Adressi Israelin tueksi!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Adressi Israelin tueksi!.

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#201 Holocaust-näyttely

11.04.2010 21:03

Välähdyksiä Jyväskylässä maaliskuussa pidetystä Holocaust-näyttelystä näyttelyn perustajan Jorma K. Ahosen kertomana ja opastamana. Holocaust-näyttely kertoo kappaleen juutalaisen kansan karua historiaa. Aloitteen näyttelyn järjestämiseksi teki Jyväskylän Suomi-Israel - yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Starczewski. Näyttelyn järjestäjinä toimivat Jyväskylän kristillisten seurakuntien yhteistyötoimikunta, Jyväskylän Suomi-Israel - yhdistys ry ja Muuramen seurakunta. Holokaustin päättymisestä on tänä keväänä tullut kuluneeksi 65 vuotta.

Pikkupojan tarina:
- Tämä kuva on ollut tuhansia kertoja lehdissä ja televisiossa. Tämä kertoo Holocaustin päätarinan. Vilnan gheton ulkopuolella oli hotelli Polanski, jonka edestä kuva on otettu. Eri puolilta Saksaa ja Saksan valtaamia alueita ilmoitettiin varakkaille juutalaisille, että täältä on mahdollisuus saada viisumi ja matkalippu Yhdysvaltoihin. Nämä olivat rikkaita liikemiehiä, lääkäreitä, professoreja, opettajia, keillä oli rahaa piilossa tai arvoesineitä kuten kultaa. Nämä ihmiset tulivat hotelli Polanskiin.

Heille myytiin matkaliput ja he saivat viisumit. Siihen aikaan juutalaisten piti pitää Daavidin tähteä. Näille ihmisille sanottiin, että saatte ottaa Daavidin tähden pois, olette nyt vapaita. Kohta tulevat autot, jotka vievät teidät satamaan. Sitten ilmoitettiin, että nyt autot tulivat, pääsette vapaiksi. Ihmiset tulivat porttikongista – siellä olikin Gestapon miehet odottamassa ja huusivat: kädet ylös! Silloin ihmiset huomasivat, että heidät oli petetty.

Tällä pienellä pojalla ei ollut enää yhtään omaista elossa, hän oli tässä joukossa mukana. Pojan nimi on Zwi Nussbaum. Kuvassa olevat ihmiset joutuivat suoraan kaasutettaviksi ja he kuolivat samana päivänä. Myöhemmin nämä sotilaatkin saivat sodan päätyttyä sotaoikeudessa kuolemantuomion.

Keskitysleirillä olivat tarvinneet pientä poikaa lasten osastolle syöttämään pieniä lapsia, jotka saivat vielä vähän aikaa elää. Niin Zwi meni sinne töihin. Hän sai vähän enemmän ruokaa kuin muut ihmiset, ja pysyi hengissä loppuun saakka. Tämä tapaus tapahtui vuonna 1943, 1945 keskitysleirit vapautuivat.

Hotelli Polanski on vielä olemassa Ratakadulla Vilnassa. Kävin kolme vuotta sitten katsomassa sitä.

Tämä Zwi-poika pääsi sodan loputtua muuttamaan pois Saksasta. Hän oli menossa Israeliin, kun laiva pidätettiin ja vietiin Kyprokselle. He joutuivat Kyproksella englantilaiseen keräilyleiriin. Myöhemmin hän pääsi Kyprokselta Exodus-laivalla Israeliin, Haifaan ja sieltä edelleen kibbutsille. Hän oli nuorimpia lapsisotilaita itsenäisyystaistelussa. Tämän pojan tarina on pitkä. Zwi muutti Yhdysvaltoihin yksin - ei ollut ketään omaisia. Hän meni naimisiin ja luki itsensä korva-, nenä- ja kurkkulääkäriksi. Hänellä oli useita tyttäriä, jotka kaikki saivat paljon lapsia ja nyt hänellä on siellä suuri suku. Olen viimeksi 3-4 vuotta sitten kuullut hänestä, että hän oli vielä elossa.

Leipäkirjeen / paketin tarina:
- Leirille sai kirjoittaa yhden kirjeen kuukaudessa ja samoin ottaa vastaan pienen ruokapaketin. Tässä paketissa lukee, että se sisältää yhden leivän. Siinä on tarkka osoite leirille. Lapset lähettivät sen Mauthausen (Oberdonau) keskitysleiriin. Paketissa on erikoisuus: se lähetettiin takaisin lapsille ja siihen on merkitty, että vastaanottaja on kuollut keuhkotautiin. Keuhkotauti kuolemansyy oli Syklon B myrkky.

Saksalaiset pitivät kaikista vangeista luetteloa vuoteen -44 saakka. Sen takia jokaisella vangilla oli numero ja sitten vasta nimi. Jos sai paketin, se merkittiin ylös, ettei vahingossa saa kahta kirjettä tai pakettia kuukaudessa. Yleensä kirjeet ja paketit heitettiin roskiin, mutta kuivan leivän saattoi kastella ja syödä.

Tel Avivissa oli Vainojen uhrien huutokauppa. Menin huutokauppaan ja kerroin tästä näyttelystä. Sovimme meklarin kanssa, että minun on saatava tämä paketti tähän näyttelyyn. Aina, kun nostin käteni ylös, hän nosti 50 dollarilla huutoa. Siellä istui paljon vanhoja juutalaismiehiä - ehkä USA:sta saakka - he olivat hyvin vihaisen näköisiä aina, kun nostin hintaa. Tämä on yksi näyttelyn kalleimmista esineistä, mutta myös yksi harvinaisemmista. En ole kansainvälisissä huutokaupoissa kuullut, että näitä olisi myytävänä.

Numerolaatan tarina:
- Tämä laatta on Itävaltalaisen rabbin. Hänen koko sukunsa oli muusikoita ja he soittivat Wienin filharmonikoissa. Noin 70-80% prosenttia soittajista oli juutalaisia. Heidät vietiin kaikki keskitysleirille – siihen loppui ainakin joksikin aikaa muusikoiden soitto.
- Rabbi joutui keskitysleirille. Kirjassa Wienin alkusoitto (Thoene, Bodie: Wienin alkusoitto) kerrotaan hänen elämästään ja siitä, kuinka hän pääsi loppujen lopuksi vapaaksi, mikä oli hyvin harvinaista. Hän oli niin kuuluisa soittaja, että saksalaisetkin halusivat hänen pääsevän sieltä pois.

Polttouunin kivi
- Tämän arinakiven päällä on poltettu kymmeniätuhansia juutalaisia. Kun toin krematoriouunin arinakiven Auschwitz-Birkenaun raunioituneen krematorion jäänteistä, siinä oli nähtävissä ja haistettavissa vielä palaneen ihmisrasvan haju.

Teksti: Marja-Leena Kortelainen

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#202 Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala

11.04.2010 21:06

Miten meidän tulisi suhtautua Israelin maahan ja juutalaiseen kansaan? Jumala antaa Raamatussa lyhyen ja ytimekkään vastauksen: ” Ja minä siunaan niitä, jotka sinua siunaavat, ja kiroan ne, jotka sinua kiroavat, ja sinussa tulevat siunatuiksi kaikki sukukunnat maan päällä.” (I Moos. 12:3) Tämän siunauksen ulkopuolelle ei ole rajattu yhtään ihmistä tai kansakuntaa, on vain yksi ehto: ”-- siunaan niitä, jotka sinua siunaavat --.”

Myös Apostoli Pietari muistuttaa, miksi meidät on kutsuttu toisiamme siunaamaan: siunatkaa, että siunauksen perisitte!

Profeetta Jesajan kautta Jumala puhui: ”Lohduttakaa, lohduttakaa minun kansaani”, sanoo teidän Jumalanne. ”Puhukaa suloisesti Jerusalemille­­­­­­­ --” (Jes. 40: 1-2)

Jumalan antamiin kuuliaisuuden siunauksiin liittyy Raamatussa usein toistettu muistutus: jos kuulet Herran sinun Jumalasi ääntä, pidät hänen käskynsä, riiput Hänessä kiinni etkä käänny Hänestä pois.

Raamattu on täynnä huikeita kertomuksia Israelin kansan elämästä. Erämaavaelluksen yhteydessä tulevat esiin kansan inhimilliset piirteet. Erämaa ei ole meillekään vieras. Joskus Jumala vie meidät tarkoituksella erämaahan, joskus itse viemme sinne itsemme. Kun kapinoimme Jumalaa vastaan, joudumme ”sakkokierroksille”, saamme rämpiä erämaassa ja kärsiä tottelemattomuuden seurauksia.

Jumala antoi Mooseksen kautta 10 käskyä, jotka alkavat: ”Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. Älä pidä muita Jumalia minun rinnallani --” (II Moos. 20:1-)

Jumala on antanut käskynsä ja Sanansa koko ihmiskunnan opetukseksi ja siunaukseksi – Hän haluaa, että niitä myös noudatamme. Ihminen elää jokaisesta sanasta, joka Herran suusta lähtee. (II Moos. 24:12; V Moos. 8:3)

Jumalan sana on voimassa tänäänkin ja koskee meitä jokaista. Ilmestyskirja sanoo: ”Minä olen A ja O”, sanoo Herra Jumala, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, Kaikkivaltias.” (Ilm. 1:8)

Jumalan sanasta löydämme myös Israelin kansalle annetun lupauksen: älä pelkää, sillä Herra sinun Jumalasi on sinun kanssasi. (V Moos. 20:1)

Seurakunta ei ole korvannut Israelia, mutta nämä Israelin kansalle annetut lupaukset rohkaisevat myös meitä luottamaan Jumalaan silloinkin, kun olemme itseämme suurempien vuorien edessä. Jumala on kanssamme, kun tunnustamme hänet Herraksemme, emme pidä muita jumalia Hänen rinnallaan ja valitsemme Jumalan sanan elämämme oppaaksi. Saamme uskoa, että meidän erämaavaelluksemme ja kuoppainen uskonpolkumme muuttuu kerran taivaan kultakaduiksi.

”Ruoho kuivuu, kukkanen lakastuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy iankaikkisesti.” (Jes. 40:8)

Tämän palstan kautta haluamme siunata ja rohkaista Israelia, sekä jokaista lukijaa, ”Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kannattavat iankaikkiset käsivarret.” (V Moos. 33:27)

Teksti: Marja-Leena Kortelainen
http://nokiamissio.fi/jyvaskyla/index.php/israel-palsta/275-sinun-turvasi-on-ikiaikojen-jumala.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#203 Kannattaa käydä katsomassa:

11.04.2010 21:09

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#204 Israelin 62-vuotisitsenäisyyspäiväjuhla ja haaste!

11.04.2010 21:20

Jom ha‘Atsmaut – Israelin 62-vuotisitsenäisyyspäiväjuhla

Aika: 5. Ijjar • tiistaina 20.04.2010 KLO 18-

Paikka: Pelastusarmeijan tila, Ilmarisenkatu 2 E, 40100 JYVÄSKYLÄ

Ohjelmassa shofar-torven soittoa, musiikkia, yhteislaulua, runoja, ylistystanssia, terveiset Israelista, vähän puhettakin jne…

Shir Hadash, Juhani ja Saara Eriksson, Roger ja Liisa Finch, Inkeri Tuunanen , Ritva Turunen, Juhani Starczewski

Holocaust-näyttelyssä kuvatun kahden dvd:n julkaisu: Erkki Hakkarainen kuvaus, Hannu Sekki kuvaus ja editointi sekä Olga Dalskaja editointi

Mahdollisuus Israelin tueksi-adressin allekirjoittamiseen!
http://www.adressit.com/israelin_tueksi

Esitepöytä!
Arpajaiset!
Kahvitarjoilu!

Tervetuloa!

Järjestää Jyväskylän Suomi-Israel –yhdistys ry
www.elisanet.fi/juhani.starczewski/jyvaskylansuomi-israelry

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Haastan Sinut mukaan perinteiselle Rollaattorimarssille lauantaina 8.5.2010.
Tarkoituksena olisi pitää ensin vähän ohjelmaa n. klo 12.30-13 ja
sitten klo 13 viedä vanhukset ulkoilemaan!
Ulkoilun jälkeen varmaan voisimme juoda yhdessä kahvia ja seurustella,
silloinkin voisi olla jotain pientä ohjelmaa, jos esiintyjiä löytyy…
Jos otat haasteen vastaan, niin ilmoittaudu:

Haastaa

Juhani Starczewski
puheenjohtaja
Jyväskylän Suomi-Israel yhdistys ry
+ 358 40 757 3537
juhani.starczewski@elisanet.fi
www.elisanet.fi/juhani.starczewski/jyvaskylansuomi-israelry

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#205 Ajantasatietoa Israelista

12.04.2010 15:37

MAANANTAI 12.04.10

1. EILEN illalla alkoi Israelissa holokaustin muistopäivä. Illalla kahdeksan maissa alkoi virallinen muistotilaisuus, jossa maan johtajat puhuivat ja jossa kuusi holokautista selvinnyttä sytytti oman soihtunsa. Tilaisuus pidettiin JadVashem holokaust-museon Varsovan Getto aukiolla satojen kutsuvieraitten todistaessa tilaisuutta.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu moitti maailman yhteisöä sen suhteettomasta hiljaisuudesta Iranin uhatessa Israelia ”omalla lopullisella ratkaisullaan, mikä jäi natseilta kesken”, kuten juutalaisten ja Israelin viholliset sanovat. Eikä Iranin uhka ole suinkaan ainoa eikä ehkä edes pahin vaaratekijä, sillä raporttien mukaan anti-semitismi on maailmalla yli kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

”ME OLEMME uuden/vanhan vihan tulen todistajia”, kertoi pääministeri. Juutalaisten vihan, jota lietsovat islamin ääriainesten organisaatiot ja hallitukset – ennen kaikkea Iran satelliitteineen. Iranin johtajat kiirehtivät kehittämään ydinaseita ilmoittaen samalla avoimesti tarkoituksensa olevan Israelin tuhoaminen.”
Pääministeri Netanyahu jatkoi todeten, että näissä kaikissa huudoissa juutalaisen kansan tuhoamiseksi maailman kartalta yhä uudelleen havaitsemme parhaimmillaan kovin miedon protestin ja nämäkin näyttävät laantuvan. ”Emme kuule voimakkaita protesteja, joita tarvittaisiin, emmekä kuule voimakkaita kieltoja tai vihaisia äänenpainoja”, hän jatkoi. ”Mutta kuten tavallista, on niitäkin, jotka kääntävät kritiikkimme takaisin meihin.”
NETANYAHU totesi ”maailman hyväksyvän Iranin esittämät uhkaukset hävityksestä, emmekä vieläkään näe tarvittavaa kansainvälistä päättäväisyyttä estääkseen Iranin aseistautumisen”.
Hän kehotti valistuneita maita nousemaan ja kieltämään tämän tarkoituksen tuhota, ja toimimaan todellisella päättäväisyydellä estääkseen Irania saamasta ydinaseita.

PRESIDENTTI Shimon Peres, joka puhui ennen Netanyhaua, kehotti samoin maailmaa heräämään Iranin aiheuttaman uhkan edessä ”apatiasta, joka on leimannut sitä ja joka menneisyydessä on vaatinut niin monien ihmishenkien menetyksen”. Hän selitti, että ”Israelilla on oikeus ja velvollisuus vaatia maailman kansoja olla toistamatta tuhoisaa välinpitämättömyyttä, joka on vaatinut miljoonien ihmisten hengen, heidän ja meidän”. ”Yhdistyneitten Kansakuntien tulee havahtua uhkaamiseen tuholla, joka tulee yhden sen jäsenmaan taholta toista jäsenmaata kohtaan,” Peres sanoi puheessaan. Hän totesi ”juutalaisten kirjojen polttamisen palavan edelleen heidän sydämessään, mahdottomana erottautumisena kuudesta miljoonasta veljestä, miehistä, naisista ja vanhuksista, puolestatoista miljoonasta lapsesta – uskomaton määrä potentiaalista elämää tuhottuna – menetys, joka ei koskaan palaa”.
Holokaustin muistopäivän tilaisuudet jatkuvat tänään eri puolilla maata. Kello 10.00 kaikki liikenne pysähtyy muutaman minuutin ajaksi. (JP)

2. NATHAN SHARANSKY ja Tel Avivin päärabbi Yisrael Meir Lau, joka toimii Jad Vashem museon puheenjohtajana, johtavat tämän vuoden ”Elävien Marssia” Auschwitzistä Birkenauhun. Marssi päätettiin toteuttaa huolimatta Puolan presidentti Lech Kaczinskin ja hänen vaimonsa traagisesta kuolemasta lento-onnettomuudessa lauantaina Venäjällä.

ELÄVIEN MARSSIN kansainvälisen järjestön puheenjohtaja tri Shmuel Rosenman sanoi sunnuntaina, että tämän vuoden marssin 10 000 osanottajaa juutalaisjärjestöistä ja muista ympäri maailmaa tulevat marssinsa aikana osallistumaan suruun, jota Puolan kansa tuntee.
”Presidentti Kaczinski oli todellinen Israelin ja juutalaisen kansan ystävä, jonka kuolema on kauhea menetys (Puolan) kansalle, joka on niin merkittävästi selviytynyt toisen maailman-sodan kauheista tragedioista.

NATHAN SHARANSKY sanoi Jewish Agencyn lausunnossa sunnuntaina: ”Elävien Marssi vahvistaa juutalaista identiteettiä, yksilöinä ja ryhminä. Kasvuaikanani en tiennyt paljon holokaustista, sillä NL:n viranomaiset tekivät kaikkensa estääkseen juutalaisia löytämästä identiteettinsä. Elävien Marssi on juutalaisen kansan voiman ja yhtenäisyyden esitys.” Sharansky vietti yli 10 vuotta Venäjän vankeudessa.
Rabbi Meir Lau selvisi hengissä Buchenwaldin kuolemanleiristä.
Elävien Marssi aloitettiin vuonna 1988 ja se toistetaan vuosittain holokaustin opettamiseksi osanottajille, joita tulee kymmenistä maista maailmassa. (JP)

3. VÄKIVALTAISET anti-semiittiset hyökkäykset maailmassa yli kaksinkertaistuivat vuoden 2009 aikana. Erityisen voimakkaina lisääntyivät juutalaisten vastaiset hyökkäykset ja muut heihin kohdistuvat tapaukset sekä Länsi-Euroopassa että Kanadassa, kertoo ilmiön sunnuntaina julkistettu vuosittainen tutkimus. Tulokset ovat sitäkin hätkähdyttävämpiä, kun huomioidaan ilmiön laantuneen kahtena edellisenä vuonna.
”Antisemitismi maailmanlaajuisena 2009” raportin toimittaja professori Dina Porat toteaa, että vuonna 2009 nähtiin suunniteltuja ja koordinoituja hyökkäyksiä juutalaisia vastaan sekä väkivaltainen ilmapiiri, jotka ruokkivat toisiaan. Vuositutkimuksen teki Stephen Roth Instituutti aikamme anti-semitismistä ja rasismista Tel Avivin yliopistosta.

GAZAN cast lead operaatiota seuraava vuosi oli pahin siitä lähtien, kun antisemitismiä on alettu seurata, sekä suuren anti-semiittisen väkivallan ja yleisen maailmanlaajuisen vihamielisen ilmapiirin huomioiden, jotka ilmenivät massamielenosoituksina ja sekä suullisina että kuvallisina ilmaisumuotoina, raportissa todetaan. Raportti julkistettiin holokaustin muisto- päivänä yhdessä Euroopan Jewish Kongressin kanssa.
Dramaattisin muutos oli 102 %:n kasvu väkivaltaisissa hyökkäyksissä maailmanlaajuisesti; vuonna 2008 niitä oli 559, mutta 1 129 vuonna 2009. Sen lisäksi oli useita satoja uhkauksia, hävyttömyyksiä. graffitikirjoituksia ja iskulauseita sekä mielenosoituksia, joissa ilmeni niiden elävä antisemitistinen sisältö, joskus kehittyen väkivaltaiseksi.

MERKITTÄVÄ osa niistä tapahtui Englannissa, jossa väkivalta hyppäsi 112:sta tapahtumasta vuonna 2008 viime vuonna 374:än; Ranskassa 50:stä 195:en; ja Kanadassa 13:sta 138:an.
USA:ssa ilmiö on normaalisti siedettävä, mutta muutos oli suuri: 98:ta 116:en.
Monissa maissa luvut ovat vain viimeiset huiput yleisessä tendenssissä.
Raportissa todetaan, että vaikka tammikuun operaatio cast lead 2009 oli aiheena useissa tapauksissa, äärivasemmiston ja äärioikeiston aktivistien hyökkäykset ovat lisääntyneet 1990-luvun alkupuolesta lähtien. Väkivaltaisimmat hyökkäykset Länsi Euroopassa tuli ihmisten taholta, joilla on arabi- tai muslimitausta, raportti huomioi. Englannissa on kuitenkin havaittavissa uusi trendi, jossa muslimiyhteisöstä tulevat ”valkoiset” hyökkääjät esiintyvät hetkittäisissä huipuissa entistä selvemmin.
Vuonna 2008, kun Lähi Idässä ei ollut laukaisevaa aihetta, juutalaisyhteisöjen turvallisuus-säätiö rekisteröi 63 % hyökkääjistä väkivallan uhrien kuvauksien perusteella ”valkoisiksi”, kun aasialaisista ja arabiyhteisöistä – viitaten muslimitaustaan - tulleita hyökkääjiä oli 31 %. Vuonna 2009 tulos muuttui siten, että vain 48 % kuului ”valkoisiin”, aasialainen ja arabitausta nousi 43 %:in, ja heidän osuutensa nousi cast lead-operaation jälkeen 54 %:in. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136940

4. UUSI LAKI tulee voimaan tiistaina, joka antaa armeijalle oikeuden karkottaa Juudeasta ja Samariasta jokaisen, joka asuu siellä ilman voimassa olevaa lupaa. Laki tulee – jos se toteutetaan sisältönsä mukaisesti – koskemaan arviolta tuhansia arabeja ja palestiinalaisia, jotka ovat vuosien tai vuosikymmenien aikana muuttaneet sinne ilman lupaa, joko Gazasta tai ulkomailta. Lain mukaan sellaiset ovat syyllistyneet rikokseen, josta heille voidaan langettaa jopa 7 vuoden vankeusrangaistus tai heidän karkotetaan sinne, mistä he tulivat.

USEAT ihmisoikeusjärjestöt ovat valittaneet puolustusministeri Ehud Barakille, että hän ainakin siirtäisi lain toimeenpanoa, sillä se aiheuttaa äärimmäistä ja pysyvää vahinkoa lukuisille ihmisille. Laki perustuu sotilaskäskyyn ja sen jatko-osaan, jolla pyrittiin estämään laiton maahanpääsy, alkuperin säädettynä 1969, varsinkin Jordaniasta, Syyriasta, Egyptistä ja Libanonista, jotka silloin olivat vihollismaita. Nyt Israelilla on rauhansopimus Egyptin ja Jordanian kanssa, mutta Syyrian ja Libanonin kanssa vain hauras aselepo.

Hamokedin asianajajan Elad Cahanan mukaan armeija ei ole koskaan myöntänyt yhtään lupaa lain voimassaoloaikana. Siksi periaatteessa kaikki luvatta Juudean ja Samarian alueille muuttaneet ovat lainrikkojia. Lain nostaminen tässä vaiheessa lienee saanut alkunsa tavoitteesta karkottaa Hamasin vallankaappauksen vuoksi Gazasta Länsirannalle muuttaneet.
Cahanan mukaan toinen ryhmä, jota laki koskee, ovat Jordaniasta avioliiton vuoksi Länsirannalle muuttaneet. Armeijan edustaja sanoo, että tarkoitus on laittoman siirtolaisuuden estäminen Länsirannalle. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n puolustusministeri Robert Gates sanoo, ettei USA ole hylännyt tavoitettaan estää Iranin ydinase. Hän lisäsi, ettei se ole väistämätön, mutta ei osannut kertoa, miten se voidaan estää, ellei purevia pakotteita saada sovittua. Clinton epäilee Iranin ilmoitusta, että se täysin hallitsee ydinaseen valmistuksen. Myös Iranin uusimpien aseitten todellisuus epäilyttää. (JP)
- Puolan päärabbi Michael Scgudrich sanoo valittaessaan hyvän ystävää presidentti Lech Kaczinskin kuolemaa, että hän olisi menehtynyt samassa onnettomuudessa, ellei hän sapatin vuoksi olisi kieltäytynyt matkasta. Presidentti seurueineen oli matkalla osallistuakseen Katyn metsikön massamurhan 70. vuosipäivään. 79 vuotta sitten NL:n joukot murhasivat Katyn metsässä 21 857 puolalaista upseeria ja viranomaista miehitettyään maan. (JP)
- Entistä pääministeriä Olmertia odottaa uusi talousskandaali, josta häntä voidaan kuulustella ja syyttää, jos on aihetta. Hän palaa ulkomailta, vaikka tietää voivansa joutua jopa poliisin pidättämäksi. (JP)
- Gazassa toimiva ryhmä uhkaa viiltää Abbasin kurkun auki. Ryhmä syyttää Abbasia yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Kysymyksessä oleva Jaish al-Umma (kansanarmeija) johtaja Abu Abdallah Ghazzi uhkasi ryhmänsä hyökkäävän Israeliin Libanonista, ellei Hizbullah sitä tee. (JP)
- Iran valitti YK:lle, että USA uhkaa sitä ydinhyökkäyksellä. Tämä siksi, että Obaman uuden opin mukaan ydinaseita ei käytetä paitsi Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan. (JP)
- Pääministeri vaatii pikaisia vastauksia, miksi Ashdodin meriveden puhdistuslaitoksen rakentaminen on siirtynyt vuodesta toiseen. (JP)
- Turkki aikoo lähettää laiva-armaadan Gazaan ”särkeäkseen Gazan saarron”. Turkki tukee avoimesti Hamasia ja vastustaa avoimesti Israelin toimia. (INN)
- PA:n poliisi antaa IDF:lle löytämänsä 17 pommia Länsirannalta. (INN)
- Seuraava ryntäys uusille kaasu- ja öljyalueille voi tapahtua Levantiin, käsittäen Israelin, Libanonin ja Syyrian. Sieltä voidaan löytää 122 triljoonaa kuutiojalkaa kaasua, arvioivat asiantuntijat. Israelin Tamar ja Dalit kaasukenttiä Välimeressä valmistellaan hyötykäyttöä varten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136960
- Italialainen piispa Giacomo Babini, 81, kirjoittaa web-sivullaan, että perinteisesti juutalaiset ovat ”Jumalanmurhaajia”. Hän myöhemmin kiisti sanoneensa sellaista.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3874498,00.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#206 TIISTAI 13.04.10

13.04.2010 19:46

1. ISLAMILAINEN RYHMÄ Gazassa kertoo WND:n toimittajalle, että sillä on hallussaan raketteja, joitten kantomatka on 50 km. Hän sanoo ryhmän testanneen rakettia jokin aika sitten ampuen sen Gazasta merelle. IDF:n edustaja myöntää, että tällainen koe suoritettiin, mutta ei halunnut kertoa sen kantomatkasta.

EGYPTILÄISET lähteet vakuuttavat, että Hamas on saanut käsiinsä 122 mm Scud-raketteja, joiden kantomatka on noin 30 km, ja tehostettu 122 mm:n raketti, jonka kantomatka on 50 km. Lisäksi Hamas on pystynyt hankkimaan suurempia, 220 mm raketteja, joitten kantomatka on 70 km. Saman tietolähteen mukaan Hamas on salakuljettanut Gazaan Iranissa valmistettuja Fajr-3 raketteja, joitten kantomatka on vieläkin pitempi.

EDELLÄ mainittu islamilainen ryhmä Islamic Jihad väittää avoimesti, että se pystyy uhkaamaan Israelin ydintutkimusreaktoria Dimonassa Israelin eteläosassa.
Kuten aiemmin on kerrottu, sekä Hizbullah että Syyria ovat myös uhanneet, että seuraavan sodan aikana Israelin ydinreaktori on kaupunkien ohella niiden ohjusten hyökkäyskohteena. Varsinkin Syyrian uhkaukset Iranin ohella on otettava vakavasti, sillä kummallakin maalla on runsaasti ohjuskalustoa, Iranin ohjukset yltävät kaikkialle Israelissa.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=140017

2. WND tarkastelee toisessa artikkelissaan, mitä mahdollisuuksia Israelilla on tuhota Iranin ydinlaitokset tai aiheuttaa niille vahinkoa, joka siirtäisi Iranin ydinasekelloa taaksepäin.
Artikkelissa todetaan, että Obama kielsi antamasta Israelille sen tilaamia Bunker Buster pommeja, jotka olisivat pystyneet tunkeutumaan syvälle kallion sisään louhittuihin reaktori-tiloihin Iranissa. Pommit olivat jo matkalla, kun kieltopäätös tuli, ja toimitukset ohjattiin uuteen paikkaan. Ne varastoitiin USA:n Tyynenmeren tukikohtiin.

WASHINGTONISSA toimiva Strategisten ja Kansainvälisten tutkimusten keskus julkisti raportin, jonka mukaan Israelin ainoa keino saada aiottua tuhoa aikaan on käyttää sen taktisia ydin-aseita, joita keskuksen tutkijat Anthony Cordesman ja Abdullah Toukan uskovat Israelilla olevan. Israelissa liikkui Ephraim Snehn äskettäin julkistama arvio, jonka mukaan Israel on pakotettu toimimaan oma-aloitteisesti Iranin ydinasesuunnitelmia vastaan viimeistään lokakuussa 2010, jos tarpeeksi tehokkaita kansainvälisiä sanktioita ei saada aikaan.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=139717

3. JOTKUT avainmuslimivaltiot ovat vakuuttaneet, ettei niillä ollut päämääränä saada keskustelut kohdistumaan Israelin oletettuun ydinasearsenaaliin Obaman järjestämässä ydinmateriaalin turvallisuutta koskevan konferenssin aikana. Israelin viranomaiset kuitenkin ovat julkisuudessa kertoneet, että Turkki ja Egyptin olivat varautuneet nostamaan tämän aiheen keskusteluihin, minkä johdosta Israelin pääministeri Netanyahu peruutti osanottonsa konferenssiin ja lähetti sinne tiedustelu- ja ydinenergiaministerin Dan Meridorin.

OBAMAN neuvonantaja James Jones vakuutti, ettei Obaman hallitus katso pahalla Netanyahun poisjääntiä ja toisaalta tunnustaa, että Meridorin delegaatio on vaikutusvaltainen.
”Egyptillä ei ole aikeita nostaa Israelin ydinasekapasiteetti esiin turvallisuuskokouksessa”, korkea arabidiplomaatti selitti. ”Egypti ei pidä tätä tilaisuutta oikeana foorumina ja on valmistunut käsittelemään aihetta, joka on konferenssin kohteena, eli ydinturvallisuus. Egypti tekee eron tämän ja ydinasetietoisuuden levittämisen välillä.”
Israelin viranomaiset eivät kuitenkaan olleet saaneet mielestään riittäviä vakuutuksia arabimaitten kuten Egyptin ja Jordanian viranomaisilta asiassa, eikä Netanyhau halunnut ottaa riskiä, vaan jättäytyi pois konferenssista. Turkki ja Saudi Arabia ovat toiset maat, jotka ovat esittäneet hyvin kriittisiä lausuntoja Israelin oletetuista ydinaseista.

TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi juuri ennen lähtöään konferenssiin, että hän tulee esittämään konferenssissa painostuksen lisäämistä Israelia kohtaan. ”Tulen vaatimaan, että kansainvälinen yhteisö, joka on niin sensitiivinen Irania kohtaan, tulee huomioimaan Israelin”, hän sanoi sunnuntaina. ”Emme halua mitään ydinaseen leviämistä alueellamme, ja meidän kantamme on hyvin tunnettu, riippumatta siitä, millä maalla on sellainen ohjelma. Meille on samantekevää, onko kyse Iranista vai Israelista.”
Vain pari päivää ennen Erdoganin lausuntoa Turkin Washingtonin lähettiläs Namik Tan vakuutti, ettei turkilla ole mitään aikeita nostaa asiaa esille konferenssissa.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon totesi ennen lähtöään konferenssiin, että maailmassa on vielä selvittämättömiä hyvin arkaluonteisia aiheita, joita täytyy käsitellä huippukokouksessa ja myöhemmin NPT tilaisuuksissa YK:ssa. Hän selitti, että jokaisen maan, jolla on ydinteollisuussuunnitelma, tulee allekirjoittaa ydinaseitten levittämiskieltosopimus (NPT).
Ban ki-Moon haluaisi toteuttaa Lähi Idästä ydinaseettoman vyöhykkeen, mutta toteaa, ettei hän pysty näkemään, miten tämä konferenssi voisi asiaa edistää.

VENÄJÄN presidentti Dmitri Mevedev kertoi ABC:n hyvää huomenta Amerikka ohjelmassa, että Israelin sotilasisku Iraniin aiheuttaisi humanitäärisen katastrofin, jossa Iranin kansa alkaisi vihata muita maailman kansoja. Hän piti ”Israelin sotilasoperaatiota pahimpana mahdollisena näkymänä, jos sellainen toteutuisi, koska ne maat ovat niin lähellä tosiaan. Se voisi helposti levitä laajemmaksi ja jopa ydinsodaksi, joka koskettaisi koko maapalloa”. Hän sanoi, että Netanyahu oli aiemmin luvannut, ettei se iske Iraniin, mutta ettei hän voinut olla varma tämän hetken tilanteesta. Hän vakuutti suhteitten olevan hyvät Israelin johtoon. (JP)

4. OBAMA keskittyi Jordanian kuninkaan Abdulla II:n kanssa tämän tultua Washingtoniin konferenssiin Israelin ja PA:n välisten epäsuorien keskustelujen kiireellisyyteen. Obama halusi puhua ensin Afganistanista, Irakista ja Iranin ydinasehaaveista, mutta Abdullah halusi siirtyä keskustelun Lähi Idän rauhanprosessiin. Molemmat tunsivat tarvetta kiirehtiä epä-suorien keskustelujen aloittamista ja sitten niiden kehittämisestä suoriksi. He myös varoittivat molempia osapuolia pidättymään yksipuolisista toimista. Jordanian kuningas on monessa yhteydessä varoittanut Israelia juutalaistamasta Jerusalemin itäosia, jotka ovat pääosin arabien asuttamia, sekä toimista, jotka vahingoittavat pyhiä paikkoja pääkaupungissa. Abdullah sanoo olevansa edelleen niiden suojelija, vaikka se 1994 rauhansopimuksessa luopuikin oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa

KESKUSTELUISSA lienee tullut esiin viime päivinä Amerikassa liikkuneet tiedot Obaman omasta rauhansuunnitelmasta, jota Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jim Jones vihjailee ja suosittelee presidentille.
ZBIGNIEV BRZEZINSKI, aiempi turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, valotti asiaa Washington Postille sunnuntaina. Hän kehotti Obamaa matkustamaan Lähi Itään, ja puhumaan Knessetissä ja Ramallahissa suunnitelmasta, sekä kehottaen israelilaisia ja palestiinalaisia liittymään häneen. Sen jälkeen hän yrittäisi saada arabijohtajat tulemaan hänen kanssaan Jerusalemiin vakuuttaakseen suunnitelman vakavuutta ja todellisesta potentiaalista rauhasta molemmille osapuolille. Osana suunnitelmaa Obama tekisi selväksi, etteivät palestiinalais-pakolaiset palaa Israeliin vaan tulevaan Palestiinan valtioon; että Jerusalemin itäosa on Palestiinan pääkaupunki kansainvälisellä itsenäisyydellä Temppelivuorella. Palestiinan valtio tulisi olemaan aseeton, ja Jordanjoen laaksoa vartioivat kansainväliset joukot Israelin turvallisuusvaatimusten mukaisesti.

ISRAELIN viranomaiset suhtautuvat Obaman suunnitelmaan hyvin epäillen, eivätkä USA:n viranomaisetkaan ole varmoja, että aika olisi kypsä sellaisen esittämiseksi. Israelissa pelätään, että suunnitelman julkistaminen koventaisi PA:n vaatimuksia entistäkin epärealistisemmiksi. Vaikka Amerikan mukanaolo koetaan välttämättömäksi rauhan saavuttamiseksi, sen rooli tulisi olla ohjaava, vakuuttava ja muita vastaavia toimia, joilla se voisi vahvistaa osapuolten uskoa toisen hyvään tahtoon. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabimaat ovat nousseet aktiiviseen vastarintaan Israelin julkistettua uuden lain, jonka nojalla kaikki luvatta Länsirannalle muuttaneet voidaan karkottaa. Kukaan ei tiedä, kuinka suurista määristä on kyse, mutta puhutaan kymmenistä tuhansista. Syyrian presidentti Bashar Assad kutsui sitä ”etniseksi puhdistamiseksi”. IDF:n taholta todetaan, että voimassa oleva laki sallii jo karkotukset, ja että tiistaina voimaan tuleva uusi laki yksilöi tarkemmin lailliset obligaatiot. Assad kertoi maassaan vierailevalle arabiliiton pääsihteerille Amr Moussalle, että arabimaitten ja kansainvälisen yhteisön tulee kiireesti muodostaa yhtenäinen vastarinta Israelin aikomusten estämiseksi ja palestiinalaisten karkottamisesta heidän kotimaastaan. Moussa lupasi kutsua arabiliiton edustajat kiireiseen tilaisuuteen Kairoon päättämään toimista. PA:n neuvottelija Saeb Erekat arvioi, että operaatio koskee lähinnä niitä, joilla ei ole Israelin antamia henkilöllisyyskortteja. (JP)
- Juli Tamirin tilalle Knessetiin nouseva Ghaleb Majadleh (Labour) sanoo pyrkivänsä puolueen eroamiseksi Netanyahun hallituksesta, ja hän liittyy puolueen kapinallisiin Amir Peretz, Eitan Gabel ja Daniel Ben-Simon. (JP)
- Shin Bet ei löydä diskettiä, johon Anat Kam poltti tuhansia IDF:n salaisia dokumentteja. Kam sanoo hukanneensa sen, mutta taustalla nakertaa epäilys, että hän on voinut antaa sen ”todella vääriin käsiin”. Ihmetyttää viranomaisten helläkätisyys vakoilijan käsittelyssä, joka voi kotiarestissa ollessaan jatkaa myyräntyötään. Ainoa selitys kai lienee, että hän kuuluu ”poliittisesti oikeaan ryhmään”, jota tulee suojella kaikissa olosuhteissa. Journalisti Blau lienee luvannut palauttaa saamansa dokumentit, mutta kuka tietää, mitä kopioita hän on niistä ottanut ja kenelle niitä jakanut? Jotkut Knessetissä vaativat Haaretzin lakkauttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136971
- 35 kansanedustajaa lähetti kirjeen Netanyahulle, jossa he kehottavat säästämään Givat HaYovelin ja Hareshin juutalaisyhteisöt tuholta. Kummallakaan yhteisöllä ei ole virallista rakennuslupaa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136980
- Kuwaitilainen lehti Al-Rai kertoo, että Syyria toimitti Hizbullahille keski-pitkänmatkan ohjuksia ja että Syyrian upseerit opastavat sen pyssymiehiä kehittyneitten ohjusten ampumiseen. Israel on varoittanut Syyriaa Turkin ja Qatarin kautta, että se voi iskeä syyrialaisiin kohteisiin, jos se luovuttaa ballistisia ohjuksia Hizbullahin käsiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3875186,00.html
- Debkafile kertoo, että viisi ihmistä vammautui leikellessään radioaktiivisella aineella käsiteltyä metalliromua New Delhin länsiosassa Intiassa. Poliisi eristi alueen 200 metrin matkalla. Työntekijät menettivät tajuntansa, yhdeltä lähti tukka muutamassa minuutissa ja hänen koko ihonsa mustui. Aine on nimeltään cobalt-60, ja sitä voidaan käyttää likaisen pommin rakentamiseksi.
- http://www.debka.com/article/8711/
- Ainakin 3 ihmistä kuoli laukaustenvaihdossa IDF:n ja Islamic Jihadin pyssymiesten välillä Gazan turvallisuusaidalla. IDF hälytti paikalle tankkeja ja helikoptereita, jotka estivät hyökkäysyrityksen. Toinen raportti kertoo, että yksi ihminen kuoli Gazassa IAF;n yöllisessä pommi-iskussa.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1162691.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#207 KESKIVIIKKO 14.04.10

14.04.2010 12:41

1. ISRAELILAISIA kehotetaan palaamaan välittömästi Siinailta, sillä tiedustelutietojen mukaan mahdollisesti Hamasin johtama solu etsii israelilaisia lomailijoita panttivangeikseen. Varoitus on sanamuodoltaan epätavallisen vaativa. Varoituksen antoi kansallinen turvallisuusneuvoston terrorismin vastainen toimisto. Viranomaiset eivät halua tarkemmin kertoa solusta, mutta täsmentävät, että sen on lähettänyt terrorijärjestö Hamas Gazassa, joka haluaa uusia panttivankeja Gilad Shalitin lisäksi.

ISRAELILAISIA lomailijoita meni Siinaille pessahin ajaksi viitisen tuhatta, vaikka varoitus on ollut voimassa jo pitkään joskin lievempänä, ja 1200 heistä lienee siellä edelleen.
Eilen kierteli huhuja, että israelilainen sotilas olisi siepattu Siinailla, mutta huhu osoittautui perättömäksi eikä IDF:n osastoista puuttunut yhtään sotilasta.
HAMASIN ohella Hizbullah etsii tilaisuutta siepata israelilaisia, varsinkin liikemiehiä, voidakseen heidän avullaan painostaa Israelia. Järjestö etsii edelleen tilaisuutta kostaa sen sotilaallisen johtajan Imaad Mughniyehin salamurhan Damaskoksessa, josta se syyttää Israelia, vaikka se on kieltänyt osallisuutensa.

PAHIN terrorihyökkäys Siinailla tapahtui 2004, jolloin terroristit iskivät Hilton Taba hotelliin sekä useisiin muihin lomanviettopaikkoihin Ras al-Shitan lähellä Nueibaa, joissa israelilaiset lomailevat. Siinä terrori-iskussa kuoli 34 ihmistä ja 171 haavoittui.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137000

2. AINOA TAPA saavuttaa pysyvä rauha Lähi Idässä on, että länsivallat saavat arabit tajuamaan kaksi vääristymää, joita muslimioppineet ovat heille opettaneet vuodesta toiseen, kirjoittaa tri Max Singer Begin-Sadat (BESA) tutkimuskeskuksen tutkija.
Singer, joka on Hudson Instituutin perustaja ja kunniajäsen, kirjoittaa, että Palestiinan Auktoriteetilla on kaksi kilpailevaa käsitystä: Ensimmäisen mukaan on mahdollista saavuttaa pysyvä rauha, hyvinvointi ja kehitys yhteistyössä Israelin kanssa. Toisen käsityksen mukaan Israelin valtio on tuhottava millä keinolla tahansa.

SINGER kirjoittaa, että edellisen lisäksi palestiinalaisten keskuudessa elää voimakkaana käsitys, että Israel on mahdollista eliminoida joko sisäisten ristiriitojen vuoksi tai siten, että se pakotetaan hyväksymään myönnytyksiä, jotka merkitsevät itsemurhaa. Tätä näkökohtaa ruokkivat ulkomaiset Israelin vastaiset liikkeet kuten NGO-järjestöiksi naamioituneet Israelin imagoa ulkomailla tarkoituksellisesti vahingoittavat liikkeet.
Singer kirjoittaa, että antaakseen rauhalle todelliset mahdollisuudet länsijohtajien tulee pystyä vakuuttamaan arabijohtajat, että molemmat käsityskannat ovat virheellisiä.

YKSI TÄRKEÄ osa tätä vääristymän korjaamista on saada PA:n johto luopumaan väitteistään, ettei juutalaisilla ole mitään yhteyksiä Israelin maahan ja Jerusalemiin. Luopuminen tästä voisi johtaa arabit kunnialliseen rauhaan Israelin kanssa, hän toteaa.
Esimerkiksi muslimioppineet pitävät kiihkeitä saarnoja, joissa he väittävät vastoin parempaa tietoaan, ettei Israelilla ole mitään historiallista oikeutta Temppelivuoreen. Täten Jerusalemin päämufti Ikrama Sabri julistaa saarnassaan: ”Juutalaisten vaatimus oikeudesta Jerusalemiin on väärä, emmekä me hyväksy mitään muuta kuin puhtaasti islamin Jerusalemin islamin täydellisessä hallinnassa.”
ISLAMILAISEN LIIKKEEN pohjoisen haaran johtaja Ead Salah sanoo näin: ”Vakuutamme tuhannennen kerran, että koko al-Aksa moskeija Temppelivuorella, mukaan lukien kaikki sen kulkuväylät maan päällä ja alla, ovat täysin ja kokonaan muslimiomaisuutta, eikä kenelläkään ole oikeutta vaatia edes yhtä hiekkajyvästä siitä.”

JORDANIA ON myös uudistanut vaatimuksiaan Jerusalemiin ja sen pyhiin paikkoihin selittäen olevansa niiden oikeudellinen suojelija. Hallitusministeri Abdel Salam Abbadi selitti, ettei vuoden 1988 julistus, jolla Jordania luopui vaatimuksistaan Juudeassa ja Samariassa, tarkoita sitä, että se olisi luopunut Jerusalemista ja sen pyhistä paikoista.

SINGER kirjoittaa, että Israelissa on ryhmiä ja liikkeitä, jotka pyrkivät vakuuttamaan Israelin siteitä Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, kuten ”Organisaatio Ihmisoikeuksista Temppelivuorella”, tai ”Organisaatio Temppelin uudelleen rakentamiseksi”, joista edellinen järjestää käyntejä Vuorella ja vaatii oikeutta rukoilla siellä, marsseja muurien ulkopuolella, pitää jatkuvia tilaisuuksia tietoisuuden levittämiseksi ja muuta; jälkimmäinen lähetti kirjelmän pääministerille, jossa häntä vaaditaan lisäämään Temppelivuori Israelin kansalliseen perinnelistaan, sekä vaaditaan poliisia muuttamaan kielteistä ja valikoivaa suhtautumistaan uskonnollisia tunteitaan osoittavia kohtaan, joka koskee kaikkia muita paitsi muslimeja.
ARTIKKELISSA viitataan myös Temppeli-instituutin aktiiviseen toimintaan valmistamalla Temppeli-palveluksissa vaadittavia välineitä sekä pitämällä kursseja, kuten pessahin aikaan pidetty symposium nimellä ”Modernin teknologian yhdistäminen Pyhään Temppeliin”, jossa keskusteltiin mahdollisuudesta, että palvojat voisivat suuren digitaalisen kuvaruudun avulla seurata ylipapin toimintaa tai atk-tekniikan välittämiä uhritoimituksia, yksityisiä tai julkisia. Lisäksi keskusteltiin, voidaanko erikoisesti suojeltuja halachin mukaan puhtaita busseja käyttää kuljettamaan pessah-pyhiinvaeltajia ja heidän uhrilahjojaan (pashal-offerings).
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136987

3. WASHINGTONIN ydinturvallisuus konferenssi osoitti, miten eristetty Iran on, kertoo
JP:n uutinen, jonka sanaili Hilary Leila Krieger. Tilaisuuteen saapui kutsuttuina 47 kansakuntaa, joskin monet maat kuten Israel olivat lähettäneet alemman tason johtajiaan. TV-kuvia ja kommentteja seuratessa jäi vaikutelma, että tilaisuus oli Obamalle järjestetty suuri kansainvälinen PR-tilaisuus, jolla pyrittiin lisäämään hänen imagoaan vapaan maailman johtajana ja rauhan tekijänä. Eräs viranomainen totesi Kriegerin mukaan: ”Tämä lähettää selkeän viestin maille kuten Iran, että tämä on tulevaisuus, tämä on maailmanjärjestys, jonka jokainen haluaa toteutuvan. Heillä on ollut tilaisuutensa toteuttaa kansainväliset obligaationsa, mutta ovat sen sijaan aiheuttaneet merkittävän epäilyn ydinsuunnitelmansa rauhanomaisesta päämäärästä, minkä johdosta kansainvälinen painostus heitä kohtaa lisääntyy.”

ISREALIN edustustiimin johtaja ministeri Dan Meridor luonnehti konferenssin henkeä myönteiseksi, kukaan ei vaatinut Israelia tilille väitetyistä ydinaseistaan tai kyseenalaistanut Israelin kahden ydinreaktorin turvallisuutta. Hän kätteli Obamaa tilaisuuden alussa ja totesi Obaman valittelun, ettei Netanyahu löytänyt aikaa osallistua. Meridor totesi, että Iran pyöri useimpien keskustelukumppanien mielessä, vaikkakaan se ei suoraan kulunut sen asiaohjelmaan. Hän sanoi saaneensa mielikuvan, että Kiina on lähestymässä P-5+1 maitten kantaa Iranin pakotteista, vaikka suoraa vastausta ei vielä saatu Kiinan edustajalta.
Keskustelujen sivuaiheina nousi esille Israelin ja PA:n välisten keskustelujen kiireellisyys, jota painottivat USA:n apulaisulkoministeri James Steinberg sekä Ruotsin ja Norjan johtajat. (JP)

4. IRANIN atomienergian tutkimusosaston (AEOI) apulaisjohtaja Behzad Soltani kertoi valtion virallisen uutistoimiston Farsin mukaan, että Iran tulee maailman ydinaseklubin jäseneksi kuukauden sisällä. Soltani, joka toimii Iranin tieteellisen yhteistoimintaneuvoston pääsihteerinä, vakuutti, että sen jälkeen kukaan ei voisi kuvitellakaan hyökätä Irania vastaan, kun se on ylittänyt ydinkynnyksen.

BEHZAD SOLTANI selitti ohjelmassa, ettei Iran aio pysyä ydinteollisuuden alueella pelkästään tuottamalla sähköä, vaan aikoo edetä pitemmälle. Hän kuvaili, että säteilyttämisen avulla elintarvikkeet, proteiinit ja kasvikset säilyvät kauemmin ja parempilaatuisina.
Hän kertoi, että laajan ydinreaktorin ja pienemmän tutkimusreaktorin rakennustyöt Arakissa ovat 70 % valmiita ja lähestyvät valmistumistaan. Hän vakuutti, että ydinteknologia tulee nostamaan Iranin poliittista, taloudellista ja teknologista asemaa. ”Iranin mahtava itsenäisyys ydinteknologian alalla yhdistettynä taloudelliseen kasvuun, teknologian laajentuminen ja poliittinen voima kansainvälisellä areenalla”, hän maalaili.

IRANISSA elätellään uskoa, ettei Kiina mene mukaan pureviin sanktioihin sitä vastaan, vaikka presidentti Hu Jintao puristikin Obaman kättä ilmeisen tyytyväisyyden ilmapiirissä – itse asiassa omistajan elkein, sillä Kiina omistaa yhä suuremman osan USA:n taloudesta. Kiinan edustaja selitti, että Kiina haluaa kiistan Iranin kanssa selvittämistä diplomatian avulla.
Iranin ulkoministeriön edustaja Ramin Mehmanparast sanoi, ettei Kiina ole sitoutunut kannattamaan kovennettuja sanktioita eikä usko niin tapahtuvan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian Hizbullahille Libanoniin toimittamat ballistiset ohjukset vaarantavat rauhan Israelin ja Syyrian välillä sen lisäksi, että se rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, sanoo puolustusministeri Ehud Barak. Kuwaitissa ilmestyvä lehti Al.Rai kertoi, että Syyria on toimittanut ohjuksia ja että Israel uhkaa pommittaa Syyrian ja Libanonin kohteita. Barak vakuutti, ettei Israel hae konflikteja kenenkään kanssa, mutta että se varautuu kaikkiin mahdollisuuksiin maansa puolustamiseksi. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136986
- Al Najah yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan 60.8 % palestiinalaisista vastustaa epäsuoria keskusteluja Israelin kanssa, mutta 71 % kannattaa Fayadin suunnitelmaa Palestiinan valtion itsenäisyyden julistamiseksi 2011. 78.6 % vastusti mitään keskusteluja, ellei Israel lopeta setlementtien rakentamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136988
- Holokaustin aiheuttama trauma seuraa lukemattomia uhreja heidän koko elämänsä ajan. Shar Menashe sairaala Pardes Hannassa hoitaa pahimpia uhreja, joitten koko elämä on tuhoutunut eloon jäämisestä huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136981
- Iran uhkaa, että jos sitä vastaan hyökätään, se siirtää iskut USA:n mantereelle ja sen suurimpia kaupunkeja vastaan. Tämä voi olla vihje siitä, että se on toimittanut terrorijärjestöille esim. likaista ydinpommia varten tarvittavaa materiaalia. http://www.debka.com/article/8713/
- USA tarvitsee lähettilästä Syyriassa, vaikka se toimittaa ballistisia ohjuksia Hizbullahille, sanovat USA:n viranomaiset Wall Street Journalin mukaan.
http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#208 Tiedoksi seuraavaa:

14.04.2010 18:26

AREATV:
Holocaust-näyttelyn avajaiset Jyväskylän Keskusseurakuntatalolla ma 15.3.2010
http://www.areatv.fi/nettiareatv.php?tunnus=HOLOCAUST

TV7:
Holocaust 2010 - 65-vuotisjuhlanäyttely Jyväskylässä 47:08 min
http://www.tv7.fi/programs/programguide.html
Näyttelyn esittelee toiminnanjohtaja Jorma K. Ahonen
perjantaina 14.05. klo 22:50
sekä uusinnat
lauantaina 15.5. klo 06:20 ja klo 14:20.
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#209 TORSTAI 15.04.10

15.04.2010 13:49

1. PRESIDENTTI Barack Obama vakuutti yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn kanssa, että hän tulee jatkamaan painostusta sekä Israelia että palestiinalaisia kohtaan saadakseen rauhankeskustelut uudelleen käyntiin.
Läntiset lähteet, jotka seurasivat Obaman ja Sarcozyn tapaamista kaksi viikkoa sitten, selittävät, ettei Obaman tarkoituksena ole aiheuttaa kriisiä Israelissa, vaan muodostaa otollinen ilmapiiri keskusteluille. Hänen sanotaan vakuuttaneen, että painostus osoitetaan kumpaankin osapuoleen.

OBAMA kuitenkin vihjaa samalla, ettei hän luota Netanyahun haluun ja kykyyn haastaa oikeistoviritteistä halitustaan tarvittaviin päätöksiin. Obaman sanotaan tiedostavan, että hänen valitsemansa politiikka haavoittaa hänen omaa poliittista asemaansa, mutta että hän on halukas ottamaan sen riskin, vaikka varoittavia lausuntoja ja kirjelmiä tulee hänelle sekä Amerikan kongressin että juutalaisjärjestöjen taholta.
Republikaanit kritisoivat Obamaa tavasta, millä tämä kohteli Netanyahua hänen Washingtonin matkansa aikana, ja 76 republikaanista ja demokraattista senaattoria lähetti tiistaina kirjeen ulkoministeri Hillary Clintonille varoittaen painostamasta Israelia. Kirjelmää tukivat AIPAC:n vaikutusvaltaiset jäsenet senaattorit Barbara Boxer (Dem) ja Johnny Isacson (Rep). Kirjelmässä kehotetaan Israelin ja USA:n välisten erimielisyyksien ratkomista sovinnollisesti ja pitkän tähtäyksen strategiset edut huomioiden kummallekin maalle.
Kirjelmässä selitetään, että keskustelujen jumiutuminen johtuu palestiinalaisten haluttomuudesta tunnustaa Israelin tekemät myönnytykset riittäviksi.

ISRAELIN turvallisuuskabinetti ”seitsikot” keskusteli kahdesti Obaman esittämistä vaatimuksista Netanyahulle, mutta ei tehnyt päätöksiä asiassa. Obaman nimittämä erityislähettiläs George Mitchell on viivyttänyt Israelin matkaansa odottaessaan Obaman lupaa. Israelin viranomainen sanoo, ettei asiassa ole tapahtunut mitään muutosta.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1163248.html

2. PRESIDENTTI Barack Obaman puhe lehdistötilaisuudessa tiistaina voidaan sivuuttaa
vaan yhtenä repliikkinä pitkään jatkuneessa Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa, sanoo WND artikkelissaan lisäten, mutta se on samalla jyrkkä huomautus selvästä suunnan muutoksesta, miten USA näkee konfliktin ja miten aktiivisesti se tulee vaatimaan rauhansopimusta. Artikkelissa selitetään, että samalla kun Obama sanoo Lähi Idän ongelman ratkaisemisen muodostavan tärkeän strategisen näkökohdan USA:lle, hän valaisi muutosta, joka on kehittynyt keskeisten viranomaisten keskusteluissa, miten parhaiten tasapainottaa Israelin tukeminen ja USA:n kansalliset intressit, artikkelissa selitetään.

HALLITUKSEN viranomaiset, jotka eivät halunneet julkistaa nimiään, sanovat tämän muutoksen kiirehtivän Valkoista Taloa ratkaisemaan Lähi Idän rauhanongelma. He arvioivat, että tämä antaa Obamalle tarvittavan aiheen oman rauhansuunnitelmansa julkistamiseksi, koska Israelin ja palestiinalaisten johtajat eivät näytä löytävän ratkaisua kiistaansa. Tämä suunnitelma tähtää siihen, että Palestiinan valtio lopulta perustetaan.

OBAMA selitti puheessaan, että tämän kaltaiset konfliktit vaativat sekä varoja että vuodattavat verta, millä hän veti selvän riippuvuuden Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman sekä amerikkalaisten sotilaitten turvallisuuden välille, jotka taistelevat ääri-islamia ja terrorismia vastaan Irakissa ja Afganistanissa. Obaman lausunto saa tukea Amerikan joukkojen komentajan kenraali David H Petraeuksen puheesta kongressille, jossa hän totesi, että edistymisen puute Lähi Idässä luo negatiivisen ilmapiirin alueen muitten ongelmien ratkaisemiseksi. Hän kuitenkin kiisti myöhemmin tarkoittaneensa, että Amerikan tuki Israelille vaarantaa amerikkalaisia sotilaita Irakissa ja Afganistanissa. Obama kuitenkin totesi puheessaan, että rauhankeskustelujen jumiutuminen vaikuttaa ilmapiiriin, jossa me operoimme. Tämä voidaan nähdä selvänä viittauksena, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti vaikeuttaa USA:n muitten tavoitteiden toteuttamisessa alueella.

OBAMA EI puheessaan hyökännyt Israelin politiikkaa vastaan, mutta Obaman hallituksen uusi ajattelutapa tulee muotoilemaan sen Israelin politiikan tavalla, mikä on hälyttänyt Amerikan juutalaisjärjestöt sekä Israelille ystävälliset kongressin jäsenet vastalauseisiin. Heidän on mahdotonta nähdä, mitä yhtäläisyyttä on Jerusalemin rakentamisella ja Amerikan sotilaitten turvallisuudella Irakissa ja Afganistanissa, vaikka näennäisesti Obaman hallitus on nostanut tämän kysymyksen Israelin politiikkansa keskeiseksi aiheeksi.

OSOITUKSENA tästä huolesta on WJO:n (World Jewish Organisation) kirje Obamalle, jossa osoitetaan syvä huoli USA:n ja Israelin välisten suhteitten dramaattisesta huononemisesta. Siinä todetaan, että huono ajoitus rakentamisen julkistamisesta Jerusalemin itäosassa oli valitettava, mutta miksi USA syyttää rauhankeskustelujen siirtymisestä Israelia, kun syyllisiä siihen ovat palestiinalaiset, jotka kieltäytyvät neuvotteluista Israelin tehdessä myönnytyksiä? KIRJELMÄSSÄ TODETAAN, että konfliktin juuri on palestiinalaisten kieltäytyminen hyväksymästä Israelia juutalaisena kansana ja valtiona. Siinä todetaan, että Amerikan yritykset pakottaa oma ratkaisunsa ongelmaan on aina kilpistynyt palestiinalaisten kieltäytymiseen. Siinä kysellään myös, miksi USA ajaa Israelille itsemurharajoja? Mitkä ovat Amerikan laajemmat suunnitelmat Lähi Idässä? Onko välirikko Israelin kanssa osa sitä? Voivatko huonontuneet suhteet Israelin kanssa edistää suhteita muslimeihin? Historia osoittaa, etteivät myönnytykset tuo tulosta. Ja mikä on Lähi Idän vaarallisin tekijä? Eikö USA:n tulisi keskittyä tähän, eli Iranin ydinasesuunnitelmien romuttamiseen?
”Israel ei ole vain Amerikan läheisin liittolainen Lähi Idässä, vaan se on yksi niistä, jotka tukevat tämän hallituksen julkistettua päämäärää estää Irania saamasta ydinaseita.” (JP)
http://www.nytimes.com/2010/04/15/world/middleeast/15mideast.html

3. SKANDAALI HOLYLAND rakennusprojektin ympärillä laajenee ja syvenee. Jerusalemin edellinen pormestari Uri Lupolianski pidätettiin eilen syytettynä kolmen miljoonan lahjuksen hyväksymisestä hänen perustamalleen ja johtamalleen Yad Sarah hyväntekeväisyysjärjestölle. Lupolianski hoiteli rakennuslupa-asioita, että luvat saatiin ajoissa ja että rakennusoikeutta lisättiin 25-kertaiseksi. Holyland kehitysyhtiö maksoi 1999- 2008 välillä nykyisten tietojen mukaan kymmeniä miljoonia lahjuksina välikäsien kautta päättäjille Jerusalemin kaupungissa, Maahallituksen suunnittelu- ja rakennuskomitean jäsenille ja monille muille viranomaisille rakennusluvista Malha lähiössä olevalle kohteelle sekä toiselle kohteelle pohjoisessa. Lupolianski kielsi eilen tehneensä mitään väärää, sillä ”hän ei itse saanut penniäkään lahjusvaroista”, ja toiseksi hän toimi silloin apulaispormestarina, ja ”Pormestari tekee päätökset”, kuten hän totesi. Pormestarina oli silloin Ehud Olmert, joka katkaisi lyhyeen ulkomaanmatkansa puolustautuakseen häntä vastaan nousseita uusia syytteitä.

POLIISIN arvion mukaan lahjusten arvo on 15 miljoonaa USD. Poliisi odottaa voivansa rikkoa Holyland yhtiön kirjanpitäjän Eliyahu Hassonin puolustuksen, vaikka hän väittää, ettei hänellä ole mitään tietoa lahjuksista. Välikätenä toimi liikemies Shmuel Dachner, joka avoimesti kertoo saaneensa asioihin vauhtia. Poliisi epäilee, että Hasson välitti varoja eri henkilöille liiketoimiksi verhottuina.
Syytekirjelmässä todetaan, että Hillel Cherneyn omistamalle kiinteistölle hotellin rakentamiseksi tarkoitettu 12 000 nelimetrin rakennusoikeus nousi 320 000 neliömetriin. Samoin rakennuslupamaksut ja maan kehitysmaksut pienenivät dramaattisesti. Poliisi arvioi, että lisäksi projektin yhteydessä ”voideltiin” monia muita tahoja etujen saamiseksi.
(JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3876333,00.html

3. UUTISOTSIKOITA
- USA:n sotilasviranomaiset totesivat eilen kongressin kyselytunnilla, että Iran voi saada ensimmäisen pomminsa vuoden kuluessa, jos se niin haluaa.
- IDF varautuu tilanteeseen, että Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä asuvat voivat turvautua väkivaltaan, jos rakentamiskieltoa jatketaan niissä syyskuun jälkeen, jolloin 10 kuukauden moratorium päättyy. Hallituksen seitsikko keskusteli asiasta ennen Netanyahun matkaa Washingtoniin maaliskuussa tekemättä päätöstä asiasta. Obaman hallitus vaatii kiellon jatkamista ja sen ulottamista Jerusalemin itäosiin, mikä käytännössä jo toteutuu, sillä uusien kohteitten hyväksymistä on siirretty. (JP)
- Jerusalemin suunnittelu- ja rakennuskomitea käsittelee tänään hakemuksia koulun ja synagogan rakentamiseksi Gilon lähiöön sekä synagogan laajennukselle Pisgat Zeevissä. Kohteita on kaikkiaan 60, jotka suurelta osin ovat vähäisiä, mutta voivat kuitenkin ärsyttää Obaman asettamia vakoilijoita, jotka USA:n Jerusalemin konsulaatista käsin seuraavat silmä kovana kaikkea liikkuvaa Jerusalemin itäisissä osissa. (JP)
- Hamas ilmoitti eilen, että se on käskenyt sulkemaan kaikki salakuljetustunnelit Gazasta Siinaille, mutta ilmoitti vähän myöhemmin peruuttaneensa käskyn. Hamasin edustaja sanoi, että sulkemiskielto johtui Egyptin vaatimuksesta, mutta toinen viranomaisen sanoi sen johtuneen pelosta, että IAF pommittaa niitä. Hän oletti, että tunneleissa olevat kamat voidaan tuoda Gazaan. (JP)
- Englanti kieltää Israelia ilmoittelemasta matkoja Jerusalemiin, jos niissä ilmenee, että Länsimuuri kuuluu Israeliin. Matkaesitteissä ei saa olla Kotelin kuvia, mutta se ei koskene PA:n väitteitä, että se kuuluu palestiinalaisille. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak pyytää, ettei korkein oikeus vaadi Israelia tuhoamaan 12 taloa Elissä, koska niihin sisältyy kahden sankarivainajan, majuri Eliraz Peretsin ja majuri Roi Kleinin, kotitalot Samariassa. (JP)
- Israelilaiset lomailijat ovat lopultakin tajunneet, että vaara Siinailla on todellinen, ja ovat sadoittain palanneet kotimaahansa. (JP)
- Vuoden sisällä Tel Avivissa on mahdollista vuorata polkupyörä tunniksi tai pitemmäksi aikaa luottokortilla maksettuna. Sopimuksen mukaan 2000 polkupyörää on käytettävissä, myös muille kuin kaupungin asukkaille. haaretz
- Poliisi pitää maanlaajuiset harjoitukset turvallisuusjoukkojen kanssa. Niihin kuuluu ampumista ja räjähdyksiä ja ambulanssien liikuttelemista.(INN)
- Ranskan hallitus kielsi paikallista satelliittiasemaa välittämästä Egyptin TV:n julkistamaa antisemiittistä ohjelmaa. (INN)
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#210 PERJANTAI 16.04.10

16.04.2010 14:01

1. ”EI OLE mitään tarvetta poistaa yhtään setlementtiä”, sanoo entinen IDF:n komentaja, strategisten asioitten ministeri Moshe Yaalon, joka kuuluu seitsenhenkiseen turvallisuus-kabinettiin. Hän perustelee kantaansa sillä, että samoin kuin arabeja asuu Israelissa, juutalaisia voi aivan hyvin asua Palestiinan valtiossa, jos sellainen joskus perustetaan.

”MIKSI noitten Juudean ja Samarian alueitten tulisi olla vapaita juutalaisista, ”judenrein”? Eikö arabeja asu Negevissä ja Galileassa? Miksei tätä nosteta yleiseen keskusteluun? Miksi siitä täytyy huutaa taivasta myöten?” Yaalon kyselee.
Yaalon sanoo, että jos palestiinalaiset ja israelilaiset todella pyrkimässä rauhaan ja yhteiseloon, juutalaisten asuminen Juudeassa ja Samariassa Israelin kansalaisina tulisi olla mahdollista. Hän vakuuttaa, ettei ”setlementtejä” tulisi poistaa, ja että aiemmat vetäytymiset – Libanonista ja Gazasta – ovat vahvistaneet terroristijärjestöjä Hamas ja Hizbullah. ”Tämä on vastoin myös länsivaltain strategisia etuja.”

YAALON SANOI Jerusalemista, ettei Israel voi luopua siitä, sillä ”sionismi on Jerusalem”. Hän selittää, että Israel vetäytyi poliittisesti Juudeasta ja Samariasta ja fyysisesti Gazasta, ja lisää, että Netanyahun hallituksen tarkoituksena ei ole hallita toista kansaa, mutta se ei tarkoita, että Israelin tulisi vetäytyä 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille, ns. ”itsemurharajoille”, kuten Abba Eban aikoinaan niitä nimitti. Hän tarkoitti, että ne rajat ovat puolustuskelvottomia.

YAALON EI halunnut kertoa JP:n toimittajalle H Keinonille, mitä vaatimuksia Obama itse asiassa esitti Netanyahulle, mutta vihjaili, että Israelin ja USA:n nykyhallituksen välillä on syvä strateginen repeämä siinä, miten alueen ongelmat nähdään. Hän edellyttää, että ennen kelvollista ennakointia on suoritettava luotettava diagnoosi viitaten siihen, että amerikkalaiset ovat tehneet väärän diagnoosin alueesta, koska he eivät ole havainnoineet todellista syytä, joka on palestiinalaisten kyvyttömyys tunnustaa juutalaisten oikeuden asua täällä kaikissa olosuhteissa. ”Ne jotka jatkavat Oslon prosessia vain antaa ja antaa ilman että palestiinalaiset tunnustavat oikeutemme kansalliseen kotiin, edistävät (PLO:n omaksumaa) asteittaista suunnitelmaa Israelin tuhoamiseksi.” Hän sanoo että ne, jotka aikovat pakottaa rauhan-suunnitelman Israelin ja palestiinalaisten välille, ovat irrottautuneet todellisuudesta, ja esitti vaatimuksen, että hallituksen tulee toimia läheisessä yhteistyössä Obaman hallituksen kanssa estääkseen sellaisen suunnitelman esittämisen.

IRANIN kysymyksestä Yaalon sanoi, että sen johtajat täytyy asettaa päättäväisen lännen tekemän vaihtoehdon eteen: joko pommi tai hallituksen vaihtuminen. Hän selitti, että tilanne on muuttunut siten, että aiemmin päättäväisimmin Iranin ydinpommia vastustanut USA on muuttanut kantaansa, ja nyt sitä johtavat Ranskan ja Englannin johtajat. Hän sanoo, että ainoa vaihtoehto on Iranin sotilaallisen ydinprojektin lopettaminen tavalla tai toisella. (JP)

2. MAAILMAN Juutalaiskongressin (WJC) puheenjohtajaa Ronald Lauderia lähellä olevat henkilöt sanovat Lauderin toiveena olevan, että Obama itse lukisi järjestön eilen julkistaman kirjeen, jossa protestoidaan dramaattisesta diplomaattisten suhteitten huononemisesta USA:n ja Israelin välillä, ja toimisi sen mukaisesti. Kirje julkistettiin Jerusalem Postissa, Washington Postissa ja Wall Street Journalistissa. Siinä esitetään julkinen pyyntö, että maitten välille syntynyt juopa ratkaistaan ystävällisessä hengessä ja keskitytään ongelmiin, jotka ovat yhteisiä kummallekin.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kertoi, että Lauder oli maininnut hänelle laativansa tällaisen kirjeen, mutta ettei hän saanut tilaisuutta tutustua siihen ennen sen julkistamista. ”Ei pääministeri eikä kukaan hänen kanssaan työskentelevistä nähnyt kirjeen luonnosta.”
Kirjeessä ihmetellään, miksi tämän (Obaman) hallituksen Lähi Idän retoriikka näyttää syyttävän Israelia rauhanponnistelujen edistymisestä? Lopultakin, palestiinalaiset kieltäytyvät neuvotteluista, ei Israel”, kuten kirjeessä todetaan. Lauder selittää, että Israel teki ennen kuulumattomia myönnytyksiä suostuessaan kahden valtion periaatteeseen ja julistaessaan yksipuolisesti 10 kuukauden rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa. ”Eivätkä palestiinalaiset edes suostu tunnustamaan Israelin oikeutta olemassaoloon. Palestiinalaisten kieltäytyminen tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona ja kansana on aina ollut konfliktin juurikysymys, mihin kaikkien edellisten USA:n presidenttien suunnitelmat ovat kilpistyneet”. ”Setlementit” eivät olleet keskeisiä kysymyksiä silloin eivätkä ne ole sitä tänään, hän selitti. Hän ihmettelee, onko Obaman hallituksen uuden politiikan tarkoituksena pakottaa Israel vetäytymään 1967 sotaa edeltäville itsemurharajoille? Miten USA suhtautuu siihen, että palestiinalaiset julistavat itsenäisyytensä yksipuolisesti? Onko ymmärrettävä, että huonontuneet suhteet Israelin kanssa voisivat parantaa suhteita muslimivaltioihin? ”Historian mukaan myönnytykset eivät toimi; niiden tulos osoittautuu päinvastaiseksi”.

LAUDER kääntyy lopuksi Iranin ongelmaan todeten, että Israel on USA:n läheisin liittolainen, eikä vain sitä, vaan se on aina uskollisesti tukenut USA:n politiikkaa varmistaakseen, ettei Iran saa ydinaseita. (JP)

3. HIZBULLAH vahvisti eilen, että se on saanut Syyrialta ”vanhentuneita” Scud-ohjuksia, vaikka Syyrian presidentti itse väitti, että uutinen on väärä. ”Ohjukset ovat vanhoja ja käyttämättömiä”, sanovat Hizbullahin edustajat syyttäen Israelia, että se on tarkoituksellisesti suurennellut kysymyksen suhteettomaksi.
”Järjestöllämme on useita maasta maahan ammuttavia ohjuksia, jotka on hajautettu kaikkialle Libanonissa siltä varalta, että Israel hyökkää uudelleen maahan”, lähde selittää. Huolimatta Hizbullahin antamasta tunnustuksesta Syyria ulkoministeri kieltää edelleen, että se olisi toimittanut ballistisia ohjuksia Hizbullahille ja syyttää Israelin asian suurentelusta.

ISRAELIN puolustusviranomaiset ovat jo pitkään todenneet, että Hizbullahilla on Scud-ohjuksia, ja viimeksi siitä puhui julkisuudessa presidentti Shimon Peres. Israelin viranomaisten mukaan nämä ohjukset muuttavat strategisen tasapainon alueella.
Vähentääkseen jännitystä USA:n ulkoministeriö kutsui Syyrian Washingtoniin lähettilään Imad Mustafan ministeriöön varoittaen, että ohjusten toimittaminen Syyriasta Hizbullahille voi aiheuttaa sodan syttymisen, ellei toimituksia lopeteta, kertoo Al-Rai maanantaina. Wall Street Journal kertoi, että IAF:n koneet olivat lähellä iskeä autokolonnaan Syyriasta Libanoniin jokin aika sitten, mutta operaatio peruutettiin viime hetkellä.

QATARISSA toimiva Al-Rai kertoo, että Israel varoitti Syyriaa Turkin ja Qatarin kautta uhaten pommittaa kohteita Syyriassa ja Libanonissa, jos ohjustoimituksia jatketaan. Tällainen pommitus voisi eversti Ronen Cohenin, entisen IDF:n pohjoisen lohkon komentajan ja nykyisen sotilastiedustelun johtajan, tutkimuslehdessä julkistaman artikkelin mukaan yhdistää Libanonin kansan Hizbullahi ja sen pääsihteerin Nasrallahin taakse. (JP)

4. SAKSALAINEN autonrakentaja jätti Daimler AG tulee lopettamaan kolmiakselisten kuorma-autojen toimittamisen Iranille siksi, että niitä voidaan käyttää myös ohjusten laukaisualustoina. Yhtiö myy 30 %:n osuutensa Iranin dieselmoottoreiden valmistusyhtiöstä, Khodro Diesel aliyhtiö, Daimler AG-yhtiön taholta ilmoitetaan.
Asiasta ilmoitettiin yhtiön vuosikokouksessa täällä. Päätöksen katsotaan liittyvän suoraan Iranin ydinsuunnitelman toteuttamiseen, jonka uskotaan tähtäävän ydinaseen valmistamiseen.

DAIMLER AG:n puheenjohtaja ja Mercedes Benz autojen johtaja, sanoi asian näin: ”Iranin nykyisen johdon politiikka on pakottanut liikesuhteemme sen kanssa uudelle pohjalle.” Israelin viranomaiset ovat aiemmin valittaneet, että yhtiön toimittamia raskaita kuorma-autoja voidaan käyttää Iranin hävittäjien polttoaineiden kuljettamiseen sekä ohjusten laukaisualustoina.
Autonvalmistaja ajoitti ilmoituksensa liikesuhteitten jäädyttämisestä Iranin kanssa ja kritiikkinsä sen hallintoa vastaan Obaman kutsuman Washingtonin ydinturvallisuutta käsittelevän konferenssin kanssa. Obama tiettävästi kiitteli yhtiötä sen päätöksestä.

Daimler AG toimitti 2009 aikana 8 653 kuorma-autoa Dubaihin ilman jälkiseurantaa. Yhtiö jatkaa kuitenkin yhteistyötään Khodro-yhtiön kanssa ja Mercedes autoyhtiö ilmoittelee tuotteistaan Iran Khodro Diesel websivuilla. Lisärajoituksia ja valvontaa vaaditaan. Vuonna 2008 EU:n liiketoiminta Iranin kanssa oli 35 miljardia USD. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Gazan cast lead operaatiosta YK:lle raportin laatinut entinen tuomari Richard Goldstone ei saanut lupaa osallistua pojanpoikansa brit-mitzva seremoniaan Etelä Afrikan sionistijärjestön (SAZO) Baith Haedrash Hagadol synagogassa Sandtonissa. Hänen läsnäoloaan se pidetty sopivana Israelia raatelevan raportin vuoksi, kertoo South African Jewish Report. (JP)
- Salkuton ministeri Benny Begin sanoi vieraillessaan Efratissa Gush Etzionissa, ettei 10 kuukauden rakennuskieltoa jatketa Juudeassa ja Samariassa. Hän ei usko neuvottelujen alkavan lähitulevaisuudessa, koska rauhantahtoa ei voida pakottaa ihmisiin. (JP)
- IAF etsii itselleen uusia alueita, joissa se voisi harjoitella hävittäjillään. Koneet ovat niin nopeita, ettei piskuinen maa riitä siihen. IAF on harjoitellut Romaniassa, joka on yksi mahdollisuus Turkin kieltäessä. Menisivät Suomeen, siellä olisi runsaasti tilaa harjoitella. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak pyytää, ettei korkein oikeus vaatisi sotasankareitten, majurien Eliraz Pereztin ja Roi Kleinin talojen tuhoamisesta. Aiemman päätöksen mukaan 18 taloa tulee hajottaa Hayovelissa ja Hareshassa Samariassa. (JP)
- Hamas teloitti kaksi palestiinalaista väittäen heidän toimineen Israelin agentteina Gazassa. Tämä oli ensimmäinen Hamasin suorittama teloitus vuoden 2007 jälkeen. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat teloitukset. (JP)
- Egyptissä löydettiin muinaisen faraon hovissa toimineen uskonnollisen auktoriteetin hautakammio 19.dynastian ajalta eKr. (1315-1201) Hautakammio löydettiin Tell el-Mashkuta kylästä 120 km Kairosta itään. Kylä toimi Ismailian hallituksen tukiasema, jossa oli toimitti varusteita ja miehiä Egyptin armeijalle ennen sen marssia operaatioihin itärajalla. (JP)
- Pariisin pormestari Bertrand Delanoe sanoo olevansa ylpeä voidessaan avata jalankulkukadun Ben Gurionin nimeen. Hän kieltäytyi nimittämistä aukiota Jasser Arafatin nimiin. (JP)
- Irlannin kansalliset ammattiyhdistykset isännöivät tänään konferenssin, jonka ne sanovat eristävän ja demonisoivan Israelin. (JP)
- Välimeren alueen vesiongelmat ovat joutuneet uuden ongelman eteen, kun arabiliitto ja Israelin edustajat kiistelevät, ovatko Juudea ja Samaria miehitettyjä. Alueen 43 maata kokoontuivat tiistaina Barcelonassa hyväksyen muut kohdat paitsi tämän fraasin. Israelin kansallisen infrastruktuuriministerin Uzi Landaun mielestä hän voisi hyväksyä termin ”miehityksen alaiset”.
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#211 TOIMIVA LINKKI:

16.04.2010 17:10

AREATV:
Holocaust-näyttelyn avajaiset Jyväskylän Keskusseurakuntatalolla ma 15.3.2010
http://www.areatv.fi/nettiareatv.php?tunnus=holocaust
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#212 SUNNUNTAI 18.04.10

18.04.2010 21:34

1. SOTA VOI puhjeta tänä kesänä, varoittaa Jordanian kuningas Abdullah II. Hän perustaa varoituksensa sille tosiasialle, että arabien rauhansuunnitelmalle asetettu määräaika umpeutuu heinäkuussa 2010. Hän vakuutti, että ns. maltilliset maat, joihin Jordania lukeutuu, saivat viimeisessä arabiliiton kokouksessa määräaikaa jatketuksi, mutta että sen jatkamisen vastustajat asettavat maltilliset kovan ratkaisun eteen arabiliiton asettaman komitean kokouksessa heinäkuussa, jossa keskustellaan rauhanprosessin etenemisestä. Hän uhkaa, että ”jos todetaan, ettei mitään ole tapahtunut, eikä pääministeri Netanyahu ole kiinnostunut rauhasta, miksi jatkaa arabisuunnitelman pitämistä pöydällä?” hän kysyy.

ABDULLAHIN retoriikka on tyypillinen esimerkki siitä, miten ulkovallat ja varsinkin arabimaat suhtautuvat Israelin tekemiin myönnytyksiin, ikään kuin niitä ei olisi olemassakaan. Minkäänlaista vastavuoroisuutta ei vaadita PA:n taholta, vaikka se kieltäytyy keskusteluista.
Hän sanoo turhautuneensa Netanyahun kantaan, joka vain eristää Israelin ja muodostaa siitä ”Israelin linnoitusta”, joka johtaa verenvuodatukseen vuosikymmeniksi. Hän muistuttaa, että kaikki 57 arabi- ja muslimimaata ovat periaatteessa hyväksyneet arabisuunnitelman ja ovat valmiit luomaan täydet diplomaattisuhteet Israelin kanssa, mutta niiden ehtona on kahden valtion periaatteen toteutus, joka luo tulevaisuuden ja toivon palestiinalaisille.

ABDULLAH vakuuttaa, ”ettei arabimaitten tarkoituksena ole avata vain kaupallisia toimistoja vaan täydet diplomaattisuhteet, joitten kautta Israel integroidaan alueelle ja muslimi-maailmaan”. Hän muistuttaa, että 57 arabi- ja muslimimaata edustavat kolmanneksen YK:n jäsenmaista, jotka eivät tunnusta Israelia tänään. Hän vakuuttaa, että arabimaat tulevat takaamaan siihen integroituneen Israelin turvallisuuden. ”Emme tarvitse muureja”, hän sanoo.
ABDULLAH sanoi Iranista, että kun Israelin ja PA:n välinen konflikti ratkaistaan, kukaan ei tarvitse ydinaseita Lähi Idässä, mutta niin kauan kuin se on ratkaisematta, Iranin pyrkimys ydinaseeseen jatkuu. ”Ydinkysymys ei ole ydinase, vaan palestiinalaisten ja Jerusalemin oikeuksien puolustaminen. Mutta Iranin ydinase voi aiheuttaa rottakilpailun ydinaseista”. Hän varoittaa, että ”hyökkäys Irania vastaan tulisi aiheuttamaan Iranin vastaiskut ja avaamaan ennalta aavistamattomat seuraukset, ”pandoras box”, kuten hän sanoi. (JP)

2. USA:N ulkoministeri Hillary Clinton kehotti puheessaan torstaina Abbasia tulemaan keskusteluihin välittömästi. ”Me voimakkaasti kehotamme ”presidentti” Abbasia ja hänen hallitustaan liittymään neuvotteluihin Israelin kanssa nyt.” Hän puhui S Daniel Abraham Keskuksen tilaisuudessa Washingtonissa, joka oli omistettu Lähi Idän rauhalle.
CLINTON kehui ”PLO:ta luotettavaksi kumppaniksi rauhaan, joka on hylännyt väkivallan ja edistynyt turvallisuuden uudistamisessa sekä kiihotuksen hillitsemisessä”.
Puheessaan, joka oli keskittynyt palestiinalaisiin ja arabimaihin, hän sanoi: ”Runsaasti työtä on tekemättä. PA:n täytyy kaksinkertaistaa ponnistelunsa kiihotuksen ja väkivallan lopettamiseksi, murskata korruptio sekä integroida rauhan ja hyväksymisen kulttuuri palestiinalaisten keskuuteen.”

HUOLIMATTA edistysaskeleista näillä alueilla Clinton kehotti kansainvälistä yhteisöä ja arabimaailmaa nostamaan tukeaan palestiinalaisten instituutioiden rakentamiseksi varoittaen, että jos korruptiota ja salakuljetusta ei saada valvontaan, kehitys pysähtyy; ja jos se epäonnistuu, väkivallan valvonta ja edistyminen hidastuu ja loppuu.
Clintonin puheen sävy nähdään tervetulleena poikkeuksena Obaman hallituksen yksipuolisesta vaatimusten ja syytösten esittämisestä Israelia kohtaan. Hän kuitenkin kehotti Netanyahua tekemään enemmän, kuin mitä julistus kahden valtion periaatteen omaksuminen ja liikenteen helpottaminen Länsirannalla edustaa. Hän kehotti Netanyahua todistamaan, että hän on aidosti rauhansopimuksen kannalla. ”Me kehotamme Israelia jatkamaan uskottavuuden rakentamista kaikenkattavaan rauhaan osoittamalla kunnioitusta palestiinalaisten laillisiin oikeuksiin, keskeyttämällä setlementtien toiminnan ja huomioimalla humanitääriset tarpeet Gazassa.” Hän kehotti Israelia välttämään yksipuolisia toimia, jotka voisivat nousta esteiksi rauhankeskusteluille.

CLINTON kritisoi arabimaita siitä, että ne antavat tukensa Hamasille eivätkä tee kaikkea voitavaansa vahvistaakseen PA:n ponnistuksia. Hän kehotti 57 arabi- ja muslimimaata tukea arabisuunnitelmaa, jossa ne lupaavat diplomaattisuhteet Israelin vetäytymisestä 1967 puolustussotaa edeltäville aselepolinjoille, rajojen muodostamisen ja muita toimia kuten pakolaisongelman ratkaisu, mutta Clinton vaati enemmän kuin vain retoriikkaa.
Hän ei hyväksynyt sitä, että arabimaat uhkaavat vetää suunnitelmansa pois joka kerran, kun edistyminen hidastuu. Hän ei pitänyt hyvänä USA:n rauhansuunnitelman esittämistä, sillä rauhanratkaisua ei voida pakottaa eikä USA:lla ole siihen mielenkiintoa, ja ”vain ne kaksi kansaa voivat tehdä keskeiset päätöksensä”.
Clinton kehotti Israelia, palestiinalaisia ja maltillisia arabimaita jatkamaan ääriainesten vastaista taistelua varoittaen, että nykyinen pysähdys kehityksessä vain auttaa ääriryhmiä kuten Hamas, Hizbullah ja niiden tukijaa Irania, jonka presidenttiä hän kutsui ”antisemitistiksi”. Hän sanoi pelkäävänsä, että toiminnan puute nyt voi Iranin uhkan huomioiden aiheuttaa taantumista ja jopa peruuttamattomasti estää etenemisen. (JP)

3. IRAN KUTSUI vastapainoksi Obaman äskettäin pitämälle 47 maan ydinturvallisuus konferenssille oman kaksipäiväisen kokouksensa, johon osallistui 60 maan edustajaa. Iran ei ollut Obaman kutsumien maitten joukossa. Teheranin konferenssiin oli tullut osanottajia mm. Kiinasta, Venäjältä, Pakistanista, Irakista, Turkista sekä Ranskasta, sekä delegaatteja NGO järjestöistä Iranin ilmoituksen mukaan. Teheranin konferenssi keskittyy ydinaseriisuntaan.

IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei totesi puheessaan konferenssissa, että USA:n ydinaseet muodostavat aseen terrorismille ja toisten alistamiseen. Hän selitti, että Amerikka vaatii ydinaseitten kieltosopimusta pitäytyen samalla omiin ydinaseisiinsa sekä kieltäytyen vastustamasta Israelia, jonka yleisesti uskotaan omaavan ydinaseita. Khamenei selitti, että tältä pohjalta Amerikan vaatimukset ydinaseettomuudesta eivät koskaan toteudu. Hän myös sanoi, että Koraani kieltää ydinaseen käyttämisen.

IRANIN johtajat vuorottelivat konferenssin aikana pitäen puheitaan, joissa he varoittivat Amerikkaa, että sen ydinpolitiikka vaarantaa maailman rauhan ja aiheuttaa valtioille tarpeen vetäytyä pois ydinasetietouden levittämissopimuksesta ( NPT).
Washingtonin konferenssissa esitettiin huoli maailmalla liikkuvan jalostetun uraanin joutumisesta terroristien käsiin ja päätettiin asia varmistaa 4 vuoden sisällä. Teheranin konferenssissa useat maat, niiden mukana Ukraina, Meksiko ja Kanada, totesivat luopuvansa pitkälle rikastetun uraanin varastoimisesta tehdäkseen vaikeammaksi terroristeille saada niitä käsiinsä. USA ja Venäjä sanoivat myös vähentävänsä tonneittain rikastettua uraania, vaikka se alkaa vasta 8 vuoden kuluttua.
Venäjän edustaja apulaisulkoministeri Sergei Rybakov kehotti Irania lisäämään luottamusta rakentavia toimiaan voidakseen rauhoittaa ulkomaista epäluuloa sen ydinsuunnitelmasta.
Iran pahoitti mielensä USA:n ilmoituksesta, että se luopuu ydinaseen käyttämisestä muita maita paitsi Pohjois-Koreaa ja Irania vastaan. (JP)

4. TALOUSMINISTERI Yuval Steinitz totesi Jpostin haastattelussa, että Israelin tulee harkita rakennuskiellon peruuttamista kuukauden tai parin sisällä Juudeassa ja Samariassa, jos PA ei osoita merkkiäkään halukkuudestaan tulla rauhankeskusteluihin. ”Jos olet ottanut askeleen, joka on osoittautunut hyödyttömäksi, on korkea aika harkita sitä uudelleen”.
STEINITZ selitti, että Israel oli ottanut kolme merkittävää askelta palestiinalaisten suuntaa ensimmäisen toimintavuotensa aikana, ja nyt on aika palestiinalaisten osoittaa omat vastavuoroiset hyväntahdon eleensä, eikä odottaa lisämyönnytyksiä Israelilta. Tässä mielessä hän totesi USA:n painostuksen Israelille olevan täysin kohtuuttoman ja perustuvan virheelliselle arviolle.

STEINITZ luetteli kolme keskeistä myönnytystä PA:lle: Netanyahun suostuminen kahden valtion periaatteen taakse; 10 kuukauden moratorium sekä hallituksen tuki ”taloudelliselle rauhalle” Länsirannalla, joka on poikinut 12 viimeisen kuukauden aikana yli 10 %:n kasvun. Hän selitti, että Israel poisti tiesulkuja ja tarkastuspisteitä, lisättiin niiden aukioloaikaa sekä tehostettiin liikenteen sujumista Jordanin rajalla helpottaakseen tavaroitten kuljetusta PA:n alueille Israelin kautta. Lisäksi Israel on kannustanut ulkomaisia liikemiehiä etsimään kauppasuhteita palestiinalaisten kanssa, mikä on aiheuttanut todellisen vallankumouksen. Mutta tähän kaikkeen PA on vastannut torjuvasti ja kielteisesti, hän toteaa lisäten, että odotukset näiden toimien muuttavan PA:n torjuntaa on osoittautunut illuusioksi. Hän sanoo, että se on aiheuttanut pahaa pettymystä Israelin taholla.

”TOISINAAN epätasapaino on saavuttanut absurdia ulottuvuuksia. Käytännössä PA:n viranomaiset ovat kehottaneet niitä maita, joita Israel on kehottanut lisäämään liiketoimiaan PA:n kanssa, boikotoimaan Israelia ja sen taloutta”. PA:n pääministeri on henkilökohtaisesti osallistunut israelilaisten tuotteiden tuhoamiseen PA:n alueilla ja liikkeissä, jopa tyhjentämällä myymälöitten hyllyiltä Israelissa valmistettuja tuotteita.

Steinitz toteaa, että Israelinkin pitkämielisydellä on rajansa. Hän odottaa PA:n tunnustavan Israelin juutalaisena valtiona sekä hyväksyvän sen, ettei palestiinalaispakolaisia siirretä Israelin alueelle: ”Ei mitään paluuoikeutta Israeliin palestiinalaisille”. PA:n tulisi niin pian kuin suinkin valvoa, että kaikki ohjukset ja raketit Gazasta heitetään mereen. Eikä Israelin vastainen kiihotus PA:n virallisissa tiedostusvälineissä, instituutioissa ja laitoksissa, vaan esim. opetuslaitos jatkaa kiihotustaan myös Salaam Fayadin hallituksen aikana.
Hän ei pitänyt terveellisenä rauhan kannalta, että arabimaat ja PA näkevät Obaman hallituksen tuen siirtyneen palestiinalaisten kannalle. ”Arabit ovat aina olleet haluttomia rauhankeskusteluihin Israelin kanssa, kun USA painostaa Israelia.”

5. UUTISOTSIKOITA
- IDF pidätti Hawaran tarkastuspisteessä kolme palestiinalaista kuulusteluihin. Yksi heistä kuuluu Abbasin turvallisuusvartijoihin. (JP)
- IDF pidätti 12 vasemmistolaista ”aktivistia”, jotka olivat beduiinien mukana kielletyllä alueella Hebronin kukkuloitten eteläosassa. He vastustivat sotilaita väkivaltaisesti. Yksi pidätetyistä haavoittui lievästi. (JP)
- Kaksi veljestä ja heidän serkkunsa hukkuivat Yativ vedenkeräysaltaaseen Negevin pohjoisosassa lauantaina. He luultavasti liukastuivat altaan viettävillä muovireunuksilla ja vierivät veteen. Eivätkä osanneet uida. (JP)
- Englantilainen piispa tuomittiin Saksassa holokaustin kieltämisestä. (JP)
- Israelin lähetystö protestoi Cologne piirrosta, jossa kehotetaan tekemään ero juutalaisen kansan vihaamisen ja Israelin vihaamisen välillä. Lähetystö sanoo osoittavan erittäin huonoa makua tavasta, millä Colognen syyttäjän toimisto antoi anti-semiittisen näyttelyn jatkua heti holokaust muistopäivän jälkeen.(JP)
- USA:n puolustusministeri Gates varoittaa valkoista Taloa, ettei sillä ole mitään vaihtoehtosuunnitelmaa Iranin ydinaseen valmistamisen estämiseksi.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1163847.html
- Kaatuneitten muistopäivä alkaa tänä iltana. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1163822.html
- Muammad Gaddafi sanoo, että arabisyntyinen Obama on siunaus arabeille ja
todellinen ystävä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137062
- IDF pidätti palestiinalaisen terrorisolun Tel Avivin lähellä. Solu ampui juutalaisia autoilijoita Samariassa keskiviikkona. Kivittäjä haavoitti autoilijaa Hebronin lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137051
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#213 MAANANTAI 19.04.10

19.04.2010 23:01

1. ISRAELIN hiljentyessä kunnioittamaan ja suremaan sodissa ja väkivaltaisuuksissa kuollutta 22 684 sotilastaan vuodesta 1860 lähtien puolustaessaan perheitään ja maataan, maan johtajat kävivät eilen illalla Länsimuurilla järjestetyssä tilaisuudessa läpi kuluneen vuoden tapahtumia, saavutuksia ja menetyksiä. Tilaisuus alkoi sireenien soitolla merkiksi muutaman minuutin hiljaisuudella 20.00 tasan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi puheessaan, että yhteisönä me olemme suuressa moraalisessa velassa sureville perheille. ”62-vuoden itsenäisyytensä aikana tätä maata ovat uhanneet monimutkaiset haasteet ja se on voittanut ne sukupolvi sukupolven jälkeen lahjakkaitten nuorten uhrausten ansiosta, jotka olivat ja edelleen ovat valmiit puolustamaan tätä maata sydänverellään.”
BARAK paljasti suunnitelman kansallisen muistomerkin pystyttämiseksi sodissa vuodesta 1860 lähtien kaatuneitten sotilaitten ja turvallisuusmiesten muistoksi Jerusalemiin, ehkä Herzel vuorelle. Puolustusministeriön suunnitelman mukaan monumentin yhteyteen suunnitellaan nimilistan viereen jatkuva tuli, joka syttyy kunkin kaatuneen kuoleman vuosipäivänä. Tarkoitus on myös rakentaa tietokonekonsoli, josta voi hakea kaatuneita koskevia tarinoita. Barak suositteli Jad Vashemin ja maan perustaja-isien hautojen välistä aluetta, lähelle IDF:n kaatuneitten muistomerkkiä. (JP)

2. PRESIDENTTI Shimon Peres avasi muistotilaisuuden ja 24 tuntia kestävän surupäivän kaatuneille sotilaille ja turvallisuusmiehille. ”Olen tietoinen, ettei mikään voi korvata odottamanne pojan askelten ääniä eteisessä, jotka yhtäkkiä hiljenivät. Pojan, jonka univormun te laitoitte ripustimeen vaatekaapissa, joka ilmentää ikävää tuntea vielä viimeisen kerran hänen ruumiinsa tuoksua,” Peres tunnelmoi omalla runollisella tyylillään. Kuin lohdutukseksi kaatuneitten läheistensä menetyksistä hän lisäsi: ”Taistelukentällä kaatuneet estivät Davidin ilmestysmajan (tabernacle) tuhoamisen toistamiseen.”

PERES muistutti puheessaan, että ”maailmassa on vielä sellaisia, jotka haluavat hävittää meidät, ja heidän kärjessään yksinvaltainen Iranin hallitus haluaa ulottaa valtansa yli koko Lähi Idän, hiljentää sen kuolettavilla aseillaan ja aloittaa Israelin vastaisen kampanjan hälventääkseen arabien epäluuloisuutta. ”Uhka juutalaisen kansan rauhaa vastaan kääntyy aina uhkaksi koko sivistynyttä maailmaa, sen hyvinvointia ja arvoja vastaan.” Peres vakuutti lopuksi, ettei Israel etsi sotaa, mutta tietää miten puolustaa itseään.

IDF:N yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi aloitti puheensa kertaillen muistikuvia taistelutantereilla matkallaan IDF:n Kiryan päämajasta Tel Avivista Länsimuurille Jerusalemissa. Hän kertoi taisteluista Latrunissa, jossa miehiä otettiin suoraan laivoista taisteluihin, ilman sotakoulutusta tai kielitaitoa, antaen henkensä Israelin itsenäisyyssodassa; osa heistä maassa syntyneitä sabroja, osa holokaustista selvinneitä uusia siirtolaisia. Sha´ar Haggain alueella hän katseli romuttuneita autojen jäännöksiä, nyt kunnostettuina muisto-merkkeinä tuleville sukupolville heistä, jotka elämänsä uhraten pyrkivät avustamaan vihollisen saartamaa Jerusalemia. Seuraavana oli Harel risteys, jonka lähellä Yitzhak Rabinin johtamat joukot pyrkivät saamaan haltuunsa Kastelin muinaisen linnoituksen, joka hallitsi näkymää Jerusalemiin johtavalle tielle. Lopulta hän saapui Jerusalemin porteille, muistellen laskuvarjo-jääkärien taisteluja Ammunition kukkulalla lähellä Augusta Victoriaa, ”Heitä, jotka saapuessaan tälle paikalle, jonne juutalainen kansa on vuosisatojen aikana ikävöinyt, muistan rabbi Shlomo Corenin shofarin äänen ja sitten IDF:n komentajan Motta Gurin ikuisen lauseen: ”Temppelivuori on käsissämme.”

KENRAALILUUTNANTTI Gabi Ashkenazi lainasi runoilija Haim Heferiä: ”Vain ne, jotka menettivät parhaita ystäviään, voivat ymmärtää meitä.” Hän kertoi menettäneensä parhaita ystäviään ja työtovereitaan 36-vuotisen sotilasuransa aikana, palaten taistelukentiltä rivit harvenneina. Hän sanoi tuntevansa joka päivä pahan maun suussaan muistaessaan menettämiään ystäviään, minkä johdosta hän ymmärtää menetyksen ja surun tunteen.
Hän sanoi seisovansa IDF:n komentajana noitten ystävien nimissä ylpeänä katsellen ympärilleen tehdessään kunniaa heidän muistolleen. Hän sanoi kuuluvansa toiseen sukupolveen holokaustin jälkeen, joka aloitti taistelunsa Jom Kippur sodassa taistellen vuosien aikana Libanonissa. Hän sanoo tavanneensa ja tapaavansa perheitten ahdistuneen katseen, joiden menetykset synkentävät heidän kotiovensa: ”Israelin olemassa olo ei ole itsestäänselvyys.” Mutta Ashkenazi muistuttaa, että ”maan puolustamista vihollisilta tulee jatkaa pyrkiessämme samalla rakentamaan oikeudenmukaisen, kehittyvän ja demokraattisen valtion , yhteisön, joka pyhittää arvot, joiden tähden poikamme ja tyttäremme menivät viimeiseen tehtäväänsä. Olkoon heidän muistonsa siunattu:”
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173453

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu osallistui muistotilaisuuteen Ammunition kukkulalla, mutta ei puhunut Länsimuurilla. Hän totesi puheessaan, että kahdesti Israel on maksanut kalliisti Jerusalemista, ensin itsenäisyyssodassa 1948 ja sitten Jom Kippur-sodassa, jonka aikana Jordanian armeija moukaroi kaupunkia tykistöllään. Hän sanoi, että rauha on saavutettavissa vain silloin, kun Israel on vahva. ”Vuosien aikana olemme oppineet, että rauhan oliivinverso on mahdollista saavuttaa vain pysyessämme vahvoina, kun olemme valmiit puolustautumaan samalla tavoin kuin ne, jotka taistelivat tällä kukkulalla. He hyökkäsivät tältä kukkulalta ja muilta, ei sodanhalusta, vaan uskosta taistelun oikeudellisuudesta puolustaa tätä juutalaisten yhtä ja ainoaa maata.”
Hän sanoi ylpeillen, että Jerusalem, joka oli tukehtua vihollisen kuristusotteessa, on nyt täynnä elämää ja tulevaisuuden toivoa. Hän muistutti, että Israelin rauhan käsi on edelleen ojennettuna valmiina sopimaan rauhasta naapuriensa kanssa.
Netanyahu totesi, että kaatuneitten muistopäivä ja itsenäisyyspäivä ovat erottamattomat, mutta hän toivoisi, että järjestys olisi käänteinen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173471

HAARETZ kirjoitti websivunsa pääkirjoituksessaan, että Netanyahun hallituksen aikana getto-mentaliteetti on saanut uudelleen valtaa maassa. Sen mukaan ”optimistinen, käytännöllinen, rauhaa rakasta henki, joka kerran elävöitti Israelin kansan sionistisen vallankumouksen tahdissa, mikä pyrki muuttamaan juutalaisen kansan kohtalon, on heikentynyt”. Artikkelissa viitataan edellisen vuoden artikkeliin, jossa lueteltiin pitkä rivi korjaamattomia kohteita, jotka ovat edelleen yhteiskunnan kiusana. ”On surullista havaita, että kaikki ne silloiset pelot ovat toteutuneet tänäkin vuonna, jopa suurempina kuin odotimme. Kun pääministerin viesti kansalle on uuden holokaustin pelko, ja hänen näkynsä tulevaisuudesta perustuu Raamatun tutkimiseen, herätellen kansallisia symboleja ja perinnekohteita, näyttää, että ”heprealainen itsenäisyys” on tullut itsensä karikatyyriksi. Voi vain toivoa, että kansan sisällä uinuvat voimat tulevat pian heräämään ja muotoilemaan maan ja sen johdon tavalla, jonka kaikki hyväksyvät.” (Haaretz edustaa israelilaista vasemmistoa)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164012.html

3. IDF on yhdessä Shin Betin kanssa aloittanut kampanjan, jolla pyritään estämään PA:n hallituksen avoin taloustuki mielenosoittajille, jotka ovat väkivaltaisesti pyrkineet estämään turvallisuusaidan rakentamisen Bilin ja Nilin kylien sekä Shavei Shomron juutalaisyhteisön läheisyydessä. Tilanteen erikoisuutta korostaa se, että pääministeri Salaam Fayad on poliittisessa kilpailussaan henkilökohtaisesti osallistunut niihin, kuten myös juutalaisten tuotteitten tuhoamiseen Länsirannalla.

ISRAELIN turvallisuusvastuusta huolehtivat pitävät tilanteen kehitystä erittäin tulenarkana, sillä palestiinalaisten voimistuva väkivalta maanteillä sekä mielenosoitukset IDF:n sotilaita ja poliiseja vastaan Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa kiihottavat juutalaisia vastatoimiin, kuten on nähtävissä. Palestiinalaisten kärjessä toimivat usein ulkomaiset anarkistit sekä paikalliset äärivasemmistoa edustavat aktivistit. Poliisi on joutunut pidättämään heitä väki-valtaisesta poliisin vastustamisesta tai hyökkäyksestä poliiseja ja sotilaita vastaan.
Israelin turvallisuusjoukot joutuivat samanlaisen ulkopuolelta tulleen taloudellisen tuen lopettamiseen toisen intifadan aikana. Varoja toimitettiin Syyriasta, Hizbullahilta sekä Hamasilta.
Turvallisuusviranomaiset tapasivat Fayadin äskettäin varoittaen häntä tarkoituksellisesta kiihotuksesta, mikä voi helposti luisua käsistä, vaikka tilanne onkin nyt rauhallinen.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173464

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin itsenäisyyspäivää vietetään huomenna, joka on yleinen vapaapäivä.
- Holyland skandaalin tutkimukset jatkuvat, mutta ovat hiljenneet juhlapäivien ajaksi. Jerusalemin entinen pormestari Lupoliansky ja yhtiön kirjanpitäjä päästettiin kotiarestiin. Olmert on noussut epäilyjen kärkeen, vaikka todisteet ovat vielä heikot. Avaintodistajaa, Olmertin sihteeriä Shula Zakenia painostetaan valtiontodistajaksi. Poliisi ennustaa satojen kuulusteluja. (JP)
- Saksalainen välittäjä tapasi Hamasin edustajat eilen, mutta hänellä ei ollut uutta tarjottavanaan. Hamas vaatii 1000 vankia. ”Saadakseen Gilad Shalitin vapautettua sen tulee maksaa.” Maksaa rikoksesta, jonka Hamas teki!.
- Israelin väkiluku on nyt 7.577 miljoonaa. Se nousi 1.8 % vuoden aikana.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137074
- Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi puheessaan, ettei ole mitään syytä
häpeillä Jerusalemin ja Hebronin vapauttamista eikä Jerusalemin sisäistä
yhdistämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137088
- Debkafile kertoo, että 25 000 miehen Hizbullah on valmis sotaan Israelin
kanssa. Sen on kouluttanut, aseistanut ja rahoittanut Syyria ja Iran, jotka ovat
rakentaneet Hizbullahin bunkkereita ja ohjusten laukaisupaikkoja Libanoniin.
IDF on varoittanut Syyriaa, että jos se kiihottaa Hizbullahin sotaan, kuten sen
väitetään tehneen toimittamalla sille ballistisia ohjuksia, Israel tulee iskemään
Syyrian kohteisiin ja siirtää sen kehitystä vuosikymmeniä taaksepäin.
- http://www.debka.com/article/8726/
- Kinneretin pinta oli eilen 212.66; eli 34 sm alemman hälytysrajan yllä, ja 3.86 metriä tulvarajan alapuolella. (http.twitter.kinbot)
- http://bit.ly/uiUjc
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#214 KESKIVIIKKO 21.04.10

21.04.2010 15:30

1. IDF VALMISTELEE suunnitelmia vetäytymisestä takaisin vuoden 2000 intifadaa edeltäviin asemiin. Tämä siltä varalta, että Netanyahun hallitus pakotetaan hyväksymään Obaman vaatimukset, joista tämä on yksi, kertovat Y Katz ja T Lazaroff JP:n artikkelissaan.
”IDF on valmistellut suunnitelmia tällaista tilannetta varten, jossa IDF joutuu vetäytymään intifadaa edeltäviin asemiin”, kertoo IDF:n korkea upseeri antamatta nimeä.

ARTIKKELISSA vakuutetaan IDF:n johdon ja varsinkin sen keskusjohdon vastustavan tällaisen suunnitelman toteuttamista. ”IDF:n vapaus operoida kaikkialla on äärimmäisen tärkeä terrorismin pitämiseksi aisoissa ja minimissä,” upseeri selittää. Hän viittaa todisteeksi äskettäiseen tapaukseen Jeninissä, jossa IDF pidätti kaksi Islamin Jihadin avainaktivistia. Hän sanoo IDF:n operaatioitten Jeninissä jatkuvan huolimatta ns. Jeninin mallin toteuttamisesta siellä, joka antaa palestiinalaisille liikkumis- ja toimintavapauksia enemmän kuin muualla. Tarkoitus oli antaa USA:n kouluttamille poliiseille kasvava toimintavastuu, mutta käytännössä sitä ei ole voitu toteuttaa aiotussa aikataulussa. ”Operoimme siellä edelleen aina kun uskomme, että uhka on olemassa.”

OBAMAN TOINEN vaatimus Netanyahulle koski rakennuskieltoa Jerusalemin itäosissa sekä 10-kuukauden rakennuskiellon jatkamista Juudeassa ja Samariassa. Kolmas vaatimus koski palestiinalaisten vankien (tuomittujen terroristien) vapauttamista ”hyvän tahdon eleenä Abbasille”. Netanyahu ei ole julkisuudessa paljastanut Obaman esittämää vaatimustensa listaa, mutta 7-ministerin muodostama turvallisuuskabinetti on käsitellyt asiaa useissa kokouksissaan, joissa tehdyistä mahdollisista päätöksistä ei ole raportoitu julkisuudessa.
NEATANYAHU on kuitenkin julkisuudessa toistanut, että rakennuskielto Jerusalemin itäosissa ei tule kysymykseen, kuten ulkoministeri Lieberman myös vakuuttaa, joka totesi, ettei Jerusalemin jakaminen suoraan tai epäsuoraan tule kysymykseen. ”Jerusalem on meidän ikuinen kaupunkimme”, hän sanoi.
IDF:n suunnitelma vetäytymisestä Juudeassa ja Samariassa liittynee Obaman nimittämän erikoislähettilään George Mitchellin Israelin matkaan, joka toteutunee lähi aikoina.
Netanyahu esitti kielteisen kantansa Jerusalemin itäosien rakennuskiellosta ABC:n haastattelussa maanantaina tunnustamatta, että se oli Obaman vaatimus. Hän kuitenkin vihjaisi, että Jerusalemin kysymys kuuluu lopullisen tilanteen neuvotteluihin.

OBAMAN henkilökuntapäällikkö Rahm Emanuel totesi maanantaina, ettei aika ole kypsä USA:n esittämälle Lähi Idän rauhansuunnitelmalle. Hän totesi ”the Charlie Rose” showssa, että useat ihmiset ovat esittäneet sellaisen laatimista, mutta ettei sen aika ole nyt. Monet Obaman hallituksen jäsenet ovat vihjailleet, että tuleva syksy voi olla sopiva sellaisen esittämiseksi, mutta sekä Obama että Clinton haluavat odottaa osapuolten reaktioita. (JP)

2. WND kertoo artikkelissaan, että useita Fatahin jäseniä on saatu kiinni heidän toimistaan Hamasin sotilaallisen organisaation perustamiseksi Länsirannan kaupunkeihin. WND kertoo palestiinalaislähteisiin perustuen, että PA:n poliisit pidättivät äskettäin tohtorin, joka oli salakuljettanut miljoona USD Nablusiin. Hän tunnusti kuulusteluissa, että varat oli tarkoitettu aseitten hankkimiseksi Hamasille Nablusissa.
Asia huolestuttaa Fatahia, joka menetti valtansa Gazassa IDF:n vetäydyttyä sieltä kokonaan 2005 Ariel Sharonin suunnitelman mukaisesti. Hamas kaappasi vallan siellä vuonna 2007 ja on sen jälkeen vahvistanut asemiaan eliminoimalla Fatahin vaikutusvaltaa. Hamasin voitto USA:n kouluttamista ja aseistamista Fatahin joukoista oli yllättävän helppo, vaikka käytännössä Fatahin joukot olivat hyvin aseistettuja ja lukumääräisesti ylivoimaiset siellä.

WND:n artikkelissa kerrotaan palestiinalaisten todenneen, että vaikka Nablusissa Hamasille tarkoitetut varat saatiin takavarikoitua, varoja salakuljetetaan muihin palestiinalais-kaupunkeihin Länsirannalla. Nablusissa Fatahin asemaa pidetään vahvana.
Varsinkin Ramallah ja Jenin ovat kaupunkeja, jotka aiheuttavat pahoja aavistuksia Fatahin johdolle. Jenin on eräänlainen esimerkkitapaus, jonka mallia on tarkoitus jatkaa muissa PA:n hallitsemissa kaupungeissa. Fatahilla on siellä vahva asema, mutta perinteisesti se on Islamic Jihadin tukialuetta.
Jokin aika sitten raportoitiin, että Hamas oli salakuljettanut 600 voimakasta rynnäkkökivääriä Jeniniin. Niistä PA:n poliisi takavarikoi 100, mutta loput 500 lienee annettu Hamasin jäsenille. Fatahin sisällä arvioidaan, että Hamasin aktiivijäseniä Jeninissä on vain tusinan verran, mutta aseitten määrä kertoo aivan muuta.

FATAHIN taholta kerrotaan, että Hamas rekrytoi joukkoonsa al-Aksa Marttyyrien Prikaatin jäseniä, jotka periaatteessa ovat luopuneet aseellisesta vastarinnasta. Hamas saa heitä riveihinsä tarjoamalla heille enemmän palkkaa kuin mitä PA tai Fatah.
Fatahin huolena on myös, että USA:n kouluttamien poliisien joukossa on al-Aksan jäseniä, joita voi kiinnostaa Hamasin tarjoama korkeampi palkka sekä aktiivitoiminta. Gazassa useat korkeat Fatahin johtajat liittyivät Hamasiin, mikä voi toistua Länsirannalla.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=143593

3. JP:N JULKAISEMA artikkeli, jonka kirjoitti Jonathan Spyer ”Global Research and International Affairs Center”, Herzliasta, käsittelee Hizbullahin salakuljettamien aseitten kysymystä Libanonissa. Israelin tiedustelulähteet ovat todenneet, että Syyria on toimittanut aseita ja ohjuksia kaiken aikaa 2006 Libanonin kakkossodan jälkeen vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701. Viimeiseksi se toteaa, että Syyria toimitti Hizbullahille ballistisia ohjuksia, mistä USA virallisesti sanoo laimeasti ”on voinut” toimittaa, mutta senaatin tiedustelukomitean jäsen toteaa ”kaikella todennäköisyydellä”.

ARTIKKELISSA todetaan, että Syyria on toistuvasti kieltänyt toimittaneensa Scud D ohjuksia Hizbullahille. Artikkelin kirjoittaja toteaa, että kysymys on kuitenkin laajempi. Päätöslauselma 1701 sanoo yksiselitteisesti, ettei Libanonissa saa olla muitten aseellisia ryhmittymiä kuin Libanonin valtion. Se myös kieltää aseitten ja siihen verrattavien materiaalien toimittamisen Libanonissa muille kuin hallituksen valtuuttamille ryhmille. Hizbullah ja sen tukijat laskelmoivat aivan oikein, etteivät Libanonin hallitus enempää kuin YK tai muut kansainväliset yhteisöt olisi kykeneviä tai halukkaita valvomaan päätöslauselmien toteutumista, toteaa Spyer. YK on itse todennut, että siltä puuttuu kyky valvoa Israelin ja Libanonin välistä rajaa, jonka asemaa YK:n asettamat asiantuntijat ovat kahdesti selvittäneet, kesäkuussa 2007 ja elokuussa 2008.

YK:n toinen raportti toteaa kuivahkosti, että edistys lauselman 1701 toteuttamiseksi on ollut riittämätön johtuen ”vaikeasta poliittisesta tilanteesta”, jolla tarkoitetaan Hizbullahin avointa
haastetta ja uhkausta vastata sen intressien polkemiseen voimalla. Tämän vuoksi 3.5 vuoden sisällä mitään edistystä ei ole voinut tapahtua, jonka aikana aselastit Syyriasta ovat esteettä tuoneet Syyrian ja Iranin toimittamia aseita ja ohjuksia Hizbullahille Libanoniin.
Israel on tyytynyt seuraamaan tilannetta sivusta muutamia vastalauseita lukuun ottamatta.

SPYER toteaa, ettei tilanne alkanut Scud-ohjuksista, sillä todisteet osoittavat Syyrian ja Iranin pyrkivän kehittämään Hizbullahista avoimen strategisen uhkan Israelille. Syyrian toimittamiin aseisiin sisältyy M-600 maasta maahan ohjuksia ja miehen kantama Igla-S maasta ilmaan ohjusjärjestelmä, joka uhkaa IAF:n ilmavalvontaa suorittavia koneita Libanonin yllä. Viimeisenä listassa ovat Scud-D ohjukset, jotka voivat olla sodan aiheena (casus belli).
Enempää Israel kuin Hizbullah tai Syyriakaan eivät ole pyrkineet nostamaan jännitystä, mutta Israelin kärsivällisyyttä kokeillaan asteittaisella yhä tehokkaampien aseitten toimituksilla.
Spyer katsoo, ettei sota liene välitön, mutta varoittaa, ettei Hizbullahin ruokahalu ole tyydytetty tilanteen jakamisella nykyisellään, se haluaa enemmän valtaa Libanonissa. Hän sanoo, että Hizbullahin ohjelause muistuttaa Hitlerin lausumaa: ”Sinä olet vastassa lain kanssa; minulla on aseeni. Nähdään pian, kumpi meistä selviää”.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=173569

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahu esitti jalostettujen petrolituotteiden viennin lopettamista Iraniin. Teheran ilmoitti uuden rikastuslaitoksen hyväksymisestä. (JP)
- Netanyahun 15-vuotia poika Avner tuli kolmanneksi kansainvälisessä Raamattu-visassa Jerusalemissa. Voiton vei 17-vuotias Or Ashual Kfar Saba yläkoulusta, toiseksi tuli Elad Nachshon De Shalit yläkoulusta Rehovotista.(JP)
- Juhlallisuudet jatkuivat monin paikoin Israelissa. Presidentti Peres kehotti palestiinalaisia palaamaan neuvottelupöytään. Kaatuneitten ja terrorin uhrien omaiset esittivät toivomuksen, että muistopäivän ja itsenäisyyspäivän välillä tulisi olla ainakin yksi välipäivä. ”On vaikea yhdistää surua ja iloa”. (JP)
- Johtavat Euroopan valtiot esittävät Iranin vallankumouskaartin julistamista terroriryhmäksi. Asiantuntijat uskovat, että kovat sanktiot sitä vastaan voisi raunioittaa Iranin talouden. (JP)
- USA:n puolustusministeriön raportissa sanotaan, että Iranin ohjukset voivat vuonna 2015 yltää Yhdysvaltoihin. Raportissa todetaan, että ydinaseen valmistaminen kuuluu Iranin pelotteluarsenaaliin, mutta ettei Iranin armeijan vastarinta voisi estää hyvin koulutettua, nykyaikaisin asein varustettua armeijaa. USA:n armeijan päälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen arvioi, että USA:n isku Iranin ydinlaitoksiin on vielä kaukainen mahdollisuus.(JP)
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas arvioi mahdollisuutta Fayadin hallituksen sisäisestä remontista. Hän haluasi lisätä Fatahin vaikutusvaltaisia jäseniä mukaan, mutta jotka eivät olisi Fatahin keskuskomitean jäseniä. Abbasin sanotaan käyneen useita kertoja hoidattamassa itseään Ammanissa, jossa koko osasto suljetaan muilta hänen tutkimustensa ja hoitonsa ajaksi. (JP)
- Syyrian presidentti Assad matkusti Egyptiin keskustelemaan Mubarakin kanssa sodan uhasta Israelin kanssa. Mubarak vaatii, että YK:n tulee ottaa Israelin ydinaseet keskustelun alaiseksi. (haaretz)
- 8 laivan saattue ”Rachel Corrie” yrittää ensi kuussa murtaa Gazan saarron. Vasemmistoryhmien saattueessa on 600 matkustajaa ja tarvikkeita.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164310.html
- Obama on nimittänyt avustajia, joilla on terroriyhteyksiä. Indonesia voi hänen ensi kuun vierailunsa aikana kohdella häntä muslimina, mikä voi vaikuttaa kielteisesti hänen tukijajoukkoihinsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137128
- Israelista kuljetettiin yli 17 000 rekka-autollista tuotteita ja tarvikkeita Gazaan viime viikon aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137126
- Israel on alkanut rajoittaa korkean teknologian ja aseitten myyntiä Turkkiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137115
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#215 TORSTAI 22.04.10 JA PERJANTAI 23.04.10

24.04.2010 00:00

1. JOTAIN outoa on käynnissä Obaman hallituksen ja Palestiinan Auktoriteetin välillä, jotain, josta tihkuu pieniä tiedonsirpaleita julkisuuteen, mutta josta muuten vaietaan. Tämän aamun uutinen kertoo korkean PA:n virkailijan kertoneen journalisteille, että hänen johtamansa delegaation keskustelut Obaman hallituksen edustajien kanssa olivat hyvin positiiviset. Hän oli selvästi innostunut uudesta sävelasteikosta USA:n nykymusiikissa.

HÄN KERTOI, että he saavuttivat yksimielisyyden siinä, että USA tulee painostamaan Israelia jatkamaan 10 kuukauden pituiseksi aiottua rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa ilman takarajaa, ja että rakennuskielto tullaan julistamaan myös Jerusalemin itäosiin, jossa hän kehui kiellon jo itse asiassa toimivan, sillä yhtään rakennuslupaa ei ole myönnetty sinne kuukauden sisällä. Netanyahu on tiettävästi kehottanut Jerusalemin alueen suunnittelu- ja rakennustoimikuntaa pidättymään jatkosuunnitelmien käsittelystä toistaiseksi, kuten Haaretz kertoi artikkelissaan. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=143669

2. WND kertoo toisessa artikkelissaan, että Obaman hallitus painostaa Netanyahua yksipuolisiin myönnytyksiin palestiinalaisille ilman merkkiäkään, että sen asenne keskustelujen aloittamiseen olisi millään tavoin muuttunut. PA odottaa pakkoratkaisua.
Obaman hallituksen vaatimuslistalla ylimpänä ovat tietenkin Jerusalemin kaupunki ja sen ympäristö. Obama vaatii, että Israel luovuttaa Jerusalemin ulkopuolella sijaitsevan pääosin arabien asuman Abu Dish kylän PA:n täyteen hallintaan. Tämä kylä sijaitsee Jerusalemin kaakkoispuolella, siellä on n. 12 000 asukasta. Jasser Arafat aikoinaan havitteli tätä Palestiinan pääkaupungiksi, ja sinne rakennettiin komea virasto, jota tarkoitettiin parlamentti-rakennukseksi. Jos tähän suostutaan, sen kylkiäisenä tulee olemaan vaatimus esteettömästä yhteydestä Länsirannan muihin osiin ja Itäiseen Jerusalemiin. Tämä eristää Maale Adumimin kaupungin pääkaupungista ja tehokkaasti romuttaa toiveet sen ja Jerusalemin välisen ns. E-1 alueen rakentamisesta. Tällä valmistellaan Palestiinan valtiota, jonka PA:n pääministeri Fayad haluaa julistaa ensi vuonna, joko yksipuolisesti tai YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla.

MUITA Obaman viimeisiä vaatimuksia, jotka voivat olla mukana hänen Netanyahulle antamassaan vaatimuslistassa, ovat seuraavat WND:n mukaan.
- Israel poistaa lukuisia tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudeassa ja Samariassa.
- Israel vapauttaa parituhatta tuomittua palestiinalaista terroristia vankiloistaan.
- Israel helpottaa tai poistaa kokonaan Gazan saartotoimet, joilla on pyritty estämään terroristien pääsy Israelin puolelle sekä rakettien ja pommien valmistamiseen tarvittavien materiaalien vienti Gazaan.
- Viimeiseksi Obama vaatii, että Israel poistaa IDF:n joukkoja Länsirannalta ja luovuttaa sekä B- että C-alueita PA:n täyteen hallintaan. B-alueella Israel vastaa turvallisuudesta, PA vastaa siviilihallinnosta; C-alueella on Israelin täysi turvallisuus- ja siviilivastuu.

OBAMAN hallituksen viimeisillä vaatimuksilla, joista osa on esitetty yllä, osa on vielä salaisia, ei ole tarkoituskaan auttaa keskustelujen aloittamista, niiden tarkoituksena on valmistella Palestiinan valtion perustamista, jota USA täysin tukee. Niiden esittäminen myönteisen ilmapiirin saavuttamiseksi keskusteluja varten on pelkkää silmänlumetta, ja siinä niiden esittäminen myönnytyksiksi PA:lle antaa sopivan verukkeen Netanyahun painostamiseksi
kansainvälisen mielipiteen siivittämänä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=144077

3. USA:N puolustusviranomainen tarkentaa julkisuudessa jo liikkuneita huhuja, ettei sotilaallinen isku Irania vastaan, jos tarpeeksi purevia sanktioita ei saada aikaan, ole enää edes piirustuslaudalla. ”Se on ehdottomasti viimeinen keino, johon turvaudutaan sitten, kun kaikki muut diplomaattiset ja taloudellis-kaupalliset keinot on kaluttu loppuun saakka”.

”SOTILAALLISEN voiman käyttö on vihoviimeinen optio”, sanoo USA:n puolustusministeriön alisihteeri Michele Flournoy. ”Se on poistettu pöydältä lähiajan optiona”. Hän toteaa, ettei Iran ole käyttäytynyt rakentavasti tähän mennessä, mutta tällä hetkellä keskitytään kombinaatioon, joka ilmenee yhteyksien rakentamisen ja sanktioilla painostamisen muodossa.

ISRAELIN vastaavat viranomaiset eivät ole vielä osanneet kalibroida omia pyssyjään USA:n muuttuneeseen asenteeseen, mutta eräs heistä uskalsi kertoa seuraavaa: ”Uskoisin, että on olemassa kasvava ymmärrys USA:n johdon parissa kuten myös kansainvälisessä yhteisössä, että kaikki mahdollinen on tehtävä Iranin estämiseksi saamasta ydinasetta, mitä pikemmin sen parempi.”
Viranomainen lisäsi, että tällä hetkellä tärkeintä on pitää läheistä yhteyttä Obaman hallituksen kanssa varmistaakseen, että purevat sanktiot saadaan aikaan Iranille mahdollisimman pian.

PENTAGONIN lehdistösihteeri Geoff Morrell tarkensi edustamansa instituutin kantaa perustuen Flournoyn lausuntoon: ”Ei ole tarkoitus ottaa mitään mahdollisuutta pois pöydältä samaan aikaan, kun pyrimme käyttämään painostuksen ja yhteyksien rakentamisen polkua. Presidentillä on aina käytettävissään täysi joukko optioita, mukaan lukien sotilaallinen isku, mutta se ilmeisestikään ole parhaana pitämämme toimintamalli, mutta se ei koskaan ole ollut, eikä ole sitä nyt, poissa pöydältä.”

MORRELL vakuutti, että USA:n armeija pystyy täysin puolustamaan maataan ballististen ohjusten uhkaa vastaan Iranista. Hän viittasi Kaliforniassa ja Kanadassa sijaitseviin ohjus-torjuntajärjestelmiin, jotka tarjoavat riittävän suojan.

ISRAEL on pyrkinyt kannustamaan YK:n jäseniä toimimaan nopeammin Iranin ydinase-uhan poistamiseksi, mutta sen toiminta voi kääntyä enemmän vaatimuksiin Israelin väitetyn ydin-asearsenaalin poistamiseksi, joita muslimimaat ovat entistä pontevammin vaatineet.
Obama sanoo, että uusien sanktioitten ansiosta Pohjois-Korea ja Iran tulevat olemaan entistä enemmän eristettyjä muusta maailmasta. Hänen uuden politiikkansa mukaan USA pidättyy ydinaseen käytöstä muita maita kuin Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan.
Iranin ulkoministeri Manoucher Mottaki ilmaisi Iranin halua jatkaa keskusteluja länsivaltojen kanssa uraanirikasteen vaihtokaupasta. Iranin asema poliittisesti ja taloudellisesti on tällä hetkellä haavoittuva, minkä johdosta sen johtajat seuraavat tarkoin varsinkin Kiinan ja Venäjän reaktioita. Nämä ovat Iranin elämänlanka, jos sanktiot kovenevat.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=173602

4. MARTIN INDYK, entinen USA:n Israelin lähettiläs, juutalaista sukua, sanoo Armeijan radion lähetyksessä, että jos Israel haluaa USA:n eristävän Iranin, sen tulee lopettaa ”setlementtitoiminta”, kuten Hillary Clinton vaatii, ja rakentaminen Jerusalemin itäosissa. Jos näin ei tapahdu, Israelin USA:n suhteet ovat syvässä kriisissä, hän totesi. Radiotoimittaja esittämään kysymykseen, että jos vastakkain ovat USA:n suhteet ja Nokdimin juutalais-yhteisö, Indyk totesi, että Israelin tulee hylätä Nokdim. Hänen näkemyksensä mukaan USA:n omat kansalliset intressit vaativat rajuja myönnytyksiä Netanyahulta ja Israelilta, mutta niiden arvo tulee suhteuttaa historiallisiin ystävyyssuhteisiin USA:n kanssa, hän arvioi.
Indyk totesi, ettei Obama ole hylännyt sotilasoperaation mahdollisuutta Iranin kysymyksessä. Hän lisäsi, että Iranin eristämiseksi Israelin tulee alistua PA:n vaatimuksiin keskustelujen aloittamiseksi. ”Tämä on vakava kriisi Israelin ja USA:n suhteissa”, hän totesi.

INDYK otti kantaa Jerusalemin suunnitteluun ja rakentamiseen tavalla, jota ei odottaisi kokeneelta diplomaatilta. Hän totesi suoraan, että Israelin tulee ensin huomioida USA:n kansalliset intressit ja vasta niiden perusteella käydä suunnittelemaan uusia rakennuksia. Hän sanoi, että Israelin tulee ymmärtää, että USA:n hallituksen asenteessa Israeliin on tapahtunut perusteellinen muutos. Hän otti esimerkin Jom Kippur-sodan ajalta, jolloin Israel – oltuaan aluksi perikadon partaalla – sai käännettyä sotaonnen ja uhkasi jo Kairoa ja Damaskoa, minkä johdosta Henry Kissinger antoi uhkavaatimuksen silloiselle pääministerille Golda Meirille antaa käsky joukkojen pysäyttämisestä tai seurauksena olisi ydinsota, johon USA olisi pakotettu osallistumaan. Indyk vihjaa, että tämä voi toistua nyt Iranin kanssa.

INDYK totesi, että maailma on jo saanut nähdä Iranin käyttävän käskyläisiään Hamasia ja Hizbullahia ongelmien aiheuttamiseksi Israelille ja muillekin. Siksi Iran on eristettävä, hän sanoi. Indyk vähätteli rakennuskiellon aiheuttamaa traumaa israelilaisille: ” Mitä se nyt merkitsee, jos muutama rakennuskohde siirtyy muutaman vuoden”, hän arvioi. Hän totesi samalla, että jopa radikaalina pidetty Avigdor Lieberman on valmis luovuttamaan Jerusalemin itäosia PA:lle, sillä hän haluaa toteuttaa juutalaisten ja arabien eriytymisen.
ISRAELIN apulaisulkoministeri Danny Dayan kritisoi Indykiä sotkeutumisesta Israelin sisäpolitiikkaan. Netanyahun hallituksen ministerit – paitsi vasemmistoa edustavat – sanoivat jopa ylpeilevänsä siitä, että he ovat estäneet rakennuskiellon ulottamisen Jerusalemiin, vaikka se maksaisikin Obaman suosion - joka lienee muutenkin toiveajattelua. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Holyland skandaalin tutkimukset ovat nostaneet esiin kaksi uutta korkean tason johtajaa, joita syytetään osallisuudesta korruptioon. (JP)
- IDF aikoo ”rangaista” Yitzharin kylän asukkaita siitä, että muutamat nuoret vastustivat väkivaltaisesti sotilaitten käskyä poistua kielletyltä alueelta. (JP)
- Korkeat kutsuvieraat olivat todistamassa eilen uusitun ja restauroidun Jaffa-portin avaamista yleisölle. Vanhoja Jerusalemin kiviä puhdistettiin ja uusittiin missä tarpeen, koristeita restauroitiin ja portit puhdistettiin kauttaaltaan. (JP)
- Ympäristöministeriö kehottaa kansaa ostamaan hybrid-autoja, vaikka sen akkujen tiedetään kehittävän elektromagneettista säteilyä. Harkinnassa oli niiden käyttäminen poliisiautoina, kun poliisit joutuvat olemaan autoissa tuntikausia päivittäin. Haitta kuitenkin todettiin vähäiseksi.(JP)
- Tuhansien mielenosoittajien oletetaan osallistuvan sunnuntaiksi järjestettyyn marssiin Obaman Israelin politiikkaa vastaan New York Cityssä lähellä Israelin konsulaattia.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137147
- USA:n amiraali Mike Mullen antoi kiertelevän vastauksen, voisivatko USA:n koneet ampua alas IAF:n koneet matkalla Iraniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137145

PERJANTAI 23.04.10

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell saapui eilen yllättäen Israeliin saaden spekuloijat arvailemaan, miksi nyt? Arvellaan, kuten PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisten joukossa, että jonkinasteinen läpimurto Israelin ja USA:n välisissä kahinoissa olisi saavutettu. Israelin uutistoimistot ovat viikkokausia keskustelleet eri asiantuntijoita käyttäen maitten välisten hyvien suhteitten romahtamisesta ellei kriisistä.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei viimeisten tietojen mukaan ole lieventänyt kantaansa Jerusalemista, kuten TV-2:n haastattelu antoi ymmärtää, mutta toisaalta pääministeri vihjaa, että Jerusalemin kysymykset ratkaistaan lopullisen tilanteen keskusteluissa. Tämä on liikemiehen tapa lähestyä ongelmaa monelta eikä vain yhdeltä suunnalta, mutta vastaa myös tunnettua Lähi Idän ”arabistrategiaa” aina varata itselleen pakotie, kaiken varalta.
JP:n artikkelin mukaan Netanyahu sanoo kiihkeästi odottavansa epäsuorien keskustelujen aloittamista, mutta ilman ennakkoehtoja. Hän kieltää antaneensa Obaman hallitukselle kirjallisen vastauksen tämän hänelle esittämiin vaatimuksiin ja kieltää, että maitten välisissä suhteissa olisi kriisin aiheita, minkä myös Obama vahvistaa: ”Suhteet ovat rikkumattomat”.

MITCHELLIN matkaa edelsi kahden korkean amerikkalaisen virkailijan, Daniel Shapiron ja David Halen, käynti Israelissa. Heidän keskustelunsa Israelissa pidettiin salaisina, mutta tarkkailijat otaksuvat, että jotain niissä on sovittu, mikä antoi Mitchellille aiheen jatkaa välitysyrityksiään saadakseen epäsuorat keskustelut alkamaan.
JP kertoo myös, että Obama oli lähettänyt Abbasille Dalen kautta viestin, jonka Abbas sai Ammanissa. Abbas on hoidattanut itseään Ammanissa viime viikkojen aikana. (JP)

2. JP:N TOISESSA, Rebecca Anna Stoilin kirjoittamassa artikkelissa arvioidaan, että Netanyahu voisi saada ministeriensä tuen rakennuskiellolle Jerusalemissa, kuten uutistiedot torstain tunnelmista kertovat.
SHASIN hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef sanoi keskustellessaan presidentti Shimon Peresin kanssa kolme viikkoa sitten pessahin yhteydessä, että ihmishenkien pelastamiseksi Shas ei ehdottomasti vastusta rakennuskieltoa Jerusalemissa. Shasin johtajat eivät suoraan kiellä eivätkä myönnä tätä, mutta asunto- ja rakennusministeri Ariel Attias sanoo puolueensa ehdottomasti kannattavan rakentamista Jerusalemissa, mutta että sitä tulee tarkastella suhteessa Israelin ja USA:n välisiin ystävyyssuhteisiin, jotka myös ovat tärkeitä.

STOIL analysoi toisia uhkakuvia, jotka voivat nousta Israel Beiteinun (Israel kotimme) taholta, joka tullessaan hallitukseen esitti seitsemän kohdan listan, jotka tulee hoitaa määräajassa. Yksi tällaisista on pysyvän toimikunnan asettaminen tutkimaan muutoksia hallituksen työskentelyssä, jonka määräaika umpeutui maaliskuun lopussa ilman lakiesitystä.
Toinen on lakiesitys päärabbinaatin hylkäämien avioliittojen hyväksyminen, eli siviiliavioliiton solmiminen, mitä Israelissa ei ole voinut suorittaa pakottaen sitä haluavat Kyprokselle.
Muita esityksiä ovat TV-lupamaksujen poisto vanhuksilta; halpojen asuntojen rakentaminen uusille siirtolaisille; ulkomailla asuvien israelilaisten äänestysoikeus; erityisoikeuksia ase-palveluksesta vapautuneille sekä laki, jolla hoidettaisiin niitä kansalaisia, jotka eivät osoita kansalaisilta odotettavaa kuuliaisuutta maan lakeja kohtaan.
Puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Avigdor Lieberman on toistuvasti luvannut, että hän tulee valvomaan näitten kohtien toteutumisesta, mikä voi aiheuttaa paineita hallitukselle.(JP)

3. KATHUSHA-RAKETTEJA ammuttiin aikaisin torstaiaamuna. Yksi raketti räjähti Jordanian puolella Agabassa tuhoten jäähdytysvaraston. Toinen tai ehkä kolmaskin putosivat mereen, mutta tämä havainto on epävarma.
Asiaa tutkivat sekä Israelin että Jordanian turvallisuusviranomaiset. Aluksi ilmoitettiin, että raketti ammuttiin Siinailta, mutta Egypti kieltää, että sieltä olisi ammuttu mitään.

VUONNA 2005 ammuttiin samoin kaksi Katjusha-rakettia, silloin toinen putosi Agabaan tuhoten silloinkin varastorakennuksen, ja toinen Israelin puolelle aiheuttamatta vahinkoa.
Israelissa arvioidaan, että raketit oli tarkoitettu Eilatiin, mutta ne harhautuivat suunnastaan. Eilen ammutut raketit olivat ns. Grad-tyyppiä.
Wikipedia kertoo, että BM-21 Gard on alkuperältään venäläisvalmisteinen rakettijärjestelmä, joka kuorma-auton lavalle sijoitettuna sallii 40 raketin ampumisen lyhyessä ajassa.
Raketin kaliberi on 120 mm, kantomatka 40 km ja räjähdekärjen paino km. 20 kg. Sitä on valmistettu lukuisia variantteja eri maissa. (JP)
Lieneekö tämä raketti-isku ollut osoituksena turhautumisesta, kun israelilaiset turistit lähtivät joukolla Siinailta, eikä ole mitään mieltä pommittaa tyhjiä turistikohteita.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137164

4. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton kertoi uutistilaisuudessa Tallinnassa, jossa hän osallistui Nato-maitten ulkoministereitten kokoukseen, että USA asettaa lähettiläänsä Syyriaan huolimatta siitä, että Syyrian väitetään toimittaneen Scud-D ohjuksia Libanoniin Hizbullahille. Nämä ohjukset asettavat koko Israelin alueen niiden kantomatkan sisälle. Ei ole varmuutta siitä, onko kyse Pohjois-Korean valmistamista Rodong-ohjuksista.
Virallisesti USA:n edustajat sanovat, ettei heillä ole varmuutta ohjusten toimittamisesta Hizbullahille. Sekä Syyrian että Libanonin johtajat kieltävät ohjusten toimittamisen.

CLINTON puolusteli lähettilään asettamista Syyriaan sillä, että ”on hyvä pitää pysyvää edustajaa maassa voidakseen paremmin seurata tilanteen kehitystä siellä”. Hän kielsi syytökset, että tällä haluttaisiin palkita Syyrian hallitusta. Hän selitti, että Obaman hallitus on keskustellut lukuisista asioista Syyrian hallituksen kanssa, ja sitä aiotaan jatkaa.

MUUTAMAT USA:n senaattorit aikovat kyseenalaista lähettilään asettamisen Syyriaan tilanteessa, jossa sitä syytetään Hizbullahin aseistamisesta kuolettavin asein vastoin YK:n päätöslauselmaa 1701. Clinton ei suoraan maininnut Scud-ohjuksia tai Irania sen yhteydessä, mutta hän sanoi vahvojen tietojen todistavan, ettei Syyria ole toimittanut niitä vielä. Kovin rupsahtaneen näköinen ulkoministeri vähätteli tietoja, että Syyria olisi antanut aseteknologiaa Hizbullahille Syyrian sisällä ja toimittaisi ohjukset myöhemmin. Hän väisti suoran kysymyksen, uskoiko hän että ohjukset tulivat Iranista: ”Totesin juuri huolemme siitä.”

SCUD-ohjukset kehiteltiin NL:n aikana, joita on myöhemmin paranneltu uusilla versioilla, joista Scud-D on viimeisimpiä. Sen kantomatka on 300 km ja sen osumatarkkuus on suhteellisen hyvä. Pohjois-Korea on kehitellyt Scud-ohjuksista omia versioitaan, joista viimeinen Rodong-1 (NoDong) on tuhoisin. Sen kantomatka on 1000 km. Iranin tiedetään rahoittaneen osan ohjuksen kehittelystä, minkä antaman tietotaidon ansiosta se on voinut kehittää omaa Shahab-3 ohjustaan Venäjän antamalla tuella. (Wikipedia)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel sallii komponenttien viemisen Gazan kaistalle jäteveden puhdistuslaitoksen uusimiseksi. Se ei katsota muuttavan entistä vientijärjestelmää Gazaan. (JP)
- IDF ostaa tuhansia uusia ATL-laitteistoja, joihin asennetaan viimeistä huutoa olevat turvallisuusjärjestelmät asiattomien kopiointien estämiseksi. (JP)
- Yksi viimeisistä pidätetyistä Holiland skandaalin yhteydessä on entinen Jerusalemin kaupungin entinen apulaispormestari Yehoshua Pollack. (JP)
- Tunnettujen oikeistoaktivistien suunnittelemaa mielenosoitusmarssia pääosin arabien asuttamaan Silwanin lähiöön Jerusalemissa vastustavat sekä lähiön muktar Abu Jameel Siyam sekä juutalaisen Elad yhteisön johtaja David Beeri, jotka ovat yhdistäneet vaikutusvaltansa marssin estämiseksi. Aktivistit Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir aikovat toteuttaa marssin suunnitelmien mukaisesti. Ben-Gvir sanoo huvittavaksi tapaa, millä Elad sanoo yhteistoiminnan arabien kanssa toimineen, kun juutalaiskoteihin on heitetty satoja palopommeja. (JP)
- Kach-aktivistit kehottavat polttamaan Obamaa edustavia nukkeja, kuten Lag BaOmer polttouhreina. Sinä päivänä juutalaislapset polttavat vihollista kuvaavia nukkeja, kuten Adolf Hitler ja Saddam Hussein. (JP)
- Islamic Conference (OIC)asettaa ensimmäistä kertaa ihmisoikeus-osaston, kertoi OIC pääsihteeri Eklemeddin Ihsanoglu Saudi Arabiassa vierailevan YK:n ihmisoikeus-komissaari Navanethem Pillayn matkan yhteydessä. (JP)
- USA:n varapresidentti Joe Biden sanoo olevansa varma. ettei Israel tule iskemään Iranin ydinlaitoksiin ilman USA:n myötävaikutusta ja lupaa. (JP)
- Gazan ääriryhmät kehottavat al-Qaidaa kohdistavan iskunsa Jemenin juutalaisia vastaan. Toisen uutisen mukaan al-Qaida suunnittelee ampuvansa Quds ohjuksia Saudi Arabiasta Dimonan tutkimusreaktoriin.
- http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164817.html
- Israel vapautti Fatahin jäsenen Ahmad Sabahin vankilasta mutta karkotti hänet Gazaan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1164819.html
- New Yorkin entinen pormestari Ed Koch ennustaa, että lokakuun vaaleissa ”tsunami” tulee siirtämään Demokraattien vallan Republikaaneille. (INN)
- PA:n arabeista yhä useampi kannattaa yhtä valtiota kahdelle kansalle. 34 % on sitä mieltä, kun 2-valtion aatetta kannattaa edelleen 44 %.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137156
- Mitchellin viesti Israelille: vapauttaa terroristeja, luovuttaa B- ja C-alueita PA:n täyteen hallintaan, kertovat tiedot tällä hetkellä. (ynet)
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3879734,00.html
Ville Honkala
Seinäjoki

#216

24.04.2010 21:34

Yksi lyhyt kommentti: Palestiina.
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#217 SUNNUNTAI 25.04.10

25.04.2010 15:33

1. JUUPAS EIPÄS leikki jatkuu Israelin ja PA:n epäsuorien keskustelujen aloittamisen ympärillä. George Mitchellin välitysyritykset ovat tähän saakka valuneet hiekkaan, mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut eivätkä amerikkalaiset edes odota sitä. Amerikan juutalais-järjestöjen johtajat kutsuvat koko Mitchellin matkaa Israeliin huonosti suunnitelluksi PR-kampanjaksi.
Jotkut vihjailevat, että Netanyahun tarjoukset suostua joihinkin Obaman vaatimuksiin kuten terroristien vapauttamiseen, tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiseen ja rakentamisen hidastamiseen Jerusalemin itäosissa sekä hänen esityksensä väliaikaisesta Palestiinan valtiosta, joka käsittäisi tässä vaiheessa 60 % Länsirannasta, olisivat olleet ne houkuttimet joitten varjolla Mitchell saatiin matkalle. ID F on lisäksi valmistelemassa suunnitelmaa, jossa se vetäisi joukkonsa Juudeassa ja Samariassa asemiin, joissa ne olivat ennen toista intifadaa vuonna 2000.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas esitti järkähtämätöntä jääräpäätä kertoen TV-lähetyksessä, että Palestiinan valtio 60 % alueella ja tilapäisenä on kuolleena syntynyt ajatus, eikä hän siihen suostu. Hän esitti haasteen Obamalla, että jos tämä kerran niin kiihkeästi haluaa edistää Palestiinan valtion syntyä, hän antakoon presidentin käskykirjeen siitä, kuten hän itse on tottunut tekemään ohittaessaan lailliset esteet.

Abbas määritteli lisäksi PA:n vaatimukset, joihin kuuluu täydellinen rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Hän vähätteli Obaman tarjousta, että Netanyahu oli suostunut siirtämään ”merkittävien” päätösten tekemistä Jerusalemin itäosista ja pyysi selvitystä Obaman hallitukselta, mitä nämä ”merkittävät” päätökset tarkoittavat.
Sekä israelilaiset että amerikkalaiset lähteet uskovat, ettei keskusteluja osapuolten välillä saada alkamaan aivan lähi aikoina. On esitetty arvioita, että toukokuun puoliväli olisi yksi alkamisen mahdollisuus epäsuorille keskusteluille. Obaman vaatimuksena on, että niissä keskusteltaisiin kaikista sekä yksinkertaisista että vaikeimmista asioista. PA:n taholta kerrotaan, että sen vaatimuksena on 2 vuoden takaraja keskusteluille. (JP)

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas puhui eilen Fatahin vallankumousneuvoston kokouksessa Ramallahissa todeten että puheet valtiosta tilapäisin rajoin voidaan unohtaa. Hän viittasi ”tiekarttaan”, jossa tuo optio esiintyy, mutta vain viittauksena. Hän vakuutti taas kerran, että palestiinalaiset ovat täyttäneet tiekartan vaatimukset täysin, mutta ettei Israel ole vielä edes aloittanut niiden toteuttamista. On merkillistä, miten samaa dokumenttia voidaan lukea näin eri tavoin. Esimerkiksi Israelin vastainen kiihotus jatkuu esteettä PA:n mediassa, laitoksissa ja instituutioissa, vaikka sen lopettaminen on ensimmäisiä vaatimuksia jo Oslon sopimuksista lähtien. Eikä terroristeja ole pidätetty eikä laittomia aseita kerätty hävitettäviksi USA:n valvonnassa, kuten tiekartassa Oslosta lähtien vaaditaan.

FATAHIN vallankumousneuvosto aloitti sarjan kokouksia, joissa on tarkoitus antaa tukea kansan vastarintatoiminnalle (termi, joka terroristien sanastossa tarkoittaa aseellista toimintaa) sekä osoittaa solidaarisuutta ”marttyyreille” sekä Israelin vankiloissa eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomituille terroristeille.

ABBAS kehotti Israelia julistamaan täydellisen rakennuskiellon Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa, joka kestäisi rauhankeskustelujen ajan, jotta todelliset keskustelut voidaan aloittaa USA:n, arabien ja kansainvälisen suojelun alaisuudessa. Hän olettaa kaksi vuotta riittävän lopullisen sopimuksen saamiseksi.
HÄN VERTASI Israelin läsnäoloa Juudeassa ja Samariassa Etelä Afrikan apartheid-hallituksen tapaan hallita mustia kansaosia, ja esitti toivomuksen, että Israelin nykyinen hallitus voitaisiin korvata ”rohkealla” hallinnolla. Hän viitannee tällä huhuihin Obaman toivomukseen Netanyahun kaatamisesta ja korvaamisesta uudella, ehkä Kadiman johtamalla hallituksella. Abbasia ei näytä huolettavan ollenkaan, että hänen oma hallintonsa toimii laittomasti, koska hänen mandaattinsa päättyi 24.tammikuuta 2009.
Abbas esitti Hamasia palaamaan yhteistyöhön Fatahin kanssa. Obamalle hän lähetti viestin, että jos rauha Israelin ja PA:n välillä on tärkeä USA:lle, sen tulee tehdä jotain sen eteen. (JP)

3. VOIDAKSEEN välttää uhkaavat entistä kovemmat sanktiot Iran ilmoittaa olevansa valmis IAEA:n entistä suurempaan ydinlaitostensa valvontaan. Iran suostuu IAEA:n valvojien pääsyyn laitoksiin, joissa uraanin rikastamista jatketaan 20 %.n tasoon ja siitäkin pitemmälle. Tarjous annettiin Teheranin edustajan kautta epäsuorasti.
IRAN aloitti uraanin rikastamisen 20 %.n tasoon pari kuukautta sitten kertoen, että uraani muodostetaan polttoainesauvoiksi tutkimusreaktoreita varten, joissa valmistetaan isotooppeja syöpäpotilaitten hoitamiseksi. Iran puolustelee rikastamisen aloittamista sillä, että IAEA hylkäsi Iranin kompromissitarjouksen sauvojen hankkimiseksi ulkomailta.
LÄNSIMAAT ovat vaatineet saada uudistaa vanhentuneet valvontakamerat alhaiseen tasoon uraania rikastavissa laitoksissa sekä tehdä useampia valvontamatkoja niihin. Iran hyödyntää vuosikaudet käyttämäänsä taktiikkaa suostumalla joihinkin vaatimuksiin mutta hylkäämällä muut ajan voittamiseksi. Tällä se on voinut ylläpitää keskusteluja sitoutumatta mihinkään.

IRANIN IAEA:n lähettiläs Ali Asghar Soltanieh kertoi, että osittainen sopimus tehtiin ”rakentavissa keskusteluissa” 10 päivää sitten.
Iran hylkäsi viime vuonna IAEA:n tarjouksen 1100 kg:n uraanierän toimittamisesta ulkomaille jatkorikastamista varten. Tällä olisi estetty Iranin mahdollisuudet pommin rakentamiseksi. Iranin viranomaiset ovat kuitenkin pitäneet tarjousta pöydällä tehden siihen omia lisäyksiään, joita ei ole voitu hyväksyä. Iran teki sen jälkeen päätöksen jatkaa rikastamista 20 % tasoon, mutta länsivalloissa ei tiedetä, pystyykö Iran muotoilemaan sen polttoainesauvoiksi. (JP)

4. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad on Afrikan kierroksella voittaakseen
vaikutusvaltaa ja tukea YK:n äänestyksissä. Hän vierailee sekä Ugandassa että Zimbabwessa. Uganda on YK:n turvallisuusneuvoston kiertävä jäsen, jonka tuki on tärkeä, vaikka sillä ei olekaan veto-oikeutta siellä. Zimbabwe on ollut länsivaltojen boikottilistalla sen harjoittaman säälimättömän sisäpolitiikan vuoksi, jonka varsinkin valkoiset maatilojen omistajat kokeneet ahdistavana ja vainoharhaisena raunioittaen Zimbabwen suurelta osin maataloustuotteiden vientiin perustuvan talouden, mikä on aiheuttanut maassa nälänhätää.

UGANDASSA presidentti Ahmadinejad keskusteli maan presidentin Yoweri Musevenin kanssa Iranin ydinteollisuudesta. Uganda on vihjaillut, että se voisi äänestää Iranin vastaisten sanktioitten puolesta YK:ssa, kertoo Musewenin edustaja Tamale Mirundi. Iranin presidentti lensi Ugandaan perjantaina vietettyään kaksi päivää Zimbabwessa, jonka presidentti Robert Mugabe kehotti häntä pysymään lujana länsivaltoja vastaan.

UGANDAN ulkoministeri Sam Kutesa sanoi, että Uganda allekirjoitti NPT sopimuksen, mutta hän katsoo jokaisella maalla olevan oikeus kehittää rauhanomaista ydinteollisuuttaan. Diplomaattisten asioitten ohella Ahmadinejad hoiteli liikeasioita. Iran tarjoaa öljynjalostuslaitoksen sekä traktoritehtaan rakentamista Ugandaan. Iran rakensi aiemmin maahan tuhansia asuntoja käsittävän kompleksin. (JP)

HAARETZ kertoo, että Iran teki salaisen sopimuksen Zimbabwen kanssa, jonka mukaan Iran hyödyntää sen uraanimalmiesiintymiä ja antaa sitä vastaan öljyä Zimbabween. Maan hallituksen edustaja kertoi The Daily Telegraph lehdelle, että maan Didymus Mutasa, ministeri joka hoitaa presidentin asioita, oli viime kuussa Teheranissa, jossa sopimus allekirjoitettiin. Iranin haluun etsiä uusia uraanitoimittajia vaikuttaa se, että toimitukset Etelä Afrikasta ovat viime aikoina vähentyneet. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1165182.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin arabien delegaatio lensi Libyan diktaattorin Gaddafin omalla koneella Libyaan Jordanista, mukana on kuusi Israelin arabikansanedustajaa. He keskustelevat, miten Israelin arabit liittyvät muuhun arabiyhteisöön. Gaddafi vaati, ettei heidän passejaan leimata Libyassa. (JP)
- Tuhansia armenialaisia marssi eilen ”Antelias” kaupungissa Beirutin pohjoispuolella heitä kohdanneen massamurhan seurauksena Turkissa 95 vuotta sitten, jolloin Turkin armeija pakotti heitä pois kotiseudultaan marssilla, joka vaati 1.5 miljoonan armenialaisen hengen. Turkki kiistää syytökset. (JP)
- Ramat Beit Hashemesh kaupungissa on puhjennut riita mikven, rituaalikylpy-paikan, hallintaoikeudesta haredi-väestön ja kansallisen uskonnollisen yhteisön välillä. Uskonnolliset naiset käyvät mikve-kylvyssä kuukautisten jälkeen voidakseen puhdistettuina olla miehensä kanssa. (JP)
- Israelin druusit aloittavat tänään 4-päiväisen uskonnollisen lomakauden Nabbi Shua´yb eli profeetta Jetron hautapaikan kunnioittamiseksi. Tämän Moseksen appiukon haudan paikalle on rakennettu komea rakennus, jossa Israelin druusit vierailevat jatkuvasti. Se sijaitsee Kfar Hittim kylässä, Tiberiasta pohjoiseen. Druusiuskonto alkoi noin 1000 vuotta sitten Egyptin kalifi al-Hakimin aikana. Druusit hyväksyvät sekä juutalaisten, muslimien että kristittyjen profeetat lisäten heihin omia. Israelissa on n. 125 000 druusia. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137178
- Iranin armeija pitää suuria sotaharjoituksia Homuzin salmella. Se kokeilee siellä ohjaajattomia erittäin nopeita moottoriveneitä, jotka voivat välttää tutkaa ja pystyvät tuhoamaan ohjuksillaan sota-aluksia. http://www.debka.com/article/8732/
- Debkafile kertoo, että Syyria lähettää Scud-D ohjukset Libanoniin osina välttääkseen turhan epäluuloisia silmiä. http://www.debka.com/article/8738/
- Ynetnews kertoo, että Obama on kutsunut Anbbasin vierailulle Valkoisen Taloon, mikä toteutunee ensi kuussa. Kutsun vahvisti Mitchell. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3880217,00.html
- Mielenosoitusmarssi Silwanin lähiössä toteutunee arabien ja vasemmiston vastalauseista ja mielenosoituksista huolimatta. He kivittivät poliiseja tänään.
http://www.ynetnews.com/home/0,7340,L-3083,00.html
- Israel salli Applesin iPad laitteiden tuonnin maahan 2 viikkoa sitten antamansa
kiellon jälkeen. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1165181.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#218 Jyväskylän Suomi-Israel -yhdistys ry:n järjestämä Yom HaAtzma'ut

25.04.2010 15:37

Israelin 62- vuotisitsenäisyyspäiväjuhla 5.Ijjar - tiistaina 20.4.2010

Yom HaAtzma´ut – Israelin 62- vuotisitsenäisyyspäivä:
http://nokiamissio.fi/jyvaskyla/index.php/israel-palsta/294-jom-haatsmaut-israelin-62-vuotisitsenaeisyyspaevae.html

Tässäpä teillekin nähtäväksi linkin takaa kuvia juhlasta:
http://nokiamissio.fi/jyvaskyla/index.php/israel-palsta/295-jom-haatsmaut-kuvagalleria-.html

Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#219 TIISTAI 27.04.10

27.04.2010 22:57

1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas räväyttää TV-2:n haastattelussa uutisen:
Hän sanoo olevansa nyt valmis epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa. Lähetys tapahtui maanantain iltaohjelmassa. Uutisessa ei kerrota, mikä sai Abbasin pään kääntymään, mutta arvaillaan, että USA:n hallituksen hillitön painostus on saanut sen aikaan. Luultavasti Mitchell sai Abbasin vakuuttuneeksi, että Netanyahu on epävirallisesti vakuuttanut rakennuskiellon jo alkaneen ja jatkuvan Jerusalemin itäosissa, mitä Abbas on vaatinut. Tätä mieltä on myös PA:n nimeltä mainitsematon virkailija Ramallahissa Kh A Toamehin artikkelin mukaan.

”PÄÄMINISTERI Netanyahu on luvannut amerikkalaisille, ettei Ramat Shlomo lähiöön suunnitellun 1600 asunnon rakentaminen toteudu, ei ainakaan lähi tulevaisuudessa. Netanyahu on myös luvannut pidättyä provosoivista toimista pääkaupungissa, kuten julistamalla uusia urakkakilpailuja tai arabitalojen tuhoamisia väittäen, että ne on rakennettu ilman lupaa”, viranomainen selittää. Hän lisäsi Toamesin mukaan, että Abbasin pään kääntymisen aiheutti USA:n hallituksen ankara painostus, ja että haastattelu oli sallittu amerikkalaisten vaatimuksesta Netanyahun ja Israelin kansan tyynnyttelemiseksi ja osoitukseksi halusta epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi.

ABBAS sanoi TV-kakkosen haastattelussa, että hän pyytää arabiliiton kokouksen hyväksymisen keskusteluille toukokuun 1:n päivän kokouksessa. Samalla Abbas ilmoitti olevansa valmis kompromissiin Netanyahun vaatimukseen aseettomasta Palestiinan valtiosta. Hän esitti, että Israelin turvallisuustakeita varmistaisivat esim. USA:n johtamat Naton joukot. Tämä voisi tuoda Turkin joukkoja Juudeaan ja Samariaan.
”Abbas on periaatteessa valmis maanvaihtoon, joka antaisi Israelille mahdollisuuden ulottaa hallintonsa määrättyihin ”setlementteihin” (suuriin juutalaisyhteisöihin) Länsirannalla, mutta maanvaihto tulee tapahtua maa maata vastaan periaatteella.”
Abbas ilmoitti olevansa valmis palestiinalaispakolaisten ongelman ratkaisemiseen peri-aatteella, ettei heillä ole ”paluuoikeutta” juutalaisten tapaan Israelin alueelle. Hän sanoi, että kysymys tulee sopia oikeudenmukaisesti ja neuvottelujen kautta osapuolten kesken.

ABBAS EI sen sijaan sano kannattavansa PA:n pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmaa perustaa Palestiinan valtio jo kuluvan vuoden elokuussa, sillä ”en usko yksipuolisiin toimiin”. Hänen mielestään asiat tulee sopia yhteisesti eikä yksipuolisin päätöksin.
Netanyahun kanslia ilmaisi tyytyväisyytensä Abbasin uudesta asenteesta.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174002

2. ONKO JERUSALEMIN itäosissa jo julkistamaton (de facto) rakennuskielto?, kyselee Abe Selig JP:n artikkelissa, joka pohjautuu AP:n antamiin tietoihin.
Jerusalemin viranomaiset totesivat maanantaina, että rakennuskielto on jo toiminnassa Netanyahun päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Kyseenalaista on sen sijaan, kuinka tehokkaasti ”moratorium” toteutuu tai kuinka kauan se kestää. Ilmeinen rakennuskielto Jerusalemissa ilmentää Netanyahun halua hillitä USA:n hallituksen kritiikkiä ja pyrkimyksiä parantaa maitten välille kasautuneita ongelmia, joita ovat ruokkineet Israelin pyrkimys jatkaa rakentamista ns. vihreän linjan takana alueille, joita PA vaatii suunnittelemaansa Palestiinan valtioon, ja vaikeudet saada epäsuorat keskustelut alkamaan Israelin ja PA:n välillä.

ARTIKKELI antaa ymmärtää, että kysymys rakennuskiellosta Jerusalemin itäosissa on totta sen mukaan, kuka kysymykseen vastaa. Vasemmiston edustaja Margalit sanoo hallituksen antaneen selvän ohjeen pidättyä uusien suunnitelmien käsittelystä komiteassa, joka ei ole kokoontunut muutamaan viikkoon. Oikeiston edustajat Peled ja Hadari kiistävät tämän todeten että Jerusalemin kaupungin johtama komitea toimii normaalisti. ”Ei ole mitään rakennuskieltoa Jerusalemissa”, Elisha Peled sanoi. ”Paikallinen suunnittelukomitea kokoontuu edelleen hyväksyen rakennussuunnitelmia, mutta sisäministeriön alaisesta aluekomiteasta en halua keskustella.” Hän sanoi paikalliskomitean hyväksyneen äskettäin pieniä rakennuskohteita Jebel Mukaberiin, Ramotiin, Pisgat Zeeviin, Ranskalaiselle Kukkulalle, Itä Talpiotiin ja muihin lähiöihin.

ALUEELLISEN komitean jäsen Meir Turgeman vahvistaa, ettei komitea ole kokoontunut hyväksyttyään Ramat Shlomon 1600 asunnon rakennusluvan, eikä sisäministeri kerro syytä.
Turgeman kertoo, ettei komitea ole kokoontunut useaan viikkoon, kun se normaalisti kokoontui kerran viikossa, mikä osoittaa, että kielto on tullut ylhäältä. Myös rakennusinsinööri, joka johtaa rakennuskohteita, toteaa, että poliittinen tilanne näyttää ohjaavan rakentamista.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=173984

3. YORAM ETTINGER käsittelee ynetnews web-sivun artikkelissaan Mahmoud Abbasia, joka terroriaikoinaan tunnettiin imellä Abu Mazen, varustaen artikkelinsa otsikon ”A Man of Peace” (Rauhan Mies) kysymysmerkillä; alaotsikko: ”Viimeisen 50 vuoden kammottavan ansiolistan huomiotta jättäminen kannustaa terrorismia”.
ETTINGER aloittaa artikkelinsa todeten, että vuodesta 2007 lähtien USA on tukenut PA:ta ja sen alaisia NGO-järjestöjä 2 miljardilla USA:lla, jonka lisäksi USA on tukenut UNRWA:n toimintaa 3.7 miljardilla USD vuodesta 1950 lähtien. Hän heittää kysymyksen ovatko nämä miljardit edistäneet rauhaa tai USA:n intressejä alueella?

Seuraavaksi Ettinger luettelee tilanteita, joissa Abbas on ilmaissut todellisen luonteensa.
Huhtikuun 20. päivänä Abbas nimitti kadun Ramallahissa Abu Jihadin kunniaksi. Jihad toimi PLO:n pääterroristina 1965-1988. Jihad valvoi Israelin rantatiellä 11.04.1978 tapahtuneen massamurhan, jossa 38 siviiliä murhattiin, heistä 13 lasta. Hän valvoi 1978 Savoy massamurhan Tel Avivissa, jossa kuoli 7 siviiliä.
11.04.2010 Abbasin valvoma PA:n media ylisti Dalal Mughrabia, joka johti terroriryhmää Tel Avivin rantatiellä, kutsuen häntä ”marttyyriksi”. 16.01 2010 Abbas ilmoitti, että yksi El Biren pääaukioista nimitetään Mughrabin kunniaksi, mikä tehtiin Fatahin toimesta salaa USA:n varapresidentti Bidenin vierailun aikana. PA nimitti Hebronin tyttökoulun, atk-keskuksen ja kesäleirin Mughrabin kunniaksi.
Abbas ja Fayad maksavat kuukausistipendiä terroristien (marttyyrien) omaisille ja käyvät tervehdyskäynneillä heidän luonaan kutsuen heitä kansallissankareiksi.
Abbas aloitti viha-opetuksen 1994 kaikissa PA:n kouluissa ja instituutioissa, ja saatuaan Arafatin manttelin 2005 hän teki siitä kansallisen opetusohjelman, jota toteutetaan kouluissa ja PA:n valvomissa mediaverkostoissa. Hitlerin Mein Kamf ja juutalaisisien protokollat ovat suosittuja PA:n alueilla, kuten arabimaissa yleensäkin.
Ettinger toteaa, ettei Abbas ole kiinnostunut Israelin maan koosta, vaan siitä, että se yleensä on olemassa. Israelin asteittainen tuhoaminen on PLO:n ja Fatahin ohjelmassa.
Abbas teki tohtorinväitöskirjansa Moskovassa aiheesta Holokaustia ei tapahtunut tai sen merkitystä liioitellaan suhteettomasti.
Elokuun 13. päivänä 2009 Fatahin kuudennessa yleiskonferenssissa hyväksyttiin Abbasin johdolla lauselma. jonka mukaan aseellinen taistelu ei ole taktiikkaa vaan strategia, joka tähtää Israelin valtion tuhoamiseen (artikkeli 19), ja aseellinen taistelu on ainoa keino Palestiinan vapauttamiseksi.
Abbas piti Arafatin kanssa yhteyttä kommunistihallituksiin, ja hän rahoitti Mynchenin olympialaisissa 1972 Israelin joukkueen 11 jäsenen massamurhan, sekä valvoi USA:n kahden diplomaatin murhan Sudanissa 1973. Hän oli muslimiveljeskunnan jäsen Kairossa saaden kutsumanimen ”Mr. 20 %”, kertoo Ettinger.

YORAM ETTINGER toteaa lopuksi, että maailma elättelee toiveajattelua tukiessaan tätä ”arkkiterroristia” ja sivuuttaessaan hänen karmean henkilöhistoriansa sellaisena.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3879831,00.html

4. Lakiesitys korruption estämiseksi julkisissa viroissa ja vastuutehtävissä, jonka pääkirjanpitäjä Yaron Zelekha laati muutama vuosi sitten yhdessä yksityislakimiehen Gilad Barnean kanssa, aiotaan saada uudelleen Knessetin käsittelyyn. Pääministeri Ehud Olmert erotti Zelekhan hänen puututtuaan asioitten hoitoon virastossa tavalla, jota Olmert ei voinut hyväksyä.
Lakiesityksessä puututaan useisiin kysymyksiin, jotka tavallaan ruokkivat korruption mahdollisuuksia. Yksi on korkeitten virkamiesten kelpoisuusvaatimukset, joissa melkein ainoina kriteereinä on ollut sopiva poliittinen toiminta tai suhteet määrättyihin poliitikoihin ja muihin päättäjiin.
Barnea sanoo, että esim. pääsihteerin virkaan ei vaadita akateemista tutkintoa, kun alimmalta virkailijalta sellainen vaaditaan. Valinnan suorittaa vastaava ministeri ilman valvontaa. Barnea haluaa, että esim. pääsihteeri valitaan samoin kriteerein kuin muutkin virkailijat, huomioiden koulutus, kokemus alalla minimivuosina sekä jos kyse on poliittisesta sidonnaisuudesta ministeriin, erikoiskykyjä alalla. Toiseksi Barnea haluaisi, että virat ovat määrävuotisia, esim. viideksi vuodeksi, sillä viranhoito vuodesta toiseen houkuttaa korruptioon. Lisäksi eturistiriidat on huomioitava tarpeettomien sidonnaisuuksien estämiseksi.
Barnea uskoo, että sekä poliittinen että kansan yleinen mielipide ovat suosiollisia lain käsittelemiseksi ja hyväksymiseksi viimeisten suurskandaalien paljastusten myötä. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kansanedustajat kyselevät onko Libya vihollismaa, jossa vierailu ilman asianmukaista lupaa on rikos, mihin äskettäin Libyassa vieraileva 40-hengen arabivaltuusto ja sen 6 kansanedustajaa ovat syyllistyneet. Jos näin todetaan, matkalla olleet arabikansanedustajat eivät saa asettua vaaliehdokkaiksi.(JP)
- Olmertin sihteerinä ja virastopäällikkönä 30 vuotta toiminut Shula Zaken joutui palattuaan ulkomailta poliisin kuulusteluun ja mahdolliseen pidätykseen. Hänen uskotaan toimineen keskushenkilönä lahjusten välittämisessä eri henkilöille. Poliisi näyttää vasta haarukoivan yhä laajenevaa juttua. (JP)
- Tarkkailijat ennustavat ”kuumaa kesää” poliittisten puolueitten alkaessa vaatia pääministeriltä heille annettujen lupausten täyttämistä. (JP)
- Abbas vahvisti lain, jonka perusteella Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä valmistetut tuotteet ovat kiellettyjä. Israelin tulisi vastata tähän asettamalla joko tuontikielto tai kaksinkertainen tulli palestiinalaistuotteille.
- ”Hirviöraiskaaja” houkutteli naisia sukupuoliyhteyteen kanssaan vakuuttamalla, että hänen spermansa on pyhää ja se puhdistaa henkilön joka sitä saa. Hänet tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen. Yllättävän runsaasti hänellä oli naisia, jotka uskoivat hänen vakuutuksiinsa ”maagisista voimista”. (JP)
- Arabiliiton uskotaan hylkäävän USA:n välittämän tarjouksen vakuuksista rauhankeskustelujen aloittamiseksi, kertoo haaretz.
- USA:ssa vierailulla oleva Ehud Barak tapasi eilen Obaman neuvonantajan Jonesin, mihin tilaisuuteen Obama pistäytyi vakuuttaen Israel-ystävyyttään. Tänään Barak tapaa Hillary Clintonin ja puolustusministeri Robert Gatesin.
- Poliisi esti terroriteon pidättämällä arabin, joka veitsellä varustettuna kertoi tarkoituksenaan olleen surmata israelilaisia. (INN)
- Israel katsoo huolestuneena Syyrian ja Turkin yhteisiä sotaharjoituksia. Bashar Assad sanoi kuwaitilaiselle lehdelle, että hänellä on yllätyksiä Israelin varalta.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137232
- PA:n kielto kauppasuhteista Israelin kanssa ei ole keskeyttänyt sen hyväksyntää tuhansille tonneille avustuksia Israelista Gazaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137231
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#220 KESKIVIIKKO 28.04.10

28.04.2010 23:05

1. RAUHANKESKUSTELUJEN mahdollisuus on taas korkealla päätellen aamun uutis-
tiedoista. Pääministeri Netanyahu matkustaa ensi maanantaina Sharm E-Sheikhiin Siinailla, jossa hän keskustelee Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa rauhasta. Rauhan-keskustelujen uudelleen aloittamisen mahdollisuutta kiihdytti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin lausunto, että hän on valmis epäsuoriin keskusteluihin Israelin kanssa, jos arabiliiton ulkoministerien kokous hyväksyy USA:n antamat vakuutukset kokouksessaan toukokuun 1. päivänä. Tarkkailijat ennustavat, ettei lupaa anneta, mutta onhan aprillipäivän mahdollisuus aina huomioitava.

ABBAS väitti vielä eilen, että Netanyahun hallitus on luvannut jäädyttää kaikki ”kyseenalaiset” rakennuskohteet, kuten JP:n artikkelin kirjoittaja sanoo, Jerusalemissa raivatakseen tietä keskusteluille. JP:n lähteet selittävät, että hallitus on luvannut asian keskusteluissa USA:n hallituksen edustajien kanssa, joista apulaisulkoministeri David Hale lienee yksi.
PÄÄMINISTERIN kanslia kieltää, että mitään sopimusta asiassa olisi tehty USA:n kanssa, minkä sisäministeri Eli Yishain kanslia vahvistaa. Yishai vakuuttaa, että suunnittelu ja rakentaminen jatkuu Jerusalemin itäosien juutalaisissa lähiöissä.
Netanyahu vakuutti eilen illalla Likudin kenttäväen kokouksessa, että koko maailma on tietoinen hänen pyrkimyksistään vahvistaa Jerusalemia. Hänellä on vaikeuksia saada Likudin tuki keskusteluilleen PA:n kanssa luvattuaan ”hyödyttömiä myönnytyksiä”.

PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat esiintyi eilen kovapintaisena vaatien, ettei mitään rauhankeskusteluja aloiteta, ellei Netanyahu peruuta Ramat Shlomon 1600 taloyksikön rakennussuunnitelmia. Tämä on varsin kaukaa haettu veruke, sillä projekti on ollut vireillä vuosikausia Ramat Shlomon haredim-lähiön huutavaan asuntopulaan, eikä rakennustöitä voida aloittaa vielä pitkään aikaan Israelin byrokratian hitauden vuoksi. Tämä lähiö jää joka tapauksessa Israelin hallinnon alaisuuteen. Toiseksi Erekat vaatii Netanyahun vakuutusta, että hän pidättyy kaikista vastaavanlaisista ”provokaatioista” tulevaisuudessa. Nämä vaatimukset tulivat esille Erekatin keskusteluissa David Halen sekä USA:n Jerusalemin pääkonsulin Daniel Rubinsteinin kanssa. Erekat ei ottanut kantaa tietoihin neuvottelujen alkamisesta ensi viikolla. Hän selitti, että rauha ja ”setlementit” ovat kaksi tekijää, jotka eivät koskaan kohtaa toisiaan. Hän esitti taas kerran vaatimuksen ”setlementtitoiminnan” täydellisestä lopettamisesta, kuten Hillary Clinton asian esittää, mukaan lukien kaikki luonnollisesta kasvusta johtuva toiminta. Myös ilman asianmukaisia lupia pystytetyt epäviralliset yhteisöt tulee poistaa, uhoaa Erekat. Eipä jää paljon tilaa sovitteluille.

NETANYAHUN hallitus selittää perustuen pääministerin omaan lausuntoon noustuaan hallituksensa johtoon, ettei tämä hallitus välttämättä noudata edellisten hallitusten päätöksiä. Tämä koskee Ariel Sharonin lupausta poistaa 23 epävirallista juutalaisyhteisöä Juudeassa ja Samariassa. Netanyahu hyväksyi ilman lupaa rakennettujen yhteisöjen poistamisen USA:n hallituksen ilmoitettua, ettei sekään hyväksy Bushin hallituksen päätöksiä. Netanyahu katsoo, että hänellä on siten vapaat kädet antaa uudet ohjeet näitten yhteisöjen kohtalosta.
Tiedotus- ja diaspora-asiain ministeri Yuli Edelstein lisäsi tähän, että tulevissa päätöksissä huomioidaan maanomistus-suhteet, mitä tähän saakka ei ole noudatettu. Hän antaa ymmärtää, että noudatettavat kriteerit ovat olleet kirjavia eikä käytäntöä aiota jatkaa.
Hallituksen mahdollisuutena on joko aloittaa niiden purkaminen ilman selvityksiä tai laillistaa ainakin osa niistä jälkikäteen. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174144
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174124

2. JUUTALAISYHTEISÖT Jordanjoen laaksossa esittävät vastalauseensa sille, että PA:n turvallisuusjoukot tulivat C-alueelle, jossa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, ajaessaan takaa aseistettua palestiinalaista. Hänet oli yritetty pidättää Jerikossa, mutta hän pääsi pakenemaan Jordanjoen laaksoon Pezaelin juutalaisyhteisön alueelle, jonka asukkaat ilmoittivat armeijalle kuultuaan laukauksia alueella. Miehen sanottiin kuuluvan Hamasin aseellisiin joukkoihin, joita PA jahtaa peläten niiden yrittävän vallankaappausta. Tilanne alkoi Jerikossa maanantaina iltapäivällä.

IDF:N TAHOLTA kerrotaan, että se antoi viime vuonna luvan PA:n turvallisuusjoukoille perustaa pieniä poliisiasemia B-alueelle, jossa PA:lla on siviilihallinto mutta IDF vastaa sen turvallisuudesta, mutta heillä ei ole lupaa mennä C-alueelle. Tämä käytäntö, mikä lienee seurausta puolustusministeri Ehud Barakin myönnytyspolitiikasta, näyttää aiheuttavan sekaannusta alueella ja voi johtaa pahaankin välikohtaukseen joukkojen välillä.
Viime vuoden elokuussa tiellä no 60, joka yhdistää Gush Etzionin ja Jerusalemin, armeijan sotilaat havaitsivat aseistetun PA:n poliisin Efratin tienristeyksessä. Hänet pidätettiin ja hänen aseensa takavarikoitiin. Hänen päästettiin vapaaksi monen tunnin kuluttua. Hän kertoi menneensä paikalle tutkimaan olettamaansa auto-onnettomuutta.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174155

2. USA:N PUOLUSTUSMINISTERI Robert Gates vahvisti keskusteltuaan Israelin
ammattiveljensä Ehud Barakin kanssa, että hän on huolissaan Hizbullahin aseistautumisesta. Hän totesi, että sillä on enemmän aseita kuin monella valtiolla maailmassa. ”Iran ja Syyria toimittavat Hizbullahille raketteja ja ohjuksia jatkuvasti nousevalla tehokkuudella. Hizbullahilla on raketteja ja ohjuksia enemmän kuin monella valtiolla maailmassa”, hän selitti.
Gates vihjaili selkeästi, että huhut Scud-D ohjusten toimittamisesta Syyriasta Hizbullahille ovat totta Syyrian presidentti Bashar Assadin kiellosta huolimatta. Raportin ohjusten toimittamisesta paljasti kuwaitilainen lehti Al-Rai tässä kuussa.

ISRAEL on varoittanut sekä Libanonia että Syyriaa, että se voi iskeä molempia maita vastaan, mikäli ohjusten toimittaminen varmistetaan, sillä ne alistavat koko Israelin maan ohjusten kantomatkan sisään. Egyptin presidentti Mubarak lähetti silloin kirjeen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonille varoittaen, että sodan vaara on todellinen Israelin ja Libanonin välillä. Egyptin ulkoministeri Gheit vieraili äskettäin Libanonissa tavaten pääministeri Saad Haririn, joka ilmoitti sen jälkeen Libanonin puolustautuvan kaikkia ulkoa tulevia hyökkäyksiä vastaan. Mubarak vakuutti hänelle tiistaina, ettei Israel suunnittele sotaa Libanonia vastaan.

Israelin YK:n lähettiläs Michael Oren kertoi CNN:n toimittajalle tiistaina, että vaikka Syyria todella toimittaa raketteja ja ohjuksia Hizbullahille, Israelilla ei ole mitään suunnitelmia hyökätä Libanonia tai Syyriaa eikä ketään muutakaan vastaan.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174152

3. ISRAELIA huolettaa, että Indonesia voi saada johdon UNIFIL:n meriosaston valvonta-toimista Libanonin rannikon edustalla. Italia hoitaa sitä nykyisin, mutta sen osuus päättyy heinäkuussa. Toisena mahdollisuutena on, että Saksa ottaa uudelleen valvontatehtävät Italian jälkeen. Saksan ja Italian ohella Kreikka ja Turkki ovat antanet aluksiaan valvonta-tehtäviin. Merijoukot ovat tehneet Libanonin kakkossodan päättymisen jälkeen 30 000 alusten tarkastusta ja lisäksi esittäneet Libanonin viranomaisille useiden satojen jatkotarkastusten suorittamista. Israelissa pelätään, että yhteistoiminta UNIFIL-joukkojen kanssa voi vaarantua, jos muslimimaa Indonesia ottaa valvonnan johdon alueella.

INDONESIALLA on jo 1300 miehen sotilasosasto UNIFIL joukoissa, Libanonin itäisessä lohkossa lähellä Etelä Libanonin Tayban kaupunkia.
Israelin toisena pelkona on, että länsimaat vetävät laivasto-osastonsa pois Libanonista. Aluksia oli aluksi 12, mutta se on jo puoliintunut kuuteen.
Toisena ongelmana on maajoukkojen vähentäminen UNIFIL-joukoissa, sillä Puola vetää omat sotilaansa pois Libanonista joutuessaan lisäämään niitä Afganistanissa.
Todisteena terroristien jatkuvista yrityksistä ohittaa valvontatoimet on Israelin merivoiminen Francop-aluksen sieppaaminen viime vuonna Välimerellä. Aluksesta löydettiin 300 tonnia erityyppisiä aseita ja ammuksia sekä räjähteitä ja ohjuksia.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174151

3. UUTISOTSIKOITA
- YK:N ASETTAMA erityiskoordinaattori Lähi Idän rauhanprosessissa Robert Serry puhui eilen Heprealaisessa Yliopistossa. Hän varoitti, että aika on lipsumassa käsistä kahden valtion perustamiseksi Israelin maahan. Hän varoitti lisäksi, että sen vaihtoehtona on yhden valtion perustaminen kahdelle kansalle. Hän sanoi, että 55 % palestiinalaisista kannattaa kahden valtion ratkaisua, mutta sen kannatus laskee. Hän selitti näkemyksenään olevan, että jos Israel haluaa ”noitten maltillisten arabimaitten” tukea, se samalla pienentää niiden myötämielisyyttä rakentamalla juutalaisyhteisöjä palestiinalaisten asumiin lähiöihin. Hän sanoo tämän tarkoittavan, että Israel nakertaa palestiinalaisille kuuluvaa aluetta rakentamalla sinne juutalaisyhteisöjä. Hän katsoo, että Israel toimii tyhmästi toimiessaan näin. Palestiinalaisille hän antaa neuvon luopua lopullisesti palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta, sillä kahden valtion periaate tarkoittaa kahta valtiota kahdelle kansalle. Tärkeintä hänen mukaansa on kuitenkin saada lukkiutuneet rauhankeskustelut uudelleen käyntiin. Hän uskoo, että 24 kuukauden sisällä rauhansopimus kahden valtion periaatteen mukaisesti on mahdollinen.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174134
- Mediatarkkailu ilmoitti keskiviikkona julkistetussa raportissaan, että BBC on edelleen Israelin vastaisen kirjoittelun kärjessä 2010 ensipuoliskolla, kertoo Honest Reporting (HR), mikä on omiaan häiritsemään rauhanprosessia.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174099
- PA:n pääministeri Salaam Fayad on edelleen vahvasti sitä mieltä, että
Palestiinan valtio on mahdollista perustaa elokuussa 2011, vaikka Abbas
pitää aikataulua epärealistisena ja muutenkin hylättävänä.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174102
- Kolme palestiinalaista naista Nablusista voittivat matkan Kalifornian Intelin
tiedekonferenssiin kehittämänsä sokeitten laserkepin ansiosta.
- Saksan poliitikkojen suunnitelma pitää korkeantason konferenssi Saksassa kesäkuussa, johon osallistuu Hamasin ministeri tri Basem Naim Gazasta, on saanut kovaa kritiikkiä. Tilaisuus on tarkoitus pitää Bad Boll kaupungissa. Konferenssin teemana on ”Rauhankumppani, puhuen Hamasin ja Fatahin kanssa.” Cristian Demokratic Union ja Free Demokrats ovat lupautuneet mukaan sekä muita poliitikkoja, myös Merkelin hallitusta edustavia.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=174125
- Artists 4 Israel maalaavat graffiteja Sderotin muureihin. He ovat USA:ta, Espanjasta ja Meksikosta. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Arts/Article.aspx?id=174149
- Jerusalemin viranomaiset ovat mittailleet Beit Jonatanin kerrostaloa Silwanin lähiössä, minkä katsotaan edeltävän asukkaitten evakuointia. Heidän uskotaan hyödyntävän pormestari Barkatin poissaoloa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174135
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#221 TORSTAI 29.04.10

03.05.2010 01:33

1. ULKOMINISTERI Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman antoi
täyslaidallisen JP:n haastattelussa palestiinalaisista ja heidän johtajiensa käyttäytymisestä. Haastattelu julkaistaan perjantain lehdessä, mutta osia siitä on jo lehden sivuille. Joku voisi sanoa, että haastattelu julkaistaan pahaan aikaan epäsuorien keskustelujen aloittamisen ollessa ratkaisuvaiheissaan jotka voivat toteutuakin parin viikon sisällä. Toisaalta käsittääkseni nimenomaan tässä vaiheessa on tärkeää nähdä asiat eri tahoilta.

LIEBERMAN syyttää Palestiinan Auktoriteettia murhien ylistämisestä nimeämällä julkisia aukioita ja katuja terroristien muistolle, jotka ovat vastuussa satojen viattomien ihmisten murhaamisesta, mukana ulkomaalaisia.
Hän syyttää niitä kansainvälisen yhteisön osia, jotka ovat yhdistyneet toistuviin hyökkäyksiin Israelin oikeutta vastaan puolustautua murhanhimoiselta terrorismilta.
Lieberman selittää, että sellainen ilmasto paljastaa naapureillemme, etteivät heidän toimensa maksa heille mitään, mikä saa heidät toimimaan entistä väkivaltaisemmin.

Artikkelissa selitetään, että Netanyahun hallitus halusi aloittaa pikaisesti suorat neuvottelut palestiinalaisten kanssa, mutta oltuaan vallassa vuoden näyttää ilmeiseltä, että epäsuorat keskustelut USA:n välityksellä ovat ainoa vaihtoehto lähi tulevaisuudessa.

LIEBERMAN tähdentää, että todellista rauhaa ei voida pakottaa eikä julkisten julistusten kautta ulkopuolelta, vaan suorilla neuvotteluilla luottamuksen rakentamisen kautta.
Hän sanoo, etteivät juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa ole koskaan olleet rauhan esteinä. ”Päinvastoin, yksipuolinen vetäytyminen Gush Katifista, jossa tuhansia juutalaisia evakuoitiin ja yhteisöjä tuhottiin, vain aiheutti kiihtyneen Kassam rakettitulen Israeliin ja äärilaidan Hamas-järjestön nousemisen valtaan.

AVIGDOR LIEBERMAN, joka asuu Nokdimin juutalaisyhteisössä Samariassa, vakuuttaa, ettei Israelista tule uutta Tsekkoslovakiaa eikä se taivu kansainvälisen paineen alla luopuakseen kansallisista intresseistään. (JP)

2. SISÄINEN taistelu Juudean ja Samarian palestiinalaisten ryhmien välillä nostaa päätään ulkoisesta yhtenäisyydestä huolimatta. Kysymys on vallasta, ei vähemmästä.
PA:n ikääntyvä puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka hoidattaa tuntematonta sairauttaan Ammanissa, on herännyt lopulta huomaamaan, että joku vetää mattoa hänen jalkojensa alta hänen tietämättään. Hän on ollut hiljaa asiasta, koska hän kuvitteli voivansa hyödyntää tätä nousukasta, jolla on hyvä nimi länsivalloissa ja joka on poikinut runsaasti ulkomaisia varoja käyttöön.

NYT ABBAS on noussut vastarintaan. Hän ilmoitti pari päivää sitten, ettei hän kannata hänen pääministerinsä Salaam Fayadin suunnitelmaa julistaa Palestiinan valtio ensi vuoden elokuussa, joko yksipuolisesti ilman sopimusta Israelin kanssa tai YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, missä ei myöskään tarvita Israelin suostumusta. Fayad taisi itsekin huomata hätiköineensä kiristäessään jousta liian kireälle todeten, että hän tarkoitti valmistelujen itsenäistä valtiota varten olevan silloin valmiit. Tämä ei kuitenkaan rauhoittanut tilannetta.

FATAHIN viranomaiset, ns. vallankumousneuvosto, kokoontuivat Ramallahiin tällä viikolla keskustelemaan tilanteesta. He esittivät Abbasille, että hänen tulee ottaa Fayadin hallituksen kolme avainministeriötä Fatahin valvontaan. Yksi näistä on tärkeä talousministeriö.
Fatahin virkailijat julkistivat lausunnon, joka päättyi 40 vuotta sitten hyväksyttyyn tunnuslauseen: ”Vallankumous voittoon saakka.” Julkislausumassa ilmoitettiin, että Fatah hylkää Israelin vaatimuksen tunnustaa se juutalaisena valtiona.
Fatahin sisällä on jo muutaman kuukauden ajan liikkunut vaatimuksia Fayadin vallan vähentämiseksi, jonka pelätään hajottavan Fatahia ja nakertavan sen vaikutusvaltaa tilanteessa, jossa terroristijärjestö Hamas punoo omia juoniaan. Fayadia syytetään Fatahille tulevien varojen leikkaamisesta ja estämällä sen jäseniä saamasta avainvirkoja ja paikkoja hallituksessa.

FATAHIN huolestuneisuutta on lisännyt tapa, millä Fayad on aloittanut taistelun nepotismia ja korruptiota vastaan PA:n instituutioissa. Tämä koskettanee liian läheisesti monia avain- henkilöitä Fatahin sisällä, kuten äskettäin paljastuneet skandaalit osoittavat.

Fatah haluaa Fatahin hallituksen, jonka pääministerinä on Fayad, mutta ei Fayadin hallitusta, jossa Fatah on osallisena. Talousministeriön ohella Abed Rabbon johtama tiedotustoiminta halutaan Fatahin jäsenelle. Rabbo on PLO:n mutta ei Fatahin jäsen. Fayad itse pelkää, että jos talousministeriö otetaan hänen valvonnastaan, länsimainen rahavirta tyrehtyy. (JP)

2. TOINEN VALTATAISTELU on meneillään Likudin sisällä. Pääministeri ja
puheenjohtaja Benyamin Netanyahu haluaa puolueensa keskuskomitean hyväksyvän lain, jonka mukaan keskuskomitean jäsenten vaalia voitaisiin siirtää kahdella vuodella. Voidakseen saada tämän muutoksen hän tarvitsee kaksi kolmasosan äänistä, eivätkä ennusteet lupaa hyvää. Hänellä on vastassaan voimistuva oppositio, jota JP:n kolumnisti Rebecca Anna Stoil kutsuu ”äärioikeistolaiseksi”. Heidän tunnetuin johtajansa on Juutalainen Johtajisto (Manhigut Jehudim) ryhmän puheenjohtaja Moshe Feiglin, jonka johdolla ryhmällä on hyvät mahdollisuudet voittaa enemmistö tämän päivän keskuskomitean vaaleissa.

VAALEJA ei ole pidetty Likudin sisällä vuoden 2002 jälkeen, vaikka puolueen peruskirjan mukaan ne on pidettävä puolueen jäsenten kesken joka neljäs vuosi. Tämä on ollut kätevä tapa puolueen puheenjohtajalle, joka on samalla ollut pääministeri, harjoittaa itsenäistä politiikkaa sivuuttaen kenttäväen vastustelut. Netanyahu selittää, että nykyisessä herkässä tilanteessa keskustelujen ollessa alkamaisillaan PA:n kanssa, hän tarvitsee puolueen täyden tuen ilman äärilaidan häiriöitä. Tilannetta mutkistaa se, että vuonna 2002 puolueen 3000:sta keskuskomitean jäsenestä noin 500 erosi ja liittyi Sharonin perustamaan Kadimaan, mikä puolestaan on estänyt uutta sukupolvea saavuttamasta vaikutusvaltaista asemaa.

LIKUDIN keskuskomitean 2522 jäsentä ovat vaalikelpoisia tänään avattavissa 28 äänestyspaikassa eri puolilla maata. Netanyahu pani hetkeksi kaikki muut asiat sivuun keskittyen puolueen johtajiston näkemään tilanteen vaarallisuuden ja äänestämään vastuullisesti. Eilen illalla päähuomio näyttää keskittyneen luotettavien vaalivalvojien valitsemiseen. Oppositio syyttää, ettei Netanyahu halua puolueettomia valvojia. Toiseksi hänen sanotaan asettavan liikkuvia vaaliasemia haluttomien jäsenten äänestämiseksi. (JP)

3. JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat, joka lomamatkallaan on joutunut toteamaan,
että hän on kohdannut pahanlaatuisen pohjavirran, joka voi viedä häntä tuntemattomalle ulapalle. Yllättäen USA:N Obaman johtama hallitus on edustajiensa kautta nostanut parjauskampanjan häntä vastaan syyttäen, että hänen asenteensa ja ennen kaikkea puheensa, joissa hän voimakkaasti puolustaa rakentamista Jerusalemin alueella idästä länteen ja pääkaupungin itsenäisyyttä sen toteuttamisessa, vaarantaa rauhanprosessia. Tätä jos mitään voidaan pitää toisen itsenäisen maan sisäpolitiikkaan puuttumiseksi.

BARKAT antoi lausunnon Washingtonissa keskiviikkona, jossa hän esitti teemansa selkeästi ja ilman kiertelyjä: ”Ei ole olemassa rakennuskieltoa Jerusalemissa. On olemassa sekä juutalaisten että arabiasukkaitten vaatimus asuntojen rakentamiseksi Jerusalemissa, eikä meillä ole mitään aikomusta keskeyttää sitä. Se olisi lisäksi laitonta,” hän totesi.

BARKAT TOTESI, että rakentamisessa on toteutunut eräänlainen hidastuminen shokki-vaikutuksena Obaman hallituksen voimakkaasta vastalauseesta Ramat Shlomon 1600 asunnon rakennussuunnitelman toteuttamiseksi. Ilmoitus siitä annettiin ilman tarkoitusta varapresidentti Joe Bidenin Israelin vierailun aikana, minkä johdosta Obaman hallitus kiihdytti sinänsä vähäpätöisen asian – se on vain yksi kohde 50 000 asunnon rakentamiseksi - kriisiksi hallitusten välillä. Barkat sanoi keskusteltuaan USA:n republikaanien edustajien kanssa, että kohteliaisuudesta USA:n hallitusta kohtaan asian käsittelyä hiljennettiin, mutta että nyt tilanne on palautumassa normaaliksi. Kohteita suunnitellaan ja suunnitelmia käsitellään ja hyväksytään kuten ennenkin.
Republikaanit olivat mielissään Barkatin vierailusta, mutta Demokraatit olivat ymmärrettävästi vähemmän innostuneita Barkatin kritiikistä Obaman hallitusta kohtaan. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyan pormestari Miriam Feierbergin henkivartioita on lisätty hänen saatuaan uhkauksia hänen henkeään vastaan, ellei hän lopeta erään rakennuskohteen tukemista. Hän sanoo työskentelevänsä normaalisti uhasta huolimatta. (JP)
- Israelissa on nostettu keskustelu maan arkkitehtikunnan etiikasta tilanteessa, jossa maanomistajat näyttävät sanelevan rakennuskohteitten volyymin, rakennuskorkeuden ja sen vaikutuksen kaupunkikuvaan. Malliesimerkki on ilman muuta Holyland projekti, jota ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa miellyttäväksi ja ympäristöönsä sopivaksi, varsinkaan Jerusalemin erikoisluoteen huomioiden. (JP)
- Haaretzin journalisti Uri Blau on luvannut palauttaa saamansa journalistiksi ilman meriittejä nostetun Anat Damin varastamat arkaluonteisetIDF:n dokumentit. Kukaan ei tiedä, minne hän on niitä levittänyt ja millaisia kopioita hän on niistä ottanut, eikä tehtyä saa enää tekemättömäksi. Nähtäväksi jää, miten pitkälle journalistin suojaus pystyy suojelemaan häntä syytetoimilta. (JP)
- PA:n viimeisiin toimiin Israelia vastaan kuuluu israelilaisten SIM-korttien käyttö kännyköissä. Asiasta o tehty laki, jonka perusteella jokaista SIM-korttia käyttävää Länsirannalla voidaan nostaa syyte. (JP)
- Jerusalem-päivän perinteistä ”lippumarssia” ei poliisi salline arabiosiin pääkaupungissa tänä vuonna. Marssijat ovat tallustelleet Damaskosportilta Länsimuurille Israelin lippujaan heilutellen. (JP)
- Arabikansanedustaja Ahmad Tibi jouduttiin poistamaan Knessetin puhujanpaikalta hänen kieltäydyttyään lopettamasta puhettaan puhemiehen käskystä huolimatta. Hän halusi kertoa Libyan matkansa ihanuuksista, minkä johdosta eräs huomautti hänelle: Mikset jäänyt sinne, jos Gaddafi niin rakastaa sinua?
- Israelin samarialaiset viettivät perinteistä juhlaansa Sikemissä, jonka aikana he uhrasivat 35 lammasta Toran sääntöjen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137278
- Hamas syyttää Egyptiä neljän palestiinalaisen myrkyttämisestä laskemalla myrkkykaasua salakuljetustunneliin Gazan ja Siinain välillä. (INN)
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#222 PERJANTAI 30.04.10

03.05.2010 01:34

1. KESKUSTELUT Palestiinan valtion perustamisen ympärillä syvenevät ja selvästi kiihtyvät samalla kun panokset myöskin kasvavat. JP:n perjantaiaamun pääuutinen kertoo suurin otsikoin näin: ”Israel pelkää, että PA haluaa YK:n tunnustavan valtion –67 linjoille”. Alaotsikossa kerrotaan, että ennen epäsuorien keskustelujen alkamista useat korkeat hallitusyhteistyön johtajat kyseenalaistavat USA:n vakuutukset, että Abbas haluaa rauhaa neuvottelujen kautta.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että Netanyahun hallituksessa on kasvava käsitys, jonka mukaan PA haluaa varmistaa YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen, joka perustuu päivitettyyn päätöslauselmaan no 242 Palestiinan valtion perustamisesta mutta syrjäyttäen pakolaisongelman. Tätä kantaa edustavat arvioivat, ettei PA:n päämääränä ole solmia rauhaa Israelin kanssa vaan jatkaa konfliktia sen kanssa.
ARTIKKELIN kirjoittaja vakuuttaa, ettei tämä ole kaikkien hallituksen ministerien kanta, vaikkakin heidänkin keskuudessaan epäillään Abbasin kykyyn ja haluun neuvotella kestävät rauhanehdot Israelin kanssa.

USA:n viranomaisten parissa kuitenkin uskotaan edelleen vahvasti Abbasin kykyyn ja haluun neuvotteluratkaisuun Israelin ja PA:n välillä. Tätä uskoa näyttää vahvistavan presidentti Shimon Peres, joka on ”pannut rahansa likoon” hänen puolestaan. Abbas ilmoitti muutama päivä sitten, ettei hän suosittele eikä hyväksy yksipuolista ratkaisua valtiota perustettaessa. PA:n pääneuvottelija Saab Erekat kuitenkin julkaisi helmikuussa oman visionsa Palestiinan valtioksi, jossa hän kehottaa palestiinalaisia yrittämään saada YK:n päätös sen perustamiseksi. PA:lla on kasvava kansainvälinen tuki takanaan, mikä voi rohkaista sitä tähän ratkaisumalliin. Näitä haaveita tukevat myös PA:n pääministeri Salaam Fayadin suunnitelmat YK:n päätöksen saamiseksi omasta valtiosta ilman rauhansopimusta Israelin kanssa. Hänen hallituksena saama taloudellinen yli 10 %:n kasvu viime vuonna perustuu pääosin Netanyhaun toteuttamaan taloudelliseen polkuun rauhaksi kansojen välillä, mitä Fayan ei näytä tunnustavan asettaessaan esteitä Israelin ja PA:n väliselle kaupalle. Fayadin mottona on: Palestiinan valtio kahdessa vuodessa ei ole vain mahdollinen vaan välttämättömyys. (JP)

2. PANOSTEN kovenemisesta rauhanponnisteluissa Israelin ja PA:n välillä on osoituksena haaretz.com artikkeli, jonka mukaan presidentti Obama suunnittelee kansainvälisen konferenssin kutsumista koolle syksyllä, elleivät rauhankeskustelut pääse alkamaan toivotulla tavalla.
Artikkelin mukaan konferenssin isäntinä toimisivat kvartetin jäsenmaat ja järjestöt: USA, Venäjä, EU ja YK. Tässä konferenssissa käsiteltäisiin kaikkia keskeisiä kysymyksiä: Rajat, Jerusalemin asema, pakolaiset ja Israelin turvallisuusvaatimukset.

ARTIKKELISSA spekuloidaan, että Obama kutsunee konferenssin koolle syksyllä, luultavasti ennen vuoden vaihdetta, mutta tuskin ennen marraskuun puoliväliä, jolloin USA:ssa pidetään tärkeät kongressin välivaalit, joissa demokraattien odotetaan kärsivän raskaita menetyksiä.

LÄHIAJAN tärkeinä virstanpylväinä pidetään lauantaina kokoontuvan arabiliiton ulkoministereitten kokousta, jossa käsitellään vielä kerran, voiko se antaa tukensa Israelin ja PA:n välille suunniteluille epäsuorille keskusteluille. Se antoi jo luvan aiemmassa kokouksessaan, mutta USA:n osuuden ja vakuutusten muuttuminen vaatii uusintakäsittelyn. Jos se suhtautuu keskusteluihin positiivisesti antaen niille tukensa, se vaatinee todellista edistystä 4 kuukauden sisällä.

Syys- ja lokakuu tulevat olemaan ratkaisevan tärkeitä kehityksen suuntaamisessa. YK:n yleiskokous kokoontuu syykuussa, ja Netanyahun hallituksen julistama 10 kuukauden moratorium, rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa, päättyy 26 syyskuuta. On vielä epävarmaa, pystyykö Netanyahu saamaan sille lisäaikaa, vaikka Likudin keskuskomitean vaaleissa hän saikin tämän hetken tietojen mukaan 77 % äänistä, mikä takaisi sen, ettei hänen tarvitse pelätä muutosta puolueensa tuessa.
Netanyahu tapaa presidentti Mubarakin maanantaina, ja myös USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapunee viikon alussa Israeliin. Hän kertonee jotain Obaman ajatuksista.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1166413.html
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Abbas matkusti puolestaan Kiinaan, jonka merkitys
kansainvälisesti on huimasti kasvanut USA:n talousongelmien myötä. Abbas vakuutti Jordaniassa, että hän haluaa neuvotteluratkaisun Israelin kanssa, mutta jos se ei toteudu, hän vie asian YK:n turvallisuusneuvostoon ratkaisupäätöksen saamiseksi.

SPEKULAATIOT Abbasin terveystilasta ovat kasvaneet hänen usein toistuvien sairaalamatkojen myötä Jordaniaan, jossa lääkärit pyrkivät varmistamaan hänen terveydentilansa. Hän kävi äskettäin sarjan lääkinnällisiä tutkimuksia Ammanin sairaalassa. Erään raportin mukaan hänellä on sydänongelmia.
Abbasia lähellä oleva taho kertoi torstaina, että Abbasilla on krooninen sairaus, yksilöimättä sitä lähemmin, joka vaatii pitkäaikaista lääkinnällistä hoitoa.
Lontoossa ilmestyvä kansainvälinen arabilehti Al-Quds Al-Arabi kertoi, että Abbas kärsii vakavista sydänongelmista, joiden vuoksi hän on käynyt yksityissairaalassa Ammanissa ainakin kuusi kertaa muutaman viimeviikon aikana.

Muutama viikko sitten Abbas kiidätettiin Ramallahista Ammaniin vaikeitten kipujen ja heikkouden vuoksi. Aiemmin hänen kerrottiin ”liukastuneen” ja sen vuoksi vietiin hoitoon Ammaniin. Häntä hoitavat lääkärit ovat antaneet vakuutuksen olla kertomatta julkisuudessa Abbasin vaivoista. Hän palannee sinne hoidettavaksi Kiinan matkansa jälkeen.

PÄÄMINISTERI Salaam Fayad on vaatinut, että Abbasin tulee nimittää varamies, sillä jos hän menettää kykynsä hoitaa virkaansa, maahan tulee valtatyhjiö, mikä voi aiheuttaa valta-taistelun, jota pinnan alla käydään kaiken aikaa. Fayadin uskotaan pyrkivän presidentiksi, sillä hän on suosittu sekä palestiinalaisten keskellä että ulkomailla, mutta hänen ongelmanaan on se, ettei hän ole Fatahin eikä PLO:n jäsen. (JP)

4. LEVOTTOMUUDET Yitzharin juutalaisyhteisön liepeillä toistuvat yhä useammin. Tämä kylä uskoo vahvasti oikeuteensa Israelin maahan eikä suostu aitaamaan aluettaan, mikä antaa läheiselle arabikylän asukkaille esteettömän pääsyn kylän alueelle. Pieniä ”rankaisu-retkiä” on tehty kylän asukkaitten välillä puolin ja toisin, mikä nostattaa jännitystä.

TORSTAINA puhkesivat väkivaltaisuudet Yitzharin kylän asukkaitten ja poliisien välillä, jotka oli hälytetty paikalle ilmoituksen johdosta, että kylässä jatkettiin asuintalon rakentamista ilman lupaa, vaikka asukkaat väittivät, että rakentaminen oli aloitettu ennen rakennuskieltoa.
Paikalla olleet valtion tarkastajat yrittivät takavarikoida paikalla työskennelleen puskutraktorin, mikä aiheutti vastarinnan asukkaiden taholta. Jotkut nuoret kivittivät poliiseja, polttivat autonrenkaita teillä ja asettuivat pitkälleen keskelle maantietä, josta poliisit raahasivat heitä väkivalloin vaunuihinsa.

JÄNNITYS poliisien ja asukkaitten välillä alkoi poliisien tehtyä ratsioita useisiin koteihin torstaina 04.30 aamuyöstä pidättäen useita asukkaita kuulusteluja varten. Kostoksi nuoret tekivät oman ratsiansa läheiseen arabikylään kivittäen taloja ja särkien ikkunoita.
Poliisi perustaa erikoisen poliisiosaston Yitzharin kylää varten.
Juutalaisasukkaat tekivät ratsian myös Hawaran arabikylään Nablusin eteläpuolella, jossa he maalasivat Davidin tähden moskeijan seinään ja kirjoittivat hepreaksi Mohammed.
Myös Kedumimin lähellä esiintyi juutalaisasukkaitten ilkitöitä, kertoo artikkeli. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Mk Uri Ariel (NU) saavutti Jerusalemin poliisin kanssa sopimuksen, jonka mukaan ns. lippumarssi suoritetaan aiempien esimerkkien mukaan, tänä vuonna 12. toukokuuta, joka on Jerusalem-päivä. (JP)
- Veden hinta nousee Israelissa heinäkuun alusta 5 %.
- Jonatanin talo sinetöidään valtion toimesta piirioikeuden päätöksen mukaan, ja asukkaat evakuoidaan sen mukaisesti. (JP)
- Sisäministeri Eli Yshai on kutsuttu Yhdysvaltoihin, ei Valkoiseen Taloon, kuten uutiset aiemmin kertoivat. (JP)
- Maassa vieraileva Kolumbian ulkoministeri Jaime Bermudez sanoo, että Israelilla ja Kolumbialla on monia vastuksia, joiden voittamista voidaan harkita yhdessä ja oppia toisiltamme. Hän vieraili eilen kotellilla. (JP)
- 5000 poliisia aiotaan varustaa turvaamaan valtavaa joukkoa, joka osallistuu Lag Ba´omer juhlallisuuksiin Meron vuorella. Ennusteiden mukaan ainakin 300 000 ihmistä osallistuu tilaisuuksiin. Monet haredim-perheet antavat pojilleen ensimmäisen tukanleikkuun Lag Ba´Omer päivänä Meron-vuorella rabbi Bar-Yohain haudalla. (JP)
- Samarialaiset juhlivat pääsiäistä keskiviikkona lampaitten uhritoimituksilla. Samarialaisia on kaikkiaan n. 700 Gerisim vuorella ja Holonissa, mutta näihin juhlallisuuksiin osallistuu tuhansia ihmisiä. (JP)
- Berliinissä tanskalaiset taiteilijat avasivat näyttelyn, jonka otsikkona on Ramallah. Sen kartassa Israel on pyyhitty pois kokonaan, jota he kutsuvat ”lopulliseksi ratkaisuksi”. Berliinin pormestari hylkäsi näyttelyn.
- http://ws.collactive.com/points/point?id=8mnvU2aXLRu4
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah reagoi vihaisesti Egyptin oikeuden tuomittua 26 sen jäsentä vankeuteen puolesta vuodesta viiteentoista. Heitä syytettiin Egyptin vastaisista toimista, mutta tuomiot ovat kovin kevyitä. Nasrallah halusi selvittää asian keskusteluilla, koska ”nämä mujahideen taistelijat auttoivat veljiään Gazassa”. (JP)
- Israelilainen naisnyrkkeilijä Hagar Finer saavutti naisten bantamweigth WIBF maailmanmestaruuden eilen illalla Nokia-areenalla tyrmäten viidennessä erässä latvialaisen vastustajansa Agnese Bozan. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1166420.html
- Hillary Clinton varoitti Syyriaa vakavista seurauksista, jos se jatkaa sodalla uhkaamista ja Israelin vastaisia toimia. USA voi luopua veto-oikeudestaan turvallisuusneuvostossa Israelin tappioksi, jos se ei taivu sen tahtoon.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3882884,00.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#223 SUNNUNTAI 02.05.10

03.05.2010 01:35

1. AAMUN tärkein uutinen – ainakin Israelin kannalta – on piilotettu JP:n artikkeliin, jossa
kerrotaan USA:n viranomaisten vakuuttavan, että Iranin vastaisissa sanktioissa on tapahtunut edistystä. Alaotsikko kertoo, että YK:n NPT-konferenssin avajaisissa juutalaisryhmät aikovat marssia ulos Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin puheen aikana. Tämä ydinaseitten levittämistä käsittelevä, joka viides vuosi kokoontuva, konferenssi alkaa New Yorkissa huomenna, 03.05.10 ja kestänee kolmisen viikkoa. Mukana on 189:n allekirjoittajamaan edustajia. Israel ei lähetä konferenssiin virallista edustajaansa, ei ole allekirjoittanut NPT sopimusta eikä myöskään myönnä tai kiellä omistavansa ydinaseita.

EGYPTI aikoo esitellä konferenssissa laatimansa suunnitelman, jolla se haluaa Lähi Idästä muodostettavaksi ydinaseettoman vyöhykkeen. Egyptin aloitetta tukee Turkki ja ilmeisesti suurin osa sitoutumattomista valtioista. Suunnitelmassa mainitaan erityisesti ”Israel, jonka omistamat ydinaseet on saatettava sopimuksen piiriin mahdollisimman pian”.
Lisäksi Egypti esittää kansainvälisen konferenssin kutsumista kokoon, jossa Israel olisi mukana, ja jossa välittömästi aloitettaisiin prosessi ydinaseettoman Lähi Idän muodostamiseksi.

EGYPTIN YK:n lähettiläs Maged Abdel Aziz totesi journalisteille viime viikolla näin: ”Onnistumisemme Iranin asian käsittelemiseksi riippuu suuresti siitä, miten tuloksellisesti käsittelemme ydinaseetonta aluetta. Me hylkäämme ydinaseet, olkoot ne sitten Iranin tai Israelin käsissä.”
USA:n alivaltiosihteeri asevalvonnan alueella Ellen Tauscher totesi, ettei rauhanprosessi ole valmis sen tapaiseen konferenssiin, jota Egypti haluaa. Hän totesi, etteivät olosuhteet ole oikeat. ”Tämä on jotain, minkä alueen täytyy omaksua, ja sen täytyy tapahtua oikealla ajalla, kun kaikki osapuolet voivat siihen osallistua.” Tauscher vastasi kysymykseen, aikooko USA vaatia Israelin NPT-sopimuksen allekirjoitusta, väistäen, että USA on aina halunnut kaikkien allekirjoittavan sen. USA:n edustajat vakuuttivat myös tarpeen vahvistaa IAEA:n asemaa sen valvontatehtävissä antamalla sille tarvittava auktoriteetti. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174419

2. HAARETZ kertoo websivullaan, jota WND lainaa artikkelissaan, että USA työskentelee
aktiivisesti Egyptin kanssa ydinaseettoman vyöhykkeen perustamiseksi Lähi Itään. Uutinen tästä julkistettiin ensin Wall Street Journal (WSJ) lehdessä lauantaina. USA:n ja Egyptin esityksen tarkoituksena on estää Irania torpedoimasta NPT-konferenssia syyttämällä Yhdysvaltoja puolueellisuudesta siinä, ettei se vaadi Israelia tilille sen väitetyistä ydinaseista. Iranin presidentti Ahmadinejad totesi äskettäin, että myös Iran on huolissaan ydinaseitten joutumisesta vääriin käsiin yksilöimättä asiaa, mutta osoite lienee selvästi Israel.

USA:n viranomaiset kertoivat Wall Street Journalin toimittajille, että ”esitys on merkittävä askel osoittamaan USA:n toimivan tasapuolisesti, sillä USA:n hallitusta on usein syytetty Israelin suosimisesta toisten kustannuksella ydinaseitten pitämiseksi pois Lähi Idästä”.
”Olemme tehneet heille (Egyptille) esityksen, joka ulottuu pitemmälle kuin mitä USA on ollut halukas tekemään aiemmin,” viranomainen totesi WSJ:n toimittajalle kuitenkin lisäten, ettei tämä ole realistinen ennen merkittävää edistystä Israelin ja arabien välisissä suhteissa.

WSJ kertoo Israelin viranomaisen todenneen, että Israel on aina vastustanet massatuho- ja ydinaseita, mutta sen tulee kulminoitua prosessissa, joka alkaa yksittäisenä ja kaksipuolisena rauhansopimuksina alueen maitten välillä.
Artikkelissa viitataan edellä mainittuun Tauscherin lausuntoon, joka lisäksi mainitsee, että USA on jo aiemmin keskustellut asiasta arabiliiton ja sitoutumattomien maitten edustajien kanssa. Israelin uskotaan valmistaneen merkittävän ydinasearsenaalin, joskaan se ei ole koskaan sitä myöntänyt eikä kieltänyt. Egypti vaatii, että ensi vuonna on pidettävä konferenssi, jossa ydinaseetonta Lähi Itää käsiteltäisiin, ja jossa Israel on mukana. USA ja Venäjä tutkivat yhdessä, miten Egyptin vaatimus toteutetaan, kerrotaan artikkelissa. Monet NPT-sopimusmaat vaativat, että Israel, Pakistan ja Intia allekirjoittavat sopimuksen.
Pohjois-Korea sanoutui siitä irti 2003 ja on suorittanut ydinkokeita 2006 ja 2009.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1166548.html
EDELLÄ OLEVA uutinen kertoo sen, että Obaman hallitus työskentelee arabimaitten kanssa Israelin riisumiseksi henkivakuutuksestaan, pelotteluvoimasta, jota se on pitänyt viimeisenä keinona välttää tuhoutuminen ylivoiman edessä.
USA voi tarjota sen tilalle turvatakuitaan, mutta aiempien kokemusten mukaan se ei ole koskaan toiminut suunnitellun mukaisesti. ”Ensin on hankittava demokratian vaatimat hyväksymiset, joita hankittaessa piskuinen maa ehditään tuhota savuaviksi raunioiksi”.

3. WND kertoo artikkelissaan, että Obaman hallitus on menettämässä kärsivällisyytensä rauhankeskustelujen hitaaseen alkamiseen Israelin ja PA:n välillä. Saadakseen asioihin vauhtia Obama uhkailee siirtävänsä vastuun keskusteluista kansainväliselle konferenssille vielä kuluvan vuoden aikana. Kysymys ei suinkaan ole rauhankeskusteluista sinänsä, vaan Obaman omasta uskottavuudesta muslimien ja arabimaitten silmissä. Tämä liittyy suurempaan kuvioon, jossa on tarkoitus löytää yhteisymmärrys USA:n ja muslimimaitten välille, eikä siinä Israel saa olla esteenä. Se voidaan hyvin uhrata tälle alttarille.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/7659235/Barack-Obama-threatens-to-impose-peace-plan-on-Middle-East.html

TOISESSA WND:n artikkelissa kerrotaan, että USA ei toimi enää vain välittäjän roolissa Israelin ja PA:n välillä, vaan se neuvottelee PA:n puolesta Israelin kanssa. Korkea Obaman hallituksen virkailija kertoi Washington Post lehden toimittajalle David Ignatiukselle, että Obaman hallitus tosissaan harkitsee oman suunnitelmansa pakottamiseksi Lähi Itään. Hän sanoo asian siten, että ”kysymys poistetaan Jerusalemin itäosien rakentamisesta ja nostetaan 30 000 jalan korkeuteen, joka sisältää Jordanian, Syyrian ja muita Lähi Idän valtioita”.
Palestiinalaiset ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä tapaan, millä Obama asiaa käsittelee.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=137793

KOLMANNESSA artikkelissa WND lainaa JP:n artikkelia, joka Guardian lehteä lainaten kertoo Obaman luvanneen Abbasille, että USA harkitsee luopuvansa automaattisen veto-oikeutensa käyttämisestä Israelia tuomitsevissa YK:n päätöslauselmissa. Guardia kertoo David Halen, George Mitchellin varamies Lähi Idässä, todenneen Mahmoud Abbasille, että koska Israel provosoi Jerusalemin itäosien rakennussuunnitelmillaan, Washington voi harkita veto-oikeuden käytön pidättymisestä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmissa. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että USA pidättyy äänestämästä sellaisissa tapauksissa.
Abbas kertoi kiinalaiselle Xinhua uutistoimistolle, että Obama vakuutti estävänsä Israelin provosoivat toimet, jotka voivat nousta keskustelujen esteiksi. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vakuuttaa, että yhden talon rakentaminen Länsirannalla voi keskeyttää keskustelut.
Abbas vakuutti Xinhualle, että jos keskustelut epäonnistuvat, hän vie asian YK:n turvallisuus-neuvoston käsittelyyn, joka voi tehdä asiassa pakkoratkaisun.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=174389

4. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejadin osallistuminen NPT-konferenssiin New Yorkissa on herättänyt ristiriitaisia tunteita ja lausuntoja etenkin USA:n edustajien keskellä. Hänen pelätään pyrkivän torpedoimaan Iranin sanktioitten käsittelyn YK:ssa. Hän tavannee konferenssin aikana sekä Venäjän että Kiinan edustajia, joilla kummallakin on veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa. Jännityksellä odotetaan, tuleeko hänen ja USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin välille sananvaihtoa konferenssin aikana. Tapaamista heidän välilleen ei ole sovittu. Iran väittää systemaattisesti, että sen ydinohjelma on pelkästään rauhanomainen ja tähtää sähkön tuottamiseen maahan.
AHMADINEJAD ilmoitti ennen New Yorkin matkaansa, että Bushehrin ydinvoimala, yksi suurimmista maailmassa, aloittaa toimintansa elokuussa 2010. Sen rakentaminen aloitettiin shaahin aikana 30 vuotta sitten ranskalaisten toimesta, mitä Venäjä on jatkanut. Toiminnan aloittamista on siirretty useita kertoja eri syistä johtuen.
Ahmadinejadin vierailu USA:ssa on herättänyt vastalauseita myös kongressin edustajien taholta, ja hän voi odottaa mielenosoituksia saapuessaan kaupunkiin.
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=148473

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabiliitto hyväksyi epäsuorat keskustelut PA:n ja Israelin välillä, mutta odottaa edistystä kahden ja korkeintaan neljän kuukauden sisällä. Aikataulu ei ole realistinen, sillä PA haluaa suuria osia Jerusalemin itäosista, jossa asuu 300 000 juutalaista, sekä ”setlementtien” poistamista Juudeassa ja Samariassa, jossa asuu yli 300 000 juutalaista. Obaman hallitus on ottanut vahvasti PA:n kannan julistaessaan, että juutalaisten rakentaminen ja asuminen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa on laitonta, mikä on totuuden vastaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137312
- New Yorkin ratsupoliisit havaitsivat limusiinin takaosan savuavan Times Sguare alueella ja tyhjensivät sen. Autosta löydettiin räjähtäviä aineksia sekä öljyä, propaiinia ja sähköjohtoja, jotka paloivat. Kysymyksessä oli karkea-tekoinen pommi, mutta se ei onneksi syttynyt.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137311
- Arviolta puoli miljoonaa ihmistä osallistui Lag Ba´omer juhliin Meron-vuorella.
Poliisi oli asettanut 4000 upseeria valvomaan juhlallisuuksia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137308 Nuotioita
sytyteltiin pitkin maata palokuntien suorittaessa jälkisammutuksia. Onneksi
aamuyöstä tulivat mukavat sadekuurot, jotka auttoivat heitä.
- Yesha-neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan kehottaa Israelia maksamaan
Juudean ja Samarian asukkaille PA:n heidän tuotteilleen julistamasta boikotista
johtuvat menetykset PA:lle menevistä veroista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137302
- Egypti lisää valmiuttaan Gazan rajalla peläten Hamasin yrityksiä murtautua
Egyptin puolelle. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=174460
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#224 MAANANTAI 03.05.10

03.05.2010 12:18

1. OBAMAN nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell matkustanee tällä viikolla Israeliin aloittaakseen jo kauan odotetut epäsuorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Hän tavannee ennen muita toimia sekä pääministeri Netanyahun että PA:n puheenjohtajana Abu Mazenin (Mahmoud Abbasin), mutta tapaamishetkiä ei ole vielä sovittu.

PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa tänään Egyptiin, jossa hän tapaa presidentti Hosni Mubarakin, joka on vähitellen palaamassa päivärutiiniin leikkaushoidon jälkeen.
Vanhan tavan mukaan Israelin viranomaiset ylistävät Mubarakia: ”Ennen kaikkea haluamme puhua hänen kanssaan rauhan prosessista. Haluamme kuulla hänen mielipiteensä, koska hän on kokenut johtaja ja pääministerillä on ääretön luottamus hänen kykyynsä ymmärtää käsiteltäviä asioita, ja hänen poliittisen kokemuksensa vuoksi.”
Virkailija sanoi, ”ettei Mubarak osallistu itse suoraan rauhankeskusteluihin, mutta haluaisimme arabimaailman kannattavan keskusteluja”.

ARABILIITTO hyväksyi lauantaina ehdollisesti PA:n tekemän esityksen epäsuorien keskustelujen aloittamiseksi Israelin kanssa. Abbas haluaa kuitenkin saada keskusteluille vielä PLO:n toimeenpanevan komitean hyväksymisen, jonka hän saanee tällä viikolla.
Uutisten mukaan Mitchell uskoo keskustelujen alkavan tällä kertaa. Se pelannee entisten periaatteiden mukaan; Mitchell kiikuttaa yhden osapuolen kannan vastapuolelle, joka antaa siihen oman vastineensa, jonka Mitchell toimittaa takaisin. Menetelmä on hidas ja altis väärinymmärryksille, kuten on tapahtunut vastaavissa keskusteluissa Israelin ja Hamasin välillä Kairossa, mutta tätä pidetään parempana kuin ei mitään keskusteluja.

NETANYAHU vakuuttaa edelleen uhkarohkeasti, että hän on valmis keskustelemaan mistä tahansa kysymyksestä, mukaan lukien keskeisimmät aiheet kuten Jerusalem, rajat, aseeton Palestiinan valtio sekä Israelin hyväksymisestä juutalaisena valtiona. Israelin viranomaiset kuitenkin hillitsevät liiallisia odotuksia, sillä päätökset noista voidaan tehdä vain suorissa kahdenkeskisissä neuvotteluissa, he varoittavat.

PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on vetänyt esiin ennen keskustelujen aloittamista omat uudet vaatimuksensa, vaikka ne piti aloittaa ilman ennakkoehtoja.
Abbas vaatii laajoja maa-alueita Juudeasta ja Samariasta PA:n täyteen hallintaan. Yksi näistä alueista on Jordanjoenlaakso, minkä Israel haluaa pitää valvonnassaan. Tämä on myös Jordanian vaatimuslistalla, ettei siellä toistuisi sama mikä on käynnissä Gazan ja Egyptin välisellä rajalla. Abbas arvioi Al-Ayam lehdelle, että keskustelut kestävät 4 kuukautta, mutta hän ei ollut kovin toiveikas niiden tuloksista. Hän väitti Palestiinan valtion perustamisen olevan USA:n intressien mukainen, minkä vuoksi he ponnistelevat sen toteutumiseksi. Abbas luonnehti keskustelujen tarkoituksena olevan palata tilanteeseen ennen toista intifadaa.
Hän esitti lisäksi vaatimuksen Orient Housen ja PA:n kappakeskuksen avaamisesta Itä Jerusalemissa. Ne suljettiin, kun PA aloitti niissä poliittisen toiminnan vastoin sopimuksia. (JP)

2. ISRAELIN MAAN RAHASTO (Israel Land Fund) perustaja Aryeh King esitteli eilen suunnitelmansa rakentamisesta 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen itäpuolella ja Jerusalemin itäosissa, jotka IDF vapautti Jordanian miehityksestä –67 puolustussodassa. Kingin suunnitelman mukaan noille alueille rakennetaan lähes 200 000 asuntoyksikköä.

ARYEG KING esitteli suunnitelmia Menachem Begin perinnekeskuksessa aloittaakseen keskustelut pääkaupungin tulevaisuuden kehittämisestä. Suunnitelma on tehty maalle, joka kuuluu yksityisomistukseen tai on Juutalaisen Kansallisrahaston omistuksessa. Suunnitelman mukaan Jerusalemin itäosiin, E-1 alueelle Maale Adumimin ja Jerusalemin välillä sekä maa-alueisiin, jotka ulottuvat nauhana Ramallahista Betlehemiin, rakennetaan 187 000 uutta kotia. King arvioi, että ”Jerusalemin laajeneminen itään on elintärkeä, sillä ilman sitä pääkaupunki kehittyy Gazan tapaiseksi eristetyksi vyöhykkeeksi”.
Suunnitelman yksityiskohdissa esitetään 12 000 asuntoyksikköä Pisgat Zeevin pohjoispuolelle; Gilon lähiön ympäristöön 60 000 asuntoyksikköä, sekä E-1 alue Jerusalemin itäpuolella, jonka 800 dunamin maa-alue on varakkaan juutalaisen hyväntekijän omistuksessa. Siinä on tilaa rakentaa 100 000 asuntoyksikköä, King vakuutti.

KINGIN suunnitelmilla on tietenkin valtavat ongelmat toteutuakseen, sillä PA vaatii noita alueita tulevaan Palestiinan valtioon. Hän vakuuttaa, että maat ovat käyttämättömiä ja tyhjiä. Hän sanoi hyväksyvänsä alueilla asuvat 200 000 arabia Israeliin, jos hän samalla saa asunnot 800 000 juutalaiselle. Nämä alueet ovat tietenkin Netanyahun julistaman osittaisen rakennuskiellon alla vielä 4 kuukautta, mutta tilanne voi muuttua rajustikin. (JP)

3. HALLITUKSESTA riippumaton ryhmä Ecopeace/Friends (FoEME) of the Earth esittää varoituksen, että Kinneretistä Suolamereen johtaja Jordanjoki kuivuu ryhmän tekemän ja sunnuntaina julkistaman tutkimuksen mukaan ensi vuonna.
RYHMÄ on teettänyt testejä, joilla se on pyrkinyt osoittamaan, miten paljon vettä tarvitaan joen elvyttämiseksi alennustilasta, jonka ovat aiheuttaneet Syyria, Israel ja Jordania käyttämällä siihen virtaavien jokien ja Jordanjoen vettä 98 % omiin tarkoituksiinsa.

FoEME:n tutkimus kertoo, että vuosittain 19. vuosisadalla aina seuraavan vuosisadan alkuun 1.3 miljardia kuutiota vettä virtasi ryöppyen Suolamereen. Vuonna 2009 tuo määrä oli 20-30 miljoonaa kuutiota, mutta vesi on pääasiassa viemärivettä, jota puhdistamattomana laskevat siihen Israel, PA ja Jordania. Jäteveden puhdistuslaitokset valmistuvat Beit Sheanissa ja Jordanjoenlaaksossa puolentoista vuoden kuluttua, mutta ryhmä varoittaa samalla, että jos poistuvaa viemärivettä ei korvata uudella vedellä, joki kuivuu kokonaan 100 km:n matkalla.
Kuivumisen ohella joen ekosysteemi kärsii, ja sekä eläin- että kasvilajeja kuolee pois.
FoEME:n tutkimuksen mukaan vuosittain tarvitaan 400 miljoonaa kuutiota uutta vettä joen pelastamiseksi, mikä samalla vaikuttaisi oleellisesti Suolameren säilymiseen hengissä. Mistä ne määrät, 220 miljoonaa kuutiota Israelista, 100 miljoonaa Syyriasta ja 90 miljoonaa kuutiometriä Jordaniasta, otettaisiin, on täysin arvailujen ja hämärän peitossa. Tutkimuksella on kuitenkin jo vaikutuksensa Israelin elinympäristön suunnitteluun. (JP)

4. KNESSETIN talousvaliokunta käsitteli eilen toisessa kuulemissa Palestiinan
Auktoriteetin aloittamaa talousboikottia Israelia vastaan. Valiokunnan jäsenet esittivät vakavan vetoomuksen Netanyahulle, että hän ottaisi asian esille heti keskustelujen alussa PA:n kanssa. Eilinen istunto oli toinen käsittely Uri Arielin (NU) ja Samarian neuvoston puheenjohtajan Gershon Massikan kanssa viime kuussa tekemästä esityksestä.

VALIOKUNNAN puheenjohtaja Ophir Akunis (Likud) ihmetteli sitä, miksi PA aloitti tällaisen kampanjan juuri ennen rauhankeskustelujen alkamista, ja miksi se turvautui israelilaisten tavaroiden boikottiin sen sijaan, että olisi pyrkinyt hyötymään yhden maailman voimakkaimman talouden antamasta tuesta ja oppimaan siitä. Ariel kertoi, että boikotti vaikuttaa suoraan Juudeassa ja Samariassa toimiviin tehtaisiin ja yrityksiin ja se kasvaa. ”Meidän tulee poistaa tuo kehitys silloin, kun se vielä on nupussaan”, hän sanoi.
Valiokunnan jäsenet uhkailivat, ellei ongelma poistu kuukauden kuluessa, he esittävät lain, jolla asia hoidetaan. Yhtenä vaihtoehtona esitettiin, että kielletään PA:n tavaroilta Israelin satamien käyttöoikeus. Toinen vaihtoehto oli boikotista kärsivien juutalaisten menetysten korvaaminen 100 miljoonan tulli- ym. maksuista, joita Israel kerää PA:lle.
Apulaisulkoministeri Danny Ayalon osallistui kokoukseen todeten, että boikotti on osa jatkuvasta, suunnitellusta ja budjetoidusta kiihotuskampanjasta ja Israelin oikeuden mitätöimisestä, jota PA harjoittaa. ”PA puree sitä ruokkivaa kättä.” (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi on keskittynyt 30 vuoden aikana Olmertin toimineen toimistonhoitajan Shula Zakenin hiillostamiseen. Hänen uskotaan välittäneen Olmertille miljoona USD lahjukset ja kuorineen siinä sivussa itselleen muutamia satoja tuhansia.
- Hallitus harkitsee koventaa Hamasin jäsenten vankilaoloja kiristääkseen sillä Gilad Shalitin sieppaajia ja hänen vangitsijoitaan. (JP)
- Shimon Peres kertoi Tanskan ulkoministeri Lene Espersenille, että Syyria jatkaa pitkänmatkan Scuds ohjuksia Hizbullahille. ”Pohjois-Korea on verovapaa puoti ydinaseille ja pitkänmatkan ohjuksille”, hän totesi. (JP)
- Hallitus pyytää korkeinta oikeutta, ettei se suostuisi esityksiin Amonan ja vastaavien kiistanalaisten juutalaisyhteisöjen tuhoamiseen tässä vaiheessa, sillä ensisijainen tehtävä on valvoa rakennuskiellon toteutumista Juudeassa ja Samariassa. Amonan yhteisön väitetään rakentaneen arabimaalle. (JP)
- Hallitus aikoo vaatia asukkailta korvauksia kuluista, joita armeijalle aiheutui Gehronin ns. ”rauhantalon” tyhjentämisestä asukkaista. (JP)
- Hallitus tukee nyt alle 8-vuotiaitten lasten hampaitten hoitoa Israelissa. (JP)
- Juutalaisvastaiset rikokset lisääntyvät Montreolissa. Niihin kuluu murtoja, varkauksia ja hakaristigraffiteja yksityistalojen seiniin. (JP)
- Pääministeri Fayad jatkaa terroristien ihannoimista nimittämällä kouluja, katuja ja tapahtumia heidän nimiinsä. Fayad sponsoroi nuoriso-turneen Jerikossa perjantaina. Se nimetään Abu Jihadille, Arafatin ajan kakkosmiehelle, joka suunnitteli Fatahin alkavat terrorihyökkäykset 1960-luvulla. Hän suunnitteli Tel Avivin rantatiellä 1978 tapahtuneen iskun, jossa 38 israelilaista kuoli, heistä 13 lasta, ja 71 haavoittui. (JP)
- Yhä useammat nuoret naiset karkaavat kodeistaan Saudi Arabiassa pääasiassa kotiväkivallan vuoksi, tilastojen mukaan yli 10 tapausta/ kk. (JP)
- Libanonilaisten kyläläisten lynkkaaman egyptiläisen tapaus kiristää maitten välejä, jotka ovat ongelmalliset Egyptin saatua kiinni Hizbullahin terrorisolun Siinailla, josta heidät tuomittiin eri pituisiin vankeusrangaistuksiin. (JP)
- http://www.haaretz.com/ kertoo, että epäsuorat keskustelut alkavat vaatimuksilla turvallisuudesta ja vedestä. PA haluasi aloittaa rajoista. PA:n johtaja Abbas varoittaa, ettei Obama salli häiriöitä keskusteluille enempää Israelin kuin palestiinalaisryhmien taholta. Hamas kieltää keskustelut.
- Lontoon poliisi teki ratsian joulukuussa 2009 hotelliin, jossa se oletti Tzipi Livnin asuvan, pidättääkseen hänet sotarikoksista syytettynä. Onnekseen Livini perui matkansa ja oli silloin Israelissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3883985,00.html
- Benzi Davis kertoo, että ydinvaltio Iran pystyy tuhoamaan Israelin painamatta omaa nappiaan. Davis olettaa, että Iranin mahti pystyy kääntämään kaikki naapurit Israelia vastaan kiihottaen Hamasin ja Hizbullahin toimintaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3883755,00.html
Juhani Starczewski
Adressin tekijä

#225 TIISTAI 04.05.10

04.05.2010 16:57

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu ja Egyptin presidentti Hosni Mubarak tapasivat toisensa eilen Sharm el-Sheikhin lomakeskuksessa. He keskustelivat puolentoista tunnin ajan Lähi idän rauhasta ja epäsuorista keskusteluista Israelin ja PA:n välillä, joiden uskotaan alkavan keskiviikkona. George Mitchell saapui eilen Israeliin valmistelemaan keskustelujen alkamista. Hän matkustanee tänään Ramallahiin tavaten siellä PA:n paikalla olevaa johtoa, vaikka Mahmoud Abbas on tiettävästi Riadissa tavaten kuningas Abdullahin ja lentää sieltä Kairoon voidakseen informoida Mubarakia keskusteluistaan Abdullahin kanssa.

TEOLLISUUS-, kauppa- ja työministeri Binyamin Ben-Eliezer, joka oli mukana Sharm el-Sheikhin keskusteluissa kansallisen turvallisuusneuvoston johtajan Uzi Aradin kanssa, ylisti keskusteluja: ”Historiallinen mahdollisuus on avautunut, jota kansa tulee valittamaan sukupolvien ajan, jos se menetetään.” Ben-Eliezer ja Arad tapasivat matkan aikana Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin sekä ulkoministeri Ahmed Aboul Gheitin.
Ben-Eliezer julisti rohkeasti keskustelujen jälkeen, että egyptiläiset ymmärtävät, että ”Israelin ja palestiinalaisten välinen kysymys on avain toisten Lähi Idän kysymysten kuten Iranin ratkaisemiseen”. Hän vakuutti, että Israelin delegaatio oli saanut mitä vaikuttavimman vastaanoton ja sanoi olevansa vakuutettu, että Egyptin vaikutus tuntuu positiivisesti rauhanprosessissa. Hän kertoi keskustelleensa myös Gilad Shalitin vapauttamisesta, mutta ei kertonut yksityiskohtia tai miten asia etenee Hamasin kanssa. Varojen puute estää Gazassa täysien palkkojen maksamisen kansalaisille.

VIRALLINEN lausunto Netanyahu ja Mubarakin välisistä keskusteluista on kovin lyhyt-sanainen kertoen vain, että puolentoista tunnin keskustelujen aikana käsiteltiin epäsuorien keskustelujen aloittamisen lisäksi Gazan tilannetta, terrorismin uhkaa Siinailla sekä Lähi Idän ydinaseita. Varsinkin tämä viimeinen aihe on ajankohtainen, sillä raporttien mukaan USA laatii yhdessä Egyptin kanssa suunnitelmaa, jolla pyritään perustamaan Lähi Itään ydinaseista vapaa vyöhyke, missä Israelin väitetyt ydinaseet ovat keskeisinä.(JP)

2. USA:N presidentti Barack Obama soitti eilen illalla Sharm el-Sheikhin keskustelujen jälkeen Netanyahulle, jolle ”hän 20 minuuttia kestäneen keskustelun aikana vakuutti USA:n horjumatonta sitoutumista Israelin turvallisuuden takaamiseen”. Soitto tuli muutamia tunteja sen jälkeen, kun George Mitchellin kone oli laskeutunut Ben Gurionin kentälle. Mitchell viipyy Israelissa tämän hetken tietojen mukaan sunnuntaihin. Hän tapaa Netanyahun keskiviikkona ja jatkaa keskusteluja torstaina toisten Israelin viranomaisten kanssa, niiden mukana Netanyahun nimittämä erikoislähettiläs rauhankeskusteluissa Yitzhak Molcho.
Ramallahiin Mitchell matkustanee perjantaina, kun Abbas on kotiutunut matkoiltaan.

NETANYAHU on lupautunut keskustelemaan kaikista kysymyksistä, myös kaikkein visaisimmista ja keskeisimmistä, jo epäsuorissa keskusteluissa, mutta hän on tehnyt selväksi, että lopulliset päätökset voidaan tehdä näissä asioissa vain johtajien välisissä suorissa keskusteluissa. Israel on aina painottanut maan turvallisuuskysymysten tärkeyttä, joitten käsittelyä ei voida jättää alempien virkamiesten vastuulle.
PA haluaa saada luvan keskusteluille PLO:n vallankumousneuvostolta, mikä ei tuottane vaikeuksia sen jälkeen, kun arabiliiton ulkoministerit antoivat luvan keskusteluille lauantaina.
YDINASIOISTA vastaava ministeri Dan Meridor totesi, että Israel haluaa suorat keskustelut niin pian kuin mahdollista, koska vain niissä voidaan sopia asioista pitävästi.

ABBASIN neuvoantaja Nabil Abu Rudeinah sanoi, ettei PA ole keskustelujen tarpeessa, mutta että ne voivat paljastaa Israelin todellisen rauhanhalun. Hän sanoi PA:n odottavan Israelin päätöksiä asioissa, ja toisaalta USA:n pitäytyvän lupauksissaan PA:lle. Hän viittasi tällä Obaman henkilökohtaiseen kirjeeseen Abbasille, jossa hän tiettävästi lupaa Palestiinan valtion kahden vuoden kuluessa, ja jossa hän lupaa painostaa Israelia tarpeen mukaan. Kirjeessään Obama kertoi, että mahdollisista esteistä epäsuorissa keskusteluissa hän tulee syyttämään Israelia ja kyseenalaistamaan sen todellisen rauhantahdon. Tämä antaa PA:lle avoimen valtakirjan luottaen siihen, että vastuu onnistumisesta lepää Israelin harteilla riippumatta siitä, miten epärealistisia vaatimuksia PA:n johto tekee.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/obama-netanyahu-direct-mideast-talks-needed-as-soon-as-possible-1.287898

3. VIRANOMAISET kyselevät, kuka polttaa synagogia ja moskeijoita Israelin alueella.
Toiseksi kysellään, mitkä motiivit tuhopolttajilla mahtaa olla. Kahtena perättäisenä yönä sytytettiin tulipalo kahdessa haredi-lähiön synagogassa. Maanantain vastaisena yönä poltettiin Yeshivat HaRamban synagoga Jerusalemin Beit Yisrael lähiössä. Synagoga kärsi pahoja vaurioita tuhopoltossa, jollaiseksi se luokiteltiin.

ENSIMMÄINEN tuhopoltto tapahtui sunnuntain vastaisena yönä Heichal Shlomo synagogassa Panim Meirot kadun varrella Jerusalemin Romena lähiössä. Tämä tuhopoltto tuhosi synagogan arkin, jossa säilytetään Tora-rullia, sekä verhoja. Tuli saatiin nopeasti hallintaan ennen kuin se levisi laajemmalle. Samaan aikaan nuoret sytyttivät Lag Ba´omer nuotioitaan, kuten lukemattomissa muissa paikoissa.
Toinen tuhopoltto Yeshivat HaRamban synagogassa tuhosi osan pääsisäänkäynnin ovesta sekä varauloskäynnin, mutta senkin laajeneminen saatiin estettyä.

POLIISI enempää kuin paikalliset asukkaat eivät löydä motiivia tuhopoltoille eikä sille, kenen intressejä ne palvelevat.

VIIME YÖNÄ syttyi tulipalo moskeijassa Libban al-Sarqia kylässä lähellä Nablusia. Asukkaat syyttivät suoraan ”setlereitä” tuhopoltosta, vaikka kukaan ei sano nähneensä yhtään juutalaista mailla eikä halmeillakaan, joskin juutalaisyhteisö sijaitsee sen lähettyvillä.
Todennäköisin syy on oikosulku sähkölaitteissa, jotka alueella ovat usein varsin huolettomasti asennettuja. Eräs asukas sanoi alustavassa haastattelussa, että moskeija tuhoutui täysin, mikä ei pidä paikkaansa. Kuvien mukaan seinät ovat pystyssä, mutta moskeijan sisusta on kärsinyt pahoin. Asiantuntijat kävivät paikalla tutkimassa mahdollisia vihjeitä tekijöistä, mutta eivät löytäneet jälkiä tuhopoltosta eikä myöskään graffiteja oltu piirretty seinille.

Viime kuussa palestiinalaiset syyttivät ”setlereitä” Hawaran moskeijassa syttyneestä tulipalosta, mikä nosti ilmankin jännittyneitä suhteita läheisellä kukkulalla sijaitsevan juutalaisen ja Hawaran kylän asukkaitten välillä.
http://www.haaretz.com/news/national/fire-damages-mosque-near-west-bank-city-of-nablus-1.288082

4. PRESIDENTTI Barack Obama totesi maanantain lausunnossaan, että Syyria edelleen tukee terrorismia, välittää aseita ja ohjuksia terrorijärjestöille ja piilottelee väitettyjä joukkotuhoaseitaan, niiden mukana salaisia ydinlaitoksia, joissa se jalostaa edelleen Pohjois-Koreasta saamaansa polttoainejätettä plutoniumin valmistamiseksi, josta voidaan rakentaa ns. likainen atomipommi. Syyria ei päästä IAEA:n tukijoita maahan tarkistamaan väitteitä.

TOISEKSI Obaman yritykset saada Syyria vieroitetuksi Iranin napanuorasta ei ole tuottanut tuloksia huolimatta hänen vilpittömistä yrityksistään luoda luottamussuhteita Syyriaa hallitsevan Alawite-hallituksen kanssa, eikä edes sekään, että hän rakentaa diplomaatti-suhteita Bashar Assadin hallituksen kanssa nimittämällä sinne lähettilään Robert Fordin sen jälkeen, kun USA veti lähettiläänsä pois Syyriasta viisi vuotta sitten Saed Haririn murhan jälkeen, johon Syyrian hallituksen väitettiin osallistuneen.

TURHAUTUNEENA Bashar Assadin väistelyyn ja suoranaisiin valheisiin Obama totesi lausunnossaan, että hänen hallituksensa pitää Syyrian edelleen ”kansallisen hätätilan” alaisena, eli boikotissa, vielä ainakin yhden vuoden ajan.
ASSAD on viimeisten kuukausien ja viikkojen aikana osoittanut lujittavansa siteitään Iraniin sekä terrorijärjestöihin Hizbullah ja Hamas, joitten johtajien kanssa hän piti yhdessä Iranin kanssa korkeantason keskusteluja yhteisen taktiikan laatimiseksi Israelia vastaan.
http://www.haaretz.com/news/obama-syria-still-backing-terrorists-and-seeking-wmd-1.288058

4. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin suunnittelukomitea jäädytti Holyland-projektin jatkorakentamisen päätöksellä, jota rakentajan juristit pitävät poliittisena. Lupa on 79 asunnolle, mutta seuraavat kolmen talon luvat 210 asunnolle jäivät saamatta. (JP)
- Netanyahun hallituskumppanien Shas ja Israel Beiteinu edustajat lupaavat Netanyahulle merkittävän liikkumisvaran epäsuorissa keskusteluissa PA:n kanssa. Likudin opposition sulaessa maan rakoon hänellä on vapaat kädet neuvotteluissaan PA:n kanssa, joita hän haluaa valvoa henkilökohtaisesti.
- USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston yksi johtajista Dan Shapiro toteaa tiedoista, että Israelin ja PA:n väliset keskustelut ja rauhansopimus olisivat avaimena muihin Lähi Idän ongelmien ratkaisuun: ”Emme usko, että tämän konfliktin ratkaiseminen lopettaa muut Lähi Idän konfliktit”, hän analysoi. Hän lisäsi, ettei Washington todella usko sen saavan Iranin luopumaan ydinase-suunnitelmastaan. Hän ei myöskään usko, että ratkaisematon Israelin ja PA:n välinen konflikti vaarantaa USA:n sotilaitten hengen Irakissa ja Afganistanissa, kuten väitetään. Jopa USA:n armeijan korkeitten johtajien väitetään katsovan asian siten. Israel ei näe yhteyksiä näitten asioitten välillä. (JP)
- Vaarallisempana Israelissa nähdään tiedot – jos ne ovat tosia – että Obaman hallitus laatii Egyptin kanssa Turkin ja sitoutumattomien maitten tuella suunnitelmia, joissa Israel pakotetaan luopumaan ydinsalaisuuksistaan ja sallimaan IAEA:n tarkastajat ydinlaitoksiinsa. Suunnitelman päämääränä on ydinaseeton Lähi Itä. Tarkkailijat ovat huomauttaneet, että tässä Israel riisuttaisiin aseista ilman mitään vakuutta siitä, etteikö Iran onnistuisi rakentamaan ydinaseita, vaikka presidentti Ahmadinejad vakuuttaakin Iranin hengellisten johtajien tukemina, että ”ydinaseet ovat pahasta eikä Iran tarvitse niitä eikä rakenna sellaisia”.
- Vuonna 2009 tehtiin 6 100 valitusta IDF:n upseereita vastaan. Heidän väitetään kohtelevan väärin alaisiaan. Tutkimuksissa 60 % valituksista todettiin oikeutetuiksi. (JP)
- Poliisi pidätti 4 nuorukaista, 13-17-ikäisiä, Bat Yam yhteisöstä. Heidän syytetään käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen 12-vuotiasta tyttöä. (JP)
- Poliisi löysi kuvienkehykseen piilotettuna 8.5 kg opiumia. Kuvalähetys takavarikoitiin Ben Gurionin lentoasemalla ja lähetettiin Holoniin tarkempia tutkimuksia varten. (JP)
- Haredim-väki nousi sotajalkaan Tel Avivin pormestaria Ron Huldaita vastaan. Huldai kutsui heitä puheessaan juurettomiksi ja tietämättömiksi. (JP)

Kommentoi adressia




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…