IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Yritysjohtaja

/ #1095 Re: Vihreiden linjaukset uhka Lapille

16.04.2012 10:08

#1087: Yritysjohtaja - Vihreiden linjaukset uhka Lapille

Täällä Pohjoisessa Suomessa myös energalaitokset ovat nousseet ns. takajaloilleen Ministeri Niinistön poukkoilevasta energiapolitiikasta. Varsinkin energialaitosten näkökulmasta katsoen tilanne on erittäin hankala. Jätti-investointeja kun suunnitellaan ja toteutetaan, niin onhan se selvää että näitä siirretään jos ei ole selvää linjausta valtion taholta kuinka pitkässä juoksussa verotus ym asiat muuttuu vai halutaanko valtakunnassa toteuttaa pitkäjänteistä politiikkaa.

Toimitusjohtaja Juhani Järvelä Oulun Energiasta on erittäin huolestunut tilanteesta. Otin suoraan hänen kommenttinsa, jotka on julkaistu eri medioissa.

”Tempoileva kansallinen energiapoliittinen päätöksenteko vaikeuttaa energia-alan tulevaisuuden suunnittelua ja kymmeniä vuosia eteenpäin vaikuttavien investointipäätösten tekemistä. Ulkomailta tuodaan nyt yli kaksi kolmasosaa Suomessa käytetystä energiasta. Kansallisesti on tärkeää lisätä omavaraista energiantuotantoa ja pitää kiinni omista polttoaineista eikä korvata niitä tuontipolttoaineilla, kuten kivihiilellä.”

"Tällä hetkellä puu on kilpailukykyinen polttoaine turpeen kanssa. Seospoltolla on myös polttoteknisiä etuja, jolloin saadaan tuotanto- ja ympäristötehokkuutta nostettua. Lisäksi rakeistettua turve-ja puutuhkaa pystytään käyttämään lannoituksen kautta metsän hiilinielun lisäämiseen – metsänkasvu voi lisääntyä jopa 30 prosenttia. Turpeen mahdollisten veronkorotusten myötä myös puuenergian hinta voisi nousta sekä markkinavaikutusten että tukitason heikentymisen kautta. Suunnitteilla oleva muutokset ovat sellaisia, että jatkossa turvetta ja puuta kannattaa sähkön tuotannossa korvata ulkomailta tuodulla kivihiilellä. Tämä taas ei millään muotoa ole kansallisesti järkevää".