IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Jari Haapanen

/ #1088 Maatalouden päästöt kuriin!

13.04.2012 11:56

Hyvä kirjoitus tuolla edellä siitä, kuinka maatalouden päästöjä ei ole saatu kuriin vaikka rahaa on mennyt maatalouden hyväksi menneinä vuosikymmeninä kymmeniä miljardeja.

Aikamoinen ristiriita on siinä seikassa, että ainoastaan turvetuotannolta edellytetään vesienkäsittelyjärjestelmien rakentamista. Turvetuotannon tarpeisiin on Suomessa kautta aikain ojitettu ainoastaan noin 100 000 hehtaaria. Metsämaita on ojitettu yli 50-kertainen määrä tähän nähden ja peltoja on ojitettu noin 25-kertainen pinta-ala verrattuna turvetuotannon ojitettuun pinta-alaan. Maa- ja metsätalouden harjoittajat saavat "rellestää" mielin määrin. Lietelannat ja lannoitteet valuvat päästöinä vesistöihin, metsäojat syytävät kiintoaineensa vesistöihin ja kukaan ei puutu asiaan. Kaikki ovat vain turvetuottajien niskassa vaatimassa vesienkäsittelyä joka jo on olemassa. Kääntäkää hyvät ihmiset katseenne maa- ja metsätalouden sekä asutuksen suuntaan. Nähkää ns. metsä puilta"

Hyvin ymmärrän myös edellisen Lapin-kirjoittajan huolen siitä kuinka "etelän miehet" ovat torppaamassa hankkeita joilla Lapin alue saataisiin vihdoinkin taloudellisesti nousuun.