Pelastushelikopteri ASLAKin toiminnan jatkuminen keskeltä Lappia

Pelastushelikopteri Aslakin toimintaa ollaan lopettamassa viranomaisten toimesta ja tulevan budjettirahoitteisen vastaavan helikopterin sijoituspaikaksi ollaan päättämässä Sodankylän sijasta Rovaniemeä. Aslak on toiminut menestyksellisesti kymmenen vuotta Sodankylästä, ja ennen kaikkea sen sijainti koko Lapin kannalta on ollut optimaalisin. Lapin asukkaiden ja matkailijoiden kannalta Aslak on osoittanut tarpeellisuutensa jo lukemattomia kertoja. Koko Lappi, sen asukkaat ja lähes kaikki Lapin tärkeimmät matkailukeskukset ovat olleet Aslakin ulottuvissa kohtuullisen ajan puitteissa Sodankylästä käsin. Lentoaika Keski-Lapista esim. Leville, Ylläkselle, Saariselälle, Pyhä-Luostolle, Suomulle tai Rovaniemelle on korkeintaan puoli tuntia. Rovaniemeltä pohjoiseen lennettäessä lentoaika pitenee käytännössä vähintään tuolla samaisella puolella tunnilla. Lisäksi tarve välitankkauksiin lisääntyy kun lennettäisiin pohjoisimpaan Lappiin (+15-30 min).

Lapin Sairaanhoitopiiri on myös yksimielisesti esittänyt ensihoitotasoisen pelastushelikopterin sijoituspaikaksi edelleen Sodankylään. Useimmat pohjoisen Lapin kunnat ja Saamelaiskäräjät ovat yhtyneet tähän näkemykseen. Myös useissa asiantuntijalausunnoissa Sodankylää pidetään jatkossakin parhaimpana sijoituspaikkana pelastushelikopterin toiminnan kannalta. 

Kymmenvuotisen toimintansa Aslak on pystynyt rahoittamaan oman tukiyhdistyksensä, sairaanhoitopiirin ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksen avulla. Nyt RAY on kyseenalaistanut jälkikäteen omat rahoituspäätöksensä ja on perimässä yli kahta miljoonaa euroa Aslakin tukiyhdistykseltä. Takaisinperintää perustellaan esim. sillä että rahoitusta on käytetty lentoavustajan kustannuksiin ja että konetyyppi on väärälainen lennettäessä olosuhteissa kun lämpöä on enemmän kuin +5 astetta! Aslakin käyttämä keskiraskas helikopteri, Aerospatiale Dauphin, on yksi maailmalla eniten käytetyin monitoimi- ja pelastushelikopterityyppi, jota käytetään Kanadan kylmistä pohjoisosista aina Saharan kuumuuteen. Raha on käytetty siis toimintaan, mutta RAY:n mielestä kohdennettu väärin.

Tämän uutisoinnin jälkeen tulikin sitten sopivasti päätös budjettirahoitteisen pelastushelikopterin sijoittamisesta Rovaniemelle, jonne ollaan jo sijoittamassa myös uusia Rajavartioiston helikoptereita. Vaikuttavatko nämä päätökset kovinkaan hyvin lappilaisia tai Lapissa matkailevia oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kohtelevilta?

Tämän adressin avulla haluan antaa lappilaisille ja muille täällä vieraileville (tai asiasta kiinnostuneille) mahdollisuuden sanoa sanansa oman turvallisuuden luomisessa.

Toivottavasti Aslak lentää jatkossakin keskeltä Lappia!

Tämä adressi tullaan luovuttamaan peruspalveluministeri Risikolle tammikuussa 2011.


Pekka Heikkinen, 040-1680811    Ota yhteyttä adressin tekijään
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )