Pelastushelikopteri ASLAKin toiminnan jatkuminen keskeltä Lappia

Henna
Vieras

#51 Ilman ASLAKia ei äitini..

16.12.2010 12:58

..olisi välttämättä ehtinyt ajoissa sairaalaan, kun sai aamulla aivoverenkierto häiriön, missä tapauksessa halvaantumisen riskin kasvaa aina kun aikaa kuluu!
(Matkaa oli reilu 300km)
Kiitos tästä avusta edelleen ASLAKin henkilökunnalle.
Onneksi on RVL
Vieras

#52 Kopterin käytön optimointi

16.12.2010 14:34

Jos kopteri sijoitetaan tiiviiseen kaupunkiympäristöön (Rovaniemi), sen hyöty Rovaniemeläisille on olematon, sillä kopteri ei voi laskeutua kaupunkialueelle eikä se saa edes lentää kaupungin päällä vinssauskorkeudella. Siksi Rovaniemelle tai sen lähialueelle saadut kutsut suoritetaankin poikkeuksetta maa-yksiköllä, eli autolla.

Hyöty siitä, että kopteri sijaitsee Rovaniemellä, on siis olematon kaupungille. Lisäksi kun kopteri sijoitetaan liikennöidyn lentokentän yhteyteen, lentoon lähtö ei ole yhtä nopeaa kuin esim. Sodankylän lentokentältä.

Jos ajatellaan sitä, mihin helikopteria tarvitaan eniten, niin se on eksyneiden etsintä metsästä ja vedestä, loukkaantuneiden auttaminen sekä kuljetus, ei Rovaniemellä sijaitseva lähtöpaikka palvele näitä tarkoituksia Lapin alueella. Jos koterikeskus laitetaan Lapin eteläisimpään kolkaan, jää koko napapiirin alue ilman ilmatukea järkevän ajan puitteissa. Jos esimerkiksi Lapin laskettelukeskuksissa sattuu tapaturma (yleistä) ja tarvitaan kopterikyytiä, kopterin saapuminen paikalle kestää vähintään puoli tuntia kauemmin (ilman tankkauksia), ja samoin pääsy sairaalaan viivästyy. Myöskin Lapin laajoilla metsillä eksyneitä on varmasti enemmän kun teiden ja asumusten halkomilla pienillä metsäsaareikkeilla kaupungin liepeillä.

Kopterin sijoittaminen Rovaniemelle ei siis palvele ihmisiä (johon kopteri on tarkoitettu) vaan siitä saa EHKÄ hieman rahallista säästöä huoltotoimissa tai rahoituksessa, mutta voiko ihmishengelle laittaa hintaa? Lisäksi Rovaniemelle sijoitettu pelastushelikopteri tulisi lähelle Oulun SEPE-kopterin toimintasädettä, eli kaksi kopteria samassa paikkaa, muttei yhtään kopteria muualla.
esko savukoski
Vieras

#53 Aslak

16.12.2010 16:33

Kyllä on päätöksen tekijöillä on ollut heikot perusteet päätöstä tehdessaan.Sodankylä on keskellä lappia ei väestön määrä voi ratkaista

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

16.12.2010 16:49


asko sietiö
Vieras

#55 pelastushelikopteri aslak

16.12.2010 16:56

Voi suurta pimeyttä päättäjät. Aslak on osoittautunut monia kertoja toimivuutensa sodankylästä käsin, niin miksi hemmetissä se pitää siirtää rovaniemelle?
eläjä ylemmästä lapista
Vieras

#56 aslakka kuuluu pyssykyllään!

16.12.2010 17:14

Kemppajärveläiset marssi edeskuntaan yö-junan säilyttämiseksi, ja yö-juna säilyi, niin marssitaan koko ylä-lappi arkadian mäelle aslakin säilytämiseksi!!! Voi se aslakka jonku päättäjänkin hengen pelastaa joskus, jos sijoitus paikka on SOANKYLÄ!!!

Vieras

#57

16.12.2010 19:29

Ei taida auttaa marssi eduskuntatalolle kun ei sitä paikkaa ole eduskunta päättämässä. Vaan kilpailuttava taho eli HEMS hallinnointi yksikkö haluaa paikan väkisinkin Rovaniemelle. Edes sairaanhoitopiirin puolto sijoituspaikasta ei auta.
Puhutaan Trafista
Vieras

#58 Menny aivan Örriksi koko juttu

16.12.2010 19:41

Kyllä tämä koko juttu on mennyt aivan örriksi! Aslakin kopterit ovat takuuvarmasti CAT-1 koptereita. Toi Örri ei kyllä nyt väittäessään muuta ole ollenkaan tällä planeetalla. Örrihän teki ollessaan kaikkivoimainen Trafin tarkastaja, mahalaskun helikopterilla Sodankylässä ja kun kaverit hieman hymyilivät niin tässä on kosto. Jos on pieni peli niin ei se mitään kyllä jotkut naiset siitäkin tykkää.
Vieras
Vieras

#59 Re: Menny aivan Örriksi koko juttu

16.12.2010 20:35

Joel Kangas
Vieras

#60

16.12.2010 20:36

Minusta aslakin pitäs ehottomasti jatkaa!! miettikää iha maalaisjärjellä!!
Vieras
Vieras

#61 Re: Menny aivan Örriksi koko juttu

16.12.2010 21:11

#58: Puhutaan Trafista - Menny aivan Örriksi koko juttu 

 Niimpä! Nyt meni örriltä "overix" heitetään koko HEMS helvettiin tai ainkin tuo kaikkivoimainen tarkastaja.Ja ASLAK kapina liikeelle .yx  kiukkunnen akka Saariselältä! Aslakin paikka on Sodankylässä ja siitä pidetään kiinni tai käydään kova kapina jos asia  niin vaatii .

 

Mauri Laiti
Vieras

#62

16.12.2010 21:51

Olen EVY;läinen, ja katson että on hyvä kun ASLAK on Sodankylässä.Siitä on kohtuu lyhyt joka puolelle lappia.Jopa meille tänne pohjosimpaan kuntaan.
Etelän herra
Vieras

#63 Etelästä käsin

16.12.2010 22:51

Kun kerran, pari vuodessa vierailen Lapin tunturimaastoissa olen monesti miettinyt; mitäpä jos täällä kairassa mulle jotakin pahempaa sattuisi? Siihen johtopäätökseen olen tullut, että meidän turistien ainoa nopea apu siellä on Aslak. Täältä pääkaupungin vinkkelistä kun katsoo karttaa niin kyllä se Sodankylä siihen keskelle Lappia nätisti sijoittuu. Siinähän sen pelastushelikopterin paikka kuuluu olla, hyvällä toimintasäteellä kaikkialle. Tuota keskusteluakin lukeneena väittäisin Sodankylän sijoituspaikkakuntana olevan kokonaistaloudellisestikin hyvin järkevä.
Arvelia
Vieras

#64 Aslak Sodankylään

17.12.2010 08:06

Mielestäni lääkäri tuo harvoin paremman hoidon kuin jatkuvasti maastohoidossa oleva ensihoitaja,jos lääkari ei ole tottunut maasto työskentelyyn eli ei ole ysistään ensihoito lääkäri.
joulua odotellessa
Vieras

#65 Sodankylässä ja sillä siisti

17.12.2010 08:22

Onhan tämä homma nyt aivan järjetöntä, jos paikkakunnan siirtoa edes harkitaan. Ei tuollaisen tukikohdan pystyttäminen ole mikään taksitolpan pystytys, vaan suuria ponnisteluja ja rahaa vaativa projekti. Luulenpa, että toiminta ei olisi mahdollista ellei hotellimies Yliniemi olisi asiaa pönkittämässä ainakin rahallisesti. Aslakki toimii vieläpä 24h ja lennetään kahdella ohjaajalla, mitä ei etelän Hemsit tee. Etelän koptereissa on lentoavustaja toisena etupenkillä, mutta vailla lentäjän pätevyyttä ja siis kuuluu luultavasti pelastuslaitoksen henkilöstöön. Kun nyt on havaittu, että Aslakin lentotoimintaa hoitava Heliflite valitsi hyvän kahden ohjaajan kopterin, siis turvallisen tavan toimia lapissa, niin miksi se pitää yrittää ampua alas ja asettaa tilalle kopteri, joka pitää tankata välillä matkalla Ivaloon tai Rovaniemelle. Olisin vähän samaa mieltä noista etelän kostajista, niille ei näköjään riitä mikään. Päättäjien on kysyttävä muualtakin lausuntoja kuin vain Trafista, jossa nämä etelän lentäjät toimivat sivutoimisina tarkastajina ja ovat siis antamassa lausuntoja ns. omassa asiassa.

Tintsu
Vieras

#66 Re: Kommentti

17.12.2010 16:12

#21: Jäitä hattuun - Kommentti 

Kuulehan kaveri... siinä vaiheessa kun sun lapsellas on hätä keskellä tuntureita ja jos ei oo lapsia niin kenties ittelläs... niin mietippäs tuota tuodaanko sulle kanisteri bensaa vai saakkos apua,,, älä kommentoi aswiaa mitä et TODELLAKAAN näytä tietävän. Ilman Aslakkia olisi monen tie päättynyt. 

 

 

 

 

 

Tintsu
Vieras

#67 Re: Hyvä ajatus että pelastuskopterin paikka olisi Sodankylä

17.12.2010 16:33

#9: Vieras Tarkka taloudestaan - Hyvä ajatus että pelastuskopterin paikka olisi Sodankylä 

Kyllähän kuule on tosiasia , että kitkuttamalla meitin helikopterit lentää... Kun oot taloudesta niin tarkka tulipa mieleen uutinen  vuosien takaa jolloin veikkaus otti ja päätti että pelastus kopterit ei tukiaisia tarvi vaan lisätään ambulansseja... halvempi vaihtoehto: sen piipaa auton haluan nähdä joka tunturista sydänkohtauspotilaan käy hakemassa ( ei teitä ) entäpä mereltä, sama show. Elikä voisin vain väittää ettei tuolla bisniksillä voi varoja väärin käyttää kun niitä vähemmän on. Kyllä Aslakin paikka on Sodankylässä sehän on selvä. Pistäppä laskuri käyntiin ja mieti paljonko kalliimmaksi / aikaa vievämmäksi tulisi lentää Rovaniemeltä ( kuin  Sodankylästä ) Nuorgamiin hakemaan asiakasta. Vaikka samaa mieltä olitkin että Sodankylä o.k. mutta kun näytät tuota taloutta miettivän.......

Raimo Kotala
Vieras

#68 Järjetöntä

17.12.2010 16:52

Onko etelän herroilla varaa siirtää Lapin Pelastuhelikopteri pois keskeltä lappia?
Katsokaas kun se voi olla meille lantalaisillekin tarpeen jos meille sattuu jotain vieraillessamme Lapissa!
Vieras
Vieras

#69 Re: Pelastuskopterin paikka on Sodankylässä

17.12.2010 17:18

#1: Tuomo - Pelastuskopterin paikka on Sodankylässä 

 Seuraava siirto on varmasti Helsinkiin, sieltähän se ehtii hyvin koko suomeen.

Vieras
Vieras

#70 Kopteria ei tarvita Roissa, ambulanssilla aina paikalla ja heti.

17.12.2010 18:52

yksinäinen kulkija
Vieras

#71 Re: pelastushelikopteri aslak

17.12.2010 19:07

#55: asko sietiö - pelastushelikopteri aslak 

 Asiat näyttää etelästä toisenlaiselta. Ambulanssi on jo Rovaniemellä ennenkuin sieltä kopteri on käynyt Saariselällä mutkin. Utsjoen ja Enontekiön kannattaa unohtaa kokonaan. Kannattaa kysyä kuka tällaista esittää ja miksi? Jopa Rovaniemeläisten pitäisi tajuta tilanne. Kymmenet tuhannet turistit tunturissa ovat  siellä täällä olevien terveyskeskusten lääkärien varassa jos päivystystä ei ole sieltäkin siirretty Rovaniemelle. Lapissa on muutenkin erikoissairaanhoito kaukana, nyt se siirtyy taas kaemmas. Kiireelliseen leikkaukseen pääsee taas ambulanssilla nopeiten mitä nyt Kilpisjärvelle ootat ensi tunnin pari autoa ja sitten vain 5 tunnin rupeama Roihin.  Puhumattakaan jos tarvitsee apua tiettömässä paikassa poromies, hiihtäjä tai turisti. Ei kulje ambulanssi hangessa.

Pannaan helsinkiläiset kiireelliset potilaat Joensuuhun, Kuopioon, Kostamukseen tai Ouluun ambulanssilla, eiköhän siinä tasa-arvo toteudu. Selvästi etelän herrojen metkuja.

Tapani Rova
Vieras

#72 ASLAK

17.12.2010 20:37

Olisimmeko met viisaampia Lapissa ja sanotaan Napapiiriltä-käsivarteen asti , teemmekö hyväntekeväisyys keräyksen ASLAKILLE jotta emme menettäisi näinkin hyvää palvelua taas johonki roaniemelle.
Pitäkäämme ASLAK täällä ja teemme lahjoituksen hyvillä mielin ja uskomme keräysrahan riittävän näin alkuun ainaski
Markku Taavo
Vieras

#73 Tätä se on taas !!

17.12.2010 23:37

Pohjoisesta otetaan mutta etelä ei anna mitää... takaisin !!
hekuli
Vieras

#74 ASLAKIN PAIKKA ON SODNKYLÄ

18.12.2010 01:03

"jos kansanedustajalle sattuu jotain esim. metsässä niin olipa hyva että ASLAK oli täälä
sitten ne ymmärtää tuon keskeisen paikan SODANKYLÄN !

roi-skylä autolla 260 km edestakaisin , käyt kopterilla aivan pohjoisessa
niin riittääkö polttoaine tuon n.300 km ylimääräisen reissun VASTATUULEEN
vai tankkaatko sodankylässä kun löpö loppui kesken ?
jouko leskinen
Vieras

#75

18.12.2010 10:18

eipä lennetä taas aikaa edelle, homma hoitunut vaikeuksien, rahoituksen suhteen. otetaanpa maantieteellinen asema huomioon jossa pelastukopteria tarvitaan muistakaa meillä on tiettömiä taipaleita. eikö siellä kehä 3sisällä mene jakeluun vai ei ne tunne maantiedosta tai missä lappi on. poistakaa sieltä kopteri kun tie on joka kulmaan ampulanssi pääsee joka kodin pihaan vaikka väkeä on enemmän kuin lapissa. vai ei sen ole väliä lappalaisia pelastaa, henki se on täälläkin yhtä kallis kuin manerheimintiellä.