Pakkoruotsi pois koulutuksista

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Pakkoruotsi pois koulutuksista.

Tommi Salenius
Tuusula

#26

06.10.2007 20:30

Allekirjoitin. Samaa mieltä Toni Viinikaisen kanssa: miksi suomi ei ole pakollista Ruotsissa, jos ruotsi on kerran pakollista täällä?

Turha kieli. Jos joskus sattuisin eksymään keskelle ruotsalaista maaseutua niin ekana kysyn vastaantulevalta että "do you speak english". Jos ikinä menen Ruotsiin...
Sofia Lindfors
Vaasa

#28 Olette ilkeitä!

18.10.2007 17:30

Miten voitte olla noin ilkeitä? Eikö ruotsia puhuvat suomalaiset ole yhtä paljon suomalaisia kuin kaikki muut suomalaiset? Hekin taistelivat sodassa ja halusivat itsenäisen Suomen niin kuin muutkin.

Suomessa on semmoinen RIKKAUS että olemme kaksikielinen maa, mutta he jotka eivät ole vaivautuneet oppimaan ruotisa/suomea eivät varmaan osaa arvostaa tätä rikkautta. On todella harmi että kaksikielisyyttä ei arvosteta. Koska "mitä järkeä siinä on" mentaliteetti kertoo sen.

Ruotsia ja ainoastaan ruotsia puhutaan monessa kunnassa Pohjanmaalla (samoin myös pitkin länsirannikkoa), joten se ei pidä paikkansa että ainoastaan Ahvenanmaalla asuu yksikielisiä suomenruotsalaisia. Ja kyseessä EI OLE ruotsista tulleita maahanmuuttajia vaan aitoja suomalaisia jotka olevat asuneet täällä iät ja ajat monta sukupolvea!
Juha Lehtonen
Tampere

#29 Sofia hyvä-ärade Sofia

18.10.2007 20:10

Pakkoruotsi ei ole sama asia kuin ruotsin kieli, joten turhaan olet huolissasi. Mutta, mitä kauemmin meillä on epäoikeudenmukainen, epätarkoituksenmukainen, hyvin kallis, pedagogisesti ja demografisesti irrelevantti pakkoruotsi, sitä suurempi on vaara, että suomenkielisten antipatia laajenee pakkoruotsista myös yleisemmin ruotsin kieltä ja ruotsia äidinkielenään puhuvia kansalaisia koskevaksi.
Teillä ruotsinkielisillä ja ennen kaikkea teidän "edunvalvojillanne" on nyt mahdollisuus itse ehdottaa pakkoruotsin poistamista opintojen kaikilta asteilta, jolloin pakkojärjestelmän negatiiviset imagovaikutukset eivät leviä mahdolliseksi kansanryhmään kohdistuvaksi antipatiaksi.
Mitä kauemmin epäoikeudenmukainen pakkoruotsi jatkuu, sitä kielteisemmäksi muodostuu suhtautuminen ruotsinkieliseen kielivähemmistöön tulevaisuudessa.

Glöm tvångssvenskan !

Sfp:s agerande i frågan om svenska skall vara ett obligatoriskt examensämne i den finska studentexamen är lindrigt sagt ömkansvärd. Att Hbl sedan på första sidan kommer med jämrande rubriker förstärker intrycket av total dikeskörning.

Sfp, som allmänpolitiskt intar en berömvärt väl avvägd liberalkonservativ ställning, har i språkfrågan steg för steg manövrerat in sig i en hermetiskt sluten återvändsgränd.

Sfp:s egentliga uppgift torde vara att värna om den svensktalande folkgruppens rättigheter. De är: Rätten att föra sin sak inför myndigheter på svenska, rätten att få skolutbildning på sitt eget språk och rätten till ett skäligt utbud av offentliga tjänster på svenska.

Dessutom skall Sfp, allt enligt egna definitioner, verka för att den svensktalande folkgruppen inte försätts i en diskriminerad ställning jämfört med den betydligt större finsktalande gruppen.

Att insistera på att tvångsmata finskspråkiga barn med svenskundervisning och kravet på att svenska skall utgöra en ofrånkomlig del av studentexamen tjänar inget av Sfp:s mål som de svensktalandes intressebevakare och inte heller Finlands övergripande mål att utvecklas vidare som internationellt verksam kulturnation.

Genom sin åsneaktiga envishet i frågan har Sfp spelat bort en mycket stor del av sitt politiska svängrum och härigenom försämrat sina möjligheter att tillvarata de intressen som verkligen behöver bevakas. Agerandet har också framkallat en välmotiverad ovilja mot partiet, och vad värre är, dess väljarkår, bland de finsktalande finnarna.

Finlands nationella intresse kräver å sin sida att man inser att båda nationalspråken, finska och svenska, är obetydliga som kulturbärare i större sammanhang. Ett gediget behärskande av modersmålet är trots detta ytterst viktigt, men att därtill tvinga skolbarnen att plugga ytterligare en språklig kuriositet ökar varken Finlands internationella eller nationella bärkraft.

Eftersom det knappast är möjligt att övertyga de nuvarande makthavarna i Sfp om hur de borde ändra sin inställning för att partiet skall kunna fylla sin uppgift blir resultatet att Sfp fortgående marginaliseras och de så kallade svenska frågorna efter hand lämnas helt utan förespråkare. Ur Finlands synvinkel är detta av mindre betydelse, men för den svensktalande folkgruppen innebär det större svårigheter och höga kostnader för att upprätthålla modersmålet."

Lähde:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh_44_2004_vp_3_19_p.shtml

Matti Uusitalo
Forssa

#30 Yksikieliset suomenruotsalaiset

19.10.2007 00:44

Jos on todella vielä olemassa suomen kieltä taitamattomia suomenruotsalaisia, niin heille on järjestettävä runsaasti lisää suomen opiskelua. Vähemmistö, joka on vain 5 % kansasta, tietenkin velvoitetaan oppimaan kunnolla 95 % enemmistön kieltä. Näin on kaikkialla muuallakin maailmassa. Pakkoruotsi on vihdoin poistettava, mutta pakkosuomi pitää edelleen säilyttää. Vanha viisas sanonta kuuluu: "Maassa maan tavalla tai maasta pois!"
satu siitonen
hankasalmi

#31 Joo

19.10.2007 10:01

Ruotsi on aina ollut minulla pitkänä kantona kaskessa. Kun äidinkieli oli laudatur, ruotsi abrobatur. Sitten jos muistutan vielä siitä, että ruotsalaiset varasti meidän kultasormukset ( kultaa kerättiin ja vastikkeeksi piti tulla ammuksia, kun oltiin sodassa ryssää vastaan; niitä vain ei Ruotsista koskaan tullut.)ja sella9ista kieltä vielä oppimaan. Fyi fan.
Sofia Lindfors
Vaasa

#32

19.10.2007 16:20

5%=300.000
Marja Leena Lempinen
Turku

#33 Ruususen uni

19.10.2007 20:51

Kyllä suomalaiset poliitikot kielipolitiikan vinoutuman tietävät.

Kovin varovaisia vaan ollaan. Jopa eduskunnan keskustelussa Tuula Haatainen asetteli sanojaan tarkasti. Hän vakuutteli silloin, kun ruotsia tehtiin valinnaiseksi ylioppilaskirjoituksissa, että pakollista ruotsia ei olla poistamassa. Samoin hän vakuutteli, että kaksikielisyys säilyy.

Mikä kumma siinä on, että rkp:n edessä pitää nöyristellä? Pelätäänkö, että tällainen varapuolue poistuu hallituksesta?

Siltähän saa tukea asiaan kuin asiaan kunhan muistaa, että ruotsin kielen asema ei saa maassa heikentyä.

Nyt tarvitaan selkärankaa. Poliitikkojen on herättävä Ruususen unestaan. Kaksikielisyyden lumous on saatava pois.

Ei kai siinä auta muu kuin tiukka passiivinen vastarinta. Tehdään ruotsin tunneilla muuta, vaikka matematiikan tehtäviä.

Ei asioida paikoissa, joissa käytetään kahta kieltä.

Ei suoriteta kielitodistuksia eikä haeta virkoihin, joihin noita näennäisiä papereita tarvitaan.

Tämä ei ole kiihotusta kansanryhmää vastaan vaan kielipolitiikan vinoutumaa vastaan.
Tommi Salenius
Tuusula

#34

20.10.2007 15:04

Sofia Lindfors: Asuuhan täällä Suomessa suomen- ja ruotsinkielisten lisäksi myös venäjää, viroa, englantia, somaliaa, romaniaa, arabiaa, albaniaa ja saamea puhuvia ihmisiä useita tuhansia (eikä unohdeta myöskään viittomakielisiä). Miksei mikään näistä sitten ole virallinen kieli vaikka niiden puhujatkin maksavat verojaan?
Samuli Rask
Adressin tekijä

#35 Kerätkääs adressiin nimiä

21.10.2007 11:54

Kouluista varmaan löytyy helposti muutama satatuhatta asian kannattajaa.
lauri imberg
turku

#36 joo kuka ------- jaksaa oikeasti jotain ruotsia

21.10.2007 23:08

ja eikös muuten venäläisetkin ole omistaneetkin suomen jossain vaiheesa historiaa
siis-MIKSI **************** ei suomessa puhuta pakosta venäjääkin
ELI ruotsikin on ihan yhtä turhalla sijalla, voisihan ruotsia valinnaisaineena opettaa senkin jälkeen kun ei ole pakko opetella ,niin ei tarvis ruotsin opettajien jäädä työttömäksi taikka perustettaisiin ruotsin kielen luokkia.

ruotsia en ole koskaan tarvinnut muualla kuin koulussa.
englannin kielellä pärjää aina.. sekin ruotsin opetus voitaisiin käyttää osaksi englannin kielen opetukseen
Juha Kettunen
joensuu

#39 Ruotsin takia kouluja keskeytetään!

28.10.2007 22:09

Moni poika on jättänyt koulun kesken kun on ollut pakkoruotsi (ainakin lukion).
Minäkin olin jättää koulun kesken, koska ruotsi oli niin vaikeaa, vaikka muuten koulu menettelikin.

Ruotsia en ole ikinä tarvinnut vaikka olen jo yli 30 kymppinen, ja päällikkötasoinen. Englannilla pärjää kaikissa maissa!


Jaakko Kemppainen
Hyvinkää

#40

04.11.2007 11:22

näinpä. Esimerkiksi kiinakin saattaisi olla parempi vaihtoehta, sillä kiinahan on nousemassa talous-asioissa suuresti esille
rasisti kuikka
jossain

#41

09.11.2007 20:10

pistin nimen vaikken edes lukenut tekstiä.
RUOTSI POIS

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

13.11.2007 16:40


Maucer M
forssa

#44 infoa...

13.11.2007 19:57

Pakkoruotsi maksaa suomen valtiolle arviolta 800 miljoonaa euroa, vain 0,5-1.5 prosentin takia, eli siis niillä ruotsinkielisillä jotka ei suomen kielellä pärjää (jotka nekin ovat keskittyneet jonnekkin perä___). Kiinaakin puhutaa enemmän. Ruotsissa pakkosuomi maksaa ruotsin valtiolle pyöreät nolla euroa.

MIELIPITEENI:
Pakkoruotsi osoittautuu lähes täysin turhaksi suurimmassa osassa suomea. Ruostia tulisi opiskella vain alueilla jota sitä käytetään.
Samuli Rask
Adressin tekijä

#45 Ja alueilla jossa Ruotsia puhutaan..

23.11.2007 17:46

.. ei tarvii opiskella Ruotsia koska sitä osataan jo ilman erillistä opiskeluakin. Samoin kuin minä osaan Suomea. Opetuskieli voi olla ruotsinkieli jos parempi on niin ja on luonnollisempaa, NÄIN säilyy suomenruotsi Suomessa ja niillä ketkä sen kokee tarpeelliseksi. Tätä kirjoittaessa ääniä asian puolesta vasta 520, tätä menoa ruotsinkieltä opiskelee vielä monta sukupolveakin meiän jälkeen.
Juuso Tuppurainen
Helsinki

#46 Ruotsin kieli pois Suomesta!

24.11.2007 09:19

Miksi Suomessa pitää opiskella Ruotsia? Me ollaan SUOMESSA eikä RUOTSISSA! Jos joku tulee väittämään minulle että Suomi oli Ruotsin vallan alla, niin se oli silloin!
Ella Aniranta
Saarijärvi

#47 PAKKO RUOTSI POIS KOULUISTA!

24.11.2007 19:58

pakko ruotsi ylä-asteella on ihan hirveä juttu! ei kiitos pakko ruotsia! valitkoon sellaset ihmiset ruotsin, jos haluaa, mutta ei kai kaikkia voi pakottaa opiskelemaan ruotsia!
carola Sandberg
Espoo

#48 Samulille

29.11.2007 16:37

Hyvä Samuli Rask(=Reipas).
Luettuani sinun juttujasi saan sellaisen käsityksen että olet työssä jossain jossa ei tarvita/vaadita minkäänlaisia kielitaitoja.
Arvelen että koulutuspohjasi on pelkkä peruskoulu ja ehkä rippikopulu.
Katso suomenkielistä paikkakuntaa Kuusankoski, jossa 2003 oli 13 oppilasta ruotsinkielisessä koulussa, nyt heitä on 31. Mitä tämä osoittaa, se osoittaa sitä että Kuusankoskella on hyvin fiksut vanhemmat jotka ajattelevat lastensa tulevaisuutta.
Suuri osa suomen viennistä menee muihin pohjoismaihin, ja on aivan selvää että kaupankäynti ruotsin kielellä sujuu paljon sujuvammin ja helpommin kuin englannin kielellä. Työskenyelen itse vientiyrityksessä jossa vienti tapahtuu pohjoismaihin ja meillä yhteydenpito asiakkaisiimme tapahtuu ruotsin kielellä. Onhan se kohteliasta asiakasta kohtaan puhun samaa kieltä kuin hän.
Luulen myös että et ole matkustanut pidemälle kuin ehkä Helsinkiin ja näinollen et ole nähnyt ja koennut muita kulttuureja ja maita joissa on monikielisyyttä.
Lopettaisit tällaiset turhat kiihkoilut ja keskittyisit asioihin joihin voit ja osaat vaikuttaa.
carola Sandberg
Espoo

#49 Vielä Samuli Reippaalle

01.12.2007 14:27

Kerätyt nimet listaasi (n.530 nimeä) on 0,01 % suomen kansalaisisten mielipiteestä. Loput ovat sitten varmaan ruotsinkielen opetuksen puolesta.
Onko tämä mielestäsi asia jonka kannattaa viedä opetusministerille???? Kysyn vaan.
Lasse Hätinen
Kuopio

#50

01.12.2007 16:21

en usko että kovin moni suomalaisista edes tietää tästä adressista