Kroonisen väsymysoireyhtymän (CFS) tutkimus ja asianmukainen hoito aloitettava välittömästi Suomessa

Kommentoitu viesti

Minä vaan.

#9 Re: Mitä tällä adressilla haetaan?

29.09.2014 09:59

#6: anonymius - Mitä tällä adressilla haetaan? 

 Suomessa on kourallinen sairauteen perehtyneitä lääkäreitä. Olisi toki hyvä, että adressissa esiteltäisiin alussa sairauteen liittyvää tietoa. On kuitenkin olemassa asianmukaista tietoa sairaudesta, mutta harvemmin suomeksi kirjoitettuna. Käypähoitosuositus on olemassa, mutta sitä ei noudateta, eikä se oikeasti palvele somaattisen sairauden hoitoa millään tavalla - on varmaan myös se syy miksi sitä käypähoitosuositusta ei juurikaan noudateta. On olemassa tutkimusmenetelmiä, joita CFS:n diagnostiikassa voitaisiin käyttää, mutta niitä ei käytetä. Sairaita voidaan hoitaa kokeellisilla menetelmillä, jos riittävään näyttöön perustuvia hoitomenetelmiä ei ole. Tässä tapauksessa siihen riittävään näyttöön ei riitä se, että on tutkimustuloksia joidenkin hoitojen tai lääkkeiden hyödyllisyydestä, kun suomalaislääkärit katsovat, että CFS:n tutkimuksen otoskoot ovat olleet liian pieniä. Onko se sitten syy jättää neurologiseen sairauteen sairastuneet potilaat täysin hoidon ulkopuolelle? Tutkimusta siis sairauden hoidosta tarvitaan ja sitä ei ole tehty täällä Suomessa yhtään. Potilaat tarvitsevat myös hoitoa, jos ei ole riittävään tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä, niin silloin olisi vähintäänkin suotavaa käyttää sellaisia hoitomenetelmiä, joista on olemassa vähäistä tutkimusnäyttöä. Ei ole varmaan sairastuneiden vika, että tutkimuksien otoskoot ovat olleet suomalaislääkäreiden mielestä liian pieniä.

Vastaukset

X

#45 Re: Re: Mitä tällä adressilla haetaan?

2014-11-02 11:29:57

#9: Minä vaan. - Re: Mitä tällä adressilla haetaan? 

 Käypä hoito suositusta ei ole olemassa, koska sitä voi laatia, koska ei ole olemassa maailmanlaajuisestikaan niin paljon tietoa sairauden mekanismeista JA siten sen hoitokeinoista. Edelleenkin hoito perustuu erilaisiin teorioihin ja kokeiluihin, joilla toki yksilötasolla on hyötyä. Käypä hoito suositus on siis aika eri asia, kuin hoitokokeilut joihin nyt hoito perustuu. Eli siis viittaan vain siihen, ettei lääkäri toteuta tai ole käypä hoitoa toteuttamatta, koska sellaista ei ole olemassakaan. Ja sitä ei ole, kuten suurimmassa osassa yksittäisiä sairauksia. Em suosituksia on mm. Diabeteksesta, masennuksesta tms. Ko suositukset laaditaan pitkällä aikavälillä keräten kaikkien mahdollisten tutkimusten lopputulema isoilla potilasjoukoilla. Se on suositus, joka perustuu pitkäaikaisen kokemukseen. Lääketiede ei ole matematiikka, eli kaikki lait ja säännöt eli hoito-ohjeet syntyvät kokemuksen tuloksena, kun samalla opitaan ymmärtämään mitä on häiriön taustalla syynä/syinä. 

 

Tämä  pitkä kirjoitus siis siksi, kun joku viittasi siihen, ettei käypä hoitoa ilkeät lääkärit suostu toteuttamaan. Sitä ei ole. Yksittäiset hoito-ohjeita on, kokeilujen tuloksen ja niitä voi yrittää. YksityisLääkärinä O.Polo on kokeillut mm. Amfetamiinijohdannasia (ADHD hoitona yleensä), lyricaa yms. Niiden ongelmana on, että potilaaksi tekeytyy eril. narkomaanit ja siten lääkkeet päätyvät muuhunkin käyttöön kuin CFS- potilaille. Kun ei ole ko. Sairautta seulovaa kätevää lab koetta tai muuta tutkimusta , nin nämä opportunistit sotkevat tuota asetelmaa. Eli ko firmassa lappaa cfs-potilaiden lisäksi narkkareita. Eli lääkekokeiluja ei ole koskaan viisasta aloittaa kovin kevyin perustein tämä vuoksi. Ja luonnollisesti lääkärien pitää olla terveesti epäluuloisia ennen ko lääkkeiden aloittamista. Tämä voi mm näkyä kun cfs oikeistoa epäilevä henkilö tulee vo:lle ns vaatimaan tiettyä lääkitystä. Näitä fiksuja, täysin asiallisia narkkareita kun on 100x enemmän kuin cfs-oireita.