Helsingin korkeita tonttivuokria alennettava

Tapani Karainen
Vantaa

/ #9 Vantaalla tontin vuokra nousemassa 51 kertaiseksi

16.02.2008 17:58

Vantaalla, As. Oy Säästöpyrstössä, päättyy 50 vuoden vuokrasopimus ensi kesänä. Tähän päivään mennessä emme ole saaneet mitään virallista tietoa Vantaan kaupungilta. Sopimuksen mukaan vuokrasopimuksen päättymisestä olisi pitänyt ilmoittaa 3 vuotta ennen sen päättymistä.

Tällä hetkellä tiedämme vain, että virkamieskäsittelyssä on päädytty 40.000 euron vuosivuokraan nykyisen 800 euron sijaan. Mielestämme tämä on täysin mielivaltaista, koska se perustuu nykyiseen markkinahintaan. Vantaalla lähdetäänkin siitä, että tontista on saatava maksimaalinen hinta.

Milestämme markkinahintaa ei voida käyttää tällaisessa tilanteessa, koska tontti, vuosivuokra ja sen rakennusoikeus määriteltiin 50 vuotta sitten. Koko rakennusoikeus on käytetty ja tontin käyttö on pysynyt ja pysyy edelleen samana. Tämän lisäksi Vantaan kaupunki on määritellyt tontin rakennuksineen suojelukohteeksi.

Mielestämmme ainoa oikea ja oikeudenmukainen ratkaisu on käyttää samaa vuokraa jatkossakin, mutta inflaatiokorotukset huomioiden. Koska Vantaan kaupunki ei näitä korotuksia ole näiden vuosien aikana huomioinut, on se kaupungin ogelma. Se ei ole osakkaiden ongelma, että ovat maksaneet tämän päivän mittapuun mukaan lähinnä muodollista vuokraa. Ei tätä tilannetta voida ulosmitata talon nykyisiltä osakkailta.