IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

turvetta riittää

/ #1076 Turpeessa valtaisa kansantaloudellinen hyöty

11.04.2012 11:50

 

Maatalouden saama valtava tukipotti on suuruudeltaan yli 2 miljardia. Siis yli 2 000 miljoonaa euroa!!! Onhan tuo nyt aivan järjetön summa. Hyvänä esimerkkinä Bullstop Oy, jolla vuonna 2010 oli yli 1 000 nautaa ja noin 500 hehtaaria peltoa. Se sai vuonna 2010 yli miljoona euroa maataloustukia. Yhtiön tulos jäi kuitenkin erittäin vaatimattomaksi vaikka saikin tuollaisen jättisumman.

Jos taas palataan turvetuotantoon ja sen mukanaan tuomaan hyvinvointiin. otetaan esimerkiksi Suomen oloissa hyvin tyypillinen sadan hehtaarin turvetuotantoalue. Sellaisen energiaturvesato on keskimäärin 43 000 megawattituntia (MWh) vuodessa. Se vastaa lähes 2 000 omakotitalon tarvetta. Jos alueella tuotetaan kuiviketurvetta, sen keskimääräinen vuosituotanto riittää yli 50 suuren maitotilan virtsan ja lannan imeytykseen.

Sadan hehtaarin alueen turvetuotannon, kuljetusten, konevalmistuksen ja tuotantoa tukevien palvelualojen suora ja välillinen työllistävä vaikutus on noin 20 henkilötyövuotta vuodessa. Palkkojen osuus turvetuotantoalueelta myydyn turpeen hinnasta on lähes 58 prosenttia. Valtaosa näistä palkkatuloista jää turvetuotantoalueen lähiympäristöön, sillä Suomessa turvetuotannosta, lastauksista ja kuljetuksistakin useimmiten vastaavat paikalliset yrittäjät ja heidän työntekijänsä.

Turvetuotanto tuo työtä ja toimeentuloa alueille, jossa työtä on muuten huonosti tarjolla ja auttaa maaseudun pysymistä asuttuna. Kuntien ja valtion nettoverotuotto on sadan hehtaarin turvesuolta noin 180 000 euroa vuodessa. Verot koostuvat turvealan työntekijöiden ja välillisesti alasta työllistyvien palkkojen veroista, polttonesteiden verosta sekä arvonlisäverosta. Näinollen tuon sadan hehtaarin turvetuotantoalueen kansantaloudellinen tuotto on lähes miljoona euroa vuodessa.