Energiajuomien myynti lapsille kiellettävä.

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Energiajuomien myynti lapsille kiellettävä..


Vieras

#101

14.02.2012 18:08

Tutkimustulokset ja myös opettajien koemukset on otettava vakavasti. Ei energiajuomia lapsille.
Meh

#102

22.02.2012 22:47

Me vedettiin noin 13vuotiaasta asti kännit vanhempien viinakaapista tai jos saatiin joku hakemaan kaupasta ja olipa kilju viritelmiäkin, maku ei välttämättä ollut mikään paras, mutta kun humalaan tuli. Ja sitten oli vielä tupakkakin josta nyt vanhempana pääsin onneksi eroon.
Tämä näin vertauskohdaksi väliin tähän energiajuoma ongelmaan.

Tokihan yks vaihtoehtohan olisi nostaa energiajuomien hintaa muutamalla eurolla niin sillä luultavasti saataisiin rajotettua niiden ostamista.

Mutta muistelkaapa omaa nuoruuttanne, miten kokeilitte rajojanne? Miten kapinoitte vanhempienne kanssa? Mun mielestä energiajuomat on aika kevyt ongelmana näin omaan nuoruuteen verrattuna.
RL 17v Lukiolainen (Lohja)

#103 Re: Re: Naurettavaa

24.02.2012 01:44

#11: Äiti koko sydämestään - Re: Naurettavaa

Toivottavasti et ole tosissasi tuosta maksajutusta...Niinkuin kirjoittaja, jonka kirjoitusta kommentoit, sanoi: Energiajuoma=kahvikuppi + sokeria sillä erotuksella, että kahvilla voi olla jotain minimaalisia antioksidanttisia vaikutuksia ja, sillä että energiajuomissa on mahdollisesti b-vitamiineja, tauriinia (ihmiselle hyödyllinen aine, jota se ei itse tuota ja joka mahdollisesti voimistaa kofeiinin vaikutusta) ja muutamaa muuta aminohappoa.

Se on aivan sama nuoren kannalta vetääkö se energiajuomaa, vai saman määrän kahvia. Vikahan ei ole energiajuomissa, toisin kuin kaikki kukkahattutädit tuntuvat luulevan ja perustelevat parilla tutkimuksella, joiden loppupäätelmä on, että kofeiini ja sokeri eivät aina ole ihmiselle hyödyksi... Vikahan on siinä, että JOTKUT nuoret eivät osaa käyttää järkevästi kofeiinia (niin kuin monia muitakaan aineitakaan). Sellaista tuntuvat taas nämä jotkut nuoret harrastavan, että vedetään moninkertainen määrä energiajuomaa ja sitten ollaan ihan hyperaktiivisia.

Itsekkin 17-vuotiaana käytän epäsäännöllisesti energiajuomia. (tosin yleensä sokerittomia, jotka nekään ainakaan vielä ole mitään terveystuotteita). En koe, enkä ole ikinä kokenut tulevani niistä mitenkään yliaktiiviseksi, enemmän pirteäksi ja toimeliaaksi. En ikinä aiheuttanut koulussa kofeiinin vaikutuksen alaisena enempää häiriötä, kuin normaalisti [koulussa siis energiajuomat kiellettyjä (: ]. Sen kyllä huomasin, että tietyt henkilöt aiheuttavat häiriötä, joivatpa energiajuomia tai eivät. Ainoat negatiiviset kofeiinista johtuvat oireet olivat hikoilu ja nopea virtsan erittyminen, (kokeessa erityisen epämiellyttävää) jotka molemmat siis johtuvat kofeiinin aineenvaihduntaa kiihdyttävästä ominaisuudesta.

Eli siis jos joku tän jakso lukea loppuun, niin oma alle 18-vuotiaan mielipide on, että alle 15-vuotialta saisi hyvin kieltää, koska onhan se fakta, että tossa jonkinnäköinen ikäraja täytyy olla, ettei pian 6-vuotiaat marssi kauppaan ostamaan ES:ää tai vastaavia. Yli 15-vuotias jo ehkä jopa osaa jotenkin hallita kofeiinin käyttöään, vaikka tosin monet aikuisetkaan eivät hallitse sitä tunnu hallitsevan. Ja mitä joku oli laittanut, että adressin idea on, että alle 15-vuotiailta kiellettäs, kun sanotaan että kielletään lapsilta, niin jos laissa lukisi että kielletty lapsilta, niin sehän tarkoittaisi kielletty alle 18v. Ja alkoholin käyttöhän se suurempi huolenaihe on niin kuin täällä on jo todettu....


Vieras

#104 Naurettavaa itsellenne

27.02.2012 18:06

#103: RL 17v Lukiolainen (Lohja) - Re: Re: Naurettavaa

Jaha. Taas on idiootti liikkeellä. Ongelma ei ole kofeiinissa. Ongelma ei ole myöskään sokerissa. Ongelma on kofeiinin ja sokerin yhdistelmässä, jota kutsutaan ENERGIAJUOMAKSI. Kahvia ei yleensä juoda monta hillitöntä 1,5 litran kanisteria kerralla (tai sitten viittätoista pientä tölkkiä). Eikä myöskään kokista. Mutta energiajuomaa juodaan, miksiköhän? Energiajuoman aiheuttama riippuvuus on paljon vahvempi kuin kahvin tai kokiksen.

Ja sitten alkoholiargumentti. Eihän se, että alkoholi on ongelma, tarkoita sitä, ettei mitään muita ongelmia saisi ratkaista, ennen kuin alkoholiongelma on saatu ratkaistua! Samalla logiikalla ei Suomessa saisi mitään veroja pohtia, kun Afrikassa miljoonat ihmiset näkevät nälkää!


Vieras

#105

27.02.2012 18:21

MItä tää nää pellet vaantää jotaia tämmosta allEkirjotujuttu lo/! Pakko juoda ¨Ergoo, muutee ei pärise! Sit jos ei ehi jouda ES/ED Sit päätä särkee, onks HAuskaa!ainii tänääntuli Kytät meidän tunnille WTF se kerto jotai sentyöstä jb jauho jotaimuuta pazkaa! Ju sit ku se rupes sepaa jotai että facessa ei pidäö laittaa kuvia§nettii. se huomas mun edessä ku tyypillä oli Ergo tölkki pöydällä sitte se heitti sen roskikseen mitäihmettä! Sit se sepas jotai et noi on jotai terveydelle haitallisii tai jotai.! Tääl on näköjää samaa idiooti ^Porukkaa!'jotai tutjkimuksii muka tehty,jossai amerikanyliopistossa oikeen. loLmitä idiootteja tulipakirjotettua paljon o

Vieras

#106

28.02.2012 12:51

Vihdoinkin :)

Vieras

#107 Re:

28.02.2012 15:16

#105: -

Kirjotuksesi kertoo aika hyvin minkätakia kyseinen adressi on tehty. Jos ei tiedä edes mihin tulee isot kirjaimet niin pitäisi keskittyä johonkin muuhun kuin energia-juomien juomiseen tunnilla.

Se kassatäti

#108 Tavallaan samaa mieltä...

28.02.2012 23:50

Olen 25-vuotias ja itse ostan välillä energiajuomia, mutta vain todelliseen tarpeeseen, enkä juo koko pulloa yhden päivän aikana vaan siitä riittää kahdeksi tai kolmeksikin. En pysty kahvia juomaan koska juoksen sitten aina sen jälkeen vessassa koko loppupäivän, taitaa tosin olla sumpin keittäjästä kiinnikkin mutta kuitenki. Tämä siis selityksenä sille, miksen kannata energiajuomien kokonaiskieltoa.
Mutta kuten tässä adressissa sanotaan, niin ymmärrän kyllä tuon ikärajan 15v noille energiajuomille. Itse kaupan kassana olen huomannut monia todella nuoria ostamassa porukalla noita tehoja sun muita. Vaan edellinen kauppa jossa olin töissä päätti tehdä moraalikannanoton vähän jälkeen avauksen, ja me kielsimme lapsilta energiajuomat. Saimme kuitenkin niin paljon negatiivista palautetta LAPSIEN VANHEMMILTA että meidän oli pakko pyörtää kielto. Ideana että ilman lainmukaista päätöstä, olisi sama jos sanottaisiin ettemme myy miehille suklaata tai eläkeläisille iltalehteä, eli väittivät syrjinnäksi.
Mielestäni tällaista adressia on turha pistää pelkästään kauppiaille. Tästä pitäisi tulla lainvoimainen säännös. Voin sanoa että siinä ketjussa jossa työskentelen on tullut jo kuukausia sitten tiedotus ettemme voi rajoittaa myyntiä ilman suoraa ohjeistusta päättävistä elimistä.
Ja sitten sysätään sitä vastuuta lisää kassalle, me muutenkin seuraamme jo tupakat, ray-koneet, veikkauksen ja arpojen ikärajat, vaaralliset kemikaalit ja simat... Ja tähän vielä sitten energiajuomat? Ei millään pahalla mutta... Hankaloittaa hommia.

Vieras

#109

29.02.2012 10:58

Ehdotan, että adressin luovuttamista lykätttäisin vielä hiukan, nimiä tulee varmasti vielä paljon enemmänkin!

Vieras

#110

29.02.2012 14:02

En allekirjoita. Kielloilla kyllä saadaan aikaan kiinnostusta ja kokeilun halua. Ei kitkemistä. Sitten ehdotetaan jo energiajuomien kieltämistä kaikilta. Menee jo yliholhoavaksi tämä meno. Tällä logiikalla pitäisi kieltää myös kaikki sokeria sisältävät tuotteet, koska mitäpä kukaan hyötyy kun syö vaikka keksin. Sitten pitää kieltää kahvi ja tee, koska ne sisältää kofeiinia. Tästä seuraavana pitää kieltää veitset, koska ne mahdollistaa laittomia juttuja. Yhtä järjetöntä kuin kieltolaki ja sensuuri. Ei tarvitse antaa rahaa energiajuomiin ja niiden haitoista voi ja pitää puhua.

Toivottavasti edes nämä juojat nousevat selvästi tälläistä holhousta vastaan.
Wegetero

#111 Haluun ny eroon energiajuomista!!!!!

29.02.2012 14:56

Olen kyl samaa mieltä ku aikuiset eli ne pitäis kieltää. Itse en ole ihan 15v. Olen yrittänyt lopettaa sen käytön mutta se on vaikeaa ku kamut juo ja ne aina haluu et mennää ostaa sitä. Mä haluun ja äkkii lopettaa sen käytön koska uskon mitä järkevät sanoo. Muiden on turha väittää vastaa! Mä uskon mun vanhempia et ne on oikees. Mä en haluu mitää maksajuttui enkä haluu et koulu ja käyttäytymiseni menee pahemmaksi!!! Mun täytyy pystyä sanoo mun kamuille et juo sä vaa jos haluut mut mä en! Kaduttaa ku mä ryhdyin siihe. Onneks en oo kauaa juonu. Nyt mun kannattaa lopettaa ettei oo sit liian myöhäistä!!!!!
Haittavaikutukset

#112 Re: Samaa mieltä

02.03.2012 06:31

#30: -

Kiitos kun laitoit esimerkin, miten voi energiajuoma vaikuttaa sydämen toimintaan. Joidenkin nuorten mielestä se vaan on siistii kun tulee tärinöitä (mahdollisesti rytmihäiriöitä) ja pirteämmäksi, mutta tuo sydämen sykkeen nousu on vaarallista. Sydämen hakatessa noin kovaa, niin koko elimistö kiihtyy ja on tosi kovilla. Ei lenkkisykettä halua kukaan 24/7. Voi sairastua sydämen vajaatoimintaankin.

Muistan kun energiajuomat tulivat Suomeen. Itse ostin ensimmäisen energiajuomani festivaaleilla ja vielä niihin aikoihin noudatettiin jotain 1-2 tölkin rajaa/aikuinen. Ihmetyttihän tuo rajoitus alkuun, mutta ei sen jälkeen kun on saanut lukea myös niitä alkoholi+energiajuoman vaikutuksista, joista pahimpana kuolema. Mikähän siinä on, ettei Suomen kaupoissa olla noudatettu valmistajien suositeltua ikärajaa ylipäätään? Koska se on vain suositus?

Energiajuomat koukuttavat ihan samalla tavalla kuin kahvi, tupakka, alkoholi ja ehkä vaikka tietokonepelit. Jos lapsella on alttius addiktioihin, koukkuun jääminen mihin tahansa voi tapahtua yllättävän nopeasti. Se, että suomalaiset ovat hyvin addiktoitunutta kansaa, ei mielestäni estä sitä, ettemmekö voisi yrittää asialle jotain tehdä.

 

 


Vieras

#113

02.03.2012 14:39

Energia juoma kuluttaa myös hampaita ja tekee pieniä reikiä hampaat täyteen, joten aivan älytöntä antaa lasten juoda moista roskaa! Koko energia juoman voisi mielestäni vetää pois markkinoilta! Mitä sillä tekee? Juokoon kahvia ihmiset sen sijasta.
15 tölkkiä = n. 5 l... onko aivot hereillä?

#114 Re: Naurettavaa itsellenne

17.03.2012 02:53

#104: - Naurettavaa itsellenne

Etkö sä tajua että suurin osa aikuisistakin laittaa kahviinsa sokeria. Kukaan ei myöskään juo 1,5 l energiajuomaa, saatikaan 15 tölkkiä joka on muuten melkein 5 litraa. Mikä sun matikka mahtoi olla, kun 1,5 l on sulle sama kun 5 l?
Energiajuomissa riippuvuutta aiheuttaa kofeiini, jota on kahvissa enemmän. Mieti itse kuinka monta kuppia kahvia sä keität aamulla, tai juot töissä. Varmaan enemmän kun me nuoret energiajuomaa. Haluatko sä mieluummin että me otetaan kadulta hakija joka hakee 12-packin kaljaa/viinaa ja tupakkaa, vai sitä energiajuomaa. Voit myös vapaasti selittää mulle miten Afrikka liitty aiheeseen energiajuomat.

Taitaa nyt herra itse olla se idiootti.

http://images.memegenerator.net/instances/400x/9037074.jpg...

äly hoi..

#115 Re:

17.03.2012 02:57

#113: -

Joka tekee täysin saman asian hampaille kuin energiajuoma.

 

yhdys sana

http://i.qkme.me/35q9gf.jpg...

Kohta_nainen

#116 Re: Re: Hyvä kun keskustelua syntyy..

20.03.2012 21:45

#21: - Re: Hyvä kun keskustelua syntyy..

Tässä kohta 20-vuotias lapsuuden elänyt ottaa kantaa. Tää ei nyt liity ikärajan nostamiseen, vaan tuohon edelliseen kommenttiin, jossa puhuttiin siitä että oman nuoruuden ja lapsuuden patoumia pitäis purkaa nykynuoriin. Ei. On ymmärrettävää, ettei nyt välttämättä ymmärrä nykynuorten käytöstä. Ihmisen ei tarvii juoda niin paljon päivässä, koulupäivän aikana paria litraa sokeriliuosta. Rahan vois käyttää järkevämminkin, vaikka onhan se jokaisen oma asia - tietenkin. En ymmärrä ajatusta, että pitää ostaa ja elää kaatamalla kurkusta alas jotain juomaa tai syömällä karkkia TAI vaihtoehtosesti ei-elää ja säästää rahat. Miten kumpikaan on enemmän elämistä? Ehkä liian syvällisiä ajatuksia tälle keskusteluketjulle, mutta pyytäisin nyt ymmärrystä puolin ja toisin.


Vieras

#117 Re: Re: Naurettavaa itsellenne

21.03.2012 18:55

#114: 15 tölkkiä = n. 5 l... onko aivot hereillä? - Re: Naurettavaa itsellenne

Mikä sun äidinkieli mahtoi olla, kun sepustat, että MONTA 1,5 litran pulloa = 1,5 litraa? Viisastelulinjalle aiot näköjään lähteä.

No, jos matemaattista perustelua kaipaat, niin tässä tulee: Lasketaanpa ensin, kuinka paljon kofeiinia ja sokeria tulee, jos juo 8 kahvikuppia päivässä, eli kohtuullisen paljon. 1,2 grammaa, ks. bit.ly/GHph55. Sokeria tulee sitten 8 sokeripalan verran, 846 kaloria, bit.ly/GIP1yA. Eivätkä kaikki edes laita kahviinsa sokeria.

Sitten energiajuomat. 15 tölkkiä on totta kai liioittelua, mutta sinähän varmaan olet kuullut vertauskuvallisista ilmaisuista. Kaikkea ei tarvitse ottaa aina tosissaan. No, mutta asiaan. Olen katsellut koulun käytävillä, kun jonnet tunkevat tyhjiä ja täysiä energiajuomatölkkejä kaappeihinsa. Olen yrittänyt joskus kysellä, että montako tölkkiä tänään tuli juotua. Sellainen yhdeksän tai kymmenen tölkkiä on ollut tavanomainen. Kofeiinia 2,2 grammaa, ks. bit.ly/GCNUFU. Kaloreja taas löytyy 1865 Cal. bit.ly/GE7D6I.

Yhteenvedon tehdäkseni:

Juoma; kpl; g. kof.; Cal

Kahvi; 8kpl; 1,2g kof.; 856 Cal

Energ.; 10kpl; 2,2g kof.; 1865 Cal

Ymmärrätkö nyt, että energiajuomat eivät ole terveellisiä, ja etenkin, että niiden yleisyys kouluissa ei ole hyödyllistä?

Sitten vielä päätteeksi: Viesteistäsi paistaa läpi kirkkaasti se, että teet tiettyjä vääriä olettamuksia. Kysyt, että montako kuppia kahvia keitän töissä. Sorry, en ole töissä, olen yläasteella. Kaikki energiajuomien vastustajat eivät ole aikuisia, ja energiajuomat häiritsevät koulussa myös muita oppilaita, eivät ainoastaan opettajia. Oletat, että jos energiajuomat kielletään, tulevat tilalle muut päihteet. Pikemminkin päinvastoin, muiden päihteiden käyttö vähenee. Oletko kuullut muuten koskaan sanaa porttiteoria? Sitä ei ole todistettu täydellisesti, mutta enpä ainakaan uskoisi, että vaikutus olisi täysin päinvastaiseen suuntaan.

Ja sana Afrikka ei kyllä tosiaankaan liity mitenkään aiheeseen. Yritin kertoa asiani rinnastamalla sen toiseen täysin erilaiseen asiaan, ehkä hieman epäonnistunesti. Hyvä on, en käytä enää näin hankalaa ilmaisumenetelmää, kun et ilmeisesti ymmärrä sitä.

Kauniin kuvan itsestäsi näköjään liitit viestiisi.


Vieras

#118

22.03.2012 07:27

Onko millään enää väliä?Ahneuksissaan kauppiaat
pilaavat lasten terveyden.Kyllä kaurapuuro/sokeri ja
maito antaa riittävän energia latauksen päivälle kun vaan syö riittävästi.Ennenkin on toiminut.
Energia juomista luontevaa siirtyä keskariin jne...

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

22.03.2012 11:57



Vieras

#120

31.03.2012 17:51

hemulii
hemuli

#121 Re:

31.03.2012 17:53

Äitipuoli

#122 Haloo haloo?

23.04.2012 15:55

Eiköhän asia ole nopeimmin ratkaistavissa, kun kaikki me huoltajat/vanhemmat pidämme paremmin silmällä jälkikasvumme touhuja. Alle viisitoistakesäisellä on harvemmin millä mällätä lähikaupassa tai kioskilla. Tai ainakin sitä rahahanaa pystyy aikuinen hyvin säätelemään. Jos haluaa. Ratkaisu taitaa olla lähempänä meitä jokaista huoltajaa/vanhempaa kuin mitä tajuammekaan. Osaammeko sitä vastuuta kantaa ?
es pärisee

#123

24.05.2012 12:53

täyttä kusetusta :D lol
ei onnistu hahahaaa

#124 koko aihe on pelkkä iso pask a

30.05.2012 10:15

#25: Marita Marttunen, Espoo - Yleinen myyntikielto

energiajuomissa ei oo mitään haittaa oon 13v ja juon energiajuomista ja tykkään niistä

ee

#125 ei onnistu

30.05.2012 10:19

mä sanon isoveljelle joka on yli 15v että haluun energia juomaa annan rahaa ja se menee ostaan mulle energiajuomaa turhaa sun toiminta ei sitä voi valvoa luovu koko kieltolaista pöljä