IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.


Vieras

#2576

19.03.2014 14:46

Nyt olisi korkea aika nostaa kotimaisen energian osuutta. Kun katselee ja kuuntelee utisia miten Venäjä käyttäytyy, niin en haluaisi että ollaan täysin riippuvaisia Putinin toimittamasta energiasta. Nykyisin kun ollaan lähes täysin Putinin energian varassa. Kriisissä nimittäin energialla on niin kutkuttava Putinin kiusata länsimaita, Suomea etunenässä, että energian tuonti saattaa tuossa tapauksessa loppua koska tahansa. Toivottavasti näin ei käy mutta on toi Venäjä niin arvaamaton energian toimittaja. Kotimaista turvetta kehiin ja tuontienergiaa vähennetään, varsinkin Venäjältä tulevaa energiaa.


Vieras

#2577 Re:

19.03.2014 15:24

#2576: -

Pelottaako se venäjä noin paljon? Voihan sitä turvetta tunkea sinne setorin tankkiin vaikka heti jos se helpottaa.

 

 


Vieras

#2579 Re: Re:

20.03.2014 08:58

#2577: - Re:

Juu, kyllä mä laitan turvetta tankkiin kunhan siitä on ensin tehty nestemäistä polttoainetta. Kehitystyöt jo valmiina. Etelä-Afrikassa esim. on jo vuosikymmenet tehty nestemäistä polttoainetta autojen ym. moottoreihin. Suomalainen keksintö poikkeaa tuosta mutta periaate sama. Ootellaan sitä päivää kun saamme tankata automme turpeesta ja puusta tehdyllä polttoaineella.


Vieras

#2580 Re: Venäjältä tuotavan energian määrää on vähennettävä, kotimaisen osuutta lisättävä

21.03.2014 10:11

 

#2576: -

Suomi on Euroopan riippuvaisimpia maita Venäjältä tuotavasta energiasta, hälyttävää! Alla uutinen Arvopaperi-lehden eilisestä julkaisusta:

 

 

Iso-Britannia yrittää saada EU:n vähentämään riippuvuuttaan energian tuonnista Venäjältä.

Iso-Britannian hallitus hakee EU-maiden johtajilta tukea hankkeelle, jonka tavoitteena on korvata suuri osa Venäjältä tuodusta energiasta muun muassa Yhdysvaltain liuske- ja Iranin maakaasulla, kirjoittaa Financial Times.

Britannia on toimittanut ehdotuksensa valtionpäämiehille ennen tänään alkavaa EU:n Brysselin huippukokousta.

Ehdotus kehottaa muun muassa rakentamaan suunniteltua nopeammin Azerbaidžanin jaTurkin kautta kulkevan putken, joka toisi kaasua Eurooppaan Kaspian mereltä ohi Venäjän alueen.

Britannian laatiman ehdotus on saanut pontta siitä, että Venäjä liitti Krimin alueen itseensä.

Samat asiat olivat esillä viime vuonna 2009 talvella, kun Venäjä lopetti kaasutoimitukset Ukrainaan ja suuri osa eteläistä Eurooppaa hytisi kylmän kourissa.

Suunnitelmasta on tarkoitus keskustella perjantaina. Tänään EU-johtajat päättävät mahdollisista lisäpakotteista Venäjää vastaan.

Tanska ja Ruotsi tukevat Iso-Britannian pyrkimystä vähentää EU:n riippuvuutta energian tuonnista Venäjältä.

 

 


Vieras

#2581

22.03.2014 00:53

ja Tämä liittynee turvevesipäästöjen minimointiin miten?

Vieras

#2582 Turve nousee suosta suosikiksi

24.03.2014 11:56

 

 

Pohjalainen-lehden eilinen kolumni, kirjoittajana ko. lehden päätoimittaja:



Pohjanmaan kannalta Ukrainan kriisistä löytyy ainakin yksi myönteinen puoli.

Lakeuksilla kosolti työtä tarjoava turve vapautuu pannasta energian turvaajaksi. Näin käy, mikäli EU:n perjantaina päättynyttä huippukokousta pystyy yhtään rivien välistä tulkitsemaan.

EU asettaa suuret toiveet uusiutuvan energian lisäämiseen. Suurin tehtävä koko Euroopassa on kuitenkin Venäjän energian korvaaminen omilla vaihtoehdoilla.

Suomen tuontienergiasta yli 70 prosenttia ostetaan Venäjältä. Suomen ja Baltian maiden käyttämästä maakaasusta lähes kaikki tulee arvaamattomasta itänaapurista.

Turve ei ole seksikästä , eikä siitä saa pulppuilevaa keskustelua Helsingin trendiravintoloissa. Maineesta onkin tullut turpeen ongelma. Ja nykypolitiikassa maine on kaikki.

Politiikassa absoluuttiseksi totuudeksi on muotoutunut vihreiden toistama mantra siitä, että turve ei uusiudu ja olisi vielä pahempi saastuttaja kuin kivihiili.

Suomessa turve on perinteisesti määritelty hitaasti uusiutuvaksi biomassapolttoaineeksi. EU on määritellyt sen fossiiliseksi polttoaineeksi, kuten maakaasun, öljyn ja kivihiilen. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC lokeroi turpeen omaksi luokakseen, "turpeeksi".

Turpeen hiilidioksidipäästöt ovat hieman suuremmat kuin kivihiilen. Tilanne muuttuu, kun tarkastellaan hiilen kulkureittiä.

Vihreän Helsingin suosiman kivihiilen louhinta Siperiassa, kymmenen päivän junamatka nokisella venäläisellä dieselveturilla, laivaus Helsinkiin, purkaamiset ja kuljettamiset kääntävät viimeistään päästörajat punaiselle.

Geologit muistuttavat, että Suomen turvesuot ovat noin 3 000 vuotta vanhoja. Vastaavasti kivihiilen ikä on noin 300 miljoonaa vuotta. Suot ovat voineet syntyä ja kuolla 100 000 kertaan sinä aikana, kun kivihiili on muodostunut. Turve siis uusiutuu.

Geologian tutkimuslaitoksen 2003 tekemän tutkimuksen mukaan Suomen turvevarat ovat kaksinkertaiset Pohjanmeren tunnettuihin öljyvaroihin ja 2/3 Norjan tunnettuihin öljyvaroihin verrattuna. Omaa energiaa siis riittää melkoiset määrät turvesoissa.

Monipuoluehallitus nosti 2013 turpeen energiaveroa 1,90 eurosta 4,90 euroon megawattitunnilta. Vero nousee edelleen eurolla 2015. Suomi näyttää pyrkivän varta vasten Venäjän kylkeen energiakaupoissa. Toivottavasti edes Bryssel opettaa järkeä, ja Suomi alkaa ottaa omavaraisuuden tosissaan.

Veronkorotukset nostivat venäläisen kivihiilen kulutusta yli kolmanneksella Suomessa 2013 (Ylen MOT 17.3.). Halvalla hiilellä on korvattu juuri kotoista puuta ja turvetta.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) myöntää, että energiaohjelmasta on tullut sekamelska. Se ei ole kenenkään hallinnassa.

Mutta menköön, kun vihreä imago vaatii.

Saksaa pidetään , oikeutetustikin, tuulivoiman suurvaltana Euroopassa. Saksa osaa myös imagopelin. Valtavaa tukea saastuttavalle kivihiili- ja ruskohiiliteollisuudelleen saksalaiset eivät halua mainostaa.

Saksa tukee omaa hiilituotantoaan 3–5 miljardin euron verran vuodessa. Tuki tietysti turvaa Saksan energiaomavaraisuutta ja luo työpaikkoja. Lähivuosina Saksaan nousee 26 uutta hiilivoimalaa pitämään menestyksekästä talouskonetta käynnissä.

Järkevästi omat vahvuudet hyödyntävä energiapolitiikka olisi mahdollista myös Suomessa, jos olisi tahtoa, eikä päätöntä hinkua kalliiseen viherpesuun. Maineestaan tarkka Suomi saa taatusti polttaa kotoista turvetta EU:n energiaomavaraisuuden nimissä

TONI VILJANMAA

Kirjoittaja on Pohjalaisen päätoimittaja

 

 


Vieras

#2583 Re: Turve nousee suosta suosikiksi

24.03.2014 13:03

#2582: - Turve nousee suosta suosikiksi

Mitenkä tämä kolumni edistää turvevesien puhdistamista? Samaa vanhaa libalaabaa, kuin kaikki muukin! Keksikää jotain uutta sanottavaa, niin asioista saisi edes keskustelua aikaisesti - minusta tällainen asioiden toistelu ei ole täällä kaivattua laaja-alaista keskustelua.

 


Vieras

#2584 Lakien tulkintaa lupapäätöksiä annettaessa

25.03.2014 20:46

eli milloinkahan turpeenkaivajat sisäistävät tämänkin asian - ei se maailma sillälailla pyöri, että vanhat synnit on pois pyyhitty kun kerran nykyään käytetään eri tekniikoita

"Aiheuttamisperiaatteen mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavan toiminnan harjoittaja vastaa vaikutuksien ennaltaehkäisystä ja ympäristöhaittojen poistamisesta ja rajoittamisesta mahdollisimman vähäisiksi. Periaatteen taustalla on pilaaja maksaa - periaate, jonka mukaan aiheuttajan on korvattava ja korjattava pilaantumisella aiheuttamansa vahinko. Aiheuttamisperiaate tukeutuukin ajatukseen siitä, että ympäristö ei ole määrättömästi ja vapaasti käytettävissä oleva hyödyke. Aiheuttamisperiaate on ympäristöoikeudessa hyvin vakiintunut periaate, jonka suurin merkitys tulee ympäristönsuojelulainsäädännön osalta esille korvausasioissa"

 

ja onkohan kaikille toimijoille kaikki laki- yms. pykälät ihan selviä - kannattaisi seuraavan perusteella perehtyä

"Selvilläolovelvollisuus on keskeinen toiminnanharjoittajaa koskeva velvollisuus: toiminnanharjoittajan tulee olla selvillä harjoittamansa toiminnan vaikutuksista ja toiminnanharjoittajan velvollisuutena on ehkäistä ennakoitavissa olevien haittojen syntyminen. Toiminnanharjoittaja ei vapaudu vastuusta tietämättömyytensä perusteella. Selvilläolovelvollisuuden soveltamisala on laaja ja se koskee kaikkia toiminnanharjoittajia riippumatta toiminnan luvanvaraisuudesta. Ympäristöluvanvaraisessa toiminnassa selvilläolovelvollisuus tarkoittaa konkreettisella tasolla esimerkiksi mittausvelvoitteiden täyttämistä ja velvollisuutta seurata ympäristön tilaa. Muita toiminnanharjoittajan velvollisuuksia ovat jätelain 2 luvun yleiset velvollisuudet ja periaatteet, sekä YSL 5.2 §:n pilaantumisen torjuntavelvollisuus, 43 §:n varautumisvelvollisuus ja 84 §:n selvitysvelvollisuus"

 

...huomioiden vielä tämäkin

"Oleellista luvan tarvetta arvioitaessa onkin toiminnan kuormituksesta aiheutuva pilaantumisen mahdollisuus.
Konkreettista pilaantumista ei tarvita, vaara riittää. "

 

että silleen - jatketaan levollisin mielin ;)


Vieras

#2586 Puolueeton tutkija ? (Kopioitu 'naapuripalstalta')

16.04.2014 18:22

Tapio Salminen
Vieras
#990 Re: Turvetuotannon ympäristönsuojeluohje
16.04.2014 08:56

#988: - Turvetuotannon ympäristönsuojeluohje

Tämän ohjeen on laatinut Ympäristöministeriö-vetoinen porukka. Ympäristöministeri on avoimesti turvetuotannon vastustaja, kuten koko vihreiden puoluekin ja siksi ohje voi hyvinkin olla asenteellinen. Saloy Oy:n mittaustulokset, joissa turvetuotannon luultuja vesistöhaittoja ei ole mittauksin todettu, on saatettu sekä ympäristöministerin että vihreiden kansanedustajien tietoon. Kun ympäristöministeriltä julkisuudess kysyttiin onko hän tietoinen näistä mittauksista, hän vastasi kyllä olevansa mutta sanoi heillä olevan toisenlaista tietoa asiasta.

Siihen mikä on vihreiden hallussa oleva toisenlainen tieto ei sen enempää Ville Niinistö kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavistokaan ole vastannut mitään. Tiedän että tätä on asiasta kiinnostunut toimittaja kysynyt heiltä molemmilta useampaan otteeseen.

Vieras

#2587 Re: Puolueeton tutkija ? (Kopioitu 'naapuripalstalta')

19.04.2014 06:53

Taisto Holla, Mieskonmäki

#2588 Re: Vihreiden Ville Niinistö näyttää vihreää valoa turpeen käytölle

26.04.2014 19:32

#2554: - Vihreiden Ville Niinistö näyttää vihreää valoa turpeen käytölle

Joutuu vihreätkin nuolemaan Keskustan takapuolta, jotta pääsevät seuraavaan hallitukseen, sehän on vihreille elämän ja kuoleman kysymys olla hallituksessa mukana. Joutuu pitkin hampain painamaan vihreää nappia ydinvoimala äänestyksessäkin. Lukekaapa tarkoin tämänpäivän puoluekannatus mittaukset, sieltä se selviää vihreiden halu sotkea järvet.

Korpisoturi

#2589 Re: Re: Vihreiden Ville Niinistö näyttää vihreää valoa turpeen käytölle

27.04.2014 17:02

#2588: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Vihreiden Ville Niinistö näyttää vihreää valoa turpeen käytölle

Villelle on selvinnyt talouden reaaliteetit vihdoin vihreän totalirismin sijaan, muuten meidät nokkii piru tai putin.

Rusketetuilta rannoilta tukehtuvan ääni

#2590 Re: Re: Re: Vihreiden Ville Niinistö näyttää vihreää valoa turpeen käytölle

27.04.2014 17:17

#2589: Korpisoturi - Re: Re: Vihreiden Ville Niinistö näyttää vihreää valoa turpeen käytölle

Piru eli VAPO aliorjineen on jo nokkinut. Kyllä raivostuttaa, mutta kun ovat alallaan putindiktaattorimaisesti omasta mielestään ainoat oikeassa olevat ja lupalangat kuitenkin jo saavutetuista eduista vahvasti käsissä, niin...

Kokoomuslainen

#2591 IEA patistaa vähentämään energian Venäjä-riippuvuutta

27.08.2014 11:24

 

Myös Kansainvälinen Energiajärjestö IEA ( englanniksi International Energy Agency) kehottaa Eurooppaa vähentämään riippuvuutta Venäjän energiasta. IEA on on OECD-maiden vuonna 1974 perustama kansainvälistä energia-alan yhteistyötä edistävä järjestö. Järjestö palvelee OECD:n jäsenmaita sekä tieteellisenä että alan kehitystä tukevana asiantuntijajärjestönä.

Suomi on aivan liian riippuvainen Venäjän energiasta. Yli 70 prosenttia Suomeen tuotavasta energiasta on peräisin tuolta arvaamattomasti käyttäytyvältä Venäjältä. Venäjä tuottaa suunnilleen  kolmanneksen kaikesta EU-maiden käyttämästä maakaasusta. Muutamat Keski-Euroopan maista ovat oikeastaan täydellisesti riippuvaisia Venäjän kaasusta.

Tässä tilanteessa Suomessa kotimaisen energian käyttöä pitää lisätä nopeasti. Tästä alkavat olla kaikki päättäjät jo samaa mieltä, jopa ne viimeisetkin vihertävät ym. jotka aiemmin eivät halunneet kotimaista energiantuotantoa lisätä.

Kotimaista turvetuotantoa on lisättävä mahdollisimman nopealla aikajanalla, ja lopetettava kivihiilen ja maakaasun tuonti kokonaan Venäjältä. Hiljattain Nesteen pääjohtaja sanoi katsauksessaan, että heillä pystytään melko nopeasti ja pienillä investoinneilla luopumaan Venäjältä tuotavasta raakaöljystä. Tuossa yhtiössä onneksi on suunnitelmat jo valmiina alkaa ostamaan raakaöljy muista maista. Turvetuotannolle pitää saada myös nopeasti pitkän aikavälin suunnitelma tuotannon nopeaksi laajentamiseksi. Myös ohessa puun energiankäytön laajentamisen lisäsuunnitelmat pitää laittaa alulle.

 


Vieras

#2592

18.09.2014 04:41

Kotimaisuusastetta ei tule nosta pilaamalla vesistöt! Niinkuin oikeudessa tuomion saanut Vapo tekee.


Vieras

#2593

07.10.2014 16:39

Turvekkin voidaan ostaa ulkoa! ... ai ei vai? niinjoo - eihän sitä kukaan muu käytä !!!!!

 


Vieras

#2594 Vuoden 2014 turveyrittäjä

20.11.2014 13:10

Taisto Holla, Mieskonmäki

#2595 Ilmastopolitiikkaa...

24.11.2014 18:31

Suomessahan ollaan aina vastustettu kaikkea mikä liittyy ympäristöön...

http://www.maailmantaloudentekijat.fi/blogi/

Ja lue sieltä: 

Suomen ilmastopolitiikka: ojasta turvesuohon?


Vieras

#2596 Re: Ilmastopolitiikkaa...

25.11.2014 19:14

#2595: Taisto Holla, Mieskonmäki - Ilmastopolitiikkaa... 

 Päästöt on arvioitu ei mitattu,entäs jos se arvio onkin pelkkä hihasta vedetty luku tietyllä tarkoituhakuisuudella.Turpeen vastustajien pitäisi mitata päästöt että olisi jotain faktaa, nykyään vastustetaan pelkällä tunnepohjalla ilman todisteita.

Taisto Holla, Mieskonmäki

#2597 Re: Re: Ilmastopolitiikkaa...

26.11.2014 17:15

#2596: - Re: Ilmastopolitiikkaa... 

Turvehan kuuluu maailmalla kaikkein saastuttavimpiin energiamuotoihin, Suomessa kaikenmaailman turvelobbarit yrittää tehdä siitä uusiutuvaa ???

Hiilen hinta laskee kaiken aikaa maailmalla, pystyykö suomalainen veronmaksaja vastaamaan hiilen maailmanmarkkinahinnan laskuun, se vaan on voimalaitoksilla RAHA joka ratkaisee.


Vieras

#2598 Re: Re: Re: Ilmastopolitiikkaa...

26.11.2014 18:35

#2597: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Re: Ilmastopolitiikkaa... 

 Tuuli- ja aurinkovoimallakaan ei kukaan pysty kilpailemaan kivihiilen kanssa.Ne vasta valtavat veronmaksajien tuet vaativatkin.Bisnesmiehet maailmalta käärivät sinunkin veroeurosi, sillähän Suomi pelastuu vai kuinka?


Vieras

#2599 Re: Re: Re: Re: Ilmastopolitiikkaa...

01.12.2014 22:16

#2598: - Re: Re: Re: Ilmastopolitiikkaa... 

 mitä sitten, ellet ole huomannut aurinko ja tuulienergia ei saastuta, siten vertauksesi on hölmö.


Vieras

#2600 Halpaa energiaa

02.12.2014 14:09

Mielipiteitähän ohjaa, varsinkin turpeen puolestapuhujille, toive halvasta energiasta. Veikkaanpa, että jos verotuksella ja muilla vastaavilla menetelmillä tehtävät ohjaustoimet poistettaisiin, niin turve olisi niin kallista, ettei sitä varmastikkaan käytettäisi.

Pienenergiatuotannossa olisi valtava potentiaali, jos saataisiin verkkoyhtiöt velvoitettua ostamaan pientuottajien tuotanto edes markkinahintaan ilman merkittäviä sivukuluja. Laitosinvestoinnit eivät tarvitsisi tukiaisia - halukkuutta energian tuottamiseen olisi paljon, mutta aina tyssää halut siihen, ettei mahdollista yljäämää saa kaupaksi.