Hesari, näpit irti freelancerin tekijänoikeuksista! - Tassarna bort från frilansarnas upphovsrättigh

jore puusa
kerava

/ #1 3813 hiljaista

01.05.2009 15:45

Suuri määrä on allekirjoittanut ao. adressin, mutta kukaan lähes neljästä tuhannesta allekirjoittajasta ei tunne halua keskustella aiheesta.
Miksi?
Koska massa suojaa yksilöä, mutta esiintuleva yksilö ajatuksineen on vapaata riistaa.
Jokainen tässä asiassa mukana oleva tietää, että asettumalla persoonallaan vastaan Sanoma Oy:tä menettää freetyönsä samantien.
Siksi on paras olla hiljaa.
-
Lehtikuvaajan asemaa on heikennetty määrätietoisesti kolmekymmentä vuotta.Eikä se häävi ollut aloittaessanikaan.
Suurin heikentäjä on ollut Suomen Journalistiliitto, joka ei esimerkiksi -70 luvun lakossa ja lehtikuvaaajien asettumisessa toimittajien rinnalle halunnut aluksi tulla vastaan ollenkaan.
Lehtikuvaajien oikeudet ja varsinkin kuvatoimistokuvaajien vastaavat olivat ja ovat ns. tekstikysymyksissä ensimmäiset yliviivattavat aina. Pelinappuloita ollaan vain oltu vaikka liksa on hinattu samaan aloitutilanteessa.
Freet on silti aina unohdettu, koska Suomessa ei ole sivistysmaiden journalismiperinnettä.
Muuallahan free on se spesialisti, joka otetaan tekemään staffereille liian vaikea duuni.
-
Edelleen liitossa on ihmisiä, joille lehtikuvaaja on toisen luokan kansalainen toimittajiin verrattuna.
Itse olen kokenut miten liitto monottaa ulos kyseenalaistavan henkilön tekosyyllä.
( saatuani potkut Pressfoton mennessä konkurssiin -89 sain jäsenmaksuvapautuksen ja arvostellessani liittoa tavasta, jolla kuvaajien puolta ei pidetty, sain lemput maksamattomien jäsenmaksujen takia, siis jäsenmaksuvapautuksen ollessa voimassa)
--
Toinen suuri syy hiljaisuuteen ovat lehtikuvaajat itse. Sen enemmän selkäänpuukottavaa ja kateellisempaa joukkoa saa hakea.
Ihme, etteivät kollegani ole ajoittain karanneet toistensa kurkkuun, jos joku on keksinyt keinon viedä ulkovalokuvauksellisilla keinoilla keikkoja.
-
Eräs Suomen ns huipuista aloitti uransa Sanoma Oy:ssä kieltäytymällä tulemasta freekuvaajien yhteisneuvotteluihin kymmeniä vuosia sitten, kun Sanomat tapansa mukaan taas nakersi friikkujen asemaa.
Kyseinen huippu motivoi poisjääntinsä sanoen: "Kuulkaa pojat emmää voi tulla kun mulla on lapset ja lainat" Niin oli meillä muillakin. Älkää tällaisella moraalilla ihmetelkö nykytilannetta.
-
Ennustukseni on että freet syödään tässä, Sanomille tai TS:lle tai Aamulehdelle on aivan sama kuka kuvat ottaa, koska ostajapää on tekstintekijöitä, joille kuva on hyvä --jos se tulee ajoissa ja on halpa.
Suomen lehtikuvauksessa ei ole visuaalista kulttuuria, kuvaajat eivät ole työn ohelle missään tekemisissä keskenään , ellei mukaan lasketa Lehtikuvaajat Ry:tä joka on jo vuosikymmeniä sitten pilannut uskottavuutensa järjestämällä maahantuojien tiloissa korruptiosaunailtojaan ja antamalla vielä pari vuotta sitten vuosittaisen näyttelynsä Nordeapankin ja sen edeltäjien kierrätettäviksi.
-
Me lehtikuvaajat voimme vain katsoa peiliin.
Jos meillä olisi ns. "munaa" edes hiukan, emme olisi tässä tilanteessa.
Mutta lammaslauma tulee määkimään nytkin ja Teiltä otetaan loputkin oikeudet pois aivan varmasti...
miksi...koska jokainen haluaa tehdä työtä edes hiukan ja ansaita joko osaamisellaan tai viinien tuntemukselaan keikkoja ostavilta toimittajilta.Täysin ymmärrettävää tavallaan, yhteisen taistelun perinnetta kun ei oikeistolaistuvassa lehtimaailmassa ole.
-
Kun nyt 60% lehtikuvista jo ottavat toimittajat, niin 10 vuoden päästä en usko olevan tällä menolla montaakaan lehtikuvaajaa jäljellä ja ne loputkin tapppelevat keskenään siitä, kuka eniten nuolee saadakseen työtä,-- kuvien substanssista viis, mikä se edes on????
Amen.

Jore Puusa
Lehtikuvaaja
Kuvajournalismilinjan johtaja
Kerava