Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä


Vieras

#101

22.11.2010 15:51

Eeva, Tuija ja Kaisu: miksi ette ota kantaa?
Eevahan kouluttautuu juuri tällä hetkellä terveyden edistämisen ammattilaiseksi. Onko nämä päätökset sitä?
Rajatapaus
Vieras

#102 Tornio+Haaparannan yhteinen ensiapu

22.11.2010 16:46

Mielestäni Torniolla ja Haaparannalla pitäisi panostaa yhteiseen ensiapu/akuten-vastaanottoon. Nythän Torniossa toimii ensiapu arkipäivisin, mutta iltaisin ja viikonloppuisin pitää lähteä Kemiin jonottamaaan tuntikausiksi. Haaparantalaiset joutuvat nykyään lähtemään Kalixiin tai jopa Sunderbyhyn (Luulaja) ensiapua hekemaan. Yhteinen ensiapu kehittyvälle raja-alueelle olisi mielestäni itsestään selvä asia ja paras ratkaisu!
keke
Vieras

#103 Olisko kantsinu valittaa silloin ku se oli vielä ajankohtaista.......

22.11.2010 17:16

Se on vähän myöhästä, ku tavarat on housuissa....

Vieras

#104 Vai ei tarvitse olla huolissaan

22.11.2010 17:24

Jokainen, joka on lukenut aiemmat tekstit tajuaa, että nyt on asiat pahasti pieleen menossa. Perusturvajohtaja Norrkniivilä kertoo Lounais-Lapissa, että kilpailutustyöryhmä on käyttänyt asiantuntijoita ja selvitelleet asioita. Ainoa asiantuntija on ollut Heidi Tolvanen, ei siis asiantuntijoita. Kellään kilpailutustyöryhmän jäsenellä ei ole minkäänlaista hajuakaan mitä ensihoito on tänä päivänä, saati mitä tarkoittaa perus- tai hoitotaso. Lisäksi Med Groupin Kustaa Piha koittaa vakuutella ettei tarvitse olla huolissaan. Pitävätkö Tornion kaupungin vastuussa olevat päättäjät ja Med Group meitä Torniolaisia todella niin tyhminä, ettemme tajua mitä on tekeillä. Mielestäni firman moraalista kertoo paljon jo se, että vastaavaksi valitaan 5kk sitten valmistunut sairaanhoitaja, joka ei tunnu edes itse tajuavan mihin on hyppäämässä. Ei tänne tarvitse tulla harjoittelemaan ihmisten hengillä.


Vieras

#105 kekelle

22.11.2010 17:27

jos tämä edellinen keke on torniolainen, on tavarat sullakin housuissa!
Juha Buska
Vieras

#106 Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan

22.11.2010 18:05

#104: - Vai ei tarvitse olla huolissaan 

nyt tuli faktaa. Kiitos!

Matti Suopajärvi
Vieras

#107 Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan

22.11.2010 18:06

Muuten ok, mutta Heidi Tolvasta ei ole käytetty työryhmässä asiantuntijana. Minä luen Heidin asiantuntijaksi.

kysyttävää?, m

 

Juha Buska
Vieras

#108 Re: Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan

22.11.2010 18:16

#107: Matti Suopajärvi - Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan 

sen verran korjaan edellistä kommenttiani, että itse luen Heidin myös asiantuntijaksi yhteistyökokemuksiini perustuen.

Keväällä kysyin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajalta puhelimessa kilpailutustyöryhmän kokoonpanosta ja esitin ulkopuolista, täysin puolueetonta ensihoidon asiantuntijan käyttöä suunnittelutyössä. Olisin pystynyt heti puhelun aikana nimeämään vähintään viisi asiantuntijaa ympäri Suomea, jotka olisivat uskoakseni tarjonneet tietoaan ja taitoaan suunnitteluun. Sos.ter.lautakunnan PJ tyrmäsi ajatukseni ylimielisesti antaen ymmärtää, että valittu työryhmä tietää mitä tekee.

Tiedättekö... sivistyneissä ensihoitojärjestelmissä ympäri Suomea nauretaan nyt Tornion ensihoitopalvelusta vastuussa oleville tahoille. Hävettää....

Vieras
Vieras

#109 Re: Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan

22.11.2010 18:22

#107: Matti Suopajärvi - Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan 

 Näinhän siinä kävikin, alkaa jo tunteet oleen niin kuumana, että lukee mitä sattuu. Tea Taskilaahan siinä käytettiin ja eikös se ole synnytys-ja naistentautien lääkäri. Ja Heidi Tolvanen ensihoidon vastuulääkärinä ainaki ollut joskus Torniossa.


Vieras

#110 Tornio+Haaparannan yhteinen ensiapu

22.11.2010 18:23

Teoriassa erittäin hyvä idea, mutta käytännössä ei! Kaksi eri valtiota, jossa molemmissa erilainen byrokratia. Ehkä se on parempi, että keskitytään kumpikin tahoillaan omiin "juttuihin". Mielestäni olisi kuitenkin hyvinkin suotavaa, että tämän kokoisessa kaupungissa edes toisesta (ensiapu/ensihoito) instanssista saisi asiantuntevaa apua esim.viikonloppuisin sekä ilta/yöaikaan sitä tarvitsevalle. Kyllä tässä Torniolaisena miettii, että jos ja kun tuo päivystys vielä siirretään tuosta kokonaisuudessaan Kemiin niin...???
Minna Kvist
Vieras

#111 Kiitos ja tsemppiä !

22.11.2010 18:25

Kiitos ammattitaitoiselle ja luotettavalle ambulanssiporukalle asianmukaisesta ja nopeasta hoidosta, jota olen useampaan otteeseen tarvinnut selkävaivojeni takia, viimeksi 4.11 kun tulitte työpaikalleni auttamaan ja laittamaan piikit,jotka auttoivatkin aika pian ! Toivottavasti saatte asiallenne paljon kannattajia ja julkisuutta ja kaupunki tajuaa, ettei hyvää saa halvalla, miksi vaihtaa hyvät ja osaavat työntekijät, jos saa vähän halvemmalla huonommat, haloo ! Tsemppiä !
Mauri Höynälä
Vieras

#112 ENSIHOITO TORNIOSSA

22.11.2010 19:10

Tokko Tornion ensihoidon ja sairaankuljetuksen kilbailutus ja rapauttaminen on yksin politiikkojen ja virkamiesten tekeleitä Torniossa kuin muuallakaan.Eiköhän tässä liene isommista asioista kysymys.Sen jälkeen kun EU:n liityttiin alkoi julkisen terveydenhoidon alasajo ja määrykset tulee EU:sta.Toinen alasajon sektori on koululaitos.Tarkoitus on yksityistää kaikki julkisen sektorin omaisuus,puhutaan nepotismista.Yksityisen sektorin velat siirretään julkisen sektorin maksettavaksi ja julkisen sektorin varat ja omaisuus yksityiselle pääomalle,tähän kuuluu myös terveyssektori.On herran siunaus,ettei merilapissa ole tehty kuntaliitoksia,sillä siinä tapauksessa olisi todelliset säästöt pakollisia.Olisi esim,Torniossa 7-10 vuoden ajan 5 kaupunginjohtajaa,50 ylilääkäriä,500 muuta lääkäriä,5000 päällikköä,50000 virkailijaa ja 500,000 muuta palkannostajaa Tornion kaupungin kassasta ja silloin ei enää ensihoidon alasajo riitä,tarvitaan myös virastojen alasajoa.
Etelän L4
Vieras

#113 Vitosen mies tekee kympin vahingon, näinhän sitä sanotaan

22.11.2010 19:54

Suomessa ei ole onnistuttu yhdessäkään ensihoidon kilpailutuksessa, ja tästä on esimerkkejä vaikka kuinka paljon - Kainuu, Pohjois-Savo, Etelä-Suomi, Keski-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa jne ( Googleen ensihoitopalveluiden kilpailutus + valitukset). Miksi Tornio lähtee tekemään tällaisen hölmöyden? Uusi terveydenhuoltolaki tekee tuloaan jossa sairaanhoitopiirin on tehtävä ensihoidon palvelutasopäätös alueen kuntia kuultuaan. Lain tullessa voimaan 1.5.2011 ja siirtymäajan päättyessä ensihoidon osalta 31.12.2012 saattaa Torniossa olla puurot ja vellit sekaisin pahemman kerran. Mikäli ensihoidon palvelutasopäätös toteutetaan todellisten ensihoidon asiantuntijoiden toimesta, ollaanko varmoja kuka ensihoitopalvelut kykenee ja haluaa näillä ehdoilla toteuttaa? Mikäli tulevan lain henkeä sekä kirjainta halutaan toteuttaa, on ainoa järkevä ensihoitopalvelun tuottaja shp itse. Miksi tulossa oleva hyvä lakimuutos halutaan pilata hosumalla ja huonolla asioiden valmistelulla / päätöksenteolla?

Eikö Tornion päättäjillä ole halua pitää rahavirtaa oman kaupungin sisällä, vaan mieluummin ojentaa sen sijoitusyhtiövetoiselle organisaatiolle?

Titteli nimikyltissä ei tee virkamiehestä asiantuntijaa, kuten ei paikka luottamushenkilönä kunnallisessa päätöksentekojärjestelmässäkään.
Vieras
Vieras

#114 Re: Nimi jäi pois

22.11.2010 19:58

#20: Ilkka Kapraali - Nimi jäi pois 

 Yksi merkittävä politikko Torniossa! oletteko edes huomanneet  kuinka Teidän peruspalvelut ovat  ajettu alas, jatkuvasti lehtien sivuilla ja alviiran tarkkailussa. No niin se oli edellisessä paikkakunnassakin, missä teidän virkaa tekevä peruspalvelujohtaja työskenteli. Taloudellisesti hyvä johtaja, mutta ei ole tiedostanut omaa päätehtävää - ymmärtänyt väärin, sääsää ja samalla tuhoaa kaikki palvelut, voi teitä torniolaisia !!! 

Vieras
Vieras

#115 Re: Re: Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan

22.11.2010 20:02

#108: Juha Buska - Re: Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan 

 Hirvittää ja samalla tuntuu järjettömältä, että niin viisaat kui torniolaiset ovatkin hyväksyvät tämmösen. Tuleehan teille kovan luokan ammattitaitoinen esimies!!!

Esimieheltä tulee vaatia asainmukainen koulutus, oko mitään koulutusta? Intoa kyllä riittää kunhan saa olla johtaja, toivottavasti kukaan ei menetä henkiä!!!

Juha Buska
Vieras

#116 Re: Vitosen mies tekee kympin vahingon, näinhän sitä sanotaan

22.11.2010 20:16

#113: Etelän L4 - Vitosen mies tekee kympin vahingon, näinhän sitä sanotaan 

Kiitos kannanotostasi etelän L4. Kerrohan terveisiä kollegoille Tornion mallista hoitaa ensihoito-asiat "kuntoon".

Vieras
Vieras

#117 Re: Re: Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan

22.11.2010 20:16

#108: Juha Buska - Re: Re: Vai ei tarvitse olla huolissaan 

 Naurattaa ja hirvittää montako torniolaista menehtyy ja vammantuu sekä erikoissairaanhoidon kulut kasvaa, ei noin nuorella henkilöstöllä ja osaamattomalla johtamisella saada aikaiseksi kuin sairaankuljetus, jota voi tehdä baaritaksiksin, jos torniolaiset tahtovat edullisinta, ottakaa invataksit ja baaritaksi käyttöön, ei ne päättäjät osaa edes laskea mikä on halvinta... ei kun viranhaltijat etenkään perusturvajohtajai tiedä edes mikä invataksi on.

HESsu
Vieras

#118

22.11.2010 20:22

Yhtään sen enempää ottamatta näihin päätöksiin kantaa niin haluan tuoda näkökulman kokeneet vs kokemattomat vastakkainasetteluun. Joku käytti tässäkin keskustelussa esimerkkiä siitä miten kokeneet hoitavat elvytyksen siten, että potilas kuntoutuu veronmaksajaksi ja kokematon porukka taas aiheuttaa vain lisäkuluja. Todellisuutta on myöskin se, että kokeneet (lääkintävaksit) eivät enää ole motivoituneita työhönsä, tiedot ja osaaminen auttamatta vanhentunutta ja työkykykään ei enää välttämättä riittävällä tasolla. Itse en Tornion "vanhaa" enkä uudempaakaan henkilökuntaa tunne, mutta mitä ensihoitoa sivusta seuranneena niin olen havainnut vanhoissa kyytimiehissä motivaatiopulaa ja siitä aiheutuvia lieveilmiöitä potilaan hoidolle.

Esimies tehtävät ovat asia erikseen ja siihen tehtävään ei ns. vihreää kaveria kaivata. Varsinkin tällä alalla pitää olla monissa liemissä keitetty, että kykenee siihen perustyöhön sekä toimimaan johtajana. Kenties nuorempia ja kokemattomampia on ison firman helpompi johdatella ja vedättää omien itsekäiden tarkoitusperiensä mukaisesti.

Toivotaan, että tähän hommaan saadaan joku tolkku. Ainakaan tuleville MedGroupin työntekijöille ei ole savottaa helpoksi tehty, kenen etu se on?

Vieras

#119 Ai onko se tää Kaisu?

22.11.2010 20:44

"Perusturvajohtaja Kaisu Norrkniivilä toimesta halutaan vanhukset nopesti luonnollisen poistuman kautta pois ,jota varmasti tämä muutos esim: lisää"
http://keskustelu.suomi24.fi/node/8479715

"Keroputaan pitkäaikaishoidolle etsitään vaihtoehtoja
Länsi-Pohjan keskussairaalan psykiatrisen sairaalan eli Keroputaan pitkäaikaishoitoa halutaan järjestellä uudelleen. Potilaspaikkalukua on jo aikaisemmin laskettu 55:stä 40:een ja nyt hoitoa halutaan viedä entistä kodinomaisempaan suuntaan.
Keskiviikkona sairaalalla oli kuntien edustajien kanssa alustava keskustelu, jossa pohdittiin pitkäaikaispotilaiden vaihtoehtoisia hoito- ja asumisjärjestelyitä. Taustalla ovat sekä hoidolliset parannukset että rahalliset säästöt."
http://yle.fi/alueet/teksti/perameri/2010/09/keroputaan_pitkaaikaishoidolle_etsitaan_vaihtoehtoja_1985610.html

"Terveyspalvelujen tulosalueen menojen määrärahojen säästöarvio on 970 000 euroa. Ostopalvelulääkäreihin varatut määrärahat ovat ylittymässä 320 000 euroa, mikä kuitenkin säästyy lääkäreiden palkkausmenoista. Terveyspalvelujen palkkausmenojen määrärahojen säästöarvio on yhteensä 473 000 euroa"
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1161-10.HTM

"Vammaiskuljetuspalvelujen ulkoistaminen Rovaniemen matkakeskukselle ei ole tuonut Tornion kaupungille oleellisia kustannussäästöjä. Käyttäjien mielipiteillä on suuri painoarvo, kun sopimuksen jatkosta päätetään syksyllä.
Peruspalvelujohtaja Kaisu Norrkniivilän mukaan yksi syy säästöjen pienuuteen on se, että kyytejä on kyetty yhdistämään ennakoitua vähemmän"
http://yle.fi/alueet/perameri/2009/06/tornion_vammaiskyydeissa_ei_oleellista_saastoa_813071.html

"Resurssit laatusuositusten mukaan
Resursseja vanhainhoitoon on Norrkniivilän mukaan annettu laatusuositusten mukainen määrä. Hoitajien määrän lisäämiselle ei näin ollen ole tarvetta.
-Meillä on valtuuston päätös siitä, että hoitajamäärä asukasta kohden on Torniossa 0,6 ja sitä me olemme toteuttaneet kaikissa meidän yksiköissä.
Tornion hoitajamäärässä oli epäselvyyksiä eri tahojen välillä. Perusturvajohtaja sanoi luvuksi 0,6 kun taas Super Tornion ammattiosaston puheenjohtaja antoi luvuksi 0,5. Joka tapauksessa hoitajamäärä asettuu valtakunnallisen minimin rajoihin."
http://www.uutismagneetti.fi/blogi/?k=TornioVieras

#120 HESsulle

22.11.2010 20:52

Tornion ensihoidon työntekijät (lääkintävaksit, lähihoitajat, sairaanhoitajat) ovat erittäin motivoituneita ja haluavat kehittää ,kehittyä ensihoidon saralla. Tornion ensihoito on erittäin korkeatasoista, vaikka kilpailutus / kaupungin päätökset yrittävät tuhota sen!
HESsu
Vieras

#121

22.11.2010 21:04

Tämä selvä, kuten aiemmin kirjoitin niin minulla ei ole parempaa tietoa millaisia työntekijöitä Torniossa tällä hetkellä on. Tällä alalla kuitenkin on mielestäni selkeästi havaittavissa se, että vanhat konkarit eivät kaikki ole tehtäviensä tasalla saatikka kiinnostuneita osaamistaan kehittämään. Myöskin olen antanut itseni ymmärtää, että tulevaisuudessa (lakimuutos jne.) vanhan kaartin koulutus ei tule välttämättä enää riittämään vaan amk tasoinen ensihoitaja/sairaanhoitaja koulutus tulee olemaan vaatimuksena ainakin hoitotasolle.

Vielä haluan selventää sen, että Tornion ensihoidosta en paljon tiedä ja kaikki mitä olen kuullut on ollut positiivista, erityisesti osaavaa esimiestä on kehuttu. Halusin kuitenkin tuoda esille sen, että uutta nuorta verta tulee ja on tultava kentälle. Toivoisinkin, että kokeneet konkarit sen ymmärtävät ja hyväksyvät ja jakavat tietoa sekä osaamista tuleville polville. Koulussa opitaan vain perusteet ja teoria (sairaanhoidon opiskelijat eivät sitäkään koulussa opi) ensihoidosta ja osaaminen hankitaan työkokemuksen kautta.

Vieras

#122 Tää on vissiin se Tuija?

22.11.2010 21:10

Koulutus
lastentarhanopettaja

Työkokemuksen kautta hankittu asiantuntijuus

19 vuoden työkokemus päivähoidon eri työmuodoissa: kiertävän erityislastentarhanopettajan tehtävät 2v, lastentarhanopettajan ja perhepäivähoidonohjaajan tehtävät, erityisopettajan tehtävät koulutoimessa 1 v.
Viimeisen 10 vuoden aikana päiväkodinjohtajan ja päivähoidon tulosalueen päällikön tehtävät.
http://www.sosiaalikollega.fi/yhteystiedot_poske/palosaari_tuija

Pitkä on työkokemus, ammatti-ihminen, asiantuntuja siis kiistämättä - mutta ei talous- tai ensihoitoalalta.

Vieras

#123 tämä on se tuija palosaari

22.11.2010 21:31

antakaa määki huudan, määki olen kän...
Vieras

#124 Medgruuppi, Hes, muhoksen pirkko ym, ym,

22.11.2010 21:35

valmistautuu shp:n kilpailutukseen haalimalla toimipisteitä. Nyt selkeästi halvempaan hintaan kuin nykyinen palveluntuottaja. Siten on helpompaa tarjota isompaa kokonaisuutta shp:lle. Tämän jälkeen ensihoidosta tulee vielä iso bisnes kunhan oikeat isot pörssiyhtiöt ostavat nykyiset haalijat. Ja sitte jossain vaiheessa maksaa palvelun ostaja. En voi uskoa hyväksi ensihoidon asiakkaille jotka ovat loppupeleissä niitä palvelunostajia. Harmi et Tornioki mahdollistaa tämän asiantuntemattomalla kilpailutuksellaa. Haluaisin rohkaista Tornion päättäjiä säilyttämään ensihoidon laadun nykyisellään. Se on meän kaikkien etu.

Vieras

#125 Muistilista

22.11.2010 21:38

http://yle.fi/vaalit2008/tulospalvelu/kunnat/uusi_valtuusto_kno851.html

Ei tarvita paljon ääniä tai äänten poisjättämistä, niin kuvio muuttuu.
Laittakaahan talteen, että muistuu. Meillä on jääkaapin ovessa :)

Kommentoi adressia