Helsingin korkeita tonttivuokria alennettava

Heikki Tervahattu
Helsinki

/ #5 Helsingin tonttivuokrien tasapuolisuudesta - osa 1

08.02.2008 19:12

Helsingin virkamiesjohto yrittää saada uudet huippukorkeat tonttivuokrat näyttämään "hyväksyttäviltä" puhumalla tonttivuokrien tasapuolisuudesta. Tasapuolisuus on kaunis sana, mutta sitä voidaan käyttää karkeasti väärin.

Helsingin tonttien luovutuksessa on viimeisen sadan vuoden aikana harjoitettu hyvin monenlaista politiikkaa, mikä tekee täysin mahdottomaksi noudattaa minkäänlaista tasapuolisuutta - se ei ainakaan toteudu jatkuvilla suurilla tonttivuokrien korotuksilla. Kerron nyt peräkkäisissä viesteissä muutamia esimerkkejä.

Kaupunginvaltuuston viimeisessä kokouksessa 30.1.2008 nousi esiin Talin golfkentän tonttivuokra. Kenttähän on suuri ja hyvin arvokkaalla ja kauniilla paikalla. Se on vuokrattu Helsingin Golfklubille, joka maksaa siitä liikuntavirastolle mitättömän pientä 6700 euron vuosivuokraa. Se on siis saman suuruinen kuin paljon puhutut Herttoniemen vanhan kerrostaloalueen tonttien vuokrat (asumassani taloyhtiössä 6600 euroa), joita kiinteistövirasto uhkaa korottaa noin 15-kertaisiksi. Golfklubi on varakkaan väen muilta suljettu yhteisö, johon kuuluu mm. asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Kaiken huippu on se, että Talin golfkentän on kiinteistövirasto vuokrannut varsinaisesti kaupungin liikuntavirastolle, joka maksaa itse kiinteistövirastolle ns. sisäistä vuokraa 516 000 euroa vuodessa! Ja sitten liikuntavirasto perii siitä Golfklubilta vain vähän yli yhden prosentin.

Golfklubilla on toki velvoitteita alueen ja sen rakennusten hoidon suhteen. Mutta siihen se sai kv:lta 98 000 euron avustuksen. Ja onhan meillä asuinkiinteistöilläkin oikein sopimuksiin kirjattu velvollisuus pitää hyvässä kunnossa rakennukset ja tontti, mutta sen me teemme omilla kustannuksillamme.

Että sellaista tasapuolisuutta tässä asiassa.

Heikki Tervahattu