Porotalouden aiheuttamat vahingot yksityistä ihmistä kohtaan tulee saada loppumaan!

poro on parasta! padassa!

#126 Re: tunkekaa poronne, sanonko minne...

16.05.2011 19:39

#3: Nakke Nakuttaja -

Te poromiehet ette ilmeisesti asusta pihapiirissä, jossa yritetään laittaa pihaa nätiksi, saatika kasvattaa yrttejä, mansikoita ja vihanneksia, eikä teillä ilmeisesti ole lapsia, eikä hiekkalaatikkoa pihassa!!!!!Meidän pihalta häviää niin kukat, yrtit, mansikat ja kaikki muut hyötykasvit, hiekkalaatikkoon käyvät elukat sontimassa!!! Laitappa siinä lapset ulos leikkimään, "niin hei ne kuivuneet papanat ei ole sitten suklaarusinoita", talonnurkat kustaan ja haju on sen mukainen!!!! Syksyllä, kun niillä teidän elukoillanne on kiima, lapsia ei voi ulos päästää ollenkaan, kun ne elukat käy päälle!!!!!! Kaikki tämä vain, KOSKA POROISÄNNÄT EIVÄT HOIDA VELVOLLISUUKSIAAN JA PIDÄ NIITÄ ELUKOITA POISSA MEIDÄN PIHALTA!!!!! MUUTAMA RISU LAITETTU PIHAN YMPÄRI JA OHUT RAUTALANKA KIERTÄMÄÄN!!! VOI HITTO SENTÄÄN!!!! EIHÄN SE PYSY PYSTYSSÄ!!!!! KAATUNUT N 6M MATKALTA!!!!! SITTEN POROISÄNTÄ KEHTAA SANOA, ETTÄ PITÄKÄÄ PORTTI KIINNI, NIIN EI NE SILLON PIHAAN TULE!!!!! VOI HEMMETTI, MITÄ SEKIN HYÖDYTTÄÄ KUN "AITA" ON PIHAN TAKANA KAATUNUT!!!!!????????? Ja KUULEMMA, "AIDAN" HUOLTAMINEN KUULUU PIHAPIIRIN OMISTAJALLE!!!!!?????? MITÄ VIT......??????? EI NE OLE MEIDÄN ELUKOITA!!!!!!!!!!! EI OLE MEIDÄN VELVOLLISUUS PITÄÄ TEIDÄN ELUKOITA POISSA MEIDÄN PIHALTA!!!!!!!!!!!!! NIIN JA MITEN SE SIINÄ LAISSA TAAS MENIKÄÄN!!!!!????? SEURAAVAN KERRAN, KUN PORONPERKLE TULEE SYÖMÄÄN MEIDÄN MANSIKAT JA KUKKAISTUTUKSET, NIIN OTAN OIKEUDEN OMIIN KÄSIINI JA LOSAUTAN POROT TUOHON PIHALLE JA LAITAN LIHAT PAKKASEEN!!!!!!! KYLÄ PORO ON SITTEN HYVÄÄ!!!!! ETTÄ NÄILLÄ MENNÄÄN, JOS KERTA RYPPYILEMÄÄN RUVETAAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Vieras

#127 Re:

31.07.2011 20:24

#7: Esko Romppainen -  

 Atressi on kokonaisuudessaan täysin totta. Lisäisin edelliseen, että porojen aiheuttamat vahingot tuoreille metsänuudistua alueille ovat suuret. Toissa keväänä istuttamilleni männyntaimille on aiheutettu vahinkokoa siten, että noin 75-80 % taimien latvoista on nokittu ja sen jälkeenn taimi on haarautunut ja muodostanut latva osaa sellaisen tupsun. Kasvu on hitastunut ja osa taimista ei kasva koskaan kunnon puuta. Poronhoitolali sanoo, että vahingot on korvattava. ja aio  nkin asian selvittää perusteellisest. Kauan taistellut asian suhteen.


Vieras

#128 Re: Sani Kunnari

08.08.2011 20:28

#107: Sani Kunnari -

Samaa tekevät täällä Pudasjärven Jongulla,sipulimaa piti kyntää kun polkeneet,paskoneet,ym. perunamaa myöskin

poljettu+ulosteita,samoin muut puutarhan kasvit.Pihalla makaavat aamusella,kun nousee ylös.Vanhukset eivät tohdi

etes kauppa-autolle mennä yksin,eikä lapset leikkiä,uida ym. ulkona,kun on isoja sarvipää poroja,eivätkä lähde,kuin

viiden metrin päästä,kun huuteloo,kuopivat vaan ja kun hätistää pois,niin ovat muutaman minuutin päästä takaisin.

Ovat asustaneet pihapiirissä jo kevät talvesta saakka.POROISÄNNÄLLE,POROMIEHILLE OVAT KYLÄLÄISET SOITTANEET

USEASTI,MUTTA NAURESKELEVAT VAIN EIVÄTKÄ NOUDA POIS ?

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Raimo Piiraisen /sd näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 424/2010 vp:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, että perustuslain 10 §:ssä mainittu oikeus kotirauhasta toteutuu jokaiselle myös porojen laidunalueilla?

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Poronhoidon harjoittamisoikeus on poronhoitolain 3 §:n mukaan vapaata maan omistus- tai hallintaoikeudesta riippumatta poronhoitolaissa säädetyin rajoituksin. Poronhoitolain 31 §:ssä säädetään, että poroja on hoidettava siten, etteivät ne aiheuta vahinkoa maa- ja metsätaloudelle. Muualla kuin saamelaisten kotiseutualueella poroja on lisäksi hoidettava siten, etteivät ne pääse pihoihin ja puutarhoihin.

Jos poroja ei ole hoidettu edellä kuvatulla tavalla, maanomistajan tai vahinkoa kärsineen on ilmoitettava asiasta paliskunnalle, jonka tulee toimittaa porot välittömästi pois. Jos paliskunta laiminlyö velvollisuutensa, maanomistajalla tai vahinkoa kärsineellä on oikeus toimittaa porot pois paliskunnan kustannuksella. Poronhoitolaki asettaa siis selvän velvoitteen paliskunnalle huolehtia siitä, että porot eivät aiheuta haittaa pihoille ja puutarhoille.

Poronhoitolain 32 §:n mukaan paliskunta on velvollinen rakentamaan aitaamaan viljelysten ja muualla kuin saamelaisten kotiseutualueella myös puutarhojen, vakinaisten asuntojen pihojen ja muiden erityiseen käyttöön otettujen alueiden suojaamiseksi poroilta. Lisäksi maanomistaja voi vapaaehtoisesti suojata omaisuuttaan aitaamalla alueensa.

Lisäksi poronhoitolain 36 §:ssä säädetään arvioimislautakunnasta, jonka tehtävänä on ratkaista edellä mainittua aitaamisvelvollisuutta koskevat riidat. Arvioimislautakunnan päätöksestä voi nostaa moitekanteen yleisessä alioikeudessa.

Maa- ja metsätalousministeriö katsoo, että poronhoitolaissa on periaatteessa riittävällä tavalla huolehdittu siitä, että poronhoito ei aiheuttaisi haittaa alueen muille toiminnoille. Käytännössä ongelmia kuitenkin varsin kattavasti esiintyy. Maa- ja metsätalousministeriö on vuosien saatossa useaan otteeseen kiinnittänyt Paliskuntain yhdistyksen huomiota kirjallisessa kysymyksessä esitettyihin ongelmiin. Myös paliskuntien ja muiden paikallisten välillä on yritetty pitää yllä keskusteluyhteyttä. Koska lainsäädännöstä ja sitä edistävästä ohjeistuksesta huolimatta ongelmia edelleen esiintyy, on maa- ja metsätalousministeriön todettava, että säädetty järjestelmä ei ole toiminut suunnitellulla tavalla. Tätä huomiota tukevat lukuisat asiaa koskevat valitukset ja kantelut usean viime vuoden aikana. Maa- ja metsätalousministeriössä tullaan selvittämään poronhoitolain uudistamistarpeita. Kirjallisessa kysymyksessä esitetty ongelma tulee olemaan yksi olennainen osa tästä selvitystyöstä. Eräs mahdollisuus ongelmien ratkaisemiseen on tehokkaampi toimenpide- ja vahingonkorvausjärjestelmä.

Helsingissä 4 päivänä kesäkuuta 2010

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila


Vieras

#129 Re:

09.11.2011 21:11

#7: Esko Romppainen -

todellakin porohoidosta on haittaa maanomistajalle ja mökkiläiselle ja niille joilla ei ole poroja,myös liikenteelle ja ym..ja kyllä porot kuuluisivat sodankylän  pohjoispuolelle !Knuutin jukkA vaikenee salametsästykstä ja toteaa että poromies puolustaa porotalouttaa elikkä eräässä artikkelissa ja minun tietojen mukaan se on ollut provosoimassa nuorempia laittomaan petojahtiin ja todistjatkin löytyy ! hirvasnimen palkisessa ! petoeläinten salametsästys loppuu kun pidetään huoli poronhoidon loppumisesta.!

ja muutenkin kyllä metsänomistajan ja mökkitontinomistajan kuuluu olla herra omalla maallaan !

että palautetaan marssijärjestys niin kuin sen kuuluun olla ettei vieraat ja rikolliset hypi pihalla siitä täytyy pitää huoli!


Vieras

#130 Re:

09.11.2011 22:08

#70: matti virkkunen -

SAMA SE SILLE MITÄ KAVIO PAINAA MUTTA VITUTUS KÄYRÄ ON TASAN SATA 100% JO PELKÄSTÄÄN SIITÄ ETTÄ POROMIES NAI SUA PERSUUSEEN MAANKÄYTTÖOIKEUDELLA JA HALLINNALLA !


Vieras

#131 Re:

09.11.2011 22:12

#59: Tapani Karhu -

KYLLÄ SE SIELÄ INARISSA SEHÄN ON SITÄ SAAMELAISTEN PERINTEISTÄ HOITOALUETTA EIKÄ SIELÄ KASVA KU POROT !JA POROMIEHET KOHTELEE IHMISIÄ SAMALLA TAVALLA KUIN POROJA ETTÄ NÄIN !


Vieras

#132 Re:

09.11.2011 22:15

#67: Juha Kuukasjärvi -

EI PÄRJÄÄ METSÄTALOUS KYLLÄ POROT JA POROMIEHET ON HÄIRIKKÖJÄ ! NE VOI TULLA SUN PIHALLE ASUMAAN JA POTKIVAT SUT ULOS KODISTASI!SIINÄ SULLE POROA EDESTÄ JA TAKAA !


Vieras

#133 Re:

09.11.2011 22:20

#95: Juha Kuukasjärvi -

KUKA VIHTU NY JAKSAA JUOSSA TYHMIEN ELUKOIDEN PERÄSSÄ PÄIVÄSTÄ PÄIVÄÄN KUN ASIAN VOI HOITAA SITEN ETTÄ PORO HOMMAT LOPPUU  !EI NE AJATTAMLLA PIHALTA KATOA KOHTA TAAS TAKASIN !


Vieras

#134 Re: On niin paljon viestejä, etten jaksa niitä lukea, harmi jos toistan siksi vanhaa...

09.11.2011 22:22

#105: Pinja Nurmisto - On niin paljon viestejä, etten jaksa niitä lukea, harmi jos toistan siksi vanhaa...

YLI 4000 POROKOLARIA    VUONNA 2011!JA AUTOILIJA MAKSAA VAKUUTUKSEN KAUTTA JA SITEN ELÄTTÄÄ NÄITÖ PORONPURIJOITA !

Harrastus ei elinkeino

#135

05.01.2012 10:21

Teen addressin poronhoitoalueen pienentämiseksi. Allekirjoittakaa myös tämä!
Kuttuspierra Ruuvanoja

#136 Raaterova-Manteoja

05.01.2012 13:32

Pääministeri Raf Paasio sanoi aikanaan pohjoisen ja kainuun korpikansan karvalakkilähetystölle televiosiossa, että mitä siellä olette, tulkaa pois.
Oli se kova pääministeri.
Sellutehtaan olette lopettaneet, malmia ei saa kaivaa, maa- ja metsätalous on päättynyt, rajavalvonta , vr, posti ja lennätin ajettu alas, Finnair lopettaa lennot Kajaaniin jne. Ei kuulkaa hyvältä näytä. Ja te hukkaatte vähäiset energianne vielä keskinäiseen kuluttavaan taisteluun työnteon sijasta! Kyllinen töihin rajakansan puolesta eikä vain rahanjakoon.
poroton

#137 vuonna 2007

09.11.2012 10:25

Muistaakseni vuonna 2007 oli lakialoite esillä poronhoitolain muuttamiseksi. Tietääkö/muistaako kukaan miksi lakimuutos jäi toteutumatta?
vihaan poroja

#138 Re:

01.12.2012 12:48

#13: Tiina Toimanen -

Joo, milloinkahan sellainen ihme tapahtuisi, että näistä poron riettaista päästäisiin eroon ja saatais rauha itsekunkin tontille tai maalle sekä pihoille. Mielenosoitus pitäsi järjetää näkyville tai jonkun pitäs vaan alkaa tappamaan salaa poroja. Isot rekka-autotkin vois ajaa tiellä olevan lauman kerralla selväksi.

jantunen

#139 Re: Re:

01.12.2012 12:55

#130: - Re:

Tiedätkös, miten poromies nai poroa? Se laittaa pitkävartiset kumisaappaat jalkoinsa, menee poron peräpäähän ja survoo poron takakoivet kumisaappaittensa varsiin ottaen molemmilla käsillään kiinni poron selästä. Poro kun lähtee laukkaamaan, niin siinä laukan tahdissa poromiehen mulkku  velloo poron vit...n.

.......

#140

03.01.2013 18:46

Hypäkkää kiikkuun ja hankkikaa oikeita töitä niin tarvi tyhjään inissä.. ja jos tekisittä oikeita töitä kuten porohommat niin eipä jäis aikaa ruikutukseen.. hankkikaa elämät., jumalauta ko aikusten ihmisten pittää tyhyjään p*skaa puhua.. jos on niin ***tanan vaikia olla niin painukaa helevettiin tai ampukaa ittenne..
enomistaporoja

#141 Re: Re:

04.01.2013 17:41

#138: vihaan poroja - Re:

Tiedätkö sinä Tiina Toimanen,että yllytys toisen yksityiseen omaisuuteen kajoamimen on rikos.Ainakin minä olen päättänyt että jos löydän ammutun poron,tulee virkavalta ottamaan sinuun yhteyttä.Yllytys on rikos.Älä kosta viattomalle eläimelle omistajansa tyhmyyttä.

Porojen vihaaja

#142 taidat olla poromiehen ystävä

18.03.2013 21:09

#141: enomistaporoja - Re: Re:

Minä ainakin jos löydän yhtään poronraatoa niin piilotan sen parhaani mukaan. Pieni jäynä se on tuokin koko roskasakille!!

Ensi kesänä taas paliskunnalle lähtee kirjallisia valituksia ja laskuja kun teen itse työtä porojen poistamiseksi.  Maksvat varmasti ilolla (NOT)

Jari Seppänen

#143 Re:

19.06.2013 08:51

#63: Esko Romppainen -

Olen Esko Romppaisen kanssa täysin samaa mieltä. Itse asiassa poronhoito kuuluu tunturilappiin, jonne myös laki silloin satoja vuosia sitten tehtiin. Hoitoalue on tuotu juuri mm. kainuuseen saakka, ilman, että maanomistajalla on minkäänlaisia oikeuksia asiassa. Joten jopa napapiirin eteläpuolella tulisi poronhoito olla vain MAANOMISTAJAN LUVALLA JA SOPIMUKSELLA. Lisättäköön myös liikenteessä aiheutetut vahingot. On käsittämätöntä, että autoilijan pitää vakuuttaa porovahingot liikenteessä, ei suinkaan ns. poronomistajat.

Ehdotan ja tuen kansalaislakialoitetta tämän järjetömän lain muuttamiseksi nykypäivään ja samalla selvittää liiaksi etelään levinneen hoitoalueen tarpeellisuutta.


Vieras

#144

20.10.2013 18:13

tilamme reunalle on rakennettu naapurin peltoa suojelemaan umpinainen poroaita joka rajaa tilastamme n. puoli hehtaaria. Verkkoaidan vieressä menee vanha 5 rautalankaa käsittävä vanha poroaita. Omalle em. aidan rajaamalle alueelle ei ol mahdollista mennä kuin aidan yli ali tai läpi ja todennäköisesti rikkomalla jotakin. Poroaidalle on antanut entinen tilan omistaja luvan. Poroisäntä väittää että lupa on sama kuin rasite oikeus. Aidatulla alueella olisi polttopuuta jota pitäisi kaataa ja kuljettaa traktorilla loma-asunnolle. Tämä on minun oikeustajun vastaista, myöskin siksi että aitaa ei voi rakentaa maanomistajan pellon reunaan, jota suojelun on tarkoitettu koskevan.
poroton

#145

14.01.2014 13:48

mikä hinku niillä poroilla on tulla kaivamaan omaan peltoon laittamani maaläppökeruuputkisto.syksyllä tylevat kun maa on routautumassa. näkyy sähkölaskussa.

Vieras

#146 Re:

14.01.2014 13:50

Tanttu

#147 Re:

31.10.2014 19:15

#55: Tatu Luokkanen -  

 Meilläpäin ei aidata peltoja eikä näkyy muitakaan yksityisten maita, pitäähän poroilla olla syötävää... Miksikähän porojen omistajilla pidä huolehtia omista eläimistä, niinkuin muilla eläinten omistajilla, esim nautatiloilla? Porot ovat kuitenkin jonkun omistuksessa....


Vieras

#148 Re: Re:

31.10.2014 19:19

#130: - Re:  

 Se on sorkka, mut väliäkö sillä.... v...ttaa poromiesten touhut, tia siis tekemättä jättämiset...


Vieras

#149 Re:

31.10.2014 19:21

#135: Harrastus ei elinkeino -  

 allekirjotan ehottomastii.. varuksi pariin kertaan...:)

Tanttu

#150 Re:

31.10.2014 19:24

#140: ....... -  

 Ai, porohommatko on "oikeita töitä"??? Haise kuulu pahalle.. Tulee aikas monta muuta "Oikeaa" työtä mieleen ennen porohommia...