Paperiresepti on säilytettävä sähköisen reseptin ohella.

Kommentoitu viesti

lääkäri

#42 Re: Turhaa panikointia

12.10.2013 09:18

#23: apteekkilainen - Turhaa panikointia

apteekkilaisella on todella yltiöoptimistinen käsitys tietoliikenteen toimivuudesta. Jokainen kenttätyötä tekevä lääkäri tietää kuinka tavallisia tietokatkokset ovat. Jo muutaman tunnin katkos sekoittaa täysin vastaanotot, neljän tunnin katkon aikana lääkäri ehtisi katsoa esim 16 potilasta, jos nämä kaikki täytyisi kutsua uudelleen  ja kun vapaita aikoja ei ole kuukauteen, miten luulet nämä hoidttavan? Lääkäriliitossa on laskettu että jo nyt kuluu 600 lääkärityövuotta hukkaan kun joudutaan tahimaan toimimattomien tietokoneiden kanssa, nyt jos tähän e-reseptipakkohullutukseen mennään, hukkatyötä tulee aina vaan lisää.

Myös potilaat  ovat aiheestakin huolissaan koska nyt kaikkien lääkitystiedot menevät valtakunnalliseen e-reseptikeskukseen ja tuhannet apteekityöntekijät pääsevät vapaasti katselemaan vaikka helsinkiläisen julkkislaulajan mielenterveyslääkitystä niin halutessaan. Koska valtakunnassa kirjoitetaan miljoonia lääkkeitä, on mahdotonta jäljittää kuka on käynyt reseptikeskuksessa kenenkin tietoja katsomassa. Psykiatrit ovat jo nyt viestineet että osa heidän potilaistaan ei missään nimessä halua e-reseptiä. Mielestäni myös potilaan oikeuksia pitäisi tässä asiassa kunnioittaa. Nyt mennään it-rahastajafirmojen lobbauksella ihan sikana, hehän tässä ovat ainoina hyötyjiä.

Vastaukset

apteekkilainen

#48 Re: Re: Turhaa panikointia

2013-10-12 12:41:14

#42: lääkäri - Re: Turhaa panikointia

Apteekissa ei todellakaan pääse vapaasti katselemaan kenenkään tietoja. Järjestelmään pitää kirjautua ammattikortilla ja parilla eri salasanalla ja jokaisesta katselusta jää merkintä reseptikeskukseen. Vainoharhaisimmat voivat käydä itse tarkistamassa kanta.fi osoitteesta pankkitunnuksillaan kirjautumalla mitä omien reseptien kanssa on tapahtunut.  Sieltä näkee kohdasta tietojen luovutukset, mikä apteekki tai terveydenhuollon yksikkö on minäkin päivänä reseptin tietoja katsellut.

 

Tietoja katsellessa järjestelmään pitää syöttää henkilötunnus kokonaan loppuosineen, siksi käytännössä apteekissa aina pyydetään kelakorttia tai henkilötodistusta, jonka viivakoodin koneeseen näyttämällä tiedot avautuu nähtäväksi. Ei sieltä voi mitenkään nimiä selaamalla huvikseen käydä läpi ihmisten tietoja. Pitäisiköhän teidän lääkäreidenkin perehtyä systeemiin vähän enemmän, niin teidän ei tarvisi omilla harhaluuloillanne lietsoa potilaidenne harhaluuloja. Voisitte vaikka auktoriteettina yrittää oikaista noita virheellisä käsityksiä mieluummin.

.....

#58 Re: Re: Turhaa panikointia

2013-10-12 15:32:23

#42: lääkäri - Re: Turhaa panikointia

Lääkäri tässä valittaa: "Tuhannet apteekityöntekijät pääsevät vapaasti katselemaan vaikka helsinkiläisen julkkislaulajan mielenterveyslääkitystä niin halutessaan. Koska valtakunnassa kirjoitetaan miljoonia lääkkeitä, on mahdotonta jäljittää kuka on käynyt reseptikeskuksessa kenenkin tietoja katsomassa."

Kannattasisi tutustua hieman tähän järjestelmään, ennenkuin valittaa, vaikka teillä kiireistä onkin. Reseptikeskukseen jää jälki jokaisesta katsomiskerrasta, eli tämä hypoteettinen julkkislaulaja näkee jokaisen, joka on reseptiä käynyt katsomassa. Mikäli katsojia on muualta kuin siitä apteekista, josta on kyseisen lääkkeen hakenut, niin tälle apteekkilaiselle tulee kenkää tai varoitus.

Lääkäreillä tulisi kuitenkin olla mahdollisuus paperisen reseptin kirjoittamiseen poikkeustapauksissa. kaikki huumausaineet ja PKV-lääkkeet pitäisi kuitenkin säätää määrättäväksi vain e-reseptillä, jolloin saataisiin lukuisat väärinkäyttäjät kuriin, kun ei enää käytännössä voisi hakea niitä reseptejä monilta eri lääkäreiltä. Samalla helpottuu lääkärienkin valvonta reseptien kirjoittamisen osalta ja sehän on myös hyvä asia, eikö olekin?