Ajatuksenvapauden puolesta

Gamma
Vieras

/ #15 Ajatuksenvapaus

07.07.2010 09:05

Kehoitan sinua perehtymään ajatuksenvapauden käsitteeseen, se on laajempi kuin sananvapaus eikä sillä tietenkään tarkoiteta vain vapautta ajatella haluamallaan tavalla. Se ei myöskään tarkoita pelkästään sananvapautta. Siihen liittyvät myös omantunnon- ja uskonnonvapauden käsitteet.

Jos esimerkiksi asiattomasti painostamalla tai johdattelemalla kulutat turhaan kanssaihmistesi aikaa, rajoitat heidän mahdollisuuksiaan ilmaista ajatuksensa käytettävissä olevan ajan puitteissa, mikäli käytettävissä oleva aika menee asiattomien viestien oikomiseen ja korjaamiseen. Lisäksi pelko asiattoman kielenkäytön kohteeksi joutumisesta voi ymmärrettävästi rajoittaa aiheettomasti ihmisten mahdollisuuksia ilmaista itseään. Joissain tapauksissa häiriköinti voi myös vaikeuttaa asiallisen viestinnän luettavuutta. Osa ajatuksenvapautta on sekin, että ajatukset voidaan julkaista kenenkään siihen puuttumatta - mihin voisi vielä lisätä, tai julkaisuprosessia aiheettomasti häiritsemättä.

Siksi häiriköinti voitaneen hyvinkin katsoa ainakin joissain tapauksissa myöskin ajatuksenvapauden rajoittamiseksi. Ajatuksenvapauden henkeen ei sovi se, että parhaat edellytykset ilmaista asiansa olisi häiriköillä, jotka rajoittavat suoraan tai välillisesti muiden vastaavaa vapautta. Ajatuksenvapauteen kuuluu oleellisena osana tasa-arvo, eli lähtökohtaisesti tasavertainen vapaus valita sekä ilmaista ajatuksensa, arvonsa ja uskomuksensa.

Tämän enempää en asiaa ryhdy sinulle rautalangasta vääntämään. Sinun ei tarvitse ymmärtää taustalla vaikuttavaa filosofiaa kuten nyt ajatuksenvapautta, riittää että ymmärrät säännöt. Tiedät varmasti mistä ne löytyvät.