Tuottajalle reilumpi osuus ruoan hinnasta - Producenterna är värda ett rättvisare pris för maten


Vieras

#151

27.04.2015 20:22

Olen nähnyt maatalousyrittäjien/tuottajien ahdingon läheltä. Eu:n myötä tilanne on pahentunut jatkuvasti.
Maaseudulla matkaileva kaupunkilainen

#152 Re:

27.04.2015 20:50

#5: -  

 Ihmettelen mistä rahaa on satanut maaseudun tilallisille niin paljon? Useimmiten tilojen omakotitalot ovat muutaman sadan neliön hyväkuntoisia, peruskorjattuja tai uudisrakennuksia entisten, vielä hyväkuntoisten rakennusten rinnalla. Pihoissa näyttää useimmiten olevan erittäin kalliita autoja muutama,  mönkijöitä, tilavia maataloushalleja pihapiirissä ja niistä pilkottaa satojen tuhansien teknologia laitteita. Joillakin on lihavaa pihvikarjaa pelloilla...Kyläkaupalla naapurit jakavat kokemuksiaan Kiinanmatkoistaan ja muustakin. Joku oli ostanut uuden yli 150.000 euron tila-auton, toinen  naapuri oli ostanut asuntoauton ja kolmas naapuri isohkon veneen. Kaupasta oli koottu elintarvikkeita suuret korivaunut kukkuralleen, vaikka omavaraisuuttakin on runsaasti. Merkkivaatteisiinkin näyttää rikkailla maataloustuottajilla  olevan varaa.  Tietotekniikkaa on  navetassa, konehallissa ja tuvassa. Kotiteattereita ja muita pelihärveleitäkin piisaa.  Rehevää metsääkin on siunaantunut satoja hehtaareja, vähimmilläänkin kymmeniä hehtaareita. Joku tuottaa maitoa, toinen munia, kolmas pihvilihaa, neljäs juureksia, viljaa, eläimen nahkoja ja villaa..jne....

Kaupunkilaisina paljon kouluttautuneina ja ohessa työtä tehneinä, ystävieni kanssa  voimme vain ihmetellä minkälaisilla potenssikertoimilla 30 sentin pyttipannuilla tuotot voitoiksi ...? Kaupungissa kuluttaja poloinen asuu yksiössä  24m2, ehkä 60 m2kaksiossaan tai 80m2 kolmiossa. Hän tykkää asua kaupungissa, mutta myös nauttii luonnosta ja pyttipannua tarvitsee elääkseen. Asuntoa ympäröi asfalttikadut ja pihat. Lapsille ostetaan kulttuuri-, liikunta-ja luontoharrastuksia. Kaupungissa  kunta ei maksa niitä kuljetuksia, kun ei asuta maalla muutaman sadan hehtaarin tontilla, kauniin järven rannalla.  Kaupunkilaisella kahden työn raatajalla ei välttämättä ole varaa autoon, ellei osta muutaman tonnin kulkuneuvoa.   Köyhä kapunkilainen onnistunee "halpuutetuilla hinnoilla" ostamaan sen pyttipannun kaupasta, mutta Kiinan matkat, satojen neliöiden kalliilla materiaaleilla rakennetut omakotitalot eivät ole edes unelmina mahdollisia. Pyttipannua ostava kaupunkilainen kuluttaja käy second-hand shopeissa ja vaatekaupan halpaketjujen alennusmyynneissä. Kiinan, Thaimaan matkojen sijasta hän matkustaa maaseudulle katselemaan vauraudessa notkuvia kartano-ja linnamaisia tiloja. Kaupunkilainen köyhä ei olisi ikinä uskonut, että sellaisia miljoonien vaurauksia saa 30 centin pyttipannubisneksellä! Nyt kaupunkilaisenkin kannattaisi löytää  erikoisen voittoisia bisnesideoita, alle 30 centin panoksilla. 

YHTEENVETO: Antaisitteko vinkkejä kaupunkilaisille, millä tavalla onnistuitte ne valtaistat pääomat ja korkean elintasonne taikomaan vain 0,30 e pyttipannuilla??? Saatteko te jotakin tukiaisia EU:lta ja valtiolta? Saatteko verovapaasti ja verovähennyksinä sen kaiken? Metsän myyntitulojako?   Te "halpuutitte" köyhän  kaupunkilaisen kuluttajan älyn kovin matalaksi, ihmisyyden arvottomaksi", kun keksitte uunottaa saaneenne vain 30 centin tuloja työpanoksillenne. Kaupunkilaisten kannattaa matkailla maaseudulle tutustumaan todellisuuteen.


Vieras

#153

27.04.2015 21:43

Koska ollen itse Maidon tuotaja ja oon nähnyt mitä hintoja ne kauppat otta ja mitä jää tuotajille

Vieras

#154

28.04.2015 03:49

Kauppa se on joka kannattaa kyllä on vara rakentaa uusia abc ja

Vieras

#155

28.04.2015 05:03

Maanviljelijä on palkkansa ja elantonsa ansainnut!

Vieras

#156

28.04.2015 05:56

Hienoa, että tällainen adressi on luotu! Kotimainen ruoka on minulle tärkeää. Ostan vain kotimaista ruokaa mahdollisimman paljon. Tuottajat todellakin tarvitsevat kunnollisen ja elinkelpoisen palkan työstään. Tällä hetkellä kaupat ja elintarviketeollisuus surutta polkevat tuottajahintoja vain saadakseen itselleen mahdollisimman isot katteet. Suomen joka niemessä ja notkossa on rakennettu joko Prisma tai Citymarket - tai jopa molemmat! Ja kaikki nämä maksatetaan tuottajilla sekä asiakkailla. Tuotteiden myyntihinnat on noussut todella hurjasti - euron myötä on ollut helppo nostaa asiakkaiden myynti-hintoja yli todellisten kustannusten, mutta tuottajahintoja ei ole nostettu samaan tahtiin. Päinvastoin; niitä on laskettu ! Kuka tavallinen palkansaaja suostuu siihen, että hänelle vain ilmoitetaan, että palkkasi on tässä kuussa nyt 500 € pienempi.
Monet tuottajat/viljelijät kitkuttelevat perheineen kannattavuuden rajamailla. Tuottajahinnat laskee, mutta tuotannon kulut nousee. Ei se ole kannattavaa toimintaa, eikä se voi jatkua pitkään.
Miksi Suomeen kärrätään ulkomailta maitoa, lihaa, yms jos sitä riittäisi kotimaankin tuotannolla kauppoihin? Tuonti muualta Suomeen saisi olla sallittua vain, jos jostain syystä joku raaka-aine ei riittäisi meillä.
MTK:lle terveisiä - tämä adressi on hieno juttu, mutta viljelijät/tuottajat tarvitsee paljon isompia aseita tuodakseen äänensä julki ja taistellessaan elintarviketeollisuuden ja kauppojen julmaa ylivaltaa vastaan! MTK:n ääni viljelijöiden ja tuottajien puolesta on ollut melko kuulumaton näin "sivustaseuraajana"...

Vieras

#157

28.04.2015 06:33

Olen itsekin suomalaisen ruoan tuottaja.

Vieras

#158 Re: Maksan mielelläni ruoasta

28.04.2015 07:25

#25: -  

 Ruoka ei ole koskaan ollut liian kallista, koska maalla syntyneenä tiedän, miten kovaa työtä siellä tehdään.


Vieras

#159

28.04.2015 09:17

Koska tällä hetkellä tuottajan osuus ruoan hinnasta on aivan naurettava, kun kaupat ja teollisuus vetävät huomattavasti isomman osan välistä. Maataloustuottajat ovat niitä, jotka valmistavat teollisuudelle raaka-aineen ja ilman sitä Suomessa ei olisi yhtään kotimaista ruokaa. Hieman kunnioitusta suomalaisille maanviljelijöille!
asdfasfd

#160 Re:

28.04.2015 10:35

#4: -  

 Mitä jos MTK perustais oman kauppaketjun ja hoitais ne tuotteet myyntiin ostaen raaka-aineet tuottajilta kalliimmalla hinnalla, eli ei ostais esim. ulkomaalaisia raaka-aineita.


Vieras

#161

28.04.2015 11:40

koska se olisi reilua kaikkia kohtaan. maasta kaikki on lähtöisin ja ja maaksi kaikki on tulevat. ilman maataloutta kukaan ei voi elää.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

28.04.2015 11:57


Maalta

#163 Re:

28.04.2015 12:00

#9: ketovasara -  

 Joo-o .. kyllä huomaa ettei "ketovasaralla" ole hajuakaan tilojen oikeista työtuntimääristä.. saati kokonaisuuksista viljelyssä..

Yst.terv.

#164 Re: Re:

28.04.2015 18:21

#152: Maaseudulla matkaileva kaupunkilainen - Re:  

 En tunne ketään tuottajaa/tilallista, joka pystyisi elämään, kuten kerroit.Väliportaat todellakin vievät suurimman osan ruoan hinnasta, kun tuottajan osuus on hyvin pieni.Nythän tilanne on monella tilalla taloudellisesti ja henkisesti erittäin raskas,esim.Venäjä-pakotteiden, ja tuottajahintojen edelleen laskettua.Monella on myös rakas velkataakka, ja velkojen takauksena talo, pellot, metsät, koneet.yms, jotka on myös täytynyt ostaa, ja siinä velkaantuu.Tilahan ostetaan edelliseltä sukupolvelta, ja sisaruksilta.

Moni velkaantuu myös rakentamisen ja/tai koneiden ostojen myötä, ja toisaalta nuo asiat työllistävät muita suomalaisia, kuten moni muukin saa töitä tuota kautta, sillä on laskettu jokaisen tuottajan työllistävän kaksi muuta, esim.elintarviketeollisuudessa.Ja sitten jos tuotannon lopettaa, niin pitäisi myydä pellot, yms,jos työttömyyskorvausta haluaa saada, kun ei välttämättä heti saa toista työpaikkaa.

Olen pitkään seurannut/seuraan hyvin läheltä monen tilan elämää.Eikö ole kaupunkienkin etu, että maaseutu voi hyvin? Että maassamme säilyy ruoantuotantoa.On yleisesti tiedossa, että esim.Keski-Euroopassa käytetään pelloilla enemmän myrkkyjä, ja suuret alat peltoja sijaitsee isojen valtateiden varsilla, joten myös pakokaasuja menee runsaasti pelloille.Suomessakin monet tilat ovat siirtyneet/siirtymässä luomuun, mikä on tietysti kannatettavaa.

Suomi tarvitsee nyt kaikin puolin yhteen hiileen puhaltamista, ja kotimainen ruoantuotanto on tärkeä osa sitä.En tarkoita, etteikö olisi monia muitakin tärkeitä asioita.

 

 

Yst.terv.

#165 Re: Re:

28.04.2015 18:45

#152: Maaseudulla matkaileva kaupunkilainen - Re:  

 Lisään vielä, että toki tilan voi ostaa, vaikka ei olisikaan sukulainen, kuten ed.viestissä mainitsin.

Yst.terv.

#166 Re: Re:

29.04.2015 02:57

#152: Maaseudulla matkaileva kaupunkilainen - Re:  

 Kommentoin omaa kirjoitustani työttömyyskorvauksen osalta siinä vaiheessa, kun tila on lopettanut toiminnan, etten tiedä tarkasti, miten asia nykyisin on, koska työttömyysturvaan on tullut muita muutoksia, niin en tiedä onko tilanne tuolta osin muuttunut.

Kannattaa googlettaa myös.esim.aiheesta: Suomalainen ruoka on puhdasta.


Vieras

#167

29.04.2015 03:00

Tiukentuneet EU:n tukisäännökset. Säännökset jotka ohjaavat jo muutenkin pois tehokkaasta viljelystä! Venäjän pakotteet, maidon viennin loppuminen ja sen myötä maidon hinnan lasku! Meidän kohdalla se tarkoitti 17500e tappiota vuosi tasolla ja SE ON suoraan palkasta pois! Kustannukset ovat samat tai jopa nousseet! Eli tämä on tilanne mihin minun pitäisi alkaa jatkamaan kotitilaani! Sukupolvenvaihdos käynnissä!

Kuinka montaa tämän lukijaa innostaa lähteä tähän hullun myllyyn?? Joten vetoan Suomen kansalaisiin! Te olette meidän ainoa toivo! Ja me teidän jos miellette viellä tulevaisuudessa nauttia kotimaisesta ja turvallisesta ruuasta! Pelastakaa kotimainen maatalous! Käyttäkää vain kotimaisia tuotteita! Ja kauppaketjujen päättäjät! Nyt on kirjaimellisesti viimeiset hetket korjata tilanne! Olen puhunut!

Vieras

#168

29.04.2015 04:26

Tuottajien osuus on niin pieni että hävettää
Seppo Lehikoinen

#169 Vastareaktio

29.04.2015 10:40

S-ryhmän mainostoimiston lanseeraama "HALPUUTUS"-valhe typerine tv-mainoksineen vi***taa. Omasta katteestaan pulju ei "halpuuta", vaan koko "kuluttajaystävällisyyden" maksumiehiksi ja -naisiksi joutuvat alkutuottajat. Lisäksi muiden tuotteiden hinnoissa maksatetaan kuluttajilla nuo ärsyttävät "halpuutus"mainokset, joissa lässytetään, kuinka "ruoka maksaa niin kauheasti, ettei ole varaa edes ulkomaan matkoja tehdä."

Ei kärsi osuuskauppaväki siitä, kuinka suomalaisen laadukkaan ruoan alkutuottajaa riistetään!


Vieras

#170

29.04.2015 14:29

Suomalaisten hyvinvoinnin takia!

Vieras

#171

29.04.2015 14:40

Kauppa ottaa ahneuksissaan liikaa välistä,

Vieras

#172

29.04.2015 15:01

Suomalaisille maatalousyrittäjille pitää maksaa palkkaa. Suurin osa on sidoksissa työhönsä 24/7!
Ja miten voisimme elää ilman heitä. Tee osuutesi. Osta suomalaisia elintarvikkeita.
Etelä-Suomi mahdollistaa monen työelämässä olon. Olisi kohtuullista jos ihmiset voisivat elää maalla myös normaalielämää. Maanviljelijän/ karjankasvattajan työ on todella haasteellista ja kuluttavaa. Jo pelkkien EU- lomakkeiden täyttäminen on työtä yli sata prosentisesti. Mitä luulisit lautasellasi olevan ilman suomalaista maanviljelijää/ruuantuottajaa?

Vieras

#173

29.04.2015 17:55

tuottajahinnat eivät vastaa kustannuksia

Vieras

#174

30.04.2015 04:16

Tämä ruuan alkutuottajan aliarvostus on häpeksi näin hyvinvoivalle suomelle!!!
Oikat teot vastuu koko kansasta

#175 Kokoomus on suurin syyllinen Suomen kurjuuteen !

30.04.2015 06:45

Kokoomusta ei saa enää koskaan ottaa Suomen hallitukseen,

sillä he veivät Suomen  EY;n sekä rahaliittloon,johon ei toiset

Pohjoismaat kuuulu.Tyhjentäneet maaseudun ajaneet lopun maatalouden ahdinkoon.

He vaan puhuvat päättömiä kannustus loukuista ,

eivätkä puutu pääsyylliseen kovaan Euroon,josta on pian päästävä eroon.