Helsingin korkeita tonttivuokria alennettava

Heikki Tervahattu
Helsinki

/ #7 Helsingin tonttivuokrien tasapuolisuudesta - osa 3

10.02.2008 17:08

Helsingin tonttivuokrat määritellään uusien ja vanhojen jatkosopimusten osalta niin, että ensin kiinteistöviraston tonttiosasto määrää ns. laskennallisen hinnan tontille. Tätä hintatasoa tonttiosasto korottaa joka vuosi arvioimallaan maan arvonnousulla. Viime vuosina maan arvo on noussut tonttiosaston mukaan +10 %/vuosi. Jos hintataso nousee vuodessa 10 prosenttia, se tulee kaksinkertaiseksi n. 7,3 vuodessa! Tällä tavalla tonttien laskennalliset hinnat nousevat asukkaiden kannalta kohtuuttoman korkeiksi ja johtavat huippukalliisiin tonttivuokriin.
Tonttivuokraa puolestaan peritään vuosittain 4 prosenttia edellä selostetulla tavalla lasketusta tontin hinnasta. Vuokran ollessa indeksiin sidottu, tulee tontin hinta kokonaan maksetuksi 25 vuodessa. Vuokran periminen voi jatkua niin kauan kuin Helsingin kaupungin tonttimaalla asutaan.
Kuka tästä kaikesta vastaa? Siitä vastaa yksin ja kokonaan kaupunginvaltuusto sen vuoksi, että kaupunginvaltuusto
- päättää tonttivuokrien määräytymisperusteet
- päättää jokaisen tontin vuokrasopimuksesta
Vuokrasopimuksia tulee jatkuvasti kv:n päätettäviksi, joten sillä olisi ollut mahdollisuus puuttua tonttiosaston laskentatapaan ja muuttaa määräytymisperusteita. Näin se ei ole tehnyt, vaan on antanut tonttiosastolle valtuudet jatkaa vuokratason huimaa korottamista.
Kaupunginvaltuustolla on nyt mahdollisuus käynnistää suunnan muutos, sillä se äänestää tonttivuokria koskevista ponsiesityksistä keskiviikkona 13.2. Asiasta kerrotaan tarkemmin tämän keskustelupalstan ensimmäisessä kirjoituksessa.