Sudet pois taajamista

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Sudet pois taajamista.

Kari Pehkonen

#151 Uusi kuva

14.05.2012 16:45

Kovin on tutun näköinen paikka. Hukat ovat varmasti ensi syksynä meidän metsästyskoirien kimpussa täällä idässä. Kumma kun keskellä päivää jo roikalehtavat valtateillä.!!!
Kari Pehkonen

#152 Kiihtelysvaara

15.05.2012 14:40

On paha paikka jos vanha ja raihnainen susi eksyy pihapiiriin. Kaikki saalis käy. Toivottavssti ei pienokainen.
Tiltu Nurminen

#153 Mitä pitää tehdä, kun huomaat suden liikkuneen asutulla alueella?

15.05.2012 14:50

1. Ilmoita poliisille tai soita hätänumeroon.
2. Ota yhteys paikalliseen petoyhdyshenkilöön. Yhteystieto löytyy osoitteesta www.riistaweb.fi.
3. Tiedota mediaa havainnosta, jotta muutkin alueen ihmiset tietäisivät susivaarasta.
4. Merkitse havaintopaikka esim. kepillä ja suojaa jäljet sateelta tai lumisateelta vaikka laatikolla tai nenäliinalla.
5. Vie paikalle riistakamera jatkohavaintoja varten mikäli mahdollista.

Näköhavainnon yhteydessä kiinnitä huomio seuraaviin asioihin:
- koko
- väri
- hännän malli, suora vai kaareva
- hännän asento, alhaalla vai koholla
- etäisyys havainnoitsijasta
- liikkuminen suuntineen
- osoittiko mielenkiintoa havainnontekijää kohtaan
- katsoiko päin vai muualle
- kuinka kauan tapahtuma kesti
- mitä havaitsija teki ennen tapahtumaa, sen aikana ja jälkeen

Huom! Suden ulosteeseen – tuoreeseen eikä kuivaan – saa koskea millään esineellä (ekinokokkivaara).
Kari Pehkonen

#154 Miten lie??

15.05.2012 18:56

Olen mietiskellyt, että mikä ihme antoi susille idean lähteä Karjalan ja Kaakon kulmilta lounais-Suomeen????
Tuliko mieleen, että "ruoho on vihreämpää" lounaassa :) Ikiaikoihinhan lounaassa ei tätä eläintä ole tavattu. Sitten tuli mieleen muilutus.... tosin Suomessahan on muilutettu aikoinaan toiseen suuntaan.:)
Ei voi kuin arvailla."Soppii tuota eppäillä" Voisiko joku ihminen olla niin sairas että kuskaisi yötä myöten vaikkapa pari sutta maisemiin??? Uros ja narttu ja se on siinä!! Kymmenkunta vuotta myöhemmin alue käy pieneksi kun kanta kasvaa liian suureksi ilman mitään uhkaa. Susihan on lailla suojeltu paremmin kuin ihminen.
Mikko Laiho

#155 Re: Miten lie??

16.05.2012 17:31

#154: Kari Pehkonen - Miten lie??

No tuota samaa Kari ihmettelen itsekin, että miten ihmeessä tänne lounaaseen on susia tullut. Raision susitilaisuudessa rktl:n edustaja sanoi sitä kun susia häviää yhtäkkiä jossain alueella ja tällä hän viittasi salametsästykseen. Tässä kohdin voisi sanoa, että yhtäkkiä niitä myös ilmestyy jonnekin missä niitä ei ole aikaisemmin ollut ja tällä tarkoitan nimenomaan noita siirtoistutuksia, mutta tämä on vain oma epäilykseni asiasta. Eihän siinä tosiaan tarvitse muuta kuin yksi alfapariskunta niin avot muutaman vuoden sisällä niitä on toistakymmentä alueella. Ja tosiaan susi on lailla paremmin suojeltu kuin ihminen ja sudella on myös enemmän oikeuksia kuin ihmisellä. Milloin tuo susi on mennyt ravintoketjussa ohi ihmisen? Ei mulle ainakaan kukaan ole sitä kertonut eikä sitä myöskään koulussa kerrottu....

 

Kari Pehkonen

#156 Ymmärrän

16.05.2012 18:14

Toki ymmärrän,että meidän saloilla susia roikalehtaa mutta nykyään tilanne alkaa kärjistyä täälläkin. Lemmikkieläimet joutuvat hukan suuhun jne.Tämä on toiston toistoa mutta nuo eläimet eivät kuulu pihapiireihin. Ja kun joku pystyisi kertomaan mihin me noita roikaleita tarvitaan? Eläintarhat riittävät hyvin ja varsinaiset Venäjän Karjalan ikisalot. Ei ne kuole sukupuuttoon nyt eikä koskaan.Vanhukset makaavat hoitopaikoissa ulosteet allaan koska yhteiskunnalla ei ole varaa palkata ihmisiä heitä hoitamaan. Varaa on palkata raavaita miehiä leikkimään intiaanileikkejä helikopterista käsin ja laittamaan radiopantoja susien kauloihin. Mitähän loppupelissä sekin homma hyödyttää meitä tavan kansalaisia tai ylipäätään ketään. Mitä saadulla informaatiolla oikeasti tehdään? Luulen, että ei yhtään mitään.Jospa ne pannat ovat vain salametsästäjien pelotteeksi?? Onko kaikissa pannoissa edes lähetintä? :)Kiitos Mikko. Sinulla on munaa kirjoittaa omalla nimelläsi.
Tiltu Nurminen

#157 Re: Ymmärrän

16.05.2012 18:37

#156: Kari Pehkonen - Ymmärrän

Niin, eipä paljon turhempaa puuhaa ole kuin tuo susien pannoitus. Ei siitä tavalliselle kansalaiselle ole mitään hyötyä. Susipuhelin, joka toimi syksyllä neljän kuukauden ajan, kertoi ainoastaan missä pantasusi oli noin vuorokausi sitten. Mitäs siitä tiedosta on hyötyä, jos sudet liikkuvat 10 - 20 km aivan hetkessä. Sitä paitsi lauma kulkee välillä yhdessä, välillä erikseen - pantasuden sijainti ei ole sama kuin lauman sijainti. Pannasta ei ole iloa kuin muutamalle susitutkijalle, jotka saavat sitten tietokoneidensa ruudulta tarkkailla kenen pihoissa sudet milloinkin kulkevat. Menisivät itse metsään vaikka Venäjän rajan tuntumaan tutkimaan susia. Niin tehtiin ennen vanhaan, kun Suomen ainoa RKTL:n susitutkija Erik S. Nyholm hoiti susitutkimusta. Silloin ei tarvittu montaa palkallista ukkoa siihenkään tarkoitukseen. Eiköhän sudesta tiedetä jo aivan riittävästi, ettei tarvitse enää miljoonia kuluttaa kankkulan kaivoon. Kaikkein härskeintä on RKTL:n puolesta ensin aiheuttaa harmia ihmisille tavoittelemalla susikannan leviämistä asutuille alueille ja sitten vielä tutkia verorahoilla suden ja ihmisen konfliktia, että mitenkäs ne ihmiset nyt sitten niiden susien kanssa oikein pärjäävät.

Mikko Laiho

#158 Nykymenoa en ymmärrä

16.05.2012 19:40

Susipuhelin voisi siinä tapauksessa toimia jos jokainen Suomen susi olisi pannoitettu, mutta sehän on täysi mahdottumuus jo susien muuttoliikenteen vuoksi(Suomi-Venäjä). Tekihän rktl joskus 90-luvulla tutkimusta yhteistyössä rajavartiolaitoksen kanssa petojen liikehdinnästä rajojen yli, mutta tämä tutkimus lopetettiin vähin äänin kun taisi luvut olla liian suuria pedoista jotka jäivät Suomen puolelle.
En minäkään enää ymmärrä miksi näitä susia enää tutkitaan. Mitä niissä vielä riittää tutkittavaa kun luulisi että yli 20 vuodessa olisi saatu tutkittua se mitä niissä tutkittavaa on. Taitaa nämä rktl:n virat olla näin Tikkusta lainaten vain suojatyöpaikkoja.Eiköhän Suomeen riittäisi yksi susitutkija niinkuin joskus olikin ja sijoitettaisi siitä yli jäävät rahat johonkin paljon järkevämpään ja tärkeämpään tutkimukseen.Hyvä ja todella tärkeä tutkimuksen kohde olisi nykyisten perhesurmien syiden tutkimus kun nykyään saa valitettavan usein lukea järjettömistä surmista liittyen juuri perheisiin, mutta eihän tämä käy kun niitä susia nyt vaan täytyy tutkia ja lisätä. Tämä järjetön ja silmitön susien paapominen on vain ja ainoastaan Eu:sta johtuva asia. Pelätään sitä Brysselin mörköä liikaa ja näinollen ei uskalleta tehdä mitään ristiriitaisia ratkaisuja eu:n vaatimuksiin nähden. Eipä näillä Suomen päättäjillä taida olla munia ollenkaan.
Tiltu Nurminen

#159 Sudet söivät koiran

16.05.2012 20:01

Vain koiran pää ja etupää olivat jäljellä, kun sudet söivät Lapin koiran Euran Paneliassa toissa yönä.
Koira oli raahattu pihalta noin sadan metrin päähän. Jäljistä päätellen asialla oli kaksi sutta.
Paneliassa on tehty aiemmin joitakin susihavaintoja, mutta ei aivan asutuksen läheisyydessä. Tällä viikolla myös Eurajoella nähtiin susia.

Sudet söivät koiran, Satakunnan Kansa, 16.5.2012
http://www.satakunnankansa.fi/Satakunta/1194743225995/artikkeli/sudet+soivat+koiran.html
Kari Pehkonen

#160 Helppo saalis

16.05.2012 21:38

Nuo hurtat ovat oppineet helpolle saaliille. Ja kaatolupaa poiiseilta ei heru. P-Karjalassa tuo homma hoituu jämäkemmin.
Tiltu Nurminen

#161 Missä vaiheessa ollaan nyt?

17.05.2012 18:56

Nämä seitsemän vaihetta johtavat susien hyökkäykseen ihmisen kimppuun:

1. Lauman elinalueella saalis ehtyy sekä siksi, että lisääntyneen saalistuksen seurauksena helpommin pyydystettävissä oleva saalis on syöty vähiin ja muut ovat siirtyneet joukoittain muuanne jolloin alue on jopa täysin tyhjentynyt. TAI sudet ovat lisääntyvässä määrin käyneet öisin kaatopaikoilla. Me havaitsimme ensin mainitun ilmiön (Vancouverinsaarella, kääntäjän huomautus) kesällä ja syksyllä 1999. Peurat häipyivät niittyalueilta jonne sudet olivat pesiytyneet, siirtyivät uskaliaasti esikaupunkeihin ja maatilojen läheisyyteen saaden ensi kertaa aikaan paljon vahinkoa puutarhoille ja nukkuivat latojen ja talojen tuntumassa, mitä ne eivät olleet tehneet neljään vuoteen. Joutsenten, Kanadan hanhien ja useiden sorsalajien talvehtimisalueet jäivät tyhjilleen. Riistan vähyys maisemassa oli silmiinpistävää.

2. Sudet alkoivat ravintoa hakiessaan lähestyä ihmisasuntoja öiseen aikaan. Niiden läsnäolosta kertoi maatilojen koirien usein toistuva ja äänekäs haukku. Lammaskoiraryhmä hyökkäsi joka ilta lähestyvää susilaumaa kohti, mikä johti pitkiin öisiin haukkuotteluihin. Susien kuultiin ulvovan jopa keskellä päivää.

3. Sudet tulevat näkyville päiväsaikaankin jääden jonkin matkan päästä tarkastelemaan ihmisiä päivittäisissä askareissaan. Sudet ovat eteviä oppimaan asioita tarkastelemalla niitä läheltä ja keskeytyksettä. Ne lähestyvät ihmisasumuksia valoisaan aikaankin

4. Pienikokoisten kotieläinten kimppuun käydään lähellä asumuksia päiväsaikaan. Sudet käyttäytyvät selvästi rohkeammin kuin ennen. Ne nappaavat mieluusti koiria ja seuraavat niitä ulko-ovelle saakka. Koiriaan ulkoiluttavat havaitsevat joutuvansa puolustamaan lemmikkiään sutta tai useampaakin vastaan. Nämä hyökkäykset ovat vielä epäröiviä ja joitakin koiria saadaan pelastettua. Tässä vaiheessa sudet eivät kohdista toimiaan ihmiseen, mutta lemmikkeihin ja muihin kotieläimiin kohdistetaan päättäväisiä hyökkäyksiä. Sudet voivat silti uhitella hampaitaan näytellen ja muristen koiriaan puolustaville ihmisille, tavatessa kiimassa olevan narttukoiran tai kun ihminen lähestyy lauman valtaamaa haaskaa tai raatoa. Tässä vaiheessa sudet ovat yhä vakiinnuttamassa elinaluettaan.

5. Sudet alkavat tutkia suurten kotieläinten ominaisuuksia, mikä johtaa puuttuviin hännän ja korvan kärkiin ja haavoihin kintereissä. Karja saattaa karata aitauksistaan ja paeta karjasuojiin. Ensimmäiset vakavasti vammautuneet naudat löydetään; niissä tapaa olla pahoja haavoja utareissa, nivusissa ja sukuelimissä ja ne on lopetettava. Vähitellen susien toiminta muuttuu rohkeammaksi ja ne alkavat tappaa nautoja tai hevosia asuinrakennusten tai karjasuojien lähistöllä, jonne eläimet ovat yrittäneet paeta. Sudet saattavat seurailla ratsukoita ja piirittää niitä. Ne saattavat nousta verannoille ja katsella sisään ikkunoista.

6. Sudet kääntävät huomionsa ihmisiin ja tulevat aivan lähelle heitä, aluksi pelkästään tarkastellen aina useamman minuutin jaksojakin. Tämä kuvastaa siirtymistä elinalueen vakiinnuttamisesta tarkastelemaan ihmistä saaliina. Sudet saattavat tehdä arkailevia, lähes leikkisiä hyökkäyksiä purren ja repien vaatetusta sekä näykkien raajoja ja vartaloa. Ne peräytyvät kohdatessaan vastarintaa. Tappamiaan saaliseläimiä ne puolustavat tulemalla lähestyvää ihmistä kohti muristen ja haukuskellen tälle kymmenen - parinkymmenen askeleen päästä.

7. Sudet hyökkäävät ihmisen kimppuun. Aluksi hyökkäykset ovat kömpelöitä, koska sudet eivät vielä ole keksineet, kuinka uusi saalislaji kaadetaan tehokkaimmin. Hyökkäyksen kohde pääsee vielä usein tästä syystä karkuun. Aikuinen mies pystyy tässä vaiheessa joskus torjumaan hyökkääjän pieksemällä tai kuristamalla sen. Susilaumalle kaksikaan aseistettua miestä ei ole kyennyt puolustautumaan vaan heidät on tapettu. Sudet saattavat puolustaa saalistaan.

Lähde: Valerius Geist: Milloin susista tulee ihmisille vaarallisia
Marko kettunen

#162 lapsia unohtamatta.

18.05.2012 09:22

Tiltu ja kumppanit on varmaan huomioinut propakandan vaikutukset jälkipolville, varsinkin kun vanhempien yhdistyksen jäseniä on mukana hommassa.
http://markokett.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106118-lapset-luontoon-pelkoa-her%C3%A4tt%C3%A4m%C3%A4tt%C3%A4
Kari Pehkonen

#163 Ei

18.05.2012 10:44

Kyllä näistä asioista voi puhua kiihkottomastikin. Mitä lapsiin tulee niin onhan heidänkin tiedettävä että ihanasta suden pennusta kasvaa vaarallinen peto. Eikö sekin olisi väärin jos lapsille puhuttaisiin palturia vakavasta asiasta?

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

18.05.2012 11:03


marko kettunen

#165 Jaa, täällä vastataankin kritiikkiin kommentit poistamalla.

18.05.2012 13:42

Jokaisen yhdistyksen tulee kantaa yhteiskuntavastuunsa ja olla valmis vastaamaan mahdolliseen kritiikkiin.
Ylläpitäjä, Tiltu Nurminen, Taajamasusi ry:n puheenjohtaja

#166 Asiallinen kritiikki käy

18.05.2012 13:48

Marko Kettunen, saat kritisoida keskustelua, mutta asiallisesti. Ja onhan sinulla blogisi, kaikki halukkaat pääsevät lisäksi lukemaan sieltä näkemyksiäsi.
Tiltu Nurminen
Adressin tekijä

#167 Susi ihastuttaa ja vihastuttaa

18.05.2012 13:51

LUKIJOILTA | Turun Sanomat 18.5.2012

Joillekin susi tuntuu olevan erityisen ihailun kohde. Sanottakoon alkuun, että susi kuulunee luontoon kun Luoja kaikessa viisaudessaan on sen luontoon luonut. Ehkä sillä on luonnossa nisäkkäiden rajoittamistehtävä ja jopa niiden jalostus, koska susi saanee sairaalloisen ja huonokuntoisen nisäkkään ensimmäiseksi suupalakseen. Mutta miksi luontokappaleista juuri susi on monille niin erityisen ihailun kohde? Miksi ei esimerkiksi söpöläinen rusakko tai jänis? Niitä saa ampua ja pyytää kenenkään niitä puolustamatta metsästysaikana. Niistä ei ole ainakaan mitään vaaraa ja tuskin paljon haittaakaan.
Susi on siis rakastettu, mutta samalla pelätty peto pahimmasta päästä. Olen nähnyt luontokuvauksena kuinka susilauma saalisti aikuisen ja terveen hirven. Vielä vuosienkin jälkeen säälin sitä hirviparkaa, joka joutui susilauman saaliiksi. Hirvi yritti paeta susia, mutta turhaan. Sudet vuorollaan iskivät ahnaat hampaansa hirven eri raajoihin, mutta erityisesti sen turpaan. Säälimätön saalistus kesti kiduttavan pitkään.
Venäjällä on ilmennyt olevan sudenkasvattamo. Susia kasvatetaan ja sitten ne lasketaan luontoon. Eurooppalaiset susien ihailijat rahoittavat susien kasvatusta. Käyköhän lopulta niin, että sudenkasvattaja lähtee luontoon susiensa perään pyssyn kansa? Lisätienestiä tulee kun tapaa kasvattamansa – ehkä ihmiseen tottuneen – suden ja ampuu sen. Venäjällä nimittäin maksetaan noin 100 euroa tapporahaa sudesta. Venäjällä ei susi juokse EU:n erityissuojeluksessa, kuten Suomessa.
Suden vaarallisuudesta ja vaarattomuudesta puhutaan jatkuvasti.
On luontoaktivistit, jotka eivät omien sanojensa mukaan pelkää sutta. He asuvatkin enimmäkseen kaupungeissa ja kerrostalojen ylimmissä kerroksissa on ilmeisesti aivan turvassa susilta.
Suomalaisen johtavan susitutkijan Ilpo Kojolan mukaan sudet eivät ole vaaraksi ihmiselle, kun susipopulaatiossa vallitsee ihmispelko. Tuo ihmispelko susissa saadaan parhaiten säilymään metsästämällä niitä sopivasti.

Kalle Pulkkinen, Pyhäranta
Marko kettunen

#168 Re: Asiallinen kritiikki käy

18.05.2012 14:11

#166: Ylläpitäjä, Tiltu Nurminen, Taajamasusi ry:n puheenjohtaja - Asiallinen kritiikki käy 

 kritiikkini keskustelua ja yhdistyksen toimintaa kohtaan tuli jo esille, enkä vaivaudu tätä enää kommentoimaan ellei uutta tarvetta ilmene. Tämä lienee keskusteluiden tarkoitus.Sinulla on yhdistys ja adressi jonka sisältö ei sovi lapsille ja on harmi, että hekin voivat eksyä näitä lukemaan.

Mikko Laiho

#169 Re: Re: Asiallinen kritiikki käy

18.05.2012 14:38

#168: Marko kettunen - Re: Asiallinen kritiikki käy

Pitäisikö sinusta Marko sitten lapset pitää siinä uskossa, että susi on ihana vaaraton karvapallero jota voi vaikka silittää?? Entä sitten kun pidät lapsen tässä uskossa ja tapahtuukin se, että susi syö oman lemmikin pihasta? Miten tässä tapauksessa selität lapselle suden käyttäytymisen? On mielestäni täysin typerää ja edesvastuutonta pitää sellaista harhaa yllä lapsille, että susi on täysin vaaraton ja harmiton. Eikä nämä veriset kuvat ole mitää propagandaa kuten itse väität vaan täyttä totta suden todellisesta luonteesta. Voisin minäkin myös syyttää sitä teidän näkökantaa propagandan levittämisestä kun näytätte susista vain kuvia jossa susi on niin "ihq". Samoin ei tämä "teidän puoli" tunnu myöskään kestävän kritiikkiä saati yhtään eriävää mielipidettä vaan poistatte ne ja henkilöt kommenttian takaa kuten sosiaalisessa mediassa on nähty ja koettu eli kannattaa miettiä kaksi kertaa ennenkuin syyttää ketään siitä, että ei kestä kritiikkiä tai kuka tässä oikeasti sitä propagandaa levittää. Niin ja ps. on todella hyvä asia jos lapsetkin eksyvät tänne ja tajuavat/tietävät suden todellisen luonteen.

Tiltu Nurminen
Adressin tekijä

#170 Re: Re: Asiallinen kritiikki käy

18.05.2012 14:42

#168: Marko kettunen - Re: Asiallinen kritiikki käy

Raatonäkymät ovat monen asuinalueen lapsille nykyään arkipäivää ja karua todellisuutta susien vierailujen jälkeen. He joutuvat näkemään peuran, koiran tai lampaan kappaleita tahtoivat tai eivät.

Internetissä on paljon sellaista sisältöä, joka ei ole lapsille mukavaa katseltavaa - on aikuisten tehtävä valvoa lasten netin käyttöä.

Adressin sisältö on nimenomaan tarkoitettu lapsia suojelemaan. Lue se tarkkaan.

marko kettunen

#171

18.05.2012 14:48

Tutkimuksen mukaan,jossa haastateltiin 4-6 luokkalaisia lapsia 30 eri koulusta, enemmistö lapsista ei pelännyt sutta vaikka pitivät sitä vaarallisena.Eli lapset ei ole siinä uskossa,että susi on vaaraton.Pitäisikö pelkoa olla siinä määrin, ettei lapset uskalla liikkua luonnossa ollenkaan? Pelkoa lietsova propakanda lisää lasten luonnosta vieraantumista.
Kari Pehkonen

#172 Miten lie??

19.05.2012 18:49

Onkohan herra Kettusella ketun häntä kainalossa?? Suden häntää tuskin on hänelle tarjolla:)
mietin hänen motiiviaan susien hyyssäykseen. Jospa perimmäinen syy onkin perstasku. Kun hän
vetää näitä ns "eräretkiä" niin olisi varmaan turhauttavaa ulvoa olevinaan susia paikalle kun
tietäisi ettei niitä ole olemassakaan:) Rahastahan näitä retkiä vedetään. Tuskin kukaan tikkinekku palkalla
rypee metsissä etsimässä olematonta. Luulen että herra K valmistelee uraa jonain retkipalvelujen tarjoana.
Siksi pitää höyrytä jatkuvasti esillä...

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

20.05.2012 21:30


umalehtinen

#174 Re: lapsia unohtamatta.

20.05.2012 23:29

#162: Marko kettunen - lapsia unohtamatta.

Marko on varmaan huomannut propagandan vaikutuksen viedessään täältäkin kirjoituksiaan susien suojelijoiden ryhmään.

Marko ehkä myös ymmärtää vanhempien huolen lastensa turvallisuudesta alueella jossa suurpedot kuten sudet vierailevat ihmisten nurkissa. Tuskin Markokaan pystyy antamaan takuuta siitä että ei susi hyökkää ihmisen päälle?

Vanhemmat jo opettavat lapsiaan kaupungeissa kuten maaseudullakin ettei vieraaseen koiraan pidä koskea. Miksi siis vanhempien huoli suurpedoista on ei hyväksyttävää??

Kari Pehkonen

#175 Ohoh!!

21.05.2012 12:40

Luontoliitolla taitaa olla varsinainen keulakuva!! Saksan tuonti Schatz retkottaa munasillaan Suomen lipun päällä!! Kuinka tällainen ihminen jolla ei ole ollenkaan kykyä arvioida tekemisiään voi olla jonkun ryhmittymän keulakuva?? Varsinainen typerys.Liekö susien hyyssääjien puuhatkin samalla tasolla? :)