Helsingin korkeita tonttivuokria alennettava

Heikki Tervahattu
Helsinki

/ #6 Helsingin tonttivuokrien tasapuolisuudesta - osa 2

09.02.2008 14:00

Helsingissä on paljon vanhoja kerrostaloja, jotka aikanaan ovat saaneet omat tontit erittäin edullisesti. Ne on maksettu kymmeniä vuosia sitten. Nyt puhutaan tasavertaisuudesta sellaisten vuokratontilla olevien asuinkiinteistöjen osalta, jotka ovat maksaneet yli 50 vuotta indeksiin sidottua tonttivuokraa ja joiden vuokrasopimus on päättymässä. Tasavertaisuus mainittuihin omistustontteihin verrattuna edellyttäisi, että vuokratontit luovutettaisiin omiksi ja vuokranmaksu päättyisi.

Mutta Helsingin kaupunki menettelee täysin päinvastaisesti. Se aikoo käyttää vuokrasopimuksen päättymistä hyväkseen käynnistääkseen vuokran perinnän 10-60 kertaa nykyistä korkeammalla hinnalla. Se aikoo maksattaa tonteille arvioimansa erittäin korkean hinnan kokonaan 25 vuoden aikana – ja jatkaa tietysti senkin jälkeen vuokran perintää, millähän hinnalla? ”Tasavertaisuutta” on johtavien virkamiesten puheista päätellen se, että nämä taloyhtiöt pannaan nyt maksamaan korkeinta voimassa olevaa vuokratasoa.

Miten tämä korostusautomaatti toimii, miten tonttivuokrat nykyisin määritellään ja kuka tästä kaikesta on vastuussa – näitä asioita käsittelen osassa 3.