Erityistukea tarvitsevien lasten oikeus oppimiseen turvattava!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Nuutin kirja

2020-09-21 07:53:11

Hei,

 

 

Adressin syntymisestä on nyt kulunut lähes 6 ja puoli vuotta. Siihen matkaan on mahtunut paljon ja paljon on vielä erityislasten oikeuksien toteutumiseksi tehtävää.

Koska niin moni teistä kertoi minulle keväällä 2014, että läheisiinne kuului tukea tarvitseva lapsi/lapsia, haluan välittää vielä tätä kauttakin tiedoksenne, että elokuun lopulla julkaisimme kirjan Jos mä oon oikee - Nuutin tarina.

Toivomme tämän myötä osaltamme voivamme olla edistämässä sitä, että "nuutit" saisivat vielä joskus elää yhdenvertaista elämää täällä joukossamme.

 

Linkki kiinnostuneille kirjaan alla:

https://myllylahti.fi/kirjat/elaemaenkerrat-ja-muistelmat/jos-m%C3%A4-oon-oikee-nuutin-tarina-detail

 

Valoisaa alkanutta syksyä ja iloisia vipsuhetkiä toivotellen, Noora :)

 

 


Noora Koponen

Nuutin tarina

2019-01-06 12:40:10

Hyvää alkanutta vuotta 2019 kaikille!

Kuluneet joulun ajan vapaapäivät ovat näin vanhemmiten muuttuneet erityisen tärkeiksi levon hetkiksi; pysähtymisen ja levähtämisen tarvetta ei aina itse ymmärrä tai tunnista ja siksi on hyvä, että siihen ulkopuolelta välillä ohjataan.

Jokaisen vuoden vaihtuessa mietin, mitä kulunut vuosi toi tai kenties ehkä vei mennessään. Asioiden muuttuminen tai vastaavasti ennallaan pysyminen eivät enää ole itsestään selvyyksiä. Toisinaan asioiden muuttamiseen vaaditaan suurempaa voimaa, kuin mihin itse kokee oman rohkeutensä aina riittävänkään. Siksi jokaisen vuoden vaihtuessa muistan edelleen myös tämän adressin ja sen allekirjoittajat ja sen, että vaikka välillä oikeuden toteutuminen tuntuisi lähes mahdottomalta, ihmiset voivat vaikuttaa asioihin, eikä uskoaan kannata menettää. Niin kliseistä kuin se onkin, niin samalla aivan täyttä totta.

Joulun alla meille tarjottiin tilaisuutta kirjoittaa Jaatisen #20tarinaa blogiin Nuutin tarina. (Linkki tähän alla.) Tarinan myötä haluankin toivottaa jokaiselle teistä oikein hyvää alkanutta vuotta 2019, runsaasti rohkeutta kummastella ympärilleen ja kuunnella haavan lehtien havinaa!

http://20tarinaa.blogspot.com/

 

 

(Lopuksi toivotan vielä kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi seuraamaan, mitä kevään vaaleissa tapahtuu. Yksityiskohdat selviävät alta halukkaille, joihin linkit alla:

https://www.facebook.com/events/1784780344963860/

https://noorakoponen.fi/)

 

 

Kaikkea hyvää toivotellen ja vipsutteluterveisin, Noora

 

 

 

 


Noora Koponen (os. Peltoniemi)

Adressista dokumenttiin

2016-05-12 10:43:29

Yli kaksi vuotta sitten alkaneesta taipaleesta syntyi yhdessä tehtynä paljon hyvää. 

Halusin laittaa tänne tiedoksenne seuraavan, koska niin monelle adressin allekirjoittaneelle erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat osa omaa elämää. Ja vaikkeivat olisikaan, voi heillä silti olla paljon annettavaa - jokaiselle!

MTV AVA kanavalla alkoi viime lauantaina 7.5. Kaunis sielu niminen dokumenttisarja, joka sai ideansa ja alkunsa tämän adressin pohjalta. Olen itse henkilökohtaisesti siitä hyvin iloinen, sillä se antaa mahdollisuuden nostaa näiden lasten vahvuuksia ymmärrettäväksi kaikille. Sarjaa esitetään jatkossa joka lauantai klo 18.30, aina 11.6.2016 asti.

Laitan tähän linkin 1.jaksoon, joka on nähtävissä Katsomossa, jossa voitte halutessanne käydä tutustumassa projektiin.

 

Paljon lämpöä, iloa ja kevätaurinkoa kaikille toivottelen! :)

 

-Noora  

 

http://www.katsomo.fi/#!/jakso/33017050/kaunis-sielu/592994/nuutti

 

 


Noora Koponen (os. Peltoniemi)

10 miljoonaa jaossa nyt!

2015-02-26 09:03:31

MTV uutisoi eilen näyttävästi 10 miljoonan kohdennetusta lisärahasta Erityisopetukseen. UPEAA!

MTV:n uutisten haastattelema opetusministeri Krista Kiuru painotti, miten tärkeää subjetiivisen tuen takaaminen on.

Kevään 2014 kehysriihessä Kataisen hallitus kuitenkin tavoitteli miljoonien säästöjä lukemalla erityisopetuksen koulunkäyntiavustajat osaksi oppilas-opettaja suhdetta. 

Tapasin opetusministeri Kiurun kehysriihen jälkeen yhdessä erityisopettaja Pirkko Leskelän, erityisavustaja Kati Seppäsen sekä Harso Ry:n puheenjohtaja Martti Komun kanssa. Luovutimme ministerille siinä vaiheessa lähes 24 000 nimeä sisältävän adressin ja keskustelimme säästöjen konkreettisista merkityksistä lasten elämässä hänen kanssaan.

Olin yhteydessä useaan ministeriin, ja vanhemmat toisensa jälkeen lähestyivät ministereitä avustaja-asiassa. Elokuun budjettiriihen yhteydessä ryhmäkoko- ja avustaja-asioita uudelleen selvitettäessä avustajalinjauksesta päädyttiin luopumaan, ja erityisopetukseen kohdentamaan tuo 10 miljoonaa euroa lisärahaa. (Aiempi tiedote adressissa 28.8.2014.)

Tänään on siis syytä olla onnellinen, ja muistaa, että kuka tahansa voi muuttaa maailmaa! :)

 

Kiitos.

 

http://minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2015/02/koulunkayntiavustajat.html?lang=fi


Noora Koponen

IHANAA

2015-02-17 12:07:16

Ja Aurinkoista kevään alkua kaikille!

Espoossa on tänään ollut aurinkoinen päivä. Kylmä tuuli on puhallellut, mutta se ei ole hiihtolomaa haitannut!

Toivotan jokaiselle lämpöistä kevään odotusta ja toivotaan, että tänä vuonna koulusäästöjen suunta muuttuu, ja lapset saavat ansaitsemansa aseman koulumaailmassa.

Lämpöä ja valoa jokaiselle!

 

-Noora

 

 


Noora Koponen

Mahdollisuus 2015. Erityisesti Lapset.

2015-01-08 11:11:18

 

 

Valoisaa ja toiveikasta vuoden 2015 alkua kaikille! :)

 

Vuosi 2014 jäi omiin muistoihin yhtenä merkittävimmistä vuosista. Monestakin syystä. Mutta yksi ehdottomasti suurimmista oli tämä Adressi ja sen siivittämä tulos. Kuten jo aiemmin olen sanonut, tämä oli yhdessä tehty.

Pitkin kesää ja syksyä, olen saanut monia yhteydenottojanne. Se on tuntunut mukavalta, hämmentävältäkin. Kymmenet kuvat lapsista, kiitosviestit... aika vaikea pukea sanoiksi.

No, mitäpä näistä kaikista sitten on poikinut. Pitkällisten pohdintojen, ja yhteydenottojen jälkeen. Katsoessani muumeja eräänä iltana Nuutin kanssa mietin...

Minulla olisi nyt mahdollisuus puolustaa sinua. Ja kaikkia muita sinun kaltaisiasi. Saisin auttaa ihmisiä ymmärtämään. Jättäisinkö sen tekemättä? Saisiko sellaista tilaisuutta koskaan enää? Nuutti on minulle kaikista tärkein.

Niinpä rohkaisin mieleni ja päätin, että ehkä tämä on se minun juttuni? Ehkä tämä tilaisuus on annettu minulle siksi, että pystyn siihen?

Niinpä lähdin pyyntöjen jälkeen ehdokkaaksi ensi kevään Eduskuntavaaleihin 2015, Uudenmaan Vihreiltä.

 

 

"Sillä, minkä luontoinen henkilö minä olen, tai mitkä ovat minun harrastukseni, ei mielestäni vaaleja ajatellen ole juurikaan merkitystä. Enhän ole viemässä itseäni eduskuntaan. 
Mutta jos minut valitaan kansanedustajaksi, vien Arkadianmäelle itseni sijasta lapset, ihmisten varhaisen tukemisen ja avoimuuden. Mutta erityisesti lapset."

 

Lämpimästi jokaista yhteisestä taipaleesta kiittäen,

 

Noora

 


Noora Koponen (Peltoniemi)

Lämpöä ja valoa

2014-12-02 11:33:39

"Tulet hiutaleina mun ikkunaan, 
mä sisään pyydän sua astumaan. 
Takkaan puita, ja puolikuita me katsotaan. 
Ja tulen loimussa haaveillaan. 
Kaikki kertovat siitä rakkaudesta, jolle aamuksi portteja avaan.
Aamulla kun silmäni auki saan, 
niin valkeus on maailmassa valloillaan."

Valkeaa joulua odotellessa. :)

Ihmeellistä, miten merkityksellinen vuosi 2014 on ollut. Tämä on avannut paljon positiivisia, mutta odottamattomia ovia...

Niitä odotellessa Nuutti perheineen toivottelee lämpöistä ja rauhaisaa joulun odotusta, ihan jokaiselle!

 

 

 

-Noora

 


Noora Koponen (Peltoniemi)

ME VOITIMME!

2014-08-28 16:36:43

Tämä päivä on ihmeiden päivä! Isät ja äidit, opet ja avustajat, leijonaemot ja poikaset:

KAAVAILLUILTA SÄÄSTÖILTÄ VÄLTYTTIIN, ja erityisopetukseen suunnataan entistä enemmän rahaa; 10 miljoonaa, joka suunnataan erityisen tuen oppilaisiin. Avustajia ei lueta osaksi oppilas-opettajasuhdetta.
Sain asiasta tiedon ministeri Kiurun erityisavustajalta jo päivällä.

Valtiovarainministeri Antti Rinne vaati asian selvittämistä. Hän teki sen minkä keväällä minulle lupasi. Myös ministeri Kiuru teki ison työn ja täytyy sanoa, että viestimme meni perille.

Olen sanaton, mutta....

Projektin aikana olen saanut apua ja tukea hyvin monelta henkilöltä, tutuilta ja tuntemattomilta. Sitä ei sovi unohtaa. Kiitos Martti Komu, Pirkko Leskelä, Kati Seppänen. Kiitos adressin luovuttamisesta kanssani.

Kiitos ystävilleni, jotka jaksoitte jakaa ja jakaa Nuutin tarinaa, ja linkittää kerta toisensa jälkeen. Kiitos ei-ystävilleni, jotka jaksoitte yhtä lailla! Kiitos Leijonaemoille Nuutin tarinan julkaisemisesta. Kiitos medialle saamastamme positiivisesta huomiosta.

Kiitos Aivan Jokaiselle, joka allekirjoitti adressin, tykkäsi Nuutista, tykkäsi Nuutin tarinasta, seurasi taisteluamme aina keväästä tähän hetkeen saakka. Tämä on omistettu jokaiselle erityislapselle.

Kun Nuutti tänään saapui koulusta kotiin, puhkesin kyyneliin, mutta Nuutti nauroi! Kysyin; "tiesitkö sinä että tässä käy näin?" Nuutti hymyili ja halasi - Nuutti tiesi.

Haluaisin vielä esittää pienen toiveen.... Sulkekaa silmät, kiittäkää itseänne. Minä kiitän teistä jokaista.

Suurimman kiitoksen osoitan sinulle, Nuutti. Äiti ei todella koskaan olisi nähnyt sitä keltaista kauneutta metsässä, joka on vain yksi niistä asioista, joita Sinä olet minulle opettanut. Toivottavasti tämän inhimillisen vetoomuksen tulos auttaa sinut taas askeleen lähemmäksi haaveitasi.

Tästä viikosta todella tuli Erityislasten Tulevaisuuden Viikko! Heistä jokainen on erityisen arvokas. <3

 

 

 

 

KIITOS,

Noora

 

"Change in the world comes from individuals, from the inner peace in individual hearts. Just as ripples spread out when a single pebble is dropped into water, the actions of individuals can have far-reaching effects." -Dalai Lama-

 

 

 

 


Noora Peltoniemi

Kiuru ehdottaa linjauksesta luopumista!

2014-08-21 05:59:22

Ilta-Sanomat haastatteli minua eilen, ja juttu on luettavissa tämän päivän lehdessä, to 21.8.2014. Myös ministeri Kiuru oli tavoitettu, ja hän on vihdoin ymmärtänyt ehdottaa linjauksesta luopumista! Hän on ymmärtänyt, että linjaus asettaisi erityislapset epätasa-arvoiseen asemaan.

Niin Hienoa!

Nyt on toivottava, että muutkin hallituslaiset näkisivät linjauksen seuraukset, ja saadaan järkevät ratkaisut vihdoin. Painetta siis vielä muillekin!

Tehdään ensi viikosta erityislasten tulevaisuuden viikko! Eikö vaan? :)

 

 

Ja,  suuren suuri Kiitos.

 

 

-Noora


Noora Peltoniemi

Haaveisiin kuuluu kengät jalkaan!

2014-08-19 13:55:13

Tavatessani ministeri Kiurun 29.4.2014 Eduskunnan Valtiosalissa, keskustelin hänen kanssaan erityistä tukea tarvitsevien lasten oikeuksista. Ministeri toi useaan kertaan esiin asian: "integraatio on tätä päivää. Jokaisella lapsella on mahdollisuus selviytyä isossa ryhmässä riittävillä tukitoimilla." Lisäksi hän totesi: "näillä lapsilla on oltava oikeus tasa-arvoiseen oppimiseen.”

Kiurun mukaan tasa-arvo on vapaasti tiivistettynä siis sitä, että lapsilla ei ole toistansa enempää avustajia tai omaa erityisluokkaa, vaan sitä, että kaikilla on SAMANLAISET mahdollisuudet tukitoimiin. Riippumatta siitä mikä on lapsen tarve tai lääketieteellinen diagnoosi. Koska integraatio vaan on NIIN tätä päivää!

Ongelmahan näillä erityisen tuen lapsilla on siinä, että pelkän kengän laittamisessa jalkaan saattaa tarvita avustajan apua, ja samaan aikaan he voivat lukea vaikka kvanttifysiikkaa! Niin fiksuja he ovat!

Kiurun ajatus tuntuu olevan, että juuri tämä henkilökohtainen apu ei edistä esimerkiksi juuri kengän saamista jalkaan, vaan tekee lapsesta "avuttoman". Tosiasiassa avustaja nimenomaan antaa lapselle läsnäolollaan pystyvyyden tunteen; "sinä osaat!" Hän valaa lapseen uskoa, ja kengät todella saattavat vuoden kuluttua mennä jalkaan!

Jos sen sijaan tämä esimerkin avustaja olisikin vastuussa vaikkapa kuudesta lapsesta, voi kuvitella, mikä on avustajan kyky auttaa. Silloin kenkien laittamisesta tulee erityislapselle ylitsepääsemätön haaste, kammottava tilanne, eikä ehkä koskaan enää onnistu. Puhumattakaan huonommuuden tunteista itseään kohtaan..

Näin arkiset ja pienet asiat ovat usein, jopa yleensä, olennainen osa erityisopetusta. Kenkien laittamisen vaikeus ei johdu erityislapsen tyhmyydestä, vaan toiminnanohjauksen ongelmasta. Ja kyseessä on neurologinen ongelma. Sillä ei ole mitään tekemistä älykkyyden kanssa.

Tapaamisessa Kiuru myös totesi, että tämä uusi "ehdotus" ei ole mikään mustavalkoinen laki, vaan mahdollisuus. Juu kyllä, minä suomennan: mahdollisuus vähentää avustajia lapsilukua kohden ja näin ollen kasvattaa ryhmäkokoja! Vielä kerran: Ryhmät suurenevat, erityisluokat häviävät, henkilökohtaisia avustajia ei enää ole. Koulu on säilytyskoti. Kuntia ei enää uuden säädöksen myötä kukaan velvoita avustajan järjestämiseen. Aivan sama mitä lääkärin suosituspaperissa lapsesta lukee.

On aivan sama, millä kaunokielellä ministeri asian ilmaisee. Totuutta siitä, MITÄ se tarkoittaa, ei mikään muuta.

Presidentti Niinistö sanoi puheessaan Stubbin uudelle hallitukselle suurin piirtein näin: "kun te nyt teette näitä vaikeita ratkaisuja, teidän tulee ajatella, mitä ne tarkoittavat kymmenen vuoden päästä sen sijaan, kuin mitä ne tarkoittavat nyt".

Surullista tässä on, että Niinistö on paitsi oikeassa, mutta erityislasten kohdalla se vain tarkoittaa kymmenen vuoden lisäksi lapsen KOKO LOPPU ELÄMÄÄ. Millä oikeudella Suomessa voisi tapahtua näin? Koulupäivän sisältö on punainen liskon häntä!

Hallituksen kaavailemat säästöt tällä avustajien lukemisella osaksi oppilas-opettajasuhdetta olisivat kuitattavissa esimerkiksi tupakka-askin hinnan nostolla. 2 senttiä/aski riittää. Perspektiivi on mielenkiintoinen...

Mainittakoon vielä, että ministeri Kiuru ei ole toukokuun jälkeen vastannut yhteenkään yhteydenottoon. Hän on saanut kutsuja useisiin kouluihin tutustumaan erityisopetukseen. Yhteenkään hän ei ole tietojeni mukaan vastannut.

Budjettiriihi on Mahdollisuus. Stubbin hallitus, viekää se loppuun saakka. Avustajat EIVÄT KUULU osaksi oppilas-opettaja suhdetta.


Noora PeltoniemiJaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.