EI kallista ja valmistuessaan vanhanaikaista suurpuhdistamoa Pirkanmaalle

Janne Roihu
Adressin tekijä

/ #6 Kirjoittelua Aamulehdessä

22.12.2008 14:55

Eilisessä Aamulehdessä (21.12.2008) jälleen joku tamperelainen suunnittelee Viinikanlahden puhdistamon tontille muuta käyttöä (sivu B20). Tällä kertaa ehdotuksen kohteena on monitoimihalli!

Onneksi samalla sivulla on julkaistu myös Leukun Mikon kirjoitus, jossa on jo paljon enemmän järkeä:

-------
Näin se on Pirkkalassa huikaisevia älynväläyksiä

Pirkkalan ympäristölautakunnalla on ollut joulu ja pukki päällimäisenä mielessä keskusvedenpuhdistamolausuntoa tehdessään.

Huikaiseva älynvälähdys on todeta nykyisten puhdistamojen purkualueiden vedenlaadun paranevan keskuspuhdistamon myötä (Al 16.12).

Kun laitos aikanaan saadaan ja sen myötä Pirkanmaan 14 kunnan jätevedet kohisevat Saviselälle, joka on keskeisintä lähivirkistysaluettamme, meidän on syvää tyydytystä tuntien mukava mietiskellä, kuinka Akaassa ja muissa suljettujen puhdistamojen alueilla vedenlaatu paranee.

Sitten kun kinkuista ovat luut jäljellä, ja arki taas painaa päälle, on syytä tutustua yva- selvitysopukseen. Siitä käy ilmi, paljonko emissiot lisääntyvät purkuputken sijaitessa esimerkiksi Saviselällä.

Etuinfona voin mainita muun muassa fosforipäästöjen lähes kaksinkertaistuvan nykyisestä. Fosfori on aine, joka saattaa matkaan sinileväkukinnot.

Nykyiselläkin päästötasolla vuonna 2008 Saviselän alue oli uintikiellossa sinilevän johdosta myöhäiseen syksyyn.

No, voimmehan ajaa uintireissulle sinne puhdistuneeseen Akaaseen nopeaa 3-tietä.

Onkohan silloin vielä tämä bensa-ale?

Mikko Leuku