Länsituulen koulun ja Haukiputaan alueen oppilaiden puolesta!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Kirkonkylän koulun sisäilmanlaadun mittaustulokset 16.12.2005

2016-05-12 07:19:24

Kirkonkylän koululle on tehty tutkimus päiväyksellä 16.12.2005, jolloin on selvitetty kohteen sisäilmaston terveydelliset vaikutukset siellä toistuvasti oleskelevien ihmisten terveyteen ja viihtyisyyteen. Tutkimus on tilattu Haukiputaan kunnan toimesta ja raportin tulokset on toimitettu Haukiputaan kunnalle ja kirkonkylän koulun henkilökunnalle vuoden 2006 alkupuolella.

Koska adressiin ei voi linkittää tutkimustuloksia Pdf tiedostona, alla kirjoitettuna suoria lainauksia raportista.

"Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää kohteen sisäilmaston terveydelliset vaikutukset siellä toistuvasti oleskelevien ihmisen terveyteen ja viihtyisyyteen. Tilaajan kanssa tavoitetasoksi on valittu Sisäilmaluokituksen S2-taso"

Sisäilmaluokitus S2 tarkoittaa konkreettisesti = S2 Hyvä sisäilmasto: tilan sisäilman laatu on hyvä ja lämpöolot vedottomat. Kesän kuumimpina päivinä lämpötila nousee viihtyisän tason yläpuolelle.

"Kohteessa suoritettiin seuraavat mittaukset: ilmanäyte sekä materiaalinäyte (homeet, sädesienet, hiivat, bakteerit). Kirkonkylän koulusta otettiin viisi ilmanäytettä ja kaksi materiaalinäytettä"

Tulokset lyhennettynä ovat seuraavat:

"Ilmanäytteissa bakteeripitoisuudet ylittävät ohjearvon. Tämä osittain johtuu riittämättömästä ilmanvaihdosta suhteessa tilassa olevaan henkilömäärään. Näytteissä on useampi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja. Yhteisarvo ei kuitenkaan ylitä kohonneen pitoisuuden rajaa. Lisäksi näytteistä löytyy Streptomycettejä 4 cfu/m3, sädesieniä, joka ylittäessään 10 cfu/m3 viittaavat pitkään jatkuneeseen kosteusvaurioon. On mahdollista, että jotkut herkemmät henkilöt oireilevat jo näin pienestä märästä, koska arvot ovat ohjeellisia."

"Materiaalinäytteissä bakteereja on erittäin runsaasti. Sieni-itiöitä vain niukasti tai kohtalaisesti. Kuitenkin näytteistä löytyy kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja. Veistoluokasta otetussa näytteessa on Streptomycettejä, jotka ovat sädesieniä ja viittaavat pitkään jatkuneeseen kosteusvaurioon. Voidaan todeta tämän tutkimuksen perusteella, että vauriokohta tulee korjata, sillä se saattaa aiheuttaa oireita herkimmille yksilöille."

Yhteenveto ja korjausehdotukset:

"Ilmanäytteiden perusteella voidaan ainakin todeta, että ilmanvaihto on riittämätön tilojen henkilömäärään nähden. Lisäksi näistä näytteistä löytyy vähäisiä määriä useampia kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja. Näytteistä löytyi Streptomycettejä, sädesieniä. Yleensä näin pientä määrää ei katsota kohonneeksi arvoksi, mutta voi olla mahdollista, että herkemmillä henkilöillä tulee oireita.

Materiaalinäytteiden perusteella voidaan todeta, että vauriokohdat pitää korjata, sillä ne saattavat aiheuttaa terveyshaittaa."

Oulussa 18.1.2006

Riikka Kaijalainen

sisäilmaston kuntotutkija

TAC Finland Oy


Länsituulen kotikoulutoimikuntaJaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.