IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Yritysjohtaja
Vieras

/ #1087 Vihreiden linjaukset uhka Lapille

13.04.2012 10:52

Eilen on Lapin Yrittäjät julkaisseet alla olevan tiedotteen. Yhdyn täysin yrittäjien antamaan lausumaan. Toimin itsekin yrittäjänä Lapin alueella, en kylläkään turve- enkä kaivosalalla.  Työllistän noin 20 henkilöä ja olen ikäni ollut yrittäjänä. Tiedän ja tunnen myös noiden em. alojen kuvioita ja toivon todella että etelän city-vihreät pitäisivät näppinsä erossa Lapin suurista tulevaisuuden kehittymismahdollisuuksista.

Sitä ei varmasti kukaan kiistä, etteikö Talvivaaran kaivoksella ole sattunut tapahtumaketju, jota ei olisi pitänyt sattua. Mutta lopulta syyllisiä ovat myös valtion virkamiehet, jotka ovat hyväksyneet luvan toiminnan aloittamiseen. Ja nythän siellä tehdään valtavasti töitä sen eteen, että toiminta saatetaan oikeisiin uomiin. Kuten ministeri Häkämieskin sanoi, tästä tulee kaikkien osapuolten ottaa oppia.

Turvetuotannon osaltahan asiat ovat olleet aina kunnossa, ainakin Lapin alueella minkä itse tiedän. En tiedä onko Etelä-Suomessa ollut ongelmia päästöjen suhteen, mutta täällä niitä ei ole.

Kaivos- ja turveteollisuus ovat niitä alueita, joista me täällä Lapissa voimme ammentaa hyvinvointia alueellemme. Toivottavasti ministeri Niinistö ei pilaa ontuvilla ja poukkoilevilla mielipiteillään Lapin orastavaa menestystarinaa.

Alla Lapin Yrittäjien tiedote asian tiimoilta.

 

 

12.4.2012
Lapin Yrittäjien puheenjohtaja Lauri Väärälä, VIHREIDEN LINJAUKSET UHKA LAPILLE

Hallituksen vihreät ministerit Heidi Hautala ja Ville Niinistö ovat talven mittaan tulleet ulos, kestävän kehitykseen vedoton, esityksillä, jotka luovat lähinnä uhkakuvia niin pohjoisen kehityksen kuin ympäristönkin kannalta.

Taannoisen ”kongo-keskustelun” jälkimainingeissa ministeri Hautala pahoitteli aiheuttamaansa mielipahaa heittäen samalla ilmaan epäilyksen siemenen kaivosteollisuuden tarkoitusperistä. Ministeri antoi muun muassa ymmärtää, että on epäoikeudenmukaista rakentaa yhteiskunnan varoin infrastruktuuria ja kouluttaa työvoimaa kaivosteollisuuden tarpeisiin. Erikoinen näkökulma, kun infran rakentaminen ja työvoiman koulutus kuuluvat yhteiskunnan perustehtäviin ja ovat hyväksyttyjä muiden elinkeinojen ja teollisuuden haarojen osalta.

Hautalan spekulaatiot ministerinä voivat pahimmillaan jarruttaa kansainvälisten yhtiön osoittamaa mielenkiintoa Lappia kohtaan ja se ei liene asukkaiden, kuntien eikä edes valtion etu.

Ministeri Ville Niinistö puolestaan ravisteli meidät hereille esittämällä turvetuotannon alasajoa seuraavan 20 vuoden aikana. Esitys on juuri niin ”city-vihreä” kuin esittäjäkin. Turvetuotannon alasajo merkitsisi satojen maaseudulla toimivien yritysten kaatumista ja maaseudun kannalta merkittävän määrän työpaikkojen häviämistä. Turvetuotanto on kuitenkin osaltaan vaikuttanut maaseutuyrittäjyyden säilymiseen ja alueittain jopa lisääntymiseen.

Niinistön ympäristölliset perustelut ovat ontuvia, koska on hyvin todennäköistä, että korvaavana energialähteenä yhä enenevässä määrin käytettäisiin ulkomailta ostettua ja ilmastoa saastuttavampaa kivihiiltä.

Ministeri Niinistön ulostulo on osoitus hallituksen poukkoilevasta ja lyhytnäköisestä energiapolitiikasta, joka asettaa energiainvestoinnit ja myös alan yrittäjyyden epävarmaan asemaan. Nyt kaivattaisiinkin johdonmukaisia ja pitkäjänteisiä päätöksiä mm. kotimaisten polttoaineiden tukipolitiikkaan ja ympäristön suojeluun.

Tahtomattaankin Ville Niinistön ja Heidi Hautalan ajatuksenjuoksusta syntyy mielikuva Vihreiden pyrkimyksestä tehdä Lapista suojelualue ja torpata kaikenlainen taloudellinen aktiviteetti, joka toisi vaurautta alueellemme.