Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti

akateeminen isoäiti

#962 Äly hoi

21.03.2013 20:23

#878: Tommy B - Re: Äly hoi

Ehkä sinä et puhunutkaan älykkyydestä, mutta siinä kirjoituksessa mitattiin kyllä IQ:ta ja siinä oli jonkinmoinen graafinen esityskin.

Luin linkkisi abstractin ja joitakin muita kohtia. Se oli laadukas tutkimus, mutta tutki amerikkalaisia eikä kaikkia länsimaita. Uskonnollisuutta mitattiin kirkossa/seurakunnassa käynneillä. Onkohan se validi mittari? Itsellänikin on ollut pitkiä aikoja, etten ole käynyt kirkossa, mutta uskossa olen silti ollut. Monelle uskovalle kirkko on ihan eri juttu kuin usko ja sen kohde, Jeesus. Uskomattoman on sitä vaikea hahmottaa. Mutta sellaisen mielenkiintoisen kohdan tuosta tutkimuksesta nappasin, että yllättäen (!) henkilökohtainen uskonharjoitus kuten rukoileminen ei vähentynyt koulutustason myötä.

Koulutustason vaikutusta uskomiseen en ole Suomessa nähnyt. Itse tunnen eniten koulutettuja uskovia. Tutkimus kuitenkin näytti USA:ssa sen suhteen kyllä selvältä. Arvelisin suurimman syyn olevan humanismin, joka on yliopistomaailmassa suurin uskonepäilystä aiheuttava tekijä. Ihminen harhautuu uskomaan ihmisestä liikoja. Paholaisella on keinoja niin oppimattomia kuin oppineitakin varten...

Teollistuminen=vaurastuminen. Se saa monen ihmisen luulemaan ihmisestä liikoja. Kun sitten tsunami pyyhkii kodit, tehtaat ja ihmiset mereen, ihminen havahtuukin huomaamaan, että ei sitä taidetakaan hallita tätä elämää ja mitä sillä rahalla oikeastaan on merkitystä. Kaikki nämä ihmissydämen ongelmat löytyvät myös Raamatusta. Älykkyys voi olla este tai avu uskon löytymiseen. Einstein uskoi. Toisaalta kehitysvammainen ja lapsikin on löytänyt Jeesuksen. Usko on yksinkertainen asia, mutta vaatii nöyrtymisen - eli tosi vaikeaa ihmiselle.

Lisää vaikeista aiheista yliopistomaailmasta löytyy:http://www.veritasforum.fi

 

 

Vastaukset

Tommy B

#1022 Re: Äly hoi

2013-03-21 23:15:02

#962: akateeminen isoäiti - Äly hoi

Oli siinä sellainenkin graafi älykkyydestä, mutta kuten sanoin, lienee sen verran kiistanalainen asia ettei, siitä kannata paljoa alkaa vääntämään.

Tutkimus oli tosiaan USA:ssa tehty, ainakaan minä en löytänyt Suomessa tehtyä tutkimusta asiasta. Olemme kuitenkin sen verran kulttuurisesti lähellä toisiamme, että uskaltaisi kuvitella tämän pätevän täälläkin. Se, että tämä oli seurakunnan jäsenten keskuudessa tehty tutkimus, mielestäni kertoo kyllä omaa kieltään. Ilmeisesti nämä henkilöt ovat kirkossa kuitenkin käyneet, joko omasta tai vanhempiensa tahdosta ja näin olleet kirkon opetuksille alttiina. Koulutustason kasvaessa, on sitten hylätty ehkä jo lapsesta asti saatuja oppeja. Kyllähän tuo kertoo koulutuksen mukanaan tuomasta kriittisen ajattelun kasvusta.

Suuntaus on kuitenkin selvä. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimus "Haastettu Kirkko", kertoo aivan samasta uskonnon vähenemisestä. Koko tutkimusta en ole lukenut, enkä tiedä onko siinä tultu samaan lopputulokseen kuin minä: kansan sivistystason noustessa uskonnollisuus vähenee. Voihan olla, että kyseessä on mainitsemasi ihmisten ylimielisyys, mutta en pitäisi ihmistä kuitenkaan ihan niin typeränä, että hän kuvittelisi hallitsevansa kaikkea ja siksi hylkäisi Jumalan. Uskon että ihmiset ovat yksinkertaisesti alkaneet ajatella enemmän itse, eivätkä enää ota heille tarjottuja valmiita selityksiä totuutena. Kyllä epäilys herää kun miettii Raamatun tarinoita, joista osa on ilmiselvää sepitystä, miksei sitten koko kirja. Miksi maailma on tällainen epäoikeudenmukainen paikka täynnä karsimystä ja tuhoa, jos kerran on kaikkivaltias Jumala, joka voisi puuttua asioiden kulkuun. Nämä ovat yksinkertaisia, mutta melko selviä argumentteja uskontoa vastaan. Tai sitten Jumala on aivan jotain muuta mitä kirkko ja Raamattu opettaa.

Voihan sitä olla nöyrä ilman uskontoakin ja muutenkin elää kaikin puolin hyvän ja kunniallisen elämän, tietysti inhimmillisyyden asettamissa rajoissa.

Tässä Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimus:

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/0/E263C7D8B306DB22C2257A9B002C24EA/$FILE/Haastettu%20kirkko.pdf