Näsijärven kalastuksen, kalastuksenvalvonnan ja istutusten kehittäminen

Turo Alenius
Tampere

/ #12 ymmärtämis ongelmiako?

07.01.2009 15:32

Se mitä itse adressista ymmärsin niin tarkoitusperät koskevat lähinnä koko järven hyvinvoinnin ja kehituksen parantamista jokaista lajia kohtaan. Varmasti jokainen ns. himo uistelia myös uistelee kuhaa, haukea, ahventa vuoden eri ajankohtina, useista nimensä laittaneista harrastaa vielä eri kalalajien verkkopyyntöä sekä pilkintää joten on ihan turha lähteä moralisoimaan uistelioita tai ketään muita vastaan halusta parantaa lähivesiensä hyvin vointia. Pyhäjärven karu tilanne johtuukin ihmisten välinpitämättömyydestä sekä ahneudesta eikä siellä kukaan ole lähtenyt nokkamieheksi asioiden muuttamisesta kovasta nettipätemisen tarpeesta huolimatta!

Se mitä adressilla lukee niin eikös se lähinnä hae parannusta jokaisen kalalajin kehityksen parantamista. mielestäni ei ole kyse että lohikalojen alamitta nostetaan välittömästi pilviin vaan jaksoittain pitkällä tähtäimellä ja seurataan samalla eri lajien kehitystä ja kasvua mikä on jo useilla muilla maamme vesillä huomattu toimivaksi niin järven kuin pyytäjienkin kannalta. Varmasti eri näköisillä rauhoituksilla ja jaksottamisilla saadaan aikaan niin lohen, kuhan kuin siiankin pyytäjien toiveet täytettyä ja esimerkiksi nykyisellä kuhan alamitalla ei jokaisella kuhalla ole edes mahdollisuutta kutea ensimmäistä kertaa ennen pataan joutumista puhumattakaan vähistä kututaimenista joita ehkä muutama vielä jossain luuraa!

Lisäksi adressilla haetaan edes yksi päätoiminen kalastuksen valvoja mikä olis kaupungin suunnalta vähintä mitä se vois tässä tilanteessa tehdä juurikin näiden alamitta uistelioden, rosvoverkottajien ja luvattomien uistelioiden päänmenoksi koska niitä järvellä todistettavasti suhteellisen paljon liikkuu!

Yks asia mihin olisi kanssa aika hakea järkeä kalojen takia on esim. vaparajoitukset/verkkojen määrä rajoitukset nykyisessä säännöksissä kun ei näy järjen hiventäkään!

Adressin tarkoituksena myös istutusten järkeistäminen lähinnä ajankohdat, paikka/tapa sekä yhteistyö niin omistajien kuin hoitajienkin välillä jolloin lupatuloista saama raha potti käytettäisiin mahdollisimman järkevästi palvelemaan niin hauen jerkkaajaa, uisteliaa kuin kuhan jiggaajaakin ajatellen jotka sen rahan suurimmaks osaks kuitenkin vesien omistajille tuo! Tällä hetkellä ainakin tämä puoli on järven kannalta aivan retuperällä!