole edes uskonnollinen) ovat ehdoton ei ulkomaalaisille.

Tuohon uimahallikeskusteluun vielä palatakseni ei todennäköisesti ole kyse siitä, että naisen näkeminen uimapuvussa alentaa naisen ihmisarvoa ja kunnioitusta, vaan siitä, että tämän ajatusmaailman omaava henkilö, oli sitten mies tai nainen, ei kykene sopeutumaan täkäläiseen tasa-arvokulttuuriin.

Ohjelma oli muuten asiallinen ja hyvä, ehkä vähän liikaa puhujia joista monikaan ei saanut ansaittua puheenvuoroa. Yllätyin positiivisesti siitä, kuinka YLE:n ohjelma osasi kerrankin nostaa ne oikeat kissat pöydälle, tai ainakin osan niistä.