EI kallista ja valmistuessaan vanhanaikaista suurpuhdistamoa Pirkanmaalle



TIIVISTELMÄ

Me allekirjoittaneet ymmärrämme, että Pirkanmaan jätevesien puhdistaminen kiristyvien ympäristöasetusten mukaisesti ja arvokasta luontoa säästääksemme vaatii lähitulevaisuudessa yhteiskunnallisia toimenpiteitä.

Yhtälailla me ymmärrämme, että Tampereen kaupungin vireille panema ja johtama hanke Pirkanmaan jätevesien käsittelemiseksi jättimäisessä suurpuhdistamossa (kustannusarvio 250-280 miljoonaa euroa) on kaikille muille Pirkanmaan kunnille sekä teknisesti, ympäristöllisesti että ennen kaikkea taloudellisesti huonompi vaihtoehto kuin nykyisten jätevedenkäsittelylaitosten saneeraaminen ja osittainen yhdistäminen (Huom! Lue lisätieto-osasta hankkeen poliittinen ja taloudellinen tausta!).

Vastustamme Nokialle tai Pirkkalaan sijoitettavaksi suunnitellun, kallioon louhittavan, jättimäisen, kalliin ja valmistuessaan vanhanaikaisen suurpuhdistamon rakentamista Pirkanmaalle.

Kannatamme nykyisten puhdistamojen saneerausta ja osittaista yhdistämistä (vaihtoehto 0+) sekä näin säästyvillä veroeuroilla tehtäviä, seutukunnallista hyvinvointia parantavia, muita, tärkeämpiä investointeja.

Vaadimme, että Tampere kantaa ryhdikkäämmin vastuunsa Pirkanmaan suurimpana jäteveden tuottajana, lopettaa naapurien syliin työntämänsä suurpuhdistamohankkeen yksisilmäisen valmistelun ja ottaa koko Pirkanmaan kannalta järkevämmän vaihtoehdon VE 0+ vakavaan tarkasteluun. Vastuunkantoa ja vakavaa tarkastelua tulee osoittaa mm. tekemällä ja julkistamalla viivyttelemättä suurpuhdistamosuunnitelmien rinnalla VE 0+ -vaihtoehdon kustannusarvio sekä muuta keskeistä tietoa vaihtoehtojen todellista vertailua varten.

Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin yhteysviranomainen Pirkanmaan Ympäristökeskuksesta totesi tavatessamme osuvasti: ”Ihmiset eivät ole vielä lainkaan ymmärtäneet, minkä kokoisesta hankkeesta tässä nyt keskustellaan”.

Nyt on kuitenkin tullut sinun aikasi ymmärtää ja laittaa myös ystäväsi ymmärtämään. Pirkanmaan seutukunta ei voi sallia tällaista poliittis-taloudellista rellestämistä veronmaksajien rahoilla yhden edunsaajan nimissä.

Allekirjoita siis adressi ja lähetä viestiä eteenpäin niin monelle tuttavalle kuin suinkin voit!

Alle on koottu ohjeita siitä, miten voit osallistua aktiivisemmin suurpuhdistamohankkeen vastustamiseen sekä tärkeää tietoa hankevalmistelun poliittiseen, taloudelliseen, ympäristölliseen sekä tekniseen taustaan liittyen. Tutustu ja tule mukaan!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Poliittinen ja taloudellinen tausta

Kaikkien tähän hankkeeseen kantaa ottavien on tärkeää ymmärtää hankkeen poliittinen ja taloudellinen tausta. Tampereen näkökulmasta tarkasteltuna nykyinen Viinikanlahden puhdistamo Pyhäjärven rannassa sijaitsee harmittavan lähellä Tampereen ydinkeskustaa, vain 300 metriä linja-autoasemalta. Sekä kaupungin kaavoittajan, talousjohtajan että monen poliittisen vaikuttajan näkökulmasta tarkastellen tuossa kohtaa kartalla soisi mieluummin näkevänsä arvokkaita kerrostaloasuntoja pyhäjärvinäkymällä ja/tai lisää Nokia Siemens Networksin kaltaisia liikekiinteistöjä. Huolimatta siitä, että useat kaupungin poliitikot ovat edellä kuvatun epävirallisissa keskusteluissa tunnustaneet, niin asiaa ei toki voi sanoa missään virallisesti ääneen, sillä se kuulostaisi itsekkäältä ja vaarantaisi paljon puhutun seutuyhteistyön. Ympäripyöreästi ja ikään kuin ”ohimennen” asia käy kuitenkin ilmi hankkeen ympäristövaikutusten arviointia käsittelevästä raportista (sivu 157): "Lakkautettavien puhdistamojen alueita vapautuu muuhun maankäyttöön."

Tampereen kaupunki Pirkanmaan suurimpana jäteveden tuottajana (n. 70% Pirkanmaan jätevedestä) on ottanut itselleen hankevastuullisen roolin. Käytännössä hankevastuussa on Tampereen Vesi (ent. Tampereen kaupungin vesilaitos). Tampereen vesi ostaa edelleen Pöyry Environmentsilta konsultointipalveluja, joiden avulla tuotetaan hankkeen kustannusarvioita, ympäristövaikutusten arviointia sekä teknistä suunnittelua. Kaikki konsultointiliiketoimintaa ymmärtävät tajuavat, että ”konsultti toimittaa, mitä asiakas tilaa”. Tätä seikkaa vahvistamaan on tapahtunut vielä sellainen organisatorinen ”pyöräytys”, että vuoden 2008 alussa Tampereen veden toimitusjohtaja siirtyi Pöyry Environmentsille Länsi-Suomen aluejohtajaksi (http://www.tekniikkatalous.fi/tyo/article54366.ece) ja jatkaa nyt konsulttiroolin kautta hankkeen valmistelua yhteistyössä Tampereen veden nykyisen toimitusjohtajan kanssa.

Virallisesti hankkeen valmistelussa on esitetty vaihtoehtona nykyisten puhdistamojen (siis myös Viinikanlahden) saneeraus ja osittainen yhdistäminen (VE 0+). Tosiasiallisesti tätä vaihtoehtoa ei ole missään vaiheessa otettu kunnolla vertailuun suurpuhdistamon rinnalle. VE0+ vaihtoehdon ”ohittamisesta” kertoo muun muassa se, että vaikka suurpuhdistamohankkeesta on tehty jo kustannusarvio ja tarkennettu kustannusarvio, niin VE 0+ -vaihtoehdosta ei ole vieläkään saatu julkisuuteen yhtään ainoata (edes karkean tason) kustannusarviota. Pöyry Environmentsin huonosta asiantuntemuksesta tuskin on kyse. Ongelma on siinä, että tällaista toimeksiantoa ei ole edes annettu. Ja kuten jo mainittu: ”konsultti toimittaa (vain), mitä asiakas tilaa”.

Suurpuhdistamon kustannusarvioksi on esitetty n. 250 – 280 miljoonaa euroa. Nokialla suunnitteilla olevan puhdistamosaneerauksen sekä yhdistämisen kustannusarviota hyödyntäen voidaan karkealla tasolla arvioida, että VE 0+ eli nykyisten puhdistamojen saneeraus ja osittainen yhdistäminen maksaisi arviolta 110 – 150 miljoonaa euroa. Siis vain puolet ja yli 100 MILJOONAA EUROA vähemmän kuin kaavailtu suurpuhdistamohanke. Kun kyseessä on vieläpä veromaksajien rahat, on ”ymmärrettävää”, että VE 0+ -kustannusarviota ei ole hankkeen valmistelusta vastaavan Tampereen kaupungin toimesta julkisuudessa esitetty.

Mitä 100 miljoonalla veroeurolla Pirkanmaalle voisi vaihtoehtoisesti hankkia?

- n. 50 päiväkotia
- n. 1300 leikkipuistoa
- n. 250 uutta opettajan virkaa 10 vuodeksi
- n. 100 urheilukenttää
- n. 200 kilometriä 10 m leveätä päällystettyä tietä
- n. 10 uimahallia
- n. 1 000 000 jäteveden määrää vähentävää, kaksiosaisella huuhtelulla varustettua vessanpönttöä (n. 4-5 pönttöä jokaiseen pirkanmaalaiseen kotitalouteen)

Tampereen kaupungin näkökulmasta kalliimpi hanke on toki hyväksyttävissä, koska Viinikanlahden alueen saaminen muuhun kuin puhdistamokäyttöön merkitsee kaupungille erittäin merkittäviä tuloja. Nettomaksajaksi joutuvat siis kaikki muut Pirkanmaan kunnat, jotka joutuvat jättämään useita tärkeitä investointeja tekemättä, jotta Tampereen etupiha saadaan siivottua. Tampereen kaupunki on aikoinaan puhdistamonsa Viinikanlahteen sijoittanut ja kantakoon nyt vastuunsa tuolloin(kin) likinäköisesti tehdystä päätöksestä. Tässä vaiheessa on lisäksi hyvä todeta, että Suomen muut suuret kaupungit (Esim. Helsinki ja Turku) Tampereen lailla alueensa selvästi suurimpana jäteveden tuottajana puhdistavat omat ja jopa naapurienkin vedet oman kaupungin alueellaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------
LISÄYS/TARKENNUS TALOUSNÄKÖKULMAAN 3.4.2009:

Uusitun laskelman mukaan hajautetulla puhdistamomallilla säästettäisiin yhteiskunnan investointeja n. 200 miljoonaa euroa. Keskuspuhdistamo tulisi toteutuessaan maksamaan yli 300 miljoonaa euroa.
---------------------------------------------------------------------------------------------


Ympäristönäkökulma

Ympäristönäkökulmasta jättimäisen suurpuhdistamohankkeen haitat voidaan jakaa kahteen luokkaan: 1) rakennusaikaiset haitat ja riskit sekä 2) toiminnan aikaiset haitat ja riskit.

1) Rakennusaikaiset haitat ja riskit
Nykyiset sijoitusvaihtoehdot (Pirkkala tai Nokia) vaatisivat jäteveden siirtämiseksi massiivisten siirtotunneleiden louhimista. Siirtotunneleiden pituus olisi käytännössä n. 20-30 kilometriä ja niiden tieltä louhittaisiin yli miljoonaa kuutiota = 100 000 kuorma-autollista kalliota/maata. Kyseessä olisi massiivinen 3 vuoden rakennusoperaatio, jonka vaikutukset näkyisivät ja tuntuisivat laajalla alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa n. 100 kuorma-autollista ympäristöä (melu, pakokaasu, etc.) ja liikennettä (turvallisuus, ruuhkat, etc.) haittaamassa joka päivä 3 vuoden ajan. Kalliotunneleita poratessa voidaan lisäksi aiheuttaa pysyviä vaurioita pohjavesien virtauksiin tai saastuttamalla saada haja-asutusalueiden porakaivot käyttökelvottomiksi.

2) Toiminnanaikaiset haitat ja riskit
Suurpuhdistamossa syntyvä liete hävitetään polttamalla. Pirkkalan sijoitusvaihto on suunniteltu lentokenttäalueelle, jonka johdosta suurpuhdistamon piippu on vain puolet (30m) siitä, mitä sen ilman rakentamisrajoituksia tulisi olla. Lyhyt piippu ja valtavat polttomäärät aiheuttavat ympäristöön hajuhaittoja, jotka on aistittavissa laajasti polttolaitoksen ympärillä sekä erityisesti kansainvälisten vieraiden laskeutuessa koneesta Pirkkalan kentällä. On myös todennäköistä, että polttolaitokseen kuljetettaisiin jonkinlaista ”kansantuotetta” muualtakin, mikä aiheuttaa edelleen ympäristöllisiä ja liikenteellisiä haittoja. Nykyisellä puhdistustekniikalla ei jätevedestä voida poistaa (edes suurpuhdistamossa) erilaisten lääkeaineiden käytöstä aiheutuvia jäämiä eikä hormoneja. Suurpuhdistamo –vaihtoehdossa koko Pirkanmaan lääkeainejäämät ja hormonit lasketaan yhteen paikkaan, mikä ei voi olla vaikuttamatta Pyhäjärven kalakantaan ja rehevöitymiseen. Samalla on hyvä todeta, että Pyhäjärven rannat suunnitellun suurpuhdistamon (sijoitusvaihtoehto Pirkkala) kohdalla ovat jo nyt sinileväpitoisuudeltaan Pirkanmaan huippuluokkaa.

Toiminnanaikaisia riskejä tarkastellessa merkittävimmän uhan aiheuttaa kansallisessa RAMAS-tutkimushankkeessakin todennettu kallioperän merkittävä arseenipitoisuus suurpuhdistamon ympäristössä (sijoitusvaihtoehto Pirkkala). Pirkkalan – Lempäälän alue on tutkimuksen mukaan Suomen arseenipitoisinta aluetta. Levitessään pohja- tai pintavesiin arseeni on ympäristömyrkky, jota ei voida lääkeaineiden ja hormonien tapaan teknisesti lainkaan puhdistaa. Mahdollisia toimintahäiriöitä varten puhdistamosta on rakennettava myös ns. suorapurkuputki Pyhäjärveen. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli puhdistamolaitokseen tulee jonkinlainen käyttöhäiriö, joudutaan ”kansantuote” laskemaan puhdistamattomana Pyhäjärveen. Suurpuhdistamon suunniteltu käyttöikä on 100 vuotta. Todennäköisyys sille, että tuona aikana syystä tai toisesta sattuu käyttöhäiriö, on suuri.


Tekninen näkökulma

Länsimaisissa hyvinvointiyhteiskunnissa ympäristöasiat ovat nousseet yhä merkittävämmin esille. Tämä näkyy muun muassa voimakkaana panostuksena ympäristötekniikan tutkimukseen ja kehitykseen. Hankesuunnitelman mukaan nykypuhdistamojen saneerauksella ja osittaisella yhdistämisellä voidaan jäteveden käsittely hoitaa laadukkaasti vuoteen 2040 asti. Kysymys kuuluukin; uskommeko, että seuraavan 30 vuoden aikana (vrt. kehitys vuodesta 1978 nykypäivään) maailma ja erityisesti ympäristötekniikka on kehittynyt siinä määrin, että jäteveden käsittelyyn löytyy jo huomattavasti ympäristöystävällisempiä, tehokkaampia ja edullisempia vaihtoehtoja kuin ”ylimassiivinen” suurpuhdistamo? - Ainakin ympäristötekniikan yliopettaja, tekniikan tohtori Harri Mattila uskoo. Ja tätä uutta tekniikkaa voitaisiin soveltaa nimenomaan pienemmissä hajakeskitetyissä laitoksissa, joissa käyttöhäiriön sattuessa vahingot jäävät paljon pienemmiksi ja rajoitetummiksi. Haitat häviävät myös nopeammin, kun pistekuormat jäävät murto-osaan ison laitoksen kuormasta.


Lisätietoa:

Artikkeli Turun puhdistamosta
Tampereen kaupungin puhdistamohanketta koskeva internetsivu
Ekologinen sanitaatio (eng.kielinen / Wikipedia)
Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin lausunnot keskuspuhdistamon YVA-selostukseen
pro nokian vedet -ryhmän (keskuspuhdistamon vastustajat Nokialla) oma sivusto


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mikäli haluat pysyä ajan tasalla, liity mukaan sähköpostilistalle, jonka avulla suurpuhdistamon vastustajat jakavat tietoa hankkeen eri käänteistä. Sähköpostilista on Yahoon ylläpitämä ja liittyminen onnistuu noudattamalla alla olevia ohjeita (HUOM! Voit myöhemmin poistua listalta milloin tahansa lähettämällä tyhjän sähköpostin osoitteeseen: pirkanmaansuurpuhdistamo-unsubscribe@yahoogroups.com):

1. Lähetä tyhjä sähköposti osoitteeseen: pirkanmaansuurpuhdistamo-subscribe@yahoogroups.com
2. Saat vastauksena vahvistusviestin
3. Paina viestissä olevaa pitkää linkkiä
4. HUOM! Älä paina ”Join Group” (mikäli et halua rekisteröityä Yahoon käyttäjäksi) linkkiä vaan alempaa pienemmällä tekstillä löytyvää ”join the mailing list instead” -linkkiä

Osallistu keskusteluun tämän adressin ohessa olevalla keskustelufoorumilla! Kaikkien tiedot, mielipiteet ja näkemykset ovat arvokkaita! --> Keskustelufoorumiin tästä

Sähköpostilistan ylläpitäjän tavoitat osoitteesta: pirkanmaansuurpuhdistamo-owner@yahoogroups.com. Hänelle voit myös lähettää sellaista tietoa, jonka toivot jaettavan kaikille sähköpostilistalla oleville henkilöille.