Vetoomus eläinten tunnistusmerkinnän puolesta uuteen eläinsuojelulakiin

Ota yhteyttä adressin tekijään

Vain alle 2 % löytökissoista on sirutettuja – kodittomien kissojen kokonaismäärä Suomessa voi olla aiempia arvioita suurempi

2017-10-04 11:19:10
4.10.2017
 
TIEDOTE
Julkaisuvapaa heti

Vain alle 2 % löytökissoista on sirutettuja – kodittomien kissojen kokonaismäärä Suomessa voi olla aiempia arvioita suurempi

Vapaaehtoisten eläinsuojelutoimijoiden suorittaman kyselytutkimuksen mukaan vain alle 2 % kissoista on tunnistemerkitty niiden päätyessä löytöeläintoimijoille.

 
Liittyen eläinsuojelulain uudistukseen eläinsuojelutoimijat suorittivat kyselytutkimuksen löytökissojen määrästä vuonna 2016. Kyselytutkimukseen osallistui lähes 40 yhdistystä ja löytöeläintoimijaa ympäri Suomea syyskuussa 2017 ja se huomioi aiempaa kattavammin erilaiset heitteille jätettyjen kissojen parissa toimivat tahot. Vastanneista toimijoista 29 otti vastaan löytöeläimiä vuonna 2016.
 
Kissa on Suomessa yleisin löytöeläin: tutkimus paljastaa, että vain noin 13 % löytöeläintoimijoille toimitetuista kissoista löytää takaisin omaan kotiinsa. Loput 87 % löytökissoista sijoitettiin uusiin koteihin mm. eläinsuojeluyhdistysten kautta tai lopetettiin. Kissoja tunnistusmerkitään vapaaehtoisesti Suomessa yhä vähän: kyselystä selviää, että alle 2 % on tunnistemerkittyjä, kun ne päätyvät löytöeläintoimijan haltuun
 
Yhteensä kyselytutkimukseen vastanneet löytöeläimiä vastaanottaneet tahot ottivat vuonna 2016 vastaan 4579 kissaa. Kun määrän suhteuttaa kaikkiin Suomen löytöeläintoimijoihin, pelkästään löytökissoja otetaan talteen vuosittain noin 16 550. Aiemmin talteen otettujen kissojen määrän on arvioitu olevan vuosittain noin 10 000, mikä on nyt tehdyn kyselyn perusteella aivan liian varovainen arvio. Luontoon kuolevien, sinne lisääntymään jäävien ja suoraan löytöpaikalle lopetettujen kissojen myötä todellinen kodittomien kissojen lukumäärä noussee reilusti yli 20 000:n. 

 

Pakollinen tunnistusmerkintä auttaisi varsinkin löytökissoja
 
Eläinsuojelujärjestöt vaativat uudistettavaan eläinsuojelulakiin tunnistusmerkinnän pakollisuutta. Tällä hetkellä kuitenkaan eläinten tunnistusmerkintää ei olla kirjaamassa uuteen lakiin: velvoitteen tarpeettomuutta perustellaan muun muassa sillä, että valtaosa koirista ja rotukissoista on jo nyt tunnistusmerkitty. Nämä lemmikkieläinryhmät muodostavat kuitenkin kunnille koituvista kustannuksista vain murto-osan, sillä niiden omistajat yleensä löydetään ja kunta saa perittyä säilytyskulut omistajilta takaisin. Maatiaiskissojen tilanne on toinen. Valtaosan omistajaa ei tavoiteta, jolloin säilytyskustannukset jäävät kunnan maksettavaksi. Tutkimuksen vastauksista kävi ilmi, että pahimmillaan talteen otetuista kissoista joiden omistaja jää löytymättä, on aiheutunut yhdelle kunnalle lähes 25 000 euron vuosikustannukset.
 
Lakeja ei säädetä ainoastaan rangaistusten antamista varten, vaan niiden on tarkoitus myös näyttää esimerkkiä oikeasta toiminnasta kansalaisille. Yksi suurimmista syistä nykyiseen kodittomien kissojen ongelmaan on asenneilmapiirin muuttumisen hitaus. Moni ei edelleenkään ajattele kissojen olevan lemmikkejä tai työeläimiä, joista meidän ihmisten on kannettava vastuu, vaan ne mielletään herkästi jollain tavalla osaksi luontoa. Tämä myös aiheuttaa sen, että kissa jätetään heitteille luontoon, kun siitä halutaan eroon. Tunnistusmerkintävelvoitteen lisääminen lakiin toisi kaksinkertaisen hyödyn: Lemmikkinsä heitteille jättäneen ihmisen saaminen vastuuseen teostaan helpottuisi, ja samalla laki antaisi vahvan viestin omistajan velvollisuudesta sitoutua lemmikkinsä hyvinvointiin.
 
Kissan tai koiran tunnistusmerkintä maksaa eläinsuojeluyhdistysten kampanjoissa usein alle 30 euroa. Sen voi tehdä myös eläinlääkärin vastaanotolla.
 
Allekirjoittaneet eläinsuojelutoimijat vetoavat tunnistemerkitsemisen ottamista uuteen eläinsuojelulakiin. Vetoomuksen voi allekirjoittaa yksityishenkilönä osoitteessa 15.11.2017 mennessä: https://www.adressit.com/vetoomus_elainten_tunnistusmerkinnan_puolesta_uuteen_elainsuojelu 

 

Anna Koskela,
Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry
 
Riikka Ala-Hulkko,
Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys, PESU ry
 

Kissojen Suojelu KISU ry

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY ry

Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistys ry

Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistys ry

Rauman Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Hausjärven Eläinsuojeluyhdistys ry

Suomen Löytöeläinten Kummit ry

Joensuun Eläinsuojeluyhdistys ry

Vaasan Kissatalo ry

Loviisan Kissatalo ry

Jokioisten Eläinsuojeluyhdistys ry

Lahden Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

SEY Loimaa ry

Oulun Eläinkoti ay

Piskis ry

Eläinten Hyväksi EHY ry

Kiikoisten Löytöeläinpalvelu

Pohjanmaan Eläinkeskus

Raahen Löytöeläinkoti

Alajärven Tassutiimi

Anteron Ystävät ry

Rescueyhdistys Kulkurit ry

Johanna Jaatisen Hätäkissala

Someron Löytöeläintalo

Kujalan Tila

Ivalon Löytöeläintarha

Karajan Löytöeläinkoti

Rekku Rescue ry

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Ylivieskan lemmikkieläinhoitola

Eläinsuojeluyhdistysten Kummit ry

Lohjan Eläinsuojeluyhdistys ry

Koirahoitola Janeter

Hartolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry

Kymenlaakson Eläinystävät ry

Perniön Eläinsuojeluyhdistys ry
 
 
--
 

Lisätietoja kyselytutkimuksesta ja tuloksista:

Anna Koskela, sijaiskotivastaava@dewi.info, 050 5994697
Riikka Ala-Hulkko, kissat@pesu.org, 045 112 6395

Kysyttäessä toimitamme myös toimijakohtaiset kissamäärät.


Anna Koskela, Eläinsuojeluyhdistys Dewi ryJaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.