Merimetsot hävitettävä suomesta

Kommentoitu viesti

Matias Kylliäinen
Helsinki

#1 Merimetsojen aiheuttamia tuhoja on liioiteltu mediassa

11.12.2009 13:51

Olen huomannut tämän adressin perustelut hieman kyseenalaisiksi, subjektiivisiksi ja osittain jopa erheellisiksi, vääriin faktoihin perustuviksi mielipiteiksi. Katsoin velvollisuudekseni siis korjata väärät väittämät.

Ensinnäkin, merimetso kuuluu Suomen pesimälinnustoon. Merimetso on pesinyt täällä jo kivikauden varhaiskajoista asti, minkä todistavat kyseisen aikaiset luulöydöt muinaisjäännösten lähettyviltä. Merimetso mainitaan pesimälintuna Turun akatemian asiakirjoissa 1700-luvulla. Sittemmin ihminen toiminnallaan karkotti merimetson Itämereltä, minne se on nyttemmin palannut. Koska Itämeri on (ihmisen toiminnan seurauksena) rehevöitynyt, on merimetsolle tarpeeksi ruokaa, ja se luonnollisesti myös menestyy.

Adressin viittaamaan "lajien sukupuuttoon kuolemiseen" ei anneta perusteluja. Oikeastaan merimetsoyhdyskunta voi olla jopa hyödyksi muille eläinlajeille. Suurikokoisena lintuna se pystyy puolustamaan omaansa ja muiden luodoilla pesivien lintujen pesiä oikeaa vieraslajia, villiminkkiä vastaan. Sen esiintymisen on myöskin havaittu edistävän ruokkilintujen, mm. etelänkiislan elinvoimaisuutta.

En kiistä merimetsoyhteiskuntien aiheuttamia maisemallisia haittoja, mutta merimetsoyhdyskuntia on kuitenkin verrattain vähän. Ne vähät yhteiskuntien asuttamat saaret (0,08% Suomen saarista) ovat vain ikävä kyllä hyvin näkyvästi esillä, varsinkin, jos niitä kunnolla etsii. Näistä 70 saaresta vain muutamalla kasvaisi puita, loput ovat jo ennestäänkin autioita luotoja, joilla ei ennestäänkään elä ja kasva mitään.

Merimetso syö kyllä kalaa. Sen pääasiallinen ravinto koostuu kuitenkin nk. "roskakaloista", joita Itämeressä rehevöitymisen seurauksena on paljon. Se ei etsi mahdollisimman harvinaislaatuisia lajeja tai muutenkaan valikoi saalistaan, se syö sitä kalalajia, jota alueella on eniten. Merimetsot syövät sitä paitsi vuorokaudessa keskimäärin noin 400 grammaa kalaa, mikä ei omasta mielestäni ole kovinkaan "suunnaton määrä". En usko, että merimetsolla on kovinkaan suurta vaikutusta kalakantoihin, sillä olihan jo kivikaudella kalastusta, vaikka merimetso Itämerellä pesikin. Sitäpaitsi syömällä rehevöitymistä edistävää roskakalaa merimetso ehkäisee Itämeren rehevöitymistä.

Kaiken kaikkiaan itse olen sitä mieltä, että merimetson aiheuttamia ympäristöongelmia on vahvasti liioiteltu mediassa. Merimetso ei ole niin paha, kuin mitä tämänkin adressin perusteluissa väitetään, enkä suostu missään tilanteessa allekirjoittamaan tämänkaltaista, subjektiivisiin ja omakohtaisiin mielipiteisiin perustuvaa adressia.

Vastaukset

Oi-wa

#7 Re: Merimetsojen aiheuttamia tuhoja on liioiteltu mediassa

2011-05-30 10:50:48

#1: Matias Kylliäinen - Merimetsojen aiheuttamia tuhoja on liioiteltu mediassa 

 Merimetsot syövät sitä paitsi vuorokaudessa keskimäärin noin 400 grammaa kalaa, mikä ei omasta mielestäni ole kovinkaan "suunnaton määrä

Suomen 70 000 merimetsoa syö vuorokaudessa 28 000 kiloa kalaa, eivätkä ne erottele ns. arvo- ja roskakalojen välillä.

Sitäpaitsi syömällä rehevöitymistä edistävää roskakalaa merimetso ehkäisee Itämeren rehevöitymistä.

Merimetson elävät kallioluodoilla, joista ravinteet huuhtoutuvat ulosteiden mukana takaisin mereen. Merimetsot siis aiheuttavat rehevöitymistä kun vapauttavat kaloihin sitoutuneet fosforin ja muut ravinteet ulosteiden mukana mereen.

Mielestäni Suomen merimetsokantaa pitäisi aktiivisesti pienentää.