KÄMMENNIEMEN TERVEYSASEMA PALVELUINEEN SÄILYTETTÄVÄ

Sirpa Pursiainen

/ #7

15.05.2015 13:33

Tässä vielä lisäperusteluja:

Terveydenhuoltolain mukaan terveydenhuollon palveluiden toteuttamisessa on huomioitava väestön tarvitsemien palvelujen yhdenvertainen saatavuus, laatu ja potilasturvallisuus. Lisäksi on huomioitava terveydenhuollon palvelujen asiakaskeskeisyys.

Terveydenhuoltolain 4§ mukaan: ”Kunnan on osoitettava riittävästi voimavaroja kunnan peruspalvelujen valtionosuuden perusteena olevaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä terveydenhuollon palveluihin. Kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän terveydenhuollosta vastaavan henkilöstön rakenteen ja määrän on vastattava alueen väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen sekä terveydenhuollon palvelujen tarvetta.”

Terveydenhuoltolain 10 § mukaan: ”Kunnan on järjestettävä terveydenhuollon palvelut sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisiksi kuin kunnan asukkaiden hyvinvointi, potilasturvallisuus, sosiaalinen turvallisuus ja terveydentila edellyttävät. Kunnan on huolehdittava vastuullaan olevien asukkaiden palvelujen järjestämisestä ja saatavuudesta yhdenvertaisesti koko alueellaan. Kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on järjestettävä terveydenhuoltopalvelut alueellaan lähellä asukkaita, paitsi jos palvelujen alueellinen keskittäminen on perusteltua palvelujen laadun turvaamiseksi.”

Kämmenniemen terveysaseman lakkauttaminen ja palvelujen keskittäminen vaarantaisi lasten ja iäkkäiden sosiaalisen turvallisuuden sekä sairaiden ja iäkkäiden fyysisen terveyden, sillä palvelun saavuttamiseksi kuluva aika pitkittyisi huomattavasti. Huomioiden kulkuyhteydet sekä matka-ajan, olisi lasten ja nuorten turvatonta matkata yksin Linnainmaalle palvelujen pariin. Palvelujen keskittäminen näin kauaksi ei edistä alueen asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä. Lisäksi potilasturvallisuus osaltaan vaarantuu silloin, kun heikossa kunnossa oleva kuntalainen joutuu ajallisesti ja heikoilla kulkuyhteyksillä tekemään liian pitkän matkan saadakseen tarvitsemansa avun, kuten lääkityksen, hoidon tai sairaslomatodistuksen.

Kämmenniemen terveysaseman palvelut ovat vastanneet perusterveydenhuollon tarpeisiin alueella, eikä näin ollen palvelujen keskittämistä voida perustella palvelujen laadun turvaamisella. Alueella on selkeä tarve terveysasemaan ja siihen liittyviin palveluihin.