EI kallista ja valmistuessaan vanhanaikaista suurpuhdistamoa Pirkanmaalle

Jaakko Pitkänen
Pirkkala

/ #25 MAAKUNTAKAAVAN KESKEYTTÄMINEN

08.06.2009 18:04

PIRKANMAAN 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN (PIRKANMAAN KESKUSPUHDISTAMO) KESKEYTTÄMINEN


MKH 9.6.2009 Ma. maakuntakaavoitusjohtaja Harstila:
Maakuntavaltuusto päätti 18.11.2008 käynnistää maankäyttö- ja rakennuslain (25 ja 27 §) mukaisen Pirkanmaan 3. vaihemaakuntakaavan laatimisprosessin. Päätöksen mukaan kaava laaditaan keskusjätevedenpuhdistamoa tai 0+ vaihto-ehtoa ja näihin liittyviä uusia jätevesihuollon runkovesilinjoja, vaihtoehtoisia purkulinjoja vesistöihin sekä mahdollista lietteen käsittelyä koskevana vaihe-maakuntakaavana. Pirkanmaan 3. vaihemaakuntakaava käsittää keskuspuhdis-tamon edellyttämän alueen runko- ja purkulinjoineen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 66 §:n mukainen ensimmäinen viranomaisneu-vottelu pidettiin 17.2.2009.

Maakuntajajohtaja Niemi:
Keskuspuhdistamon yleissuunnitteluvaiheessa on ollut mukana 14 kuntaa: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kuhmalahti, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi sekä Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Tampereen Veden johdolla on tutkittu keskusjätevedenpuhdistamon sijoitus-paikkavaihtoehtoja. Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (1994/468) mukaisessa prosessissa on tutkittu kahta varsinaista hankevaihtoeh-toa (VE 1: sijoitus Pirkkalaan ja VE 2: sijoitus Nokialle). Lisäksi on tarkasteltu nk. 0+ -vaihtoehtoa, jossa nykyisten puhdistamoiden toimintaa tehostetaan (seudulla kuusi suurempaa ja kahdeksan pienempää puhdistamoa). Arvioita-vaan hankekokonaisuuteen sisältyy myös lietteen käsittely.

Pirkanmaan keskuspuhdistamo on maakunnallisesti merkittävä hanke, joka edellyttää maakuntakaavaa.

Keskuspuhdistamoa suunnittelevat kunnat ovat käynnistäneet keskustelun hank-keen toteuttamisedellytyksistä ja sijoituspaikasta ja asettaneet tätä varten työryh-män. Kaavatyötä ei ole mahdollista jatkaa, ennen kuin ko. kunnat ovat määrittä-neet kantansa hankkeen toteuttamiseen sekä sen sijoituspaikkaan. Tästä syystä Pirkanmaan 3. vaihemaakuntatyö on toistaiseksi keskeytettävä.

Päätösehdotus. Maakuntajohtaja Niemi:

Maakuntahallitus päättää

keskeyttää Pirkanmaan 3. vaihemaakuntakaavan laatimisprosessin, kunnes hankkeen toteuttamisedellytykset, kuntien sitoutuminen hankkeeseen ja sen si-joituspaikka ovat varmistuneet.

Päätös.

Lisätietoja: Ma. maakuntakaavoitusjohtaja Pekka Harstila, p. 03 248 1230
pekka.harstila@pirkanmaa.fi